Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Worki próżniowe
#1 PostWysłany: 23 Sty 2012 12:05 

Moim stałem "wspomagaczem" wycieczek lotniczych są worki próżniowe odsyssające powietrze z odzieży. Nie podaje linków pełno tego np. na popularnym serwisie aukcyjnym na literę "a". Jeszcze więcej mieści się do podręcznego (im odzież grubsza tym zysk większy).

(nie znalazłem na forum - może temat jest znany?)
 Profil Relacje PM off  

Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎 Super 🔥Bezpośrednie loty z Wietnamu do Polski za 499 PLN ❗️😎
Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️ Wiosenny urlop na Costa Brava 🌊🏖️ 4* hotel przy plaży za 2139 PLN ☀️
 Temat postu: Re: Worki próżniowe
#2 PostWysłany: 23 Sty 2012 12:40 

niebieski
Świetny pomysł!!! Muszę przetestować koniecznie na najbliższym wyjeździe. A i może w domu się przyda...
Zamówiłem właśnie na próbę kilka takich worków w popularnym serwisie aukcyjnym :)
Dzięki za wpis!

#3 PostWysłany: 23 Sty 2012 13:35 

tak się tylko zastanawiam, czym odessać powietrze wracając z jakiegoś egzotycznego kraju, no chyba że można pokombinować z odkurzaczami na ogólnodostępnych stacjach paliw ale nie sądzę, żeby w Indiach czy Wietnamie mieli taki sprzęt

w najgorszym przypadku część bagażu będzie trzeba "rozdać" :-)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 23 Sty 2012 14:38 

Dla pewności zamiast odsysać w domu odkurzaczem, przed lotem można po prostu wygnieść powietrze własnoręcznie, mechanicznie. Ten manewr da się powtórzyć nawet w Wietnamie czy Indiach, więc raczej rozdawania nie będzie zbyt wielkiego ;-)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Sty 2012 14:45 

mp1980 napisał(a):
tak się tylko zastanawiam, czym odessać powietrze wracając z jakiegoś egzotycznego kraju, no chyba że można pokombinować z odkurzaczami na ogólnodostępnych stacjach paliw ale nie sądzę, żeby w Indiach czy Wietnamie mieli taki sprzęt

w najgorszym przypadku część bagażu będzie trzeba "rozdać" :-)

1. w domu odkurzacz
2. w hotelach odkurzacz
3. w innych wypadkach trzeba kupić worki w zestawie z pompką do odsysania
4. są też "samoodsysające się" worki które się zwija w rulony
5. najmniejsze worki 40x60 są najlepsze do podręcznego
6. worki mimo iż mocne nie należy po nich skakać - jeden nam nie wytrzymał :)
7. minus wskazany przez koleżankę: nie ma mozliwości odessania butów
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.
Garmond uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 01 Mar 2012 15:24 

niebieski
Jakich wymiarów używacie aby zmieściły się w podręcznym.
Ja na serwise "a" znalazłem najmniejsze 50*60
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 01 Mar 2012 15:43 

ubrania nie beda pogniecione po pobycie w prozni. tyle ze trzeba odessac cale powietrze, a nie "troche".

luki - przeciez nie musisz pakowac calej torby po brzegi. jak zostawisz troche miejsca to potem bez problemu pozaginasz rogi. tylko ostroznie, aby nie przebic worka

#8 PostWysłany: 05 Mar 2012 12:10 

te worki najlepiej kupić w jysku 3 sztuki kosztują 20zł, nie wymagają odkurzacza, sprawdziły mi się nieraz w mokrych warunkach:)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 24 Mar 2012 17:11 

mam kilkadziesiat tych workow niestety zbyt wytrzymale nie sa i niektore co jakis czas nie trzymaja prozni. Koldra i poduszka single po tym zabiegu zajmuje 3cm w bagazu rejestrowanym ;] Rolowane niestety gniota ciuchy :/
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 25 Kwi 2012 10:05 

Świetny pomysł , będę musiał przetestować ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Kwi 2012 10:30 

Loty: 6
Kilometry: 9 564
kupiłem jeden chiński worek ale była mała dziurka - może to pech - powietrze dostało się dośrodka. jakie worki oprócz tych chińskich polecacie? rozmiar 50X60 wchodzi do podręcznego.
Czy podczas kontroli na lotnisku nie będą czasem kazali tych worków otwierać - bo wtedy szukać odkurzacza na lotnisku mogło by być problemem.

#12 PostWysłany: 25 Kwi 2012 10:37 

a czy odessanie powietrza zmniejsza jakoś cieżar? bo gdybym chciała zabrać kołdrę, nawet jeśli zmniejszę objętość to i tak w ten sposób mogłabym przekroczyć limit wagowy.
Ja sobie zamówiłam te rolowane, chodzi głownie o zmniejszenie objętośći recznikow, moze jeszcze spiwór się zmiesci.
Ubrania bede sie bala w nie pakowac, bo ktos wyzej pisal, ze się gniotą :(
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 25 Kwi 2012 10:40 
Awatar użytkownika

Belka napisał(a):
a czy odessanie powietrza zmniejsza jakoś cieżar?

hahaha Belka ;) po prostu hit dnia ;) od razu mam lepszy humor...
Marco Manno lubi ten post.

#14 PostWysłany: 25 Kwi 2012 11:56 

Nie ma za co :-P czyli jak ktos ma limit bagazu to i tak wtedy worki sa bez sensu
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Kwi 2012 16:35 

Loty: 37
Kilometry: 42 702
@kibol30
Czemu mieliby Ci kazac otwierac te worki jezeli wlozysz tam tylko ciuchy czy jakas posciel? Przeciez jak to przeswietla to nic niepokojacego sie nie pokaze na skanerze. Jedynie moznaby miec pecha i trafic na kontrole antynarkotykowa, ale sam nie slyszalem o takim przypadku. Raz w Stansted straznik przetarl takim dziwnym kawalkiem materialu moj laptop i etui a potem wlozyl ja do jakiegos szybkiego testera - nawet nie wiem o co to chodzilo. Co do workow to praktykuje podrozowanie z nim od niedawna (na razie 2 loty) i jestem mega zadowolony, przewozilem tak ciuchy i spiwor(wygodniej sie go pakowalo jak byl plaski a nie w ksztalcie worka) Kupilem na alledrogo z 10 takich workow za jakies 30zl i jeden okazal sie felerny ale to juz mowi sie trudno.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Maj 2012 22:58 

Witam, jakby ktoś potrzebował to od jutra w lidlu są worki próżniowe:) leciałam z nimi już 3 razy (w zesżłym roku też były:) i są bardzo dobre;) nie wpuszczają powietrza a jak się rzeczy odpowiednio ułoży to są mniej pogniecione niż normalnie jakby były upchane do torby:)
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Maj 2012 15:00 

Co do kontroli antynarkotykowej to miałem wykonywaną na Stanstead, także zdarza się czasem.

#18 PostWysłany: 15 Maj 2012 15:22 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Mi z kolei w LPL wyciągnęli z woreczka dezodorant w kulce i sprawdzili czymś w rodzaju papierka lakmusowego, czy przypakiem sobie koki pod pachy nie aplikuję. Kolega natomiast leciał z wilekim Kubusiem Puchatkiem (prezent dla córy) - obejrzeli go z każdej strony, a my się zastanawialiśmy, czy go będą rozpruwać (znaczy się Kubusia, nie kolegę) ;)
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 05 Sie 2012 12:06 

Witam, przeszukałem forum ale nie mogłem nic znaleźć na ten temat. Lecę za tydzień do Danii na 10 dni, tylko z podręcznym, jakoś dam radę się spakować ;) Ale wpadłem przez przypadek na coś takiego http://allegro.pl/worki-prozniowe-50x60-najnizsza-cena-i2514928744.html i inne większe/tańsze/droższe itp. Czy ktoś miał do czynienia z czymś takim ? Jak to się z pakowaniem ciuchów, bo że kołdrę zmniejszy to wiem ? I czy na kontroli nie robią z czymś takim problemu, powiedzmy jak w środku tylko ciuchy ? Pozdrawiam

mod dolaczam do watku ntt
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 05 Sie 2012 14:43 
Awatar użytkownika

ja latałam z workami próżniowymi - świetna sprawa. szczególnie do podręcznej walizki albo do plecaka typu CabinMax (równy kształt). bardzo fajnie się wpasowują. worki zabezpieczają też rzeczy przed zamoknięciem.

czy się gniotą ubrania? te cienkie - tak. te puchate - nie. w sumie zależy to od stopnia odessania powietrza - im więcej powietrza się odessie, tym bardziej się rzeczy ścisną...

jeśli ktoś kupi worek nieco większy niż wymiary walizki, to polecam odsysać powietrze PO umieszczeniu worka już W walizce.

polecam również układać rzeczy w worku równomiernie - wtedy worek jest płaski. :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości