Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Porównanie opcji ubezpieczeń ma 2025 rok:
https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

icarhireinsurance od dłuższego czasu nie wydaje już polis dla osób z Polski

Firma Questor aka Riverside Malta również zaprzestała wydawania rocznych polis dla osób z Polski (stan bez zmian od stycznia 2022) - można natomiast wykupić polisę na pojedynczy wynajem.

Wg stanu na sierpień 2023 r. roczne polisy dostępne są na portalach worldwideinsure.com, cover4rentals.com lub defend-online.eu/pl/

Porównanie by @Kashpir + aktualizacje na bazie postów (ostatnia 1 sierpnia 2024 r.)

cover4rentals
- 2 rodzaje polis: Silver Cover i Gold Cover, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- uwaga również na wiek samochodu - w Europie zachodniej pewnie to nie problem, ale np. na Bałkanach pewnie da się trafić na samochód starszy niż 10 lat, a takiego polisa nie obejmuje.
- wartość samochodu to pewnie mniej istotna kwestia, ale przy galopujących cenach aut też na wszelki wypadek zaznaczę 8-) "The vehicle must not have a retail price of more than €65,000 (or currency equivalent)".
- minimalny wiek kierowcy (posiadacza polisy) to 26 lat :!:
- UWAGA! nie działa na wynajmy w wypożyczalni Green Motion

Cover4rentals nie ma już odrębnych niższych limitów na szyby.
W "Policy wording" na https://cover4rentals.com/policy-documents/ "AutoGlass" jest wymienione pod "cover provided", a w tabelce z limitami nie ma odrębnej pozycji na szyby, czyli mieszczą się w ogólnym limicie 10.000 EUR.
Różnica między Gold a Silver Cover polega teraz m.in. na objęciu w Gold Cover wnętrza pojazdu.

worldwideinsure (WWI)
- 2 rodzaje polis: Standard i Deluxe, dodatkowo wybór Europa albo Świat
- dla porównania z cover4rentals: minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 50 000 GBP; wiek samochodu maksymalnie 20 lat, ubezpieczenie nie obejmuje modeli samochodów, które nie są produkowane od ponad 10 lat; "damage to glass" po prostu wskazane jako zawarte w ramach sumy ubezpieczenia.
- można nieco obniżyć koszt dzięki cashbackowi quidco (obecnie 8%). w teorii nieaktualne - obecnie pokazuje jedynie cashback za travel insurance, ale forumowicze donoszą, że jednak cashback się nalicza.

DEFEND Car Hire XS
- jeden rodzaj polisy z wyborem Europa lub Świat - pokrycie udziału własnego w szkodzie do 35 000 zł
- minimalny wiek kierowcy - 21 lat; wartość samochodu do 350 000 PLN; wiek samochodu do 20 lat

Cover4rentals i worldwideinsure nie obejmują wynajmu w Armenii, na Dominikanie, Islandii, Jamajce, w Izraelu. WWI także w Rosji.
DEFEND Car Hire XS nie obejmuje wynajmu na terytorium Afganistanu, Kuby, Białorusi, Kongo, Iranu, Iraku, Wybrzeża Kości Słoniowej, Liberii, Korei Północnej, Myanmaru, Rosji, Sudanu, Sudanu Południowego, Syrii, Ukrainy lub Zimbabwe. Polisa Europa obejmuje kraje kontynentu europejskiego oraz Maroko, Tunezję, Turcję i Izrael, ale wyłącza terytorium Ukrainy, Rosji i Białorusi.

Podsumowujący artykuł z SG: https://www.fly4free.pl/ubezpieczenie-a ... -2025-rok/

Karty kredytowe z ubezpieczeniem wkładu własnego
- MC Platinum PKO 1200 EUR
- VISA Infinite PKO 2400 EUR

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 89  Następna
Autor Wiadomość
#221 PostWysłany: 29 Maj 2017 14:20 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
niebieski
Ja jeździłem po Cyprze Północnym na polskim prawie jazdy i nikt problemów nie robił, a sprawdzał mi je z jakiegoś powodu pogranicznik.
 Profil Relacje PM off  

Relaks w Egipcie w 5* hotelu z aquaparkiem i 31 zjeżdżalniami 🌊🏊‍♀️ Wczasy z all inclusive za 2299 PLN Relaks w Egipcie w 5* hotelu z aquaparkiem i 31 zjeżdżalniami 🌊🏊‍♀️ Wczasy z all inclusive za 2299 PLN
Podróż na Bali za 3699 PLN 😍🌴 Loty Etihad Airways + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦🌺 Podróż na Bali za 3699 PLN 😍🌴 Loty Etihad Airways + ⭐⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦🌺
#222 PostWysłany: 22 Cze 2017 22:02 

Chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów brał auto na Cyprze (Larnaka) z wypożyczalni ALAMO.
Chodzi mi głownie o to, czy nie ma problemu, jeśli posiadam ubezpiecznie w icarhireinsurace i nie chcę kupować kosztującego więcej ubezpieczenia u nich.
Może macie z nimi jakieś doświadczenia?
Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#223 PostWysłany: 22 Cze 2017 22:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie ma problemu. Tylko w razie uszkodzenia auta, wypożyczalnia ściągnie tobie z zabezpieczonego na karcie depozytu. Ty natomiast będziesz musiał, zwrócić się do swojego ubezpieczyciela o pokrycie poniesionych kosztów
Benobi lubi ten post.
Benobi uważa post za pomocny.

#224 PostWysłany: 22 Cze 2017 22:16 

Czy ściągają zawsze całą zabezpieczoną kwotę? Czy odpowiednią kwotę na naprawę w zależności od tego jakie jest to uszkodzenie?
 Profil Relacje PM off  

#225 PostWysłany: 22 Cze 2017 22:21 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Benobi
Odpowiednią, nie całą.
Benobi lubi ten post.

#226 PostWysłany: 29 Cze 2017 00:18 

Witam.

Jestem o krok od rezerwacji online przez strone ryanair (tam też kupiłem bilet lotniczy) auta w bergamo. Proszę o radę czy mam wykupić oferowane podczas rezerwacji przez AXA
ubezpieczenie wkładu własnego, czy zarezerwować tylko auto a całą resztę wykupić na miejscu (dodatkowe ubezpieczenie plus zwolnienie z wkładu własnego)?

Dziękuję za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#227 PostWysłany: 04 Lip 2017 18:39 
Awatar użytkownika

srebrny
@wagondublin ubezpiecz np tutaj https://www.icarhireinsurance.com

#228 PostWysłany: 17 Lip 2017 11:18 
Awatar użytkownika

Loty: 15
Kilometry: 58 252
srebrny
mashacra napisał(a):
Czytam i nie jestem na 100% przekonany co do interpretacji wytłuszczonego:

Cytuj:
Q. What are the main restrictions on your policies?
A.
+Policy holders must be aged between 21 and 85
+Rentals under Annual cover must not be longer than 65 continuous days
+Not valid for the rental of vehicles where the value of the vehicle exceeds £100,000 or vehicles which are more than 20 years old, or the rental of ‘antique, expensive or exotic’ vehicles not considered to be conventional and usual.
+Not valid for the rental of vehicles not licensed for road use, and other vehicles types, including but not limited to trailers or caravans, camper vans, commercial vehicles, trucks, motorcycles, mopeds, motorbikes, off-road vehicles, recreational vehicles, motor homes, passenger vans and vehicles with more than 9 seats.
+Not valid for use of any Rental Vehicle in racing competitions, rallying, trials, rallies or speed testing, or when driven on a motor sport circuit.

Czy kampery są objęte ubezpieczeniem na podstawie powyższego?

Bo z kolejnego zestawienia wynika, że wersja Excess Worldwide obejmuje kampery, ale Worldwide Plus już nie (w końcu jaki to PLUS?).

https://www.icarhireinsurance.com/car-h ... e-products

Można niby wykupić UPGRADE dla kamperów za 19,99GBP
https://www.icarhireinsurance.com/car-h ... s/upgrades

Cytuj:
Please note these upgrade options are only available when purchasing one of our four core products: Excess Europe, Excess Worldwide, USA and Canada, and Worldwide Plus.

Upgrade Campervan and Motorhomes Insurance
altRemove your Campervan and Motorhomes rental excess and get fully protected for less! Upgrade your car hire excess insurance to include Campervan and Motorhomes excess cover for just £19.99 and be protected again

I twierdzą, że także dla Worldwide Plus :?

@Aga_podrozniczka czy brałaś z Worldwide Plus upgrade dla kamperów, albo były one objęte Worldwide Plus od razu?

Nie wiem jak ugryźć wypożyczenie kampera w USA, z jednej strony trzeba brać Worldwide Plus, z drugiej chyba nie obejmie kampera :(

Stanęło na tym, że wziąłem opcję:
Excess Worldwide Annual £54.54 + Campervans and Motorhomes £18.17 = £72.71 kwoty ze zniżką za przedłużenie umowy oraz skorzystałem z quidco, od tego cashback £13.63 czyli realny koszt to £59.

Już zdążyłem wypłacić uszkodzenie campera w USA, kilka skanów i USD na koncie :)
Jedyny minus uparli się przeliczać z USD na PLN więc uważać na rodzaj konta jaki podajecie przy wypłacie, tylko dzięki fartownym przelicznikom PLN/USD zarobiłem na podwójnym przewalutowaniu 5 USD (przelali mi PLN na kont USD w kantorze aliora) przy stałym/niekorzystnym kursie można być w plecy.

@Aga_podrozniczka dzięki :D
 Profil Relacje PM off
Aga_podrozniczka lubi ten post.

#229 PostWysłany: 24 Lip 2017 19:50 

Czołem,
Chciałbym poprosić o radę.
Jestem na Cyprze, wypożyczyłem auto bez żadnego ubezpieczenia z wypożyczalni, depozyt na karcie 600 euro.
Przed wyjazdem ubezpieczyłem się w icarhireinsurance.
Wieczorem pojechałem do sklepu, auto zostawiłem na parkingu pod domem.
Rano okazało się, że nie mogę otworzyć drzwi kierowcy.
Jest wgniecenie przy samej granicy drzwi i błotnika od strony kierowcy.
Ktoś z samego rana musiał we mnie stuknąć.
Nie ma żadnych rys, nie jest ono głębokie, ale nie mogę wejść do auta.
Spróbuję to jakoś naprawić samemu, ale jeżeli się nie uda - czy icarhireinsurance pokryje szkodę, jeżeli wypożyczalnia nałoży na mnie opłaty?
Proszę o info jak to wówczas załatwić.
Pozdrawiam i czekam na odp.
 Profil Relacje PM off  

#230 PostWysłany: 24 Lip 2017 20:16 

niebieski
@Benobi
Likwidowałem w icarhireinsurance dwie podobne szkody (jedną całkiem niedawno) - nie było problemu. powinni pokryć.
Przy likwidacji żądają protokołu szkody (koniecznie weź z wypożyczalni), oraz wyciągu z karty, którą Ci obciążyła wypożyczalnia.
Żądają dokładnie takich dokumentów:

1. Your policy schedule and your rental agreement (confirming the amount of the CDW excess).
2. The bills or invoices you have been asked to pay.
3. Receipts or copies of credit card/bank statements confirming payment of the above invoices.
4. The damage report from the car hire company.
5. Details of any other insurance you may have that may cover the same loss.
Benobi lubi ten post.

#231 PostWysłany: 24 Lip 2017 20:22 

@Gleba3

Dzięki za odpowiedź.
Proszę powiedz jeszcze jak wygląda procedura.
Po oględzinach dostanę protokół szkody z kwotą do zapłaty? (i dopiero po wpłacie zwolnią depozyt?)
 Profil Relacje PM off  

#232 PostWysłany: 24 Lip 2017 20:24 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@Gleba3
Czy są jakieś wymagania odnośnie języka dokumentów przedstawianych przez wypożyczalnie? Jeśli chodzi o oświadczenie kierowcy to samemu można po angielsku napisać, a co z wypożyczalnią?

#233 PostWysłany: 24 Lip 2017 20:54 

niebieski
Proceura icarhireinsurance wygląda tak:
1. Wypożyczalnia obciąża Cię za szkodę i wydaje Ci dokumenty szkody (trzeba o nie prosić). Moje dwie szkody (jedna we Włoszech, druga w RPA) były opisane po angielsku. Tu dla wypożyczalni sprawa się kończy. Nic ich więcej nie obchodzi. W tym momencie jest więc tak, jakbyś sam zapłacił za szkodę.
2. Zgłaszasz szkodę tu: https://www.icarhireinsurance.com/claims (ja akurat miałem polisę w Allianz)
3. Następnego dnia przychodzi e-mail (pełna treść poniżej) z prośbą o przesłanie skanów dokumentów, które wymieniłem powyżej + ich formularz gdzie podajesz nr konta na jakie mają zwrócić pieniądze.
4. Po pewnym czasie przychodzi mailem decyzja jak została rozpatrzona szkoda
5. Po kolejnym czasie pieniądze trafiają na konto

U mnie trochę to trwało, musiałem się dopominać, wysyłałem numer konta jeszcze raz, ale w końcu pieniądze oddali (po ok. 2 miesiącach w obu przypoadkach).

Pełna treść maila inicjującego od icarhireinsurance:

"Thank you for your recent contact. We are pleased to enclose your claim form, as requested.
Please complete all relevant sections, sign and return to us, together with the following documentation:
For all claims:
- Your policy schedule and your rental agreement (confirming the amount of the CDW excess).
- The bills or invoices you have been asked to pay.
- Receipts or copies of credit card/bank statements confirming payment of the above invoices.
- The damage report from the car hire company.
- Details of any other insurance you may have that may cover the same loss.

Additional information required for road traffic accidents only:
- Full details of any witnesses, providing written statements where available.
- A detailed account of the circumstances that led to the accident / damage to the insured vehicle, including all photographic or video evidence as well as the relevant police report, where applicable.
- If a third party has caused the accident, please provide vehicle, driver and insurer details as requested on the claims form.
- Any other evidence you may have to support your claim

If any of the above cannot be provided, please provide a written explanation outlining the reasons for this.
If your claim is accepted we usually make payment directly into your bank account. Please provide your bank details to enable this to happen."
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#234 PostWysłany: 24 Lip 2017 21:05 
Awatar użytkownika

srebrny
W moim przypadku, przesłałem umowę najmu, samodzielne zrobioną fotkę szkody (wypożyczalnia nie robiła protokołu, a wyceniła to na dwie roboczogodziny 220 USD), rachunek na zakończenie gdzie ta opłata została wpisana.
Płacone gotówką, ale w regulaminie jest, że powinniśmy przedstawić potwierdzenie płatności kartą.
Wszystko sprawnie drogą mailową, tylko zgłoszenie jest przez formularz na stronie internetowej.
 Profil Relacje PM off
Benobi lubi ten post.

#235 PostWysłany: 24 Lip 2017 21:07 

Dajcie spokój z: https://www.icarhireinsurance.com

chyba że macie obywatelstwo UK. Polecam https://www.worldwideinsure.com/car-hire-insurance.htm i ubezpieczenie eccess. Korzystałem i nie było kruczków w umowie dla Polaków.
 Profil Relacje PM off  

#236 PostWysłany: 24 Lip 2017 21:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Jakich kruczków? Przy zawieraniu umowy podajesz kraj zamieszkania, jakich niespodzianek u nich doświadczyłeś?
 Profil Relacje PM off  

#237 PostWysłany: 24 Lip 2017 21:24 

Czy zwracają całą kwotę, którą wypożyczalnia pobrała (szkoda)?
 Profil Relacje PM off  

#238 PostWysłany: 24 Lip 2017 21:40 

niebieski
@Benobi
Tak. Co więcej zwracają kwotę z przewalutowaniem, tzn. jak masz obciążenie 200 EUR i bank Ci naliczył, dajmy na to 900 zł., to oni zwracają 900 zł (w złotówkach). Przynajmniej ja tak miałem. Bez żadnych przewalutowań, po prostu zwrot w złotówkach, co do grosza.

Edit.: I to jest jeden z powodów, dla których ich polecam. Mimo iż musiałem trochę poczekać, wymienić parę dodatkowych maili, to w obu przypadkach miałem 100% zwrot i jestem zadowolony.
Edit2.: I mimo szkód, to co roku płącę niższą składkę. Na początku lipca odnawiałem za 60.26 EUR (opcja świat).

Ostatnio edytowany przez Gleba3, 24 Lip 2017 21:49, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#239 PostWysłany: 24 Lip 2017 21:47 

Zbanowany
Tak, zwracaja calosc lacznie z podatkami VAT - jesli Ci o to chodzilo.
Mala uwaga wypozyczalnie czesto koszty napraw byle czego podaja wysokie nawet wyzej niz autoryzowany serwis oczywiscie ubezpieczalnia zwroci jak masz wszystkie potrzebne domumenty Tylko nalezy byc przygotowanym ze najpierw z Ciebie bedzie to sciagane.
 Profil Relacje PM off
Benobi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#240 PostWysłany: 25 Lip 2017 00:55 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
złoty
Słuchajcie a zastanawiał się ktoś jak jest z icarhireinsurance i coraz bardziej poluarnymi w PL Car sharigiem? Panek w Warszawie obciąża szkodą do 4tys. Czy w tym przypadku icarhireinsurance by zadziałało?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1777 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości