Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Sie 2015 12:32 

Cześć
Poszukuję takie urządzenia, które dałoby mi możliwość korzystania z netu w różnych krajach.
Widzę to następująco ląduję na lotnisku kupuję sobie kartę SIM wkładam do tego urządzenia a ono daje mi sygnał WIFI, z którego mogę korzystać na smartofnie czy laptopie.
Macie jakieś pomysy jak to się nazywa?
Jakieś przykłady?
 Profil Relacje PM off  

Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎 Ale cena 😮❗️ Wycieczka do Gruzji za 288 PLN 🔥 Loty do Kutaisi i hotel w cenie 😎
Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴 Stambuł i Goa za 1297 PLN 🔥⚡ Egzotyka na wyciągnięcie ręki i w supercenie 👋☀️🌴
#2 PostWysłany: 10 Sie 2015 12:38 

Loty: 109
Kilometry: 185 358
Takie urządzenia to routery z modemem GSM,

tutaj przykłady : http://www.komputronik.pl/category/1395 ... y_GSM.html

tylko musisz wybrać model z wbudowanym modemem 3g/lte bo są też takie które obsługują modemy 3g ale podłączane za pomocą USB.
kibek lubi ten post.
kibek uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 10 Sie 2015 12:42 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
Na przykład:
Huawei E5220
Huawei E5330
 Profil Relacje PM off
kibek lubi ten post.
kibek uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 10 Sie 2015 14:31 

Masz jakieś z tym doświadczenie? Zdziwiłem się, ze to jest tak tanie, byle jaki IPHONE to kilka tysięcy a tutaj tylko 150 PLN
Orientujesz się może czy można to ładować z PowerBanku albo z laptopa?
W kwestii kart to obsługuję wszystkie SIM to chyba dobre rozwiązanie bo kupując nawet mSIM czy mniejsze to zawsze jest ten plastik na około i możemy ja załadowąć do tego zlotu?

Chyba fajnie, ze ma SMS bo czasami trzeba coś aktywować via SMS
Wygląd jakby mi to wystarczyło, ma ktoś może jakieś inne uwagi?

-- 10 Sie 2015 14:33 --

Pisałem o tym modelu
Ma ktoś jakieś doświadczenia?
http://www.mediamarkt.pl/router-huawei- ... ,id-959492
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 10 Sie 2015 14:39 

niebieski
Możesz ładować z laptopa lub powerbank.
W kmp. masz tylko kabel USB.
Ja używam w pracy E5220 i działa bez zarzutu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Sie 2015 14:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Każdy telefon z androidem można zamienić w router Wi-Fi, dodatkowo w odróżnieniu od routera, można z niego zadzwonić z lokalnej karty na lokalne numery, co czasem pozwoli zaoszczędzić kilkaset zł ;)
Kolejne udogodnienie to automatyczny backup w tle zdjęć zrobionych aparatem na onedrive czy googla rzecz jasna po przełożeniu karty microSD do telefonu.

Ostatnio edytowany przez nick, 10 Sie 2015 15:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Sie 2015 14:42 

Loty: 64
Kilometry: 111 587
niebieski
najtańszy używany telefon z androidem, z tego co wiem wszyskie mogą stać się routerem wifi na podstawie karty sim, nie ma co przepłacać kilka stów, na pewno w rodzinie albo w domu jest jakiś zniszczony starszy telefon z androidem.

#8 PostWysłany: 10 Sie 2015 14:45 

niebieski
Nie jest to kilka stów, model E5330 kosztuje w Media 159 PLN
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Sie 2015 15:06 

Używasz go tylko w Polsce?
Konfiguracja z nową kartą nie sprawia problemów?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 10 Sie 2015 15:12 

Loty: 109
Kilometry: 185 358
lukasz354 napisał(a):
najtańszy używany telefon z androidem, z tego co wiem wszyskie mogą stać się routerem wifi na podstawie karty sim, nie ma co przepłacać kilka stów, na pewno w rodzinie albo w domu jest jakiś zniszczony starszy telefon z androidem.

To bardzo dobry pomysł, zwłaszcza że przy zakupie niektórych sim do netu trzeba jeszcze je aktywować/wysłać jakiegoś sms-a żeby włączyć pakiet danych, i przez to trzeba go do jakiegoś tableta/telefonu włożyć. Nie ma problemu jak kupujesz kartę w salonie, to obsługa na pewno pomoże ale jak w kiosku to może być problem. Jak dobrze pamiętam to właśnie sms-a aktywacyjnego musiałem wysłać jak kupowałem kartę sim w Bułgarii.

#11 PostWysłany: 10 Sie 2015 15:21 

niebieski
kibek napisał(a):
Używasz go tylko w Polsce?
Konfiguracja z nową kartą nie sprawia problemów?

Tak, tylko w PL.
Z konfiguracją nie ma żadnego problemu.
W większości sieci jest tak, że wkładasz kartę i działa.
Nic nie trzeba konfigurować, łączysz się tylko z WIFI.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 10 Sie 2015 16:12 

srebrny
Większość nowych routerów pozwala na wysyłanie kodów USSD i obsługę SMS, tak, że nie ma problemu z aktywowaniem nowej karty.
Telefon z androidem ma zaletę, że można go również używać do dzwonienia, ale wadę , że oferuje zdecydowanie gorszy czas udostępniania internetu z baterii, niż modem.
Pamiętaj również, że znaczna część taryf głosowych pozwala na korzystanie z internetu bezpośrednio na telefonie, ale nie pozwala na jego udostępnianie za pomocą hotspota. Niektóre sieci blokują karty używane niezgodnie z regulaminem.

#13 PostWysłany: 10 Sie 2015 16:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja używam i mogę polecić modem ZTE (chinczyk). Mam model mf60 juz dosc leciwy wiec bez LTE. Nie miałem nigdy problemow a jeździł po całym świecie praktycznie. Wielkości mydełka, ma gniazdko na zewnętrzna antenę , ale bez anteny bez problemu obsługuje spore mieszkanie. Plusem jest to ze mozna dwie karty wsadzić, dużą i micro i wybrać z ktorej sie korzysta. Wiec nie trzeba wyjmować np karty PL zeby wsadzić zagraniczną. Na baterii śmiga kilka(naście) godzin, zależy ile osob podpiętych.
Smsy przez kompa, ale jesli czysty internet to w zasadzie bezobsługowo - wsadza sie nowa kartę która najcześciej ma settingi operatora i od razu działa.
Moj obsługuje do 8 urządzeń ale widziałem podobny z obsługa 10ciu wiec moze to tylko kwestia firmware'u. Na domowy/podróżny użytek wystarczy.
Powyższy modem to tylko przykład, jest wiele podobnych. I pewnie maja identyczne bebechy tylko pudełko inne.
W Iphone czy na androidzie tez mogę włączyć hotspota ale bateria znika drastycznie no i musze miec zainstalowana kartę z ktorej podaje innym internet. Zewnętrzny modem pozwala łatwo zmieniać karty bez dotykania telefonu.

Wysłane z mojego iPhone (łatwo zgadnąć po błędach z "ułatwiacza" pisania), przez Tapatalk

#14 PostWysłany: 10 Sie 2015 21:57 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
srebrny
Poprawka. Nie każy telefon z androidem. Starsze kernele sobie po prostu sobie nie radzą. Coś można zaczynać od 2.6.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 12 Maj 2017 18:05 
Awatar użytkownika

Loty: 221
Kilometry: 601 845
złoty
Odgrzebuję temat :)

Potrzebuję kupić mobilny router/modem WI-FI na kartę SIM, będzie używany w Europie, Azji i Australii. Wymagania: 4G/LTE, jak najdłuższy czas pracy na baterii, jak najniższa cena ;) Czy ktoś może polecić coś sensownego?

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 12 Maj 2017 18:16 

Loty: 273
Kilometry: 575 557
złoty
Jest to świetny sposób, sam korzystam z takiego rozwiązania na wyjazdach - z internetu może korzystać więcej niż jedna osoba. :)

Dziś tego sprzętu jest sporo na rynku z obsługą LTE zaczynają się od ok 200zł za nowe urządzenie. Dość popularnym urządzeniem jest: HUAWEI E5573, jest jeszcze konkurencyjne ZTE na przykład MF910. Pamiętaj że do dłuższego używania przyda się powerbank.

Drugą opcją która wg mnie jest do rozważenia to używanie jakiegoś "starszego" telefonu jako hotspota, mam takie Sony E3 (używane na allegro kosztuje ok 200zł) który świetnie robi za router a dodatkowo można go użyć do funkcji głosowych co czasem z zagraniczną kartą może być przydatne.
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.
monroe uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 13 Maj 2017 09:38 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
niebieski
Ja mogę polecić Huawei E5786. Mam go już od ponad roku i sprawdza sie doskonale podczas wyjazdów. Jest trochę droższy od wyżej wymienionych bo na aliexpress około $100-$130, ale moim zdaniem warto zainwestować. Bateria na jednym ładowaniu przy ciągłym używaniu starcza na jakieś 6h-8h. W sytuacja h ekstremalnych można go tez użyć jako mały powrót bank, ale bateria nie pozwala na szaleństwa. plusem jest kategoria 6 LTE i działa na całym świecie. Przy zakupie lepiej kupić model z końcówka 32, bo obsługuje wiecej zakresów częstotliwości, niż model z końcówka 64, co za tym idzie korzysta z szybszego połączenia w Azji i USA.

Sent from my iPhone using Tapatalk
monroe lubi ten post.

#18 PostWysłany: 13 Maj 2017 13:19 

Zbanowany
mahalnet napisał(a):
Poprawka. Nie każy telefon z androidem. Starsze kernele sobie po prostu sobie nie radzą. Coś można zaczynać od 2.6.

Ja mam HTC z Androidem 2.2 i radzi sobie świetnie.
A nowy* kosztował mniej niż sam router, jakieś 120 zł. :D :D

*normalnie w sklepie kupowany, ale w 2016 a wyprodukowany w 2011

Moje najciekawsze posty rowniez znajdziesz w koszu. Lub u maschacry w domu. Trzyma je w piwnicy żeby nikt nie przeczytał. "Porządkuje forum"
 Profil Relacje PM off
monroe lubi ten post.

#19 PostWysłany: 15 Maj 2017 01:55 
Awatar użytkownika

Loty: 221
Kilometry: 601 845
złoty
Dzięki za podpowiedzi. Kupiłem ZTE MF 910. Myślę, że wystarczy, nie zależy mi na LTE cat. 6 a jego cena jest bardzo atrakcyjna (wziąłem z Alledrogo za 165 zł + wysyłka ;) ).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość