Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Sie 2017 14:42 

niebieski
Witam, ostatnio zgubiłem w autobusie m.in. dowód i kartę płatniczą. Zadzwoniłem do banku i zablokowałem kartę i zastrzegłem dowód. Dowód odnalazł się, ale dopiero po kilku godzinach i z tego tytułu nie chciałbym go usuwać z Dokumentów zastrzeżonych. Ale kusi mnie to zrobić, bo mam pilny wylot pojutrze do UK, a nie wiem czy ten dowód nadal jest zdatny do przekraczania granic. Byłem w urzędzie miasta zapytać co z tym dowodem, pani sprawdziła i mówi, że z jej punktu widzenia dowód jest ważny - dopóki jej osobiście nie zgłoszę zaginięcia/kradzieży. Pytanie tylko czy np. lotniska nie współpracują z tym systemem DZ. Infolinii jako takiej nie mają, więc zapytam, może ktoś miał podobne doświadczenia. Jest sens usuwać dowód z ich rejestru? (Technicznie wykonalne jak mówił Pan w banku i jak widnieje w FAQ systemu DZ). Czy normalnie mogę na nim lecieć i zostawić zastrzeżenie?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 01 Sie 2017 16:26, edytowano w sumie 1 raz
bankowy w tytule
 Profil Relacje PM off  

W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️ W😍W❗ Sycylia bezpośrednio za 152 PLN 🔥☀️
Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️ Tydzień w Turcji z all inclusive 🍹🏖️ 4* hotel z widokiem na góry za 1499 PLN 😎🏊‍♂️
#2 PostWysłany: 01 Sie 2017 14:48 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
srebrny
W PL celnicy zawsze tylko oglądali mój plastik bez sprawdzania numerów w bazie. A ci w UK połączenia z bazą DZ nie mają.
chris0o lubi ten post.

#3 PostWysłany: 01 Sie 2017 14:57 

niebieski
No nie wiem, w Poznaniu zdarza się że kładą dowód na takim jakby skanerku.
chris0o lubi ten post.

#4 PostWysłany: 01 Sie 2017 14:57 

Loty: 130
Kilometry: 249 917
niebieski
Raz zastrzeżony dokument (dowód) - również w banku - trafia do bazy i krótko mówiąc nie mozesz z niego korzystać.
O tym czy w systemie coś jest czy nie jest niech świadczy pytanie do kolegi na granicy we Frankfurcie (legitymowal się paszportem), czy w 2015 roku stracił dowód osobisty.

Powodzenia na granicy...
chris0o lubi ten post.

#5 PostWysłany: 01 Sie 2017 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 612
Kilometry: 958 331
niebieski
Gleba3 napisał(a):
No nie wiem, w Poznaniu zdarza się że kładą dowód na takim jakby skanerku.

A ow jakby skanerek ma dostep do bazy dokumentow zastrzezonych.

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 01 Sie 2017 15:08 

chris0o napisał(a):
Witam, ostatnio zgubiłem w autobusie m.in. dowód i kartę płatniczą. Zadzwoniłem do banku i zablokowałem kartę i zastrzegłem dowód. Dowód odnalazł się, ale dopiero po kilku godzinach i z tego tytułu nie chciałbym go usuwać z Dokumentów zastrzeżonych. Ale kusi mnie to zrobić, bo mam pilny wylot pojutrze do UK, a nie wiem czy ten dowód nadal jest zdatny do przekraczania granic. Byłem w urzędzie miasta zapytać co z tym dowodem, pani sprawdziła i mówi, że z jej punktu widzenia dowód jest ważny - dopóki jej osobiście nie zgłoszę zaginięcia/kradzieży. Pytanie tylko czy np. lotniska nie współpracują z tym systemem DZ. Infolinii jako takiej nie mają, więc zapytam, może ktoś miał podobne doświadczenia. Jest sens usuwać dowód z ich rejestru? (Technicznie wykonalne jak mówił Pan w banku i jak widnieje w FAQ systemu DZ). Czy normalnie mogę na nim lecieć i zostawić zastrzeżenie?

1. Zastrzegłeś dowód osobisty w WEWNĘTRZNYM bankowym systemie informatycznym banków, coś na wzór ubezpieczycieli by tu nie móc otrzymać kredytu na skradziony dowód, a u ubezpieczycieli nie otrzymać nienależnych zniżek z tytułu oc czy ac
2. Gdybyś zgłosił w dowolnym urzędzie gminy czy miasta zgubienie, kradzież dowodu osobistego i złożył wniosek o wydanie nowego dowodu osobistego stary dowód osobisty z tą chwilą staje się nieważny, nie można się nim posługiwać i nie ma możliwości cofnięcia takiego zgłoszenia
3. Zgubienie nie podlega rejestracji w systemach informatycznych jak to jest w przypadku kradzieży i dlatego też żaden celnik, policjant itp nie zapyta czy zgubiliśmy dowód osobisty
4. Ja bym usunął z rejestru, bo nic z tym dokumentem w banku nie załatwisz, a nawet gdyby ktoś przez ten krótki okres czasu do znalezienia wziął np. na niego kredyt to i tak będzie prowadzony postępowanie policyjno/prokuratorskie w tej sprawie

Podsumowując ja bym LECIAŁ, ale jak dowód zgłoszony tylko w rejestrze bankowym dokumentów zgubionych/skradzionych to takie zastrzeżenie bym usunął/anulował
 PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 19 Sie 2017 13:44 

niebieski
MOŻE ktoś będzie w podobnej sytuacji w co wątpię, ale żeby "domknąć" wątek: wycofane zastrzeżenie w banku, leciałem z tym dowodem WRO-LPL, MAN-DUB, DUB-WRO, za każdym razem miałem kontrole dowodu w tych stanowiskach kontroli paszportowej i jak można było się spodziewać nie wydarzyło się nic.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości