Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Wrz 2017 17:54 

niebieski
Lecimy z PL do Eljat od 23.11 do 30.11. Na razie zarezerwowany 1 nocleg w Eljat, ale co dalej?

Chcemy wynająć samochód w Eljat na 7 dni. 5 osób, ja z żoną, rodzice z grupą inwalidzką (chodzą o kulach) i synek 1,5 roku. Wycieczka musi być głównie pod niech, niemęcząca i bez zaliczania na siłę wszystkich atrakcji. Taka wycieczka na spokojnie.

Jak ułożyć plan na te 7 dni żeby nie narzucić zbyt dużego tempa ze względu na rodziców i małego synka? 1 nocleg będzie w Eljat a na pozostałe dni gdzie najlepiej zrobić bazę wypadową, gdzieś na północy nad morzem czy w Jerozolimie czy w Tel Avivie? Czy wystarczą 2 hotele na cały pobyt? Nie chcemy co chwilę się pakować i rozpakowywać.

Co w 7 dni koniecznie zobaczyć w pierwszej kolejności? Nie będziemy raczej nigdy wracać do Izraela.

Jaki plan proponujecie na 7 dni żeby wycieczka miała spokojne tempo?

Z góry dziękuję! :)
 Profil Relacje PM off  

Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞 Grecki urlop na Kefalinii za 2297 PLN 🏖️ 4* hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍽️🌞
Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny Ponad 6 zł za każdą dobę z psem. Włochy chcą wprowadzić psi podatek turystyczny
#2 PostWysłany: 18 Wrz 2017 01:22 

niebieski
temat typu - kupilem tanie bilety bo byly tanie - co teraz :o
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 18 Wrz 2017 06:53 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 569
Kilometry: 1 186 630
Kolego na forum znajdziesz wszystko czego potrzebujesz, chetnie skorygujemynTwoj plan podrozy ale nie ulozymy go za Ciebie, bo kazdy lubi co innego. Tymbardziej, ze relacji i planow zwiedzania w kazdej konfiguracjivna forum jest mnostwo. Pozdro z TLV :geek:

#4 PostWysłany: 18 Wrz 2017 08:26 

Loty: 67
Kilometry: 138 255
niebieski
z Eljatu do tel avivu , to jest troche km :) tzn niby mało, ale auto itd koszty itp , możesz pojechać do Jerozolimy ( Betlejem 2/3 dni np ) + tel aviv ( tam głównie plaże jak nie chcecie chodzić ) ale podobnie pewnie macie w Eljacie, pytanie na czym wam zależy, na plażowaniu ? i odpoczynku to nie ruszajcie się z Eljatu , ewentualnie na chwilę do Jerozolimy :)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Wrz 2017 08:59 

niebieski
Cytuj:
temat typu - kupilem tanie bilety bo byly tanie - co teraz

Nie, to nie jest taki temat. Nie kupuję nigdy biletów spontanicznie.

Cytuj:
Kolego na forum znajdziesz wszystko czego potrzebujesz, chetnie skorygujemynTwoj plan podrozy ale nie ulozymy go za Ciebie, bo kazdy lubi co innego. Tymbardziej, ze relacji i planow zwiedzania w kazdej konfiguracjivna forum jest mnostwo. Pozdro z TLV

99% relacji to para backpackersów/studentów. Ja jadę z rodzicami i dzieckiem, więc potrzebuję pomocy w tym jak to zaplanować żeby nie było szybkiego tempa. Jak zaplanować pobyt na 7 dni gdy dni w listopadzie są krótkie- wschód o 6, zachód o 16.40. Przylatujemy i wylatujemy z Eliat Ovda, które jest na samym południu kraju.

Cytuj:
z Eljatu do tel avivu , to jest troche km :) tzn niby mało, ale auto itd koszty itp , możesz pojechać do Jerozolimy ( Betlejem 2/3 dni np ) + tel aviv ( tam głównie plaże jak nie chcecie chodzić ) ale podobnie pewnie macie w Eljacie, pytanie na czym wam zależy, na plażowaniu ? i odpoczynku to nie ruszajcie się z Eljatu , ewentualnie na chwilę do Jerozolimy

W czwartek przylatujemy do Eliatu w południe i chcemy tam zostać cały czwartek i pół piątku (1-1,5 dnia plażowania), mamy 1 nocleg - w piątek popołudniu chcemy pojechać do Jerozolimy po drodze zahaczając o Krater Ramon i pustynię Negev. Potem kilka noclegów w Jerozolimie i 1 nocleg na północy (Nazaret lub Tiberiada).

Problemem tylko jest, że dni są krótkie, słońce wstaje około 6.00 rano a zachodzi o 16.40. Jak połączyć 7 dni z chęcią zobaczenia większości atrakcji z lotniskiem w Eliat Ovda? Da radę? Nie chcę rodziny zamęczyć szybkim tempem czy spędzaniem połowy dnia w samochodzie :?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Wrz 2017 10:50 

No ale takie plany dokładne to biura podrózy układają;) i jak nie masz w ogole chęci na własny reasearch i trud poszukiwań atrakcji, to polecam próbe sciagniecia takiego ogolnego planu gdzies ze stron biur i potem kombinować.

Jakbyś wymyslił swoj plan wstępny, to jak wyzej rozmowcy podkreslili, ktos mógby zrewidować Twoje zamiary i podpowiedziec co jest realne/nierealne i ile moze kosztować. A tak zadajesz pytanie jak żyć ma ja i moja rodzina z rodzicami;)

Z Eilatu masz blisko do Jordanii (koszty wyjazdowe i wiz w zależnosci od długości pobytu), moi znajomi z Izraela na wypoczynek jadą do Egiptu bo taniej.

Mozlwości masz setki i jakiś ogolny plan musisz nakreslić sobie najpierw sam i go tu przedstawić.

Sam jezdze z dzieckiem od 5 miesiąca. Byłem 2 razy w Izraelu z młodym, w tym na Zachodnim Brzegu u osadników. Nie wynajmowaliśmy auta. Ale na południu gdyby jezdził po parkach to bym o tym pomyslał.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Wrz 2017 11:00 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jakbyś nie chciał ich przemęczyć, to mógłbyś wybrać TLV zamiast OVD i mieć wszystko blisko.

Odległości trochę są z Ejlatu do Tel Awiwu i Vice versa.

Jordania jest bardzo spoko pomysłem z Ejlatu.

I tak jak przedmówcy napisali, jest parę tematów prawie takie same, czyli Ejlat, tydzień, Izrael z dzieckiem.

Przeczytaj, poszukaj, napisz wstępny plan, to ci pomogą użytkownicy.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Wrz 2017 11:52 

niebieski
Myślę, że 7 dni to mało na Izrael, więc chyba chciałbym skupić się na Izraelu i nie dokładać jeszcze Jordanii.

Trzeba pamiętać, że z rodzicami chodzącymi o kulach i z dzieckiem w wózku nie ma takiej mobilności jak podróż samemu lub we 2 z plecakami.

Podaję wstępny plan (wynajmujemy samochód na 7 dni):

23.11 (czwartek)- 11.45 przylot do Eilat Ovda (nocleg w Eilat)
24.11 (piątek)- wyjazd do Jerozolimy (po drodze Timna Park, Negev + Ramon Krater) + nocleg w Jerozolimie
25.11 (sobota)- nocleg Jerozolima (+Betlejem + Tel Aviv + Morze Martwe + Massada + Jericho)
26.11 (niedziela)- nocleg Jerozolima (+Betlejem + Tel Aviv + Morze Martwe + Massada + Jericho)
27.11 (poniedziałek)- nocleg Jerozolima (+Betlejem + Tel Aviv + Morze Martwe + Massada + Jericho)
28.11 (wtorek)- nocleg Jerozolima (+Betlejem + Tel Aviv + Morze Martwe + Massada + Jericho)
29.11 (środa)- północ- nocleg w Nazaret/Tyberiada.
30.11 (czwartek)- wylot z Eilat Ovda

Czy 1 nocleg w Eilat wystarczy? Może lepiej 2 noclegi a krócej w Jerozolimie? Czy 1 nocleg na północy wystarczy?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Wrz 2017 15:51 
Król Ż
Awatar użytkownika

Massada i morze martwe do zrobienia w jeden dzien, no chyba , ze wybieracie sie do SPA. Dodaj nocleg w Tel Avivie, fajnie jest wieczorem jak jest chlodniej pospacerowac po Jaffo czy posiedziec gdzies w knajpkach. Poza tym kultura sniadaniowa w Tel Avivie tez jest swietna i mozna godzinami siedziec ( dopoki o 10 nie zrobi sie pieklo jak teraz).
Odwiedz google maps wtedy Twoje czasy przejazdu beda w miare realne. Jerycho tego samego dnia co Betlejem bo w Betlejem to 4-5 godzin zwiedzania max. Konoecznie kawe z kardamonem na placu przy Bazylice Narodzenia

#10 PostWysłany: 18 Wrz 2017 16:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@garry2012 ja na Twoim miejscu zrobiłabym odwrotnie. Mianowicie, ze względu na odległości nie zostawiałabym ostatniego noclegu na północy gdy wylatujesz z Ovdy.

Dwa pierwsze dni OK.
Pamiętajcie, że trzeci dzień, że to będzie sobota, i sklepy w Jerozolimie będą zamknięte. Zakupy musicie zrobić w piątek po południu.
Następnego dnia od razu ruszyłabym na północ, jeśli tak bardzo chcecie. Zajmie Wam to właściwie cały dzień. Może lepiej podjechać do Tel Awiwu i tam przenocować, a dopiero następnego dnia odwiedzić Hajfę, Nazaret i Tyberiadę.
Potem wrócić do Jerozolimy, i stamtąd zwiedzać okolice.
Ostatnią noc też spędziłabym w Elacie aby odpocząć w ciepełku (w listopadzie w Jerozolimie będzie już zimno) i bez stresów dojechać na lotnisko.

#11 PostWysłany: 18 Wrz 2017 17:08 

niebieski
Dzięki, plan po aktualizacji:

24.11 (piątek)- nocleg w Eilat- rafa + Timna Park, Negev + Ramon Krater

25.11 (sobota)- nocleg Jerozolima (+Betlejem + Tel Aviv + Morze Martwe + Massada + Jericho)
26.11 (niedziela)- nocleg Jerozolima (+Betlejem + Tel Aviv + Morze Martwe + Massada + Jericho)
27.11 (poniedziałek)- nocleg Jerozolima (+Betlejem + Tel Aviv + Morze Martwe + Massada + Jericho)

28.11 (wtorek)- północ- nocleg w Nazaret/Tyberiada

29.11 (środa)- nocleg w Eilat
30.11 (czwartek)- wylot z Eilat Ovda- 12.10
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Wrz 2017 06:17 
Król Ż
Awatar użytkownika

:roll: :roll: :roll:

#13 PostWysłany: 19 Wrz 2017 09:38 

niebieski
Aktualizacja z wykupionymi noclegami:

24.11 (piątek)- nocleg w Eilat- rafa + Timna Park, Negev + Ramon Krater

25.11 (sobota)- nocleg Tel Awiw (+ Jerozolima+Betlejem + Morze Martwe + Massada + Jericho)
26.11 (niedziela)- nocleg Tel Awiw (+ Jerozolima+Betlejem + Morze Martwe + Massada + Jericho)
27.11 (poniedziałek)- nocleg Tel Awiw (+ Jerozolima+Betlejem + Morze Martwe + Massada + Jericho)

28.11 (wtorek)- nocleg w Nazaret (+Tyberiada + Hajfa)

29.11 (środa)- nocleg w Eilat
30.11 (czwartek)- wylot z Eilat Ovda- 12.10

W Jerozolimie nie dało rady znaleźć noclegu dla 5 osób w normalnej cenie, dlatego wzięliśmy Tel Awiw. Samochód wynajmujemy na cały pobyt.

Czy macie jakieś uwagi, rady? :D
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Wrz 2017 09:51 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Hmm...trudno uwierzyć, że w Tel Awiwie noclegi były tańsze niż w Jerozolimie. Doliczając dojazdy może jednak wynieść więcej. Ja mimo wszystko nocowałabym w Jerozolimie. Jeśli rodzice są nieco niepełnosprawni ruchowo, to takie codzienne dojazdy będą męczące. Dodatkowo trzeba tam troszkę pochodzić w górę i w dół, po schodach, kamieniach.
Sprawdź np. Abraham Hosteli tam możesz wynająć 5-osobowy pokój lub dwójkę i trójkę.

Ja także sugerowałam Ci północ na początku wycieczki.
oskiboski lubi ten post.

#15 PostWysłany: 19 Wrz 2017 10:37 

niebieski
Mało noclegów wolnych jest w listopadzie, duże zainteresowanie. Trzeba pamiętać, że podróżujemy z małym dzieckiem, więc musimy mieć w miejscu noclegowym lodówkę i aneks kuchenny i darmowy parking, więc to zawęża mocno wybór.

Odnośnie północy- wzięliśmy ostatni nocleg w Eilat, więc przedostatni będzie na północy i będzie można sobie na spokojnie zjechać z północy na południe. Mapy google pokazują, że do Eilatu jedzie się około 1,5 h dłużej z Nazaretu niż z Tel Awiwu, więc nie jest to olbrzymia różnica.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 30 Paź 2017 10:29 

Loty: 39
Kilometry: 83 532
Podepnę się pod ten wątek z pytaniem.;

Czy w Ejlat jest jakieś biuro podróży najlepiej z przewodnikiem po polsku, który organizuje wycieczkę do Jerozolimy i Betlejem?
Będziemy tylko 4 dni i chcemy odpocząć w Ejlat i wybrać się jedynie na jednodniowa wycieczkę.
Mam nadzieję, że nie zaśmiecam tematu.
28martam lubi ten post.

#17 PostWysłany: 30 Paź 2017 10:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Jest wiele biur. Wprawdzie głównie rosyjskojęzycznych, ale są też i polskie wycieczki. Musisz poszukać.

#18 PostWysłany: 30 Paź 2017 12:03 

Loty: 39
Kilometry: 83 532
Na stronach internetowych znalazłem jedynie rosyjskojęzyczne, nie zauważyłem z polskim przewodnikiem.
Może ktoś podrzuci link?

#19 PostWysłany: 06 Lis 2017 11:51 

poruszyłem ten temat w innym wątku ale niestety nie ma odpowiedzi. pisałem do 3 biur i ni eodpisuja. w polowie stycznia lece z tesiami ( ich pierwsza zgraniczna podorz ) i rocznym synkiem. Powoli zaczynam sie zastanawiać nad wynajęciem auta.... jak ktos cos tu doradzi odnośnie biur podrozy bo z nimi byl to porze o infor, możne byc i angielsko i rosyjsko języczne
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Lis 2017 21:50 

znalazłam też tylko w języku rosyjskim ,jakby ktos miał namiar na PL to byłoby miło
https://www.facebook.com/pg/mantis.tour ... e_internal
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości