Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
http://www.fly4free.pl/forum/podejrzani ... z,11,75621

Widząc że chodzi o błąd NIGDY nie dzwonimy do linii lotniczej/pośrednika. Nie dzwonimy, nie mailujemy, nie chatujemy - słowem nie kontaktujemy się w żaden sposób. Wasz kontakt sprawi że ktoś z pracowników zainteresuje się podejrzanie niską ceną widniejącą na rezerwacji i przyśpieszy naprawienie błędu. Nawet jeśli Wam już udało się kupić bilet - inni też chcą skorzystać z okazji!

Jak znaleźć informacje o swojej rezerwacji
http://www.fly4free.pl/forum/jak-znalez ... ,225,76112

Jako że każdy widzi, że to oczywisty Error Fare, każda osoba dzwoniąca potwierdzać rezerwację do linii/pośrednika będzie banowana (włączając posty "dla żartu że zadzwoniłem, a wcale nie dzwoniłem" ;) )

poradnik-dla-pasazera,226,99435

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 335 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 08 Sie 2017 00:12 

srebrny
jak ktos poleci i wroci, to bedzie wiecej wiadomo.

Air Seychelles to nie jest jakis gigant, zeby uznac kazdy EF
 Profil Relacje PM off  

Aquapark z 31 zjeżdżalniami w Szarm el-Szejk 💦🏝️ All inclusive w 4* hotelu od 1799 PLN 🍹🌞 Aquapark z 31 zjeżdżalniami w Szarm el-Szejk 💦🏝️ All inclusive w 4* hotelu od 1799 PLN 🍹🌞
⚡SZTOS❗⚡ Najlepsze kierunki w Wizz Air od 152 PLN 💗🦩 Malta, Sycylia, Cypr i inne ☀️🌴 ⚡SZTOS❗⚡ Najlepsze kierunki w Wizz Air od 152 PLN 💗🦩 Malta, Sycylia, Cypr i inne ☀️🌴
#162 PostWysłany: 08 Sie 2017 11:31 

złoty
@rudawiewiora
W przypadku błędów taryfowych możesz być pewna honorowania biletu, dopiero kiedy opuścisz samolot po ostatnim odcinku. Nawet OTA nie da takiej gwarancji.
Nie ma znaczenia ile minęło od zakupu. To ryzykowna gra i zawsze należy mieć to na uwadze przy zakupie takiego biletu.
Wyobraźcie sobie, że na powrocie w Addis Addebie robią cancel ostatniego odcinka i zostawiają Was bez biletu powrotnego i wizy do Etiopii.
To oczywiście sytuacja ekstremalna i mało prawdopodobna, ale możliwa. Dlatego wielu doświadczonych użytkowników tego forum powtarza jak mantrę: Błędy taryfowe nie są dla wszystkich, nie dlatego że grupa ludzi chce je trzymać dla siebie, tylko dlatego, że w przypadku kłopotów będzie wiedziała jak się zachować.

W tym konkretnym przypadku linie wiedzą o błędzie i najprawdopodobniej w ciągu kilku dni podejmą decyzję. Możliwości są tak na prawdę trzy:
1) wszyscy polecą
2) wszyscy nie polecą
3) poszczególne OTA będą wynegocjują uznanie biletów swoich klientów, inne nie

I znowu opcja numer trzy jest najmniej prawdopodobna, ale historia zna takie przypadki (dil na GOA dwa lata temu).

W tym momencie proponuje poczekać na oficjalną informacje od Flipo, którą mają przesłać swoim klientom mailowo jak tylko linie podejmą decyzję (od razu mówię że to linie z Afryki, gdzie czas płynie wolniej, więc nie musi być to wcale kilka dni a na przykład miesiąc). Takiego maila z kolei na pewno ktoś ją tutaj wklei. Da to jakiś obraz rezerwującym przez inne OTA jak wygląda sytuacja i czego się spodziewać. Być może jakieś inne OTA zrobi to wcześniej. Zobaczymy. Dopóki nie pojawi się jakaś informacja proponuje kupić/zrobić trochę popcornu i czekać. Dzwonienie do OTA/linii nie dość że źle widziane tutaj na forum nie da zupełnie nic.
3 ludzi lubi ten post.
maciass uważa post za pomocny.

#163 PostWysłany: 08 Sie 2017 11:43 

Dzięki @tasma za wyczerpujące informacje. Zatem czekam na jakieś wieści od Flipo i uzbrajam się w cierpliwość.. pole, pole :)
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 08 Sie 2017 11:47 

- ethiopianairlines zaczela zawieszac loty na trasie BRU -> ADD, dlatego na rezerwacji airseychelles brakuje tego odcinaku. Poniewaz bilet, jak juz kilka osob napisalo, jest wystawiony przez airseychelles, to od nich ostatecznie zalezy czy beda honorowwac bilety i w efekcie dopłaca ludzia do wakacji. Na to bym za bardzo nie liczył, wiec spodziewalbym sie wkrotce zwrotow od OTA. Jesli masz problem ze swoja rezerwacja, dzwon do OTA i zadaj wyjaśnień.
 Profil Relacje PM off  

#165 PostWysłany: 08 Sie 2017 11:51 

niebieski
tasma napisał(a):
@rudawiewiora
W przypadku błędów taryfowych możesz być pewna honorowania biletu, dopiero kiedy opuścisz samolot po ostatnim odcinku. Nawet OTA nie da takiej gwarancji.
Nie ma znaczenia ile minęło od zakupu. To ryzykowna gra i zawsze należy mieć to na uwadze przy zakupie takiego biletu.
Wyobraźcie sobie, że na powrocie w Addis Addebie robią cancel ostatniego odcinka i zostawiają Was bez biletu powrotnego i wizy do Etiopii.
To oczywiście sytuacja ekstremalna i mało prawdopodobna, ale możliwa. Dlatego wielu doświadczonych użytkowników tego forum powtarza jak mantrę: Błędy taryfowe nie są dla wszystkich, nie dlatego że grupa ludzi chce je trzymać dla siebie, tylko dlatego, że w przypadku kłopotów będzie wiedziała jak się zachować.

W tym konkretnym przypadku linie wiedzą o błędzie i najprawdopodobniej w ciągu kilku dni podejmą decyzję. Możliwości są tak na prawdę trzy:
1) wszyscy polecą
2) wszyscy nie polecą
3) poszczególne OTA będą wynegocjują uznanie biletów swoich klientów, inne nie

I znowu opcja numer trzy jest najmniej prawdopodobna, ale historia zna takie przypadki (dil na GOA dwa lata temu).

W tym momencie proponuje poczekać na oficjalną informacje od Flipo, którą mają przesłać swoim klientom mailowo jak tylko linie podejmą decyzję (od razu mówię że to linie z Afryki, gdzie czas płynie wolniej, więc nie musi być to wcale kilka dni a na przykład miesiąc). Takiego maila z kolei na pewno ktoś ją tutaj wklei. Da to jakiś obraz rezerwującym przez inne OTA jak wygląda sytuacja i czego się spodziewać. Być może jakieś inne OTA zrobi to wcześniej. Zobaczymy. Dopóki nie pojawi się jakaś informacja proponuje kupić/zrobić trochę popcornu i czekać. Dzwonienie do OTA/linii nie dość że źle widziane tutaj na forum nie da zupełnie nic.

po co glupoty piszesz ze linie anuluja bilet w polowie podrozy?jak juz poleci nikt nic nie anuluje tym bardziej lecac z unii
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 08 Sie 2017 12:07 

złoty
@imdbmi

Po pierwsze primo
Nie piszę że anulują bilet w połowie podróży tylko że mogą. Czujesz różnicę?
Napisałem też, że "To oczywiście sytuacja ekstremalna i mało prawdopodobna, ale możliwa".

Po drugie primo
W tym konkretnym, podanym przeze mnie przypadku gdzie lot powrotny rozpoczyna się poza Unią i linia też jest spoza Unii rozumiem, że chroni Cie 261/2004? Jeśli tak to szacun bo mnie i innych nie chroni. O sądzeniu się z ET w Etiopii nawet nie myślę bo raczej nadaje się do bajek z mchu i paproci.

Napisz proszę konkretnie gdzie napisałem głupoty, chce przestać błądzić.
2 ludzi lubi ten post.

#167 PostWysłany: 08 Sie 2017 12:12 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Temat już wyczerpany.

@tasma napisał sporo informacji o biletach.
Zostaje tylko poczekać, nić więcej nie zrobimy.
I znów, teoria się zgadza, ze nie dla każdego tanie bilety...

Zamykam temat...
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#168 PostWysłany: 09 Sie 2017 10:16 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Jak ktoś jeszcze oprócz @johan25 dostanie anulacje, to proszę o pw.

Edit -> Otwieram.
Tylko proszę o spokój.
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 09 Sie 2017 11:12 

złoty
Lecą ciche anulacje. Rezerwacje znikają z tripcase.
Dzisiaj Flipo napisało w mailu, że dalej nic nie wiedzą i że linie obiecały odpowiedź pojutrze.
Trzeba poczekać na oficjalną odpowiedź od OTA gdzie kupowaliście bilety.

Gdyby ktoś był zdecydowany dalej lecieć na Seszele z Ethiopianem to dzisiaj pojawił się fajny deal w biznesie ;). Jest na fly4free.com ARN-ADD-SEZ za około 4800 zł.
2 ludzi lubi ten post.
p.wl uważa post za pomocny.

#170 PostWysłany: 09 Sie 2017 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 414
Kilometry: 1 349 089
niebieski
Niech szybko oddaje kasę OTA i biorę ten biznes :D
vasquez37 lubi ten post.

#171 PostWysłany: 09 Sie 2017 12:15 
Awatar użytkownika

niebieski
tasma napisał(a):
Lecą ciche anulacje. Rezerwacje znikają z tripcase.
Dzisiaj Flipo napisało w mailu, że dalej nic nie wiedzą i że linie obiecały odpowiedź pojutrze.
Trzeba poczekać na oficjalną odpowiedź od OTA gdzie kupowaliście bilety.

Gdyby ktoś był zdecydowany dalej lecieć na Seszele z Ethiopianem to dzisiaj pojawił się fajny deal w biznesie ;). Jest na fly4free.com ARN-ADD-SEZ za około 4800 zł.

U mnie również w tripcase rezerwacji juz nie ma. (pojawiła se w byłych :( )
rezerwowałem przez supersaver

Ostatnio edytowany przez joker1977, 09 Sie 2017 12:36, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 09 Sie 2017 12:19 

Mnie już kiedyś podobnie Ethiopian załatwił stąd podchodziłem na luzie do tego, ale znam z 5 osób które kupiły doloty, stąd Bruksela być może stanie się #1 na majówkę dla wielu osób :)
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#173 PostWysłany: 09 Sie 2017 12:25 

Loty: 150
Kilometry: 298 998
niebieski
Kupowałem przez flugladen, niestety ta sama sytuacja...

#174 PostWysłany: 09 Sie 2017 12:41 

ja właśnie dostałem email i SMS z Kilroya że anulowali mi bilety:
"The airline has informed us that you have purchased an incorrect ticket to the Seychelles. Unfortunately, therefore your booking has been cancelled and the amount will be refunded to the account that was used during the booking."
 Profil Relacje PM off
wizu uważa post za pomocny.

#175 PostWysłany: 09 Sie 2017 13:32 

@dampie
To samo (KILROY.dk), mail około 12:19 o takiej samej treści, po ponad miesiącu od zakupu :/

Rozumiem, że skoro już wysyłają takie maile to już nie ma szans na lot? Czy jest opcja, żeby powołać się na jakieś zapisy regulaminu, podstawy odwołania, etc. ?
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 09 Sie 2017 13:37 

Raczej marne szanse, taki urok EF. Mnie już drugi raz w ciągu ostatnich miesięcy skasowali bilet ET do SEZ :)
Sądzić się możesz, ale raczej szkoda czasu i pieniędzy
 Profil Relacje PM off  

#177 PostWysłany: 09 Sie 2017 13:38 
Awatar użytkownika

Loty: 320
Kilometry: 644 749
niebieski
@wizu nic już nie zdziałasz jeśli bilet masz anulowany

#178 PostWysłany: 09 Sie 2017 13:46 

Jest przestroga, by errory etiophiana traktować zupełnie dystansowo. Oni chyba koszą każdego EF.
Czy RPA/Bangkok kiedyś z Etiophianem był na ich stocku czy na stocku Emirates?
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 09 Sie 2017 13:52 

@dampie @maciass

No cóż, w ich regulaminie znalazłem pkt 2b)

Cytuj:
If the customer buys flight products only, KILROY is not responsible in case the airline changes departure time or travel route or cancels the flight. Any issues in regards to this, are a case between the airline and the customer.

Pozostaje mi tylko wyrazić swój żal mailowo i ewentualnie stracić zaliczkę na hotel i loty z PL.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 09 Sie 2017 14:25 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
johan25 napisał(a):
Jest przestroga, by errory etiophiana traktować zupełnie dystansowo. Oni chyba koszą każdego EF.
Czy RPA/Bangkok kiedyś z Etiophianem był na ich stocku czy na stocku Emirates?

Emirates.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 335 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: h3rlitz, malgo1987, msala oraz 16 gości