Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 27 Kwi 2015 21:01 

Jaki czas zajmie mi taka droga przez przełęcz (tiki taki) w tą i z powrotem bo na nocleg to raczej czasu nie mam
 Profil Relacje PM off  

❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu PLN 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu PLN 🏰🇪🇸
Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
#2 PostWysłany: 27 Kwi 2015 21:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Czym planujesz jechać?

#3 PostWysłany: 27 Kwi 2015 21:09 

Autkiem (sorki zapomniałem napisać)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Kwi 2015 21:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Jechałem busem zahaczając o Ajt Bin Haddu.
Wyglądało to tak:
Ouarzazate z Ajt Bin Haddu (wyjazd Marakesz 7.30 - powrót 22.30) - 160 MAD/os.
Trasa ca. 230 km OW.
Wyjazd 7.30 z hotelu. Przejazd na plac El Fna. Zmiana busa i podróż w stronę gór Atlas. Po drodze w górach Atlas kilka przystanków na kawę i photo-break m.in. berberskie domy na zboczach górskich, ośnieżone szczyty Atlasu, serpentyny górskie... Dotarcie do Ajt Bin Haddu - ufortyfikowanej osady, wpisanej na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Czas na miejscu w Ajt Bin Haddu to około 1,5-2 h. Oczywiście nagabuje przewodnik, który chce oprowadzić naszą grupę za 20 MAD/os. Moim zdaniem zbędny wydatek. Samemu można się tam udać, wstęp jest bezpłatny i wiele rzeczy dot. historii ksaru jest szczegółowo opisanych po angielsku na specjalnych tablicach. Ale jak ktoś lubi słuchać to może skorzystać. Po zwiedzaniu Ajt Bin Haddu przejazd do Ouarzazate na lunch. Nie polecam restauracji bezpośrednio przy parkingu do której z reguły prowadzi kierowca busa (prowizja) - cena tadjina tam to 80 MAD. Około 200 metrów dalej, przy wejściu do mediny w restauracji można kupić doskonały tadjin za 35-38 MAD. W Ouarzazate dla chętnych zwiedzanie muzeum filmowego lub studiów filmowych http://www.darrita.com/what-to-visit-in-ouarzazate/
Droga powrotna do Marrakeszu z kilkoma przystankami po drodze. W Marrakeszu około 22.30.

Więcej na temat różnych wycieczek z Marakeszu znajdziesz w tym wątku:
marrakesz-i-okolice-wskazowki-praktycznie,348,41108

#5 PostWysłany: 14 Maj 2015 10:04 

Loty: 97
Kilometry: 201 081
My wyjeżdżaliśmy ok. godz. 10 z Ouriki, po drodze zwiedzając Teloulet i Ait Ben Haddou. Do Warzazatu dojechaliśmy o 18.45 :) po drodze zatrzymywaliśmy się często, żeby robić zdjęcia. W Telouet natknęliśmy się na przewodnika - za 50 MAD oprowadzał nas prawie godzinę i dużo opowiadał o okolicy, historii tego miejsca, ale również o Maroko ogólnie. Oprócz tego "wstęp" 20 MAD za osobę - oczywiście tak nam ten cennik przedstawił, że byliśmy przekonani, że zapłacimy 50 MAD za całość :P Przewodnik nam powiedział, że do Ait Ben Hadou (45 km) będziemy jechać godzinę, a ze zdjęciami półtorej. I dokładnie półtorej jechaliśmy :) W Ait Ben Haddou jest kilka hotelików i restauracji. Jednak praktycznie we wszystkich, które udało nam się znaleźć, za obiad chcieli 100 MAD. W tej cenie była sałatka marokańska, spore danie główne (wzięliśmy kuskus z kurczakiem - kurczaka niewiele, ale kuskus w ilości nie do przejedzenia) i deser - plasterki pomarańczy z cynamonem :) Bez zdjęć i bez zwiedzania trasa zajęła by nam pewnie 4-5 godzin.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 04 Paź 2017 00:26 

Wrzesień 2017
Ja odpowiem ogólnie, moje czasy przejazdu były trochę krótsze (do 5%) od tego co wyliczał google.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Lip 2024 11:43 

Loty: 103
Kilometry: 170 994
Cześć, czy ktoś kto w ostatnim czasie pokonywał trasę, mógłby dać znać ile trzeba liczyć? Słyszałam o jakiś robotach drogowych, które znacznie wydłużają czas. Czy auto 4×4 jest niezbędne?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 14 Lip 2024 11:49 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
Nie jechałem niedawno, ale parę lat temu też były roboty drogowe (może nawet te same ), gdzie odcinkami jechało się po szutrze. Poza tym asfalt i peugeot 208 absolutnie wystarczył.
 Profil Relacje PM off
t13092109 lubi ten post.
t13092109 uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 14 Lip 2024 12:08 
Awatar użytkownika

platynowy
Tam zawsze sa jakies roboty, bo trasa przez Atlas wymaga nieustannego remontu bo powodzie/osuwiska itp... ale standardowo 4-5h jazdy max.
Plus 1-2h na jakis lunch (polecam w gorach na przeleczy, w dolinie lub wiosce) i robienie fotek. Jest kilka swietnych miejscowek.
W jedna strone (najlepiej powrot) zamiast calosc jechac N9 lepiej zjechac w bok z Ait Ben Haddou na Tazakhte/Anmiter/Ancient Salt Mine of Télouet. Rewelacyjna trasa i przepiekne widoki, a dodaja moze +1h.
PS. jak zwykle w MA trzeba uwazac na suszacych policjantow i fotoradary.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
t13092109 uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 14 Lip 2024 15:36 
Awatar użytkownika

Loty: 222
Kilometry: 465 651
niebieski
Mandaty na szczęście nie są wysokie, mają format A4 i oprawione w ramkę mogą potem być dyplomem - pamiątką z podróży. Podobnie jak zdjęcia w policyjnej furgonetce, które z ukrycia zrobił mi syn
 Profil Relacje PM off
t13092109 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości