Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Mar 2016 13:37 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Opiszę w paru punktach jak udało mi się to zrobić

1.Na skyscanner wyszukałem sobie odpowiedni lot (Teheran-Isfahan RT) i zostałem przekierowany na esky.pl, kwotę 814 zł (za 2 bilety) zapłaciłem kk a następnie „zapomniałem” o sprawie bowiem wyjazd miałem mieć dopiero za ponad miesiąc. I tak bym pewnie tkwił w błogim poczuciu załatwionych biletów gdyby @maxima (dzięki Ci wielkie!) nie zadała mi na pryw prostego pytania: „a jak udało ci się kupić te bilety??” odpowiedziałem: „normalnie przez esky”, ale coś mnie tknęło, zacząłem jednak sprawdzać i znalazłem w spamie odpowiedź esky :
„W ciągu 48 godzin od złożenia rezerwacji skontaktujemy się z Tobą w celu potwierdzenia szczegółów rezerwacji. Informujemy, że linia lotnicza może zmienić warunki rezerwacji lub odmówić wystawienia biletu.”
I następny email: „ pragnę poinformować, że założona na naszych stronach rezerwacja na lot liniami Iranair nie może być potwierdzona. Linia lotnicza nie ma podpisanych umów na wystawianie biletów za pośrednictwem biur podróży w Polsce. W razie pytań proszę o kontakt z naszą infolinią.”
Zadzwoniłem, po co w takim razie to przekierowanie na stronę esky skoro i tak nie macie prawa sprzedawać tych biletów, odpowiedź: „tak informacyjnie aby było widać że takie połączenia istnieją.”
Z kk pieniędzy nie pobrali jedynie jakieś ubezpieczenie (30 zł), które bez problemu na drugi dzień zwrócili.

2. na stronie Iran Air po wejściu w zakładkę domestic nie ma wersji angielskojęzycznej a tylko w pięknym języku farsi pisanym równie pięknym alfabetem perskim.
Spróbowałem zakupu bezpośrednio na ich stronie, przy pomocy translatora udało mi się przejść kilka punktów formularza rezerwacyjnego. Utknąłem dopiero przy imieniu i nazwisku, należy je wpisać „tak jak w dokumencie podróży” a skoro łacińskich znaków w formularzu nie ma, zostały mi jedynie robaczki داریوش , niestety w moim paszporcie jest (jak na razie, ;) ) tylko wersja alfabetem łacińskim.

3. najbliższe biuro Iran Air mieści się w Berlinie, zadzwoniłem ale telefon był nieczynny. Następne biuro we Frankfurcie – uzyskałem informację, że bilety mogę kupić poprzez koncesjonowane biuro podróży Adinehtravel.
Adres do złożenia zamówienia na bilety: sales@adinehtravel.de

4. Wysłałem wszystkie możliwe dane i parametry lotu, po trzech dniach ponownie, i cisza…
Zadzwoniłem do biura Adinehtravel tel. +49 69 25600613 i pani powiedziała: „tak, tak, widziałam pana maile, zaraz wyślę dane do przelewu”. W ciągu kilku minut przyszły te dane, bilety wyniosły taniej bo 155 euro. Natychmiast puściłem normalny przelew eurowy i wysłałem potwierdzenie, po trzech dniach znowu wysłałem maila z przypomnieniem i potwierdzeniem transakcji, i nadal cisza…
Zadzwoniłem, „tak, tak, widziałam pana maile, zaraz wystawię panu etixy, kein Problem”.
I rzeczywiście po kilku minutach przyszły…
Fajna zabawa była… Teraz mogę się z tego pośmiać ale gdyby tak było mniej czasu do rozpoczęcia podróży to miałbym niezły stres z tym ich tempem załatwiania.

Ps. Można jeszcze kupować bezpośrednio w Iranie w którymś z biur podróży lub po prostu na lotnisku ale obawiam się, że na krótko przed terminem lotu może być problem z dostępnością i mogą być droższe.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
7 ludzi uważa post za pomocny.

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 22 Mar 2016 10:43 

Loty: 510
Kilometry: 1 112 648
srebrny
Wysłałam maila wczoraj, dziś rano odpisali :)
Cena OW za lot z Teheranu do Shiraz to 51,64 EUR
namteH lubi ten post.
thurin.cz uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 29 Mar 2016 21:09 

Loty: 312
Kilometry: 394 864
niebieski
Mi nie odpisali...ale można zarezerwować lot i kupić bilet w austriackim biurze Iran Air ticket@iraniar.at Bilet np Shiraz- Teheran OW 51.65.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Mar 2016 14:42 
Awatar użytkownika

Loty: 315
Kilometry: 559 680
Mi odpisywali za każdym razem tego samego dnia, dziś wreszcie przyszły etixy. Miałem przy tym małe problemy z płatnością, ING za nic w świecie nie chciało przepuścić transakcji w której gdziekolwiek padałoby hasło "Iran"
 Profil Relacje PM off
zbyhu lubi ten post.

#5 PostWysłany: 30 Mar 2016 15:18 

niebieski
acquiesce21 napisał(a):
ING za nic w świecie nie chciało przepuścić transakcji w której gdziekolwiek padałoby hasło "Iran"

Moze ING nalezy uswiadomic, ze sankcje juz zostaly zniesione? I robienie transakcji z Iranem jest jak najbardziej de jure? ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Mar 2016 15:30 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
no nie tak szybko
nie wszystkie sankcje zostaly zniesione ;)
i to nie jest tak, ze nagle transakcje moga isc do Iranu bez zadnych przeszkod
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#7 PostWysłany: 30 Mar 2016 15:38 
Awatar użytkownika

problem w tym, że te transakcje nawet nie szły do Iranu tylko na konto niemieckiego pośrednika… nie odpowiadało im "Iran Air" w tytule przelewu
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Mar 2016 15:46 

niebieski
nie szly bo nie mogly isc ;)
a slanie kasy przez Niemcy czy UAE jest popularne jesli chodzi o Iran
nie wnikajac za bardzo iran air ma w nazwie iran a wiecie ze licza sie slowa klucze
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Mar 2016 15:48 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Pewnie dlatego mój przelew szedł tak długo bo w tytule było Iran Air i nr rezerwacji. Ale inaczej się nie da...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Mar 2016 15:54 
Awatar użytkownika

da się :) napisałem pośrednikowi o problemie z płatnością i podał inne dane do przelewu (odbiorca Abbas Davoodi), mimo pewnych wątpliwości zdecydowałem się przesłać na nie pieniądze i jest ok, bilety przysłali
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 30 Mar 2016 16:27 

Trzeba pisać Iram Air ;-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 30 Mar 2016 18:00 

niebieski
Wiedeńskie biuro Iran Air przesyła maila z linkiem do wykonania płatności przelewem bankowym lub kartą (Visa lub Mastercard). Po kilku minutach bilety na mailu.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Kwi 2016 09:31 

srebrny
Wygląda na to, że można też kupic bilety Mahan
http://www.mahan.aero/en/

Cena za lot Teheran - Shiraz to ok 130zł (Total Due Amount 1067000.00 IRR)

edit: to było zbyt piękne :(
Cytuj:
PAYMENT

12. Check the booking summery then select the bank portal and click on “confirm” button, you will be redirected to the bank portal to pay the ticket amount.

Please be informed that you can purchase your ticket only by Iranian debit cards.

#14 PostWysłany: 19 Kwi 2016 14:02 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
niebieski
spokojnie, te bilety można kupić w tej samej cenie lub nawet taniej już na miejscu, nawet kilka dni przed wylotem. Ja 10h przed lotem kupiłem Teheran - Shiraz za jakieś 240 zł, dzień wcześniej były po 160 jeszcze
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 19 Kwi 2016 15:45 

srebrny
pewnie tak, tylko ja ląduje o 1 rano, a o 7 chcę lecieć dalej, wiec nie mam tych kilku dni :)
Mahan sprzedaje po 48eur jak się przeleje pieniądze

#16 PostWysłany: 30 Sty 2017 22:43 

platynowy
Bilety Mahan Air są dostępne u pośrednika Bravofly (plus jego klony czyli Rumbo, lastminute, itp). Etix bez problemu wystawiony od razu po zakupie i rezerwacja potwierdzona na stronie Mahan Air.

Cena podobna jak na stronie przewoźnika (czasami ciut mniej albo więcej, w zależności z jakiego przekierowania skorzystamy i jaką kartą zapłacimy).
2 ludzi uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 31 Sty 2017 00:34 

niebieski
a wszystkie połącznia Mahan Air są dostępne?
plus wydaje mi się, że płacąc w ten sposób transakcja przeliczana jest po "gorszym" kursie dolara. Będąc w Iranie i płacąc w walucie lokalne uprzednio wymieniwszy po lepszym kursie niż bankowy trochę można zyskać na cenie (płacąc gotówką u agenta/pośrednika/w biurze)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 01 Lut 2017 19:53 

platynowy
@‌wilczagorka‌ w przypadku lotów krajowych to jest może oszczędność kilku dolarów, jeśli w ogóle. A komfort posiadania biletu wcześniej jest niewątpliwy, zamiast latać po agencjach i szukać to mamy bilet w kieszeni. Ostatnio spędziłem w Iranie ponad godzinę kupując bilet na lot krajowy w agencji... (chociaż absolutnie tego nie żałuję, było przemiło, częstowanie herbatką, lodami itp. i mnóstwo śmiechu).

Nie wiem czy wszystkie loty są dostępne, ja kilka dni temu kupowałem THR-KER i wszystkie loty ze strony Mahan były też dostępne na Bravofly. Sprawdzając Shiraz, również.

#19 PostWysłany: 24 Lip 2017 15:18 

IranAir mi dzisiaj odpisal i wymagaja iranskiego numeru telefonu. Macie pomysl po co im? Do wyslania potwierdzenia rezerwacji/ewentualnych zmian? Moge podac telefon rodzicow kolegi, ale jak beda do nich wydzwaniac/sprawdzac nas to troche slabo...
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 24 Lip 2017 15:58 

niebieski
Bilety można zakupić poprzez wiedeńskie biuro Iran Air. Napisz maila na ticket@iranair.at
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 95 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości