Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 31 Sty 2017 18:49 
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 608 868
Chcę odwiedzić 3 kraje Zatoki Perskiej: Bahrajn, Kuwejt i Katar
W Omanie, ZEA i Iranie byłem. Irak i Arabia Saudyjska odpadają.
Więc jeszcze raz: krótki wyjazd do trzech krajów, w których w zasadzie nie ma dużo do oglądania (w porównaniu z pozostałymi krajami Zatoki).
To oznacza, że chcę poświęcić na wyjazd nie więcej niż 5 dni. Chyba że ktoś mnie przekona do wzięcia 5 dni urlopu -> wyjazd na 8-9 dni.

Proponowane rozwiązanie: KTW-DXB (wizzair); DXB-BAH-KWI (na 1 bilecie, przerwa w Bahrajnie kilkanaście godzin lub 1 doba); KWI-DOH-DXB (na 1 bilecie, przerwa kilkanaście godzin lub 1 doba). Opcja: powrót z Kataru do Turcji i dalej Niemcy/Polska/Czechy/Węgry+bus

W Emiratach nocleg np. w Szardży. (W Abu Zabi byłem, nie interesuje mnie). W Kuwejcie 1 noc.

Szukam towarzysza podróży, by zmniejszyć koszt noclegów/transferów.

Termin: od czerwca 2017. Ewentualnie maj br.

Kornel
 Profil Relacje PM off  

Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳 Zobacz rajską część Indii 😍 Wycieczka do Goa za 2721 PLN 🌴 Loty z bagażem + 11 nocy w 4* hotelu 🇮🇳
Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍 Warto 🔥 City break w Atenach za 398 PLN 😎 Loty + hotel z widokiem na Akropol 😍
#2 PostWysłany: 31 Sty 2017 20:09 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
3x się zastanów nad czerwcem. Jest tam już 45 stopni i nie da się żyć (nie mówiąc o chodzeniu).

#3 PostWysłany: 31 Sty 2017 20:26 

niebieski
Dokładnie, tym bardziej, że nie ma tam za bardzo co robić, szczególnie bez auta. Do tych włości najlepiej jechać od stycznia do kwietnia max.

Pzdr, Art.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 31 Sty 2017 20:33 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
@‌Kornel‌
Masz już coś upatrzone? W sensie konkretne loty.
Pisalbym się na taki kierunek.
Z tego co wiem w Katarze wiza do 96h za darmo. W kuwejcie jest na lotnisku za 3 dinary. Tylko bahrajn ma drogą wizę.

#5 PostWysłany: 31 Sty 2017 21:01 

niebieski
Wiza darmowa, o ile tranzyt obejmuje wlot i wylot Katarczykiem (które raczej do tanich opcji się nie wlicza), inaczej bulisz ale tylko 20 EURO.

Pzdr, Art.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 31 Sty 2017 21:35 

platynowy
@‌rafgrzeg‌ w październiku miałem przesiadkę 10h na BAH lecąc GF
Wg http://www.evisa.gov.bh/ normalnie chcą 5 BHD (~55 PLN) za VoA (max 14 dni)

Z uwagi na długość przesiadki dostałem "landing permit" na 24h i pokój w hotelu 5* :)

Załączniki:
bh1.PNG
bh1.PNG [ 125.27 KiB | Obejrzany 2669 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 31 Sty 2017 22:02 
Awatar użytkownika

cart napisał(a):
3x się zastanów nad czerwcem. Jest tam już 45 stopni i nie da się żyć (nie mówiąc o chodzeniu).

Powiedziałbym, że 34-36 oC w cieniu. Jak w tytule - wyjazd "po maju" czyli może być jesień... Z drugiej strony... przeżyłem Bushehr w sierpniu, więc to nie byłaby pierwszyzna ;-) Kilka cieplejszych dni każdy wytrzyma :-p

-- 31 Sty 2017 21:07 --

rafgrzeg napisał(a):
@‌Kornel‌
Masz już coś upatrzone? W sensie konkretne loty.
Pisalbym się na taki kierunek.
Z tego co wiem w Katarze wiza do 96h za darmo. W kuwejcie jest na lotnisku za 3 dinary. Tylko bahrajn ma drogą wizę.

Wczoraj zerknąłem na Skyscanner - był Dubaj za 180 zł w okolicach 19 czerwca a dwa wymienione wyżej loty po ok. 380/500 zł. Tylko z powrotem do PL kłopot - nic taniego (poniżej 500 zł) z DXB nie znalazłem w rozpatrywanym tygodniu.

Liczę na wizy 3 KWD + 5 BHD + 0 QAR.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Sty 2017 22:31 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
Właśnie patrzyłem na wizzair i cały maj i kilka dni na początku czerwca jest za 124 zł.
Reszta na momodo wychodzi około 800 zł.
I to fakt powrotów brak.
Gdzieś ktoś pisał o locie z Dubaju do Bejrutu i do Larnaki ale nie mogę tego znaleźć

#9 PostWysłany: 31 Sty 2017 23:02 
Awatar użytkownika

Loty: 972
Kilometry: 2 126 994
HON fly4free
Kornel napisał(a):
Powiedziałbym, że 34-36 oC w cieniu. Jak w tytule - wyjazd "po maju" czyli może być jesień... Z drugiej strony... przeżyłem Bushehr w sierpniu, więc to nie byłaby pierwszyzna ;-) Kilka cieplejszych dni każdy wytrzyma :-p

Jak byłem w Dubaju w czerwcu to było 43. Kilka razy przymierzałem się do Kuwejtu w maju/czerwcu i zawsze prognozy było po 45 wtedy. Jest pełne słońce i mega wilgotność, więc też nie bardzo coś widać ponad kilometr. Odpuszczałem i odwiedziłem te 3 małe kraje w grudniu/styczniu i wtedy był lux (ZEA, Katar i Bahrajn miały wtedy po 25-26 stopni). Możesz próbować wytrzymać, ale jaki to ma sens? W Dubaju co 5 minut zatrzymywałem się w klimatyzowanym przystanku by odpocząć.
W Katarze i Bahrajnie warto wynająć samochód (wychodzi poniżej 100zł/dzień).

#10 PostWysłany: 31 Sty 2017 23:19 

HON fly4free
Byłem w Abu Dhabi w sierpniu, temperatura oscylowała w okolicach 45 C w środku dnia, miasto zwiedziłem, ale było to spore wyzwanie, a spojrzenia ludzi z samochodów na mnie spacerującego po ulicach bezcenne :D
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 02 Lut 2017 09:13 
Awatar użytkownika

rafgrzeg napisał(a):
Właśnie patrzyłem na wizzair i cały maj i kilka dni na początku czerwca jest za 124 zł.
Reszta na momodo wychodzi około 800 zł.
I to fakt powrotów brak.
Gdzieś ktoś pisał o locie z Dubaju do Bejrutu i do Larnaki ale nie mogę tego znaleźć

Można wrócić do Berlina za ok 500-600 zł i dalej PB.
Podtrzymuję chęć wyjazdu. Wizzair sto dwadzieścia parę złotych.

Wysłałem wiadomość do Ciebie na PW.

Kornel
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Lut 2017 10:25 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Kornel napisał(a):

Na wizę do Kataru musisz przeznaczyć 100 QAR. Jak już tu napisano, bezpłatna przysługuje tylko i wyłącznie przy przylocie i wylocie Qatar Airways.

#13 PostWysłany: 02 Lut 2017 14:28 
Awatar użytkownika

Sudoku napisał(a):
Kornel napisał(a):

Na wizę do Kataru musisz przeznaczyć 100 QAR. Jak już tu napisano, bezpłatna przysługuje tylko i wyłącznie przy przylocie i wylocie Qatar Airways.

A czym chcę lecieć?
Kornel napisał(a):
"KWI-DOH-DXB (na 1 bilecie, przerwa kilkanaście godzin lub 1 doba)"

Nie widzę innego taniego przewoźnika poza Qatar Airways na tej trasie na 1 bilecie.

Problem widzę większy w ramadanie, który trwa od 27 maja do 25 czerwca 2017. Niby da się przeżyć, ale być może lepiej przełożyć wyjazd na inny termin.

Kornel
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość