Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Sty 2015 22:37 

Dzień dobry,

niestety nigdzie nie potrafię znaleźć szczegółowych informacji na temat tego co można, a czego nie można wwozić podczas podróży na Seszele... Generalnie mowa o produktach pochodzenia zwierzęcego i owocach. Pytanie - do tych co wiedzą/byli - czy faktycznie jest to weryfikowane i w jakim stopniu... Z rozmowy z konsulem honorowym dowiedziałem się, że prawo na Seszelach oparte jest na brytyjskim i jest dość rygorystyczne... Pytanie jak z praktyką i co faktycznie można, a czego nie można wwozić...

Pozdrawiam!
Malc
 Profil Relacje PM off  

Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿 Mniej znane Malediwy, czyli Atol Addu 👙🏖️ Loty już od 2390 PLN ✈️🎒🤿
Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu Maroko od piątku do poniedziałku za 779 PLN 🌤️👣 Loty i noclegi w ⭐⭐⭐⭐ hotelu
#2 PostWysłany: 25 Sty 2015 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Z tym rygorystycznie przestrzeganym prawem to ściema...
Jeżdżą po niewłaściwej stronie drogi :D, wożą ludzi na pace pick-up'ów - na burtach.
Widziałem duży bilbord pt.: "Don't drink and drive this Christmas" - też a propos prawa.
Podejście do prawa drogowego - bardzo luźne.

Co do wwozu, nie miałem co prawda żarcia w bagażach, ale całkowity brak kontroli.
Wywóz - teoretycznie zabronione muszle itp. - ludzie wywozili bez problemu.

Na temat jedzenia - w knajpach drogo, w lokalnych sklepach nie zbankrutujesz.
Najwięcej sklepów oczywiście w Victorii. Duży market, duży targ, normalne ceny
Na Mahe, na Beau Vallon też nie będzie problemu, jeden czy dwa sklepy "na prawo" z twarzą do plaży, jeden większy na lewo, przed komendą policji.
W prawo 5 minut z buta, ale drożej, w lewo 15 - taniej. Na innych wyspach dużo gorzej.

Konkludując, raczej nie sprawdzą bagażu, ale nie dam sobie nic za to uciąć.
Ja nie zabierałbym żarcia ze sobą, no może a La Dique zaryzykowałbym.

#3 PostWysłany: 26 Sty 2015 00:49 

To czy sprawdzą to akurat kwestia szczęścia, mnie na lotnisku dość dokładnie przetrzepali, zarówno bagaż (akurat tylko podręczny) jak i rezerwacje na hotele, bilet powrotny itd. Jedzenia nie brałem i też uważam, że nie warto.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Sty 2015 17:49 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Rezerwacje hotelowe też mi sprawdzali.

A propos jedzenia jeszcze: na "promenadzie" Beau Vallon (taki asfaltowy ni to deptak, ni to uliczka)
w konkretne dni tygodnia (nie pamiętam jakie) - lokalesi wystawiają kramy i grille z żarciem.
Można tanio zjeść lub wziąć na wynos burgery, pierogi z rybą/owocami morza, itp.
chaleanthite lubi ten post.
chaleanthite uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 02 Kwi 2015 21:02 

No i przetestowany wwóz jedzenia na Seszele.... nie jest tak strasznie jak ich malują:) Ciężko nam był znaleźć przed wyjazdem pewne informacje co do ograniczeń dot. wwozu jedzenia do Seszeli...więc piszę jak jest. Wróciliśmy tydzień temu....
W deklaracji celnej jest pytanie o wwóz produktów pochodzenia zwierzęcego i roślinnego (opcje do wyboru Tak i Nie) jednakże ogólna zasada jest taka, że przy odpowiedzi Tak można wwieźć produkty przetworzone (nie wolno wwozić np. owoców). My tą ścieżkę przetestowaliśmy i nie było żadnego problemu:)
Druga opcja jest taka że w deklaracji zaznaczasz, że nie wwozisz żadnych produktów spożywczych.... wówczas jak cię sprawdzą i znajdą to możesz mieć problem. Tej opcji nie testowaliśmy:)
pozdro!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Paź 2015 08:40 

Loty: 2
Kilometry: 8 820
Czy zabranie ze sobą kaszy typu kuskus itp. moze być traktowane jako wwóz warzywa?
pytam, bo szukam jakiś produktów, którymi się można najeść (na pierwszy wieczór po przylocie- nie na cały pobyt :) ) i można je spokojnie wwieźć na Seszele.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Paź 2015 10:14 

niebieski
NIe odpowiem na 100% ale wiozłem ciasteczka zbożowe i orzeszki ziemne i bylo ok. Może wafle ryżowe?

www.amigoucieka.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Paź 2015 13:12 

Loty: 2
Kilometry: 8 820
Też pożywne, ale dużo miejsca zajmują. Może jakiś inny pomysł? chodzi mi o coś do zjedzenia tylko jeden wieczór, bo późno przylatujemy a rano już od razu dalej ruszamy promem.
A owsianka do zalewania- czy traktowane jako nasiona czy co? Jakie ewentualnie kary gdyby co?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Sty 2017 13:09 

Loty: 1
Kilometry: 10 097
Malcolm1979 a co wwoziles? czy kielbasa plesniowa i dlugo dojrzewajacy ser zolty przejda..? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Lut 2017 14:15 

Witajcie,

wybieramy się na Seszele z dziećmi i czytając o potencjalnych możliwościach jedzeniowych wiem, że byłoby wskazane, aby zabrać ze sobą coś niecoś.
Zanosi się na chyba spory problem w tym zakresie.

Bardzo proszę tych co byli, aby podpowiedzieli czy można bez narażania się wwieźć np:

1. masło
2. ser żółty
3. kawa
4. herbata
5. mleko w proszku

Gdzie najkorzystniej jest wymienić pieniądze na miejscu?

Proszę szybką podpowiedź, bo za dwa dni wylatujemy.

Pozdrawiam
Katarzyna
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Lut 2017 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
Bez brawury z tym maslem i serem to nie jest kraj 3 ciego swiata ... herbate maja dobra lokalna a kawe tez mozna kupic w skelpie jak chcesz mozesz wziasc puszke bez problemow, mleko w proszku chyba tez nie bedzie problemem.

Kase wymieniaj w lokalnych kantorach cash plus maja najlepszy kurs
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#12 PostWysłany: 05 Lut 2017 19:17 

Dzięki za odpowiedź.

O jakich puszkach piszesz?

Z tego co czytam to wszyscy wspominają o bardzo ograniczonej ofercie jedzenia. Może trochę panikuję. Mąż nakarmi się pewnie wszystkim co będzie dostępne jak będzie głodny, ale ja z dziećmi możemy mieć problem wytrzymać na bananach przez 3 tygodnie. Dlatego chciałam wziąć to co wiem, że dla nas jest jadalne.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 05 Lut 2017 19:48 

:lol: :lol: :lol:
Weź pełen portfel i nie martw się o jedzenie.
To naprawdę nie dżungla.
Tylko w rezerwacie pośrodku wyspy - polecam.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#14 PostWysłany: 05 Lut 2017 20:50 

Nie mamy w planach rozbijać się po restauracjach :-) w tej części świata.

Także będziemy musieli radzić sobie na własną rękę stąd wynikają moje pytania.
Rozumiem, że wielu nie mieści się w głowie pomysł zabierania ze sobą takich produktów. Niemniej jestem takim dziwologiem, który ma wyselekcjonowaną kawę, którą pije. Gustuje w jednej herbacie innych nie tyka. Itd i tp. stąd zależy mi na ich zabraniu.

Czy możecie odpowiedzieć czy legalne jest zabranie powyższych produktów?

Pozdrawiam
Katarzyna
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 05 Lut 2017 21:15 
Awatar użytkownika

niebieski
Nikt nie kaze sie rozbijac po restauracjach masz dostep do swiezo zlowionych ryby w cenie bardzo przystepnej. Nie pisalem o puszkach a kawie jesli masz zamiar brac to wez nikt tego ci nie zabierze poczytaj wiecej na:

http://www.seychelles.travel/en/plan-yo ... rmaliities
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 06 Lut 2017 08:53 

Loty: 118
Kilometry: 241 266
Kompletnie nie rozumiem takiej paniki, po co wieźć gdziekolwiek masło? Przecież to normalny kraj, kupisz tam wszystkie podstawowe produkty. Kawę i herbatę możesz sobie przewieźć jak masz ulubioną - ok. Ale sery, masła? Są na wszystkich wyspach mniejsze i większe markety, nie ma żadnego problemu z zakupami, a jeżeli chodzi o coś większego do zjedzenia - temat był także poruszany. Jest mnóstwa budek typu "takeaway" gdzie można kupić tanie jedzenie, moim zdaniem w większości smaczne. Można też kupić sobie ryż, makaron, mrożone nuggetsy itp, itd, większość apartamentów ma dostępny aneks kuchenny. Byliśmy tam dwa tygodnie i ani razu nie chodziliśmy głodni - mimo, że ani razu nie byliśmy w restauracji. Robiliśmy proste jedzenie sami, albo wspomniane takeaway'e. Jedzenia żadnego nie wwoziliśmy. W restauracjach tam się nie jada, chyba że ktoś ma koniecznie taką potrzebę, miejscowi nie jadają w restauracjach.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 06 Lut 2017 09:20 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 582 793
niebieski
A mi wszystko zabrali po dokładnym sprawdzeniu. Nie miałem ze sobą nic strasznego - jakieś drobne przekąski chyba rodzynki + banan - poszło do śmieci. Ale stojąc w kolejce widziałem, że różne rzeczy ludziom zabierali - dokładnie sprawdzając.
pozdrawiam

#18 PostWysłany: 06 Lut 2017 12:44 
Awatar użytkownika

niebieski
owoce i warzywa sa zawsze 1 rzecza jaka Ci odbiora podczas kontroli czy w Afryce czy na Karaibach czy tez Azji .. nas sprawdzili bardzo powierzchownie ale w tym dniu na lotnisku na Mahe byl prawdziwy chaos..
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 06 Lut 2017 19:16 

Bardzo wszystkim dziękuję za informacje.

Wiem, że to masło dziwi Was bardzo. Ale z uwagi, że jest ono dla nas bardzo ważne to o nie pytam. Doświadczyliśmy, że nie można nigdzie kupić jadalnego masła za żadne pieniądze. Zawsze jest zjełczałe, często tylko słone. W innych krajach jest to pewnie produkt sporadycznie używany.

kojot_lubin
Proszę podpowiedz co widziałeś, że zabierali.

Ghiro
Jak często i gdzie można spotkać wspomniane "cash plus"?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 06 Lut 2017 19:29 
Awatar użytkownika

Loty: 502
Kilometry: 787 137
platynowy
Pierwsze pieniądze wymień w kantorze na lotnisku - USD na rupie seszelskie dawało kurs 0,62 PLN

Duży supermarket STC jest na przedmieściach Victorii jak się wjeżdża od strony lotniska

https://goo.gl/maps/DW32zQrA3612

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 41 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości