Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lotnisko w Atenach, Eleftherios Venizelos - Αερολιμένας Αθηνών - Ελευθέριος Βενιζέλος(ATH, LGAV)

położony około 27 kilometrów od centrum Aten, w pobliżu miasta Spata,
otwarty w 2001 roku, i zawiera 2 terminale (Schengen i poza Schengen)
Strona lotniska: http://www.aia.gr

Lotnisko posiada doskonałe połączenia komunikacji publicznej do Aten, Pireusu i innych miast.

Jak dojechać z lotniska w Atenach do miasta:

Metro

Chyba najszybsza opcja, dojechania do miasta.
Do centrum miasta dojedziemy za € 10 (za pół ceny dla lat 18 lub powyżej 65 lat, bilet jest ważny przez 1,5 godziny w na podróż komunikacją miejską w Atenach); cena za biletu tam i z powrotem to koszt € 18 (bilet ważny 48h). Także można kupić bilety grupowe (2 lub 3 osoby) z zniżką. Przystanek metra, w lotnisku, znajduje się w hali odlotów, i trzeba się przejdź przez skybridge. Znajdują się tam kasy biletowe, automaty (przyjmują tylko monety i banknoty euro) i bankomat narodowego banku greckiego, Ethniki.

Nie zapomnijcie o skasowaniu swojego biletu przed udaniem się na peron i wejściem do pociągu (kasowniki są przed schodami ruchomych koło kas). Za nieprzestrzeganie skasowania biletu na początku podróży lub przejazd na gapę jest mandat 120 €.

Rozkład jazdy znajdziemy tu: https://www.stasy.gr/en/timetables/line-3/

Do placu Syntagma dojedziemy w 38 minut a do Monastiraki w 40 minut.

Kolejka miejska - Proastiakos

Drugą opcją, to kolejka miejska. Z nią możemy dojechać do Pireusu (z przesiadką w Ano Liosia), do Koryntu, do Patry (z przesiadką w Koryncie na Autobus) albo także do Chalkidi lub Salonik (z przesiadką w SKA). Odjeżdża z tego samego dworca, co Metro. Cena 8 euro normalny, 4 ulgowy

Rozkłady kolejek:
Lotnisko Aten - Korynt - Kiato: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2
Cennik: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2

Lotnisko Aten - Centrum Aten (Stathmos Larisis): http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2

Ateny - SKA - Chalkida: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2
Cennik: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2

Kiato - Patra: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2

Dokładna mapa: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2

Autobusy

Przystanek autobusowy znajduje się, przy hali przylotów, koło ostatniego gate (4 i 5, jak się wychodzi z taśmy bagażowej, po prawo). To jest najtańsza opcja dojechania do miasta (6 euro normalny, studencki 3 euro), ale czas podróży może być różny w zależności od korków. Autobusy kursują 24 godziny na dobę i rozkład mają taki sam w dni robocze, oraz niedziele i święta. Bilety kupimy w budce biletowej przy hali przylotów.

Są 4 linie autobusowe:

X93: Jedzie do dworca autobusowego Kifisos (największy dworzec autobusowy, z autobusami do wysp Jońskich, i całej kontynentalnej Grecji)
Czas jazdy: od 40 minut do: 1:30

X95: Jedzie do centrum Aten, plac Syntagma.
Czas jazdy: od 40 minut do: 60

X96: Jedzie do Pireusu, przez wybrzeże Ateńskie, np. Alimos, Glyfada
Czas jazdy: około 80-90 minut

X97: Do przystanku metra Elliniko
Czas jazdy: Niestety nie wiem, bo nie miałem okazje z nim jechać

Zmienili stronę do aktualnego rozkładu jazdy, i trzeba szukać ręcznie przez ta stronę: http://telematics.oasa.gr/en/#main
I wybieramy

Line Information
Choose Line
X93, X95, X96, X97

Taksówka:

Cena stała: € 38 (5:00-24:00) i € 54 (0:00-5:00).
Więcej info: http://www.athensairporttaxi.com/

KTEL - Autobusy typu PKS

Autokary odjeżdżają koło hotelu Sofitel (wyjście 2-3), i jadą do dwóch innych popularnych portów Rafina i Lavrio. Niestety nie mają stronę po Angielsku.

Rafina

http://www.ktelattikis.gr/company/Airpo ... 6-2015.pdf

Cena: 3 euro, czas przejazdu 30 minut

Autostop

Szanse do złapienia stopa, to marne. Raczej bym nie liczył na złapanie stopa.

Rowerem

Jazda rowerem, w autostradzie jest zabroniona i nie niebezpieczna. Jedyna opcja, to przez Spate i hangarem Olympic Air

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 647 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#381 PostWysłany: 05 Lis 2016 00:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Forum to jedno ale rzeczywiście warto sprawdzić zawsze też w innym źródle.
Wracając do tematu, strona lotniska podaje cenę 38 euro za taxi, więc tu nic się nie zmieniło.

Przy okazji pytanie. Na polską legitymację studencką kupię bilet na autobus czy oni tam wymagają jakiś innych?
 Profil Relacje PM off  

Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥 Idealne miasto na hiszpański city break 😲🤭 Loty piątek-niedziela i noclegi w hotelu za 609 PLN 🔥
Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️ Dalekie trasy w Ryanair od 256 PLN 😍 Hiszpania, Portugalia, Maroko i Kanary ✈️
#382 PostWysłany: 05 Lis 2016 00:23 
Awatar użytkownika

Dla wszystkich którym może się to przydać: http://www.athensairporttaxi.com
Do miłego! ;)
 Profil Relacje PM off  

#383 PostWysłany: 05 Lis 2016 00:25 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

SJK napisał(a):
Przy okazji pytanie. Na polską legitymację studencką kupię bilet na autobus czy oni tam wymagają jakiś innych?

Kij wie z nimi. Raz chcieli legitkę a drugim ISIC.
Dobrze mieć oba i mniej niż 25 lat.
 Profil Relacje PM off
SJK lubi ten post.

#384 PostWysłany: 05 Lis 2016 07:48 

Dziękuję za dodatkowe informacje. Sama chętnie podzielę się zdobytą wiedza jak wrócę. Lecimy 7 grudnia. Przylot jest późno w nocy. Niestety moi kompani mniej obyci podróżniczo i nie chcą o 23 jechać metrem ;)
 Profil Relacje PM off  

#385 PostWysłany: 19 Gru 2016 10:21 

witam,
wybieram się na Sylwestra do Aten - pierwszy raz tam będę i mam prośbę o praktyczna porade dotycząca najoptymalniejszego zakupu biletów
Będziemy tam w 2 osoby od 30 grudnia do 4 stycznia, czyli 6 dni ( czyli bilet 5 dniowy odpada :))
pierwsze noclegi mamy w Hotle Lohus athens - Chiou 9, Athina 104
kolejne w Scorpios hotel - Pireus Akti Themistokleous 156

dodatkowo oczywiście będziemy korzystać podczas pobytu z metra zwiedzając Ateny

1. jakie bilety powinniśmy kupić żeby było najekonomicnziej i w jakiej są one cenie?

turystyczne? grupowe dla 2 osób? 5 dniowe plus coś na ostatni dzień?

2. jak najoptymalniej dotrzeć po godz 22 z lotniska do Hotel Lotus Athens?
3. jak najszybciej dotrzeć z Hotelu Lotus Athens do Hotelu Scorpio w Pireusie?

będę wdzięczna za podpowiedź
pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#386 PostWysłany: 19 Gru 2016 10:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

transport-po-atenach,1436,63803&start=100#p802522
 Profil Relacje PM off  

#387 PostWysłany: 04 Sty 2017 20:35 

ktoś korzystał z Ubera w Atenach. Wg ich strony cena dojazdu z lotniska do Aten wynosi 26 Euro, czyli 10 mniej niż za taksówkę.
Czy w Grecji mają taksówki Vany? Jedziemy w 5 osób, więc zwykły samochód osobowy odpada.
 Profil Relacje PM off  

#388 PostWysłany: 04 Sty 2017 20:38 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nie mają wany. Są to zwykłe Skody albo Mercedesy do 4pax
 Profil Relacje PM off  

#389 PostWysłany: 07 Sty 2017 21:46 

Hej, czy jest jakaś tania opcja dostania się prosto z lotniska ATH do placu Omonia?

6 osób. Wiem że metrem 10€/os, taxi 38€/4os, a nas jest sześć... ;)
 Profil Relacje PM off  

#390 PostWysłany: 07 Sty 2017 22:28 
Awatar użytkownika

Można też pojechać autobusem X95 do pl. Syntagma i stamtąd z buta (ok. 15 minut) na pl. Omonia lub te 2 przystanki podjechać metrem (czerwona linia).
 Profil Relacje PM off  

#391 PostWysłany: 07 Sty 2017 23:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Przy 3 osobach, metro będzie was kosztować 24 euro, czyli 6 euro więcej (2 na głowę) więc tragedii nie ma :)
Uber to jakieś 28 euro
 Profil Relacje PM off  

#392 PostWysłany: 15 Sty 2017 15:33 

niebieski
Chciałabym się tylko upewnić, czy dobrze sprawdziłam:-). Jeśli jadę z lotniska do Omonii metrem ( linia 3+ linia 2) to przesiadając się mogę jechać dalej na tym samym bilecie, jeśli nie przekroczę 90 min? I całość w 1 stronę kosztuje 10 E ?
 Profil Relacje PM off  

#393 PostWysłany: 05 Lut 2017 13:25 
Awatar użytkownika

srebrny
A ktoś się orientuje czy jest możliwość przejść się z ATH z buta do jakieś najbliższej miejscowości ? byle, żeby tam był sklep i/lun jakaś lokalna knajpa ?
Mam na ATH dwa razy po ponad 7h przesiadki i raz planuje wyskoczyć od Aten, a za drugim razem to nie wiem co ze sobą zrobić.

#394 PostWysłany: 05 Lut 2017 13:27 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Z buta nie. Ale PKS do Rafiny można skoczyć.
 Profil Relacje PM off  

#395 PostWysłany: 06 Lut 2017 12:01 
Awatar użytkownika

Loty: 251
Kilometry: 475 688
niebieski
littleboy1989 napisał(a):
A ktoś się orientuje czy jest możliwość przejść się z ATH z buta do jakieś najbliższej miejscowości ? byle, żeby tam był sklep i/lun jakaś lokalna knajpa ?
Mam na ATH dwa razy po ponad 7h przesiadki i raz planuje wyskoczyć od Aten, a za drugim razem to nie wiem co ze sobą zrobić.

Przerabiałem to w piątek i od siebie mogę polecić wybranie się w okolicę Ikei. Za ubera wychodziło 3.5 euro, dojazd 5 minut. Jest do wyboru: Ikea (hot dog 50 centów, lody 60 centow, kurczaki a'la KFC 3 euro), czerwony sklep z elektroniką, gdzie można pograć na PS4 w trzy różne gry i trzeci sklep to duży outlet z ciuchami.

#396 PostWysłany: 06 Lut 2017 16:07 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 69 391
srebrny
doprze napisał(a):
ktoś korzystał z Ubera w Atenach. Wg ich strony cena dojazdu z lotniska do Aten wynosi 26 Euro, czyli 10 mniej niż za taksówkę.
Czy w Grecji mają taksówki Vany? Jedziemy w 5 osób, więc zwykły samochód osobowy odpada.

Ja polecam z lotniska autobus miejski, jest wygodny, szybki i tani o ile się nie mylę to bilet kosztuje z/na lotnisko 6 lub 7€. Ja korzystałem i polecam.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.

#397 PostWysłany: 13 Mar 2017 13:55 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Dwa pytania odnośnie autobusu lotniskowego (chodzi mi o X96, ale przypuszczam, że są to w sumie pytania o dowolny autobus lotniskowy).
- Czy autobus zatrzymuje się na wszystkich przystankach z rozkładu jazdy, czy trzeba klikać "na żądanie" ?
- Jak jest z biletem dla dziecka (7 lat) ? Dziecko nie ma żadnej legitymacji, bo jeszcze nieszkolne... :roll:

#398 PostWysłany: 13 Mar 2017 13:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

1. Na żądanie
2. Paszport/Dowód ma? Jak tak to połówka będzie :)
 Profil Relacje PM off
Pacyfa uważa post za pomocny.

#399 PostWysłany: 13 Mar 2017 14:00 
Awatar użytkownika

Loty: 216
Kilometry: 302 543
niebieski
Dzięx @Zeus A jak jest z łapaniem autobusu, na takim mniej uczęszczanym przystanku.
Zatrzymuje się jak kierowca widzi, że ktoś czeka, czy trzeba machać, żeby zatrzymać ?

#400 PostWysłany: 13 Mar 2017 14:02 

platynowy
Machać, wczoraj wróciłem z Aten.
 Profil Relacje PM off
Pacyfa uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 647 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość