Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Maj 2014 08:52 
Awatar użytkownika

platynowy
cześć,

mam pytanie do tych wszystkich, którzy będąc na Malediwach nocowali nie w resortach, ale guesthousach, hotelikach, czy innych "kwaterach" - jak oceniacie warunki do snorkelingu na wyspach, na których mieliście zakwaterowanie? Czy dało się tam snorkelować bezpośrednio przy wyspie (house reef), czy też trzeba było zawsze udawać się na wycieczki łodzią, by dotrzeć do atrakcyjnych miejsc?
Zastanawiam się nad Malediwami w styczniu/lutym 2015 i z jednej strony oferty lokalnych biznesów noclegowych wyglądają - w porównaniu do wysp-resortów - bardzo atrakcyjnie, ale z drugiej strony, obawiam się, że decydując się na ten rodzaj zakwaterowania musielibyśmy potem tracić dużo czasu i ponosić dodatkowe koszty związane z docieraniem do rafy. Snorkeling miałby stanowić zdecydowaną większość naszej aktywności, więc jest to dla nas sprawa pierwszoplanowa. Gdyby zatem ciężko było znaleźć lokalne zakwaterowanie z bardzo dobrym dostępem do ciekawej rafy, wolę raczej dorzucić "nieco" grosza i wybrać wyspę-resort (z tego, co zdążyłem się zorientować, jest przynajmniej kilka ze świetną rafą dostępną wprost z brzegu).

Będę wdzięczny za Waszą pomoc :-)

Pozdrawiam, Bartek
 Profil Relacje PM off  

City break w Kraju Basków 🇪🇸🏙️ Bilbao okołoweekendowo za 789 PLN 😎 City break w Kraju Basków 🇪🇸🏙️ Bilbao okołoweekendowo za 789 PLN 😎
🔥🚨 Warto 🚨🔥 Loty od 65 PLN w jedną stronę 😍 Grecja, Hiszpania, Albania, Włochy i Chorwacja ✈️ 🔥🚨 Warto 🚨🔥 Loty od 65 PLN w jedną stronę 😍 Grecja, Hiszpania, Albania, Włochy i Chorwacja ✈️
#2 PostWysłany: 19 Lut 2016 09:49 
Awatar użytkownika

Loty: 35
Kilometry: 111 384
niebieski
odświeżę wątek czy ktoś może polecić na której wyspie są najlepsze rafy? zależy nam na tym aby nie przemieszczać sie z wyspy na wyspę tracąc czas tylko wybrać atol na którym rafa jest najlepsza do snoorkelingu

ktoś może pomóc w wyborze?

#3 PostWysłany: 24 Lut 2016 14:36 

olir1987 napisał(a):
odświeżę wątek czy ktoś może polecić na której wyspie są najlepsze rafy? zależy nam na tym aby nie przemieszczać sie z wyspy na wyspę tracąc czas tylko wybrać atol na którym rafa jest najlepsza do snoorkelingu

ktoś może pomóc w wyborze?

Cześć,

raz piszesz wyspa raz atol (a to przecież różnica)...więc jeśli Twoim/Waszym priorytetem jest snoorkeling polecam wyspe Hangnaameedhoo...
+ blisko/tanio od Male (1h łódką/25USD od osoby - codziennie oprócz piątku [jest też prom ale nie znam szczegółów])
+ bardzo dobra,łatwo dostępna rafa z bezpiecznym wejściem do krawędzi rafy (są przygotowane dwa kanały dla dostępu do krawędzi rafy)
+ słaby prąd, dla osób mocniejszych w pływaniu można zrobić sobie duże kółko wzdłuż Mumbaru reef1(zagogluj sobie wyspe to zrozumiesz)- przy niej jest "plaża bikini" - mała, ogrodzona płotem - lokalni się nie kręcą
+ zwierzęta w wodzie (ja miałem przyjemność spotkać rekina, żółwia, orleń, tuńczyki,płaszczki, dużo gatunków wszelakich rozgwiazd)...im później tym więcej ryb ale gorsza wizura, rafa generalnie nie zniszczona przez ludzi (widziałem kilka koron cierniowych i ich się bym bardziej obawiał)
+ super lokal Local Island Inn -dopiero co otwarty, standard bardzo wysoki,lokal uszyty pod Włochów, właściciel skakał wokół nas(widać że mu zależy, płynny angielski), jest Pan od noszenia gratów na plaże (reczniki, leżaki, parasolki - jeśli ktoś potrzebuje, My mieliśmy to w cenie), wraz z bratnim Asia Inn oferują jakieś wycieczki itd....odradzam Kalaafaanu Retreat- zapach wilgoci i stęchlizny...
+- na wyspie 2 restauracje (tylko albo aż), 4 spożywcze, 2 lokale z pamiątkami(ale ceny nie zachęcały do kupna)
- ceny dla miejscowych inne niż dla "białych" (chyba że są na produktach napisane)
- trochę śmieci wzdłuż wybrzeża (w zależności od prądu)-jeszcze nie sprzątają plaży
- brak centrum nurkowego (jeśli nurkujecie- ja akurat tak...chociaż jak ktoś bardzo chce to wywożą do resortu z centrum...
 Profil Relacje PM off
bonieq2 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 25 Lut 2016 14:36 
Awatar użytkownika

niebieski
dzieki wielkie za odp!
wiem atol to nie to samo co wyspa, ale już tłumaczę W obrębie jednego atolu łatwo można się poruszać, pomiędzy atolami niestety musimy stracić dzień na podróż albo wskoczyć ze sporej gotówki. Wszystko skłania nas do atolu Ari i właśnie wyspy o której pisałeś;)
początkowo myśleliśmy o maafushi i guraidhoo ale tam praktycznie nie ma rafy co wygooglałam na mapie;)
dzięki za wskazówki na bank się przydadzą i skorzystamy;)
ile płaciłeś za ten nowo otwarty nocleg?

#5 PostWysłany: 26 Lut 2016 10:39 

Para Rosjan codziennie rano korzystała z lokalnego promu i "zwiedzali" wyspy obok...powrót około 14-15...bilety były tanie - tak twierdzili

Rezerwacje miałem w Kalaafaanu Retreat ale jak zobaczyłem (a bardziej poczułem) to ruszyłem się po wyspie i trafiłem do Local i tak z łapanki za 2 dorosłych, 7 maltka i roczniaka po dramatycznych negocjacjach :że na 6 dni a nie mają kompletu, i jak się nie zgodzi to ja "opuszczam wyspę", i że nie potrzebujemy sprzątania codziennie i wreszcie niech spojrzy w niebieskie oczy mojego dziecka albo na blond włosy jego matki i powie, że nie może taniej -skończyło się 95USD za dobę...nie wiem kiedy się tam wybierasz ale "kierownik" Local ma za kilka miesięcy otworzyć jeszcze jedno miejsce na wyspie (byliśmy w lutym2016 i prace bardzo intensywnie trwały) a facet godny polecenia...

Ostatnio edytowany przez Roku, 26 Lut 2016 14:07, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Lut 2016 12:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Rezerwacje miałem w Kalaafaanu Retreat ale jak zobaczyłem (a bardziej poczułem) to ruszyłem się po wyspie i trafiłem do Local [/quote]

a masz jakiś namiar na nich? z chęcią się skontaktuje.
właśnie ta opcja przemieszczania się promami albo nawet wynajętą łódką w obrębie atolu ari bardzo nas przekonuje. Ponieważ maafushii czy inne bardziej popularne wyspy nie mają takich raf więc i tak wbijaja na ari często wycieczkami stąd cena startowa za wycieczkę też jest wyższa.

dzięki wielkie do porady;)

#7 PostWysłany: 26 Lut 2016 14:02 

więc:

http://www.localislandinn.com

a osoba odpowiedzialna to ten najbardziej opalony...

https://www.facebook.com/localislandinn ... =3&theater
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
olir1987 uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 18 Gru 2016 11:16 

Jeśli kogoś interesuje snurkowanie i nurkowanie mogę z czystym sercem polecić rasdhoo. Wyspa w sama sobie najczystsza na jakiej byliśmy, spotkać można żółwie rekiny, mnóstwo rybek i piękne rafy. Z male około 3h wolniejszą łódką, lub troche ponad godzinę szybką łódką.
Dla fanów nurkowania - rekiny młoty.
Aga_podrozniczka lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 11 Sty 2017 11:46 

Mam pytanie odnośnie Hangaamedhoo, ponieważ chciałbym zabrać ze sobą kite na wyspę. Na jakiej głębokości jest rafa i czy jest szansa pływania gdzieś obok wyspy? Aha i jeszcze odnośnie Kalafaanu Retreat czy rzeczywiście jest tak słabe, ponieważ jedziemy w 11 osób i wstępnie zarezerwowaliśmy cały obiekt, ale jeżeli jest tragedia to weźmiemy coś innego.
Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 30 Sty 2017 23:53 

Byłam tam co prawda 2 lata temu, kiedy żadnego innego guesthousu nie było. Wszystko zależy od oczekiwań, dla mnie było w porządku. Miły właściciel i niedrogo. No i na wyspie było w sumie 8 turystów. ...
Wyspa jest otoczona rafą, tylko 2 wyjścia wycięte od strony plaży (snorkeling super) ale na kite chyba niezbyt. Chyba żeby przez przystań wypływać.
Rozważ Dhigurah - ładny hotel i łatwiej wypływać kitem z jednej strony wyspy.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 01 Lut 2017 11:25 

Cześć,

co do Kalafaanu Retreat - 2 albo 3 pokoje na 4 mają okna...ale do wewnątrz czyli na korytarz albo kuchnię...oczywiście w tropikach rzadko otwiera się okno bo jest klima...chyba że z klimy leci syf...w tych pokojach świeże powietrze musi dotrzeć do przez toaletę...co do właściciela to w 2016 przebywał w stolicy, a Pan zarządca jeśli masz problem nie jest niczego władny więc powstaje taki głuchy telefon bo dzwoni do stolicy...są lepsze lokale szczególnie teraz...

na wysokości plaży bikini:
od strony południowej płytko położona rafa w kępkach przez długą odległość od brzegu aż do typowej ściany rafy opadającej na dużą głębokość,
od zachodniej płytko położona zwarta rafa w dwoma wyjściami w bliskiej odległości od brzegu przez około 20 metrów, potem szybko opadające dno do około 25-35 metrów, wyjścia szerokie na około 3-5 metrów
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 13 Lut 2017 21:54 

Dzięki wszystkim za odpowiedź. My mamy zarezerwowany cały guesthouse czteropokojowy dla 11 (6 dorosłych i 5 dzieci) osób w dobrej cenie więc tam raczej pojedziemy. A jeżeli chodzi o głębokość na jakiej jest rafa z zachodniej strony to jak to wygląda (bo jeżeli jest na 0,5 m to jest dla mnie ok. ? Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Mar 2017 09:55 

będzie 50cm...ale nie ryzykował bym robienia czegoś nad nimi szczególnie że kilka metrów dalej jest bezpieczna głębia...dla bezpieczeństwa swojego jak i rafy....zdjęcie z rafy "zachodniej"

Załączniki:
11.jpg
11.jpg [ 244.52 KiB | Obejrzany 2752 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Kwi 2017 11:44 

Snurkowaliśmy bezpośrednio z wyspy Rasdhoo, bardzo ładna rafa 100m od plaży bikini, łatwo ją rozpoznać po wystającej z wody 3 metrowej metalowej rurze ;) Bardzo dużo kolorowych rybek, trzeba uważać na wiry
 Profil Relacje PM off
Arekkk lubi ten post.

#15 PostWysłany: 30 Wrz 2017 12:35 

Podepnę się pod temat. Czy ktoś może do tego dubletu czyli wysp Thinadhoo, Hangnaameedhoo gdzie spędzę łącznie 2 tygodnie dorzucić 3 wyspę na okres 1 tygodnia z przyjemną plażą bikini, blisko położoną rafą jeszcze niezniszczoną przez turystów, nieresortowymi cenami i z jednoczesnym dobrym połączeniem ze stolicą (dużo tych wymagań :)). Mocno zależy mi szczególnie na tej rafie, bo bawię się amatorsko we freediving. Na tej 3 wyspie będę pewnie mieć już ograniczone fundusze, więc wolałbym żeby większość atrakcji była na miejscu :) Z tego co czytałem wiele osób zagranicą poleca Rashdoo, ale polecają je głównie nurkujący ze sprzętem, ale czy jest tam możliwość oglądania ładnego podwodnego świata prosto z plaży?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości