Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Sty 2017 19:36 

Zbanowany
rozek napisał(a):
Dodam jak rozwiązała się sytuacja. Dzwoniliśmy do mytrip.com oraz etihad, za przebookowanie zaproponowali 60tys. (!!!) złotych :D Powiedzieli że nie ma opcji, że nie skasuje się odcinek powrotny. Oddadzą nam po 50 zł za podatki. Także nieciekawie.

To nie sa uroki tego biznesu - ale poprostu skutki beznadziejnego oszczedzania i latania na styk.
Kiedy sie nauczycie ze przed takimi lotami byc dzien wczesniej w najblizszej okolicy lotniska ?
Chyba nigdy bo praktykujecie zwykly wyscig szczurow kto jak najtaniej i jak najwiecej wylata.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN Wypoczynek w Egipcie 🏝️ 🌊 All inclusive nad Morzem Czerwonym za 1861 PLN
Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 4127 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️ Phuket w porze suchej❗😲 12 dni na wyspie za 4127 PLN ✈️ + 5⭐ 🛏️
#2 PostWysłany: 14 Sty 2017 19:50 
Awatar użytkownika

Dobrze, że jest ktoś z cenną radą, który po fakcie wygłosi swoje złote myśli.

Oczywiście zakładam, że wszystko wiesz na temat tego przypadku?
Np. to czy ktoś w ten sam dzień nie miał przymusu załatwienia czegoś ważnego w miejscu zamieszkania?
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 14 Sty 2017 19:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Naprawdę zawsze jedziesz dzień wcześniej spać w okolicach lotniska?
rozek lubi ten post.

#4 PostWysłany: 14 Sty 2017 19:51 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 597 248
srebrny
Gadu-777 napisał(a):
To nie sa uroki tego biznesu - ale poprostu skutki beznadziejnego oszczedzania i latania na styk.
Kiedy sie nauczycie ze przed takimi lotami byc dzien wczesniej w najblizszej okolicy lotniska ?
Chyba nigdy bo praktykujecie zwykly wyscig szczurow kto jak najtaniej i jak najwiecej wylata.

Czasami po prostu się nie da - niektórzy pracują i mają 26 dni urlopu w roku więc oszczędzają każdy dzień. Nie ma to nic wspólnego z "wyścigiem szczurów" (notabene pomyliły Ci się określenia, zalecam nie używać takich których znaczenia nie znasz).
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 14 Sty 2017 19:57 

niebieski
Niestety ale tak się czasem kończy oszczędzanie urlopu czy kasy. 5 razy się uda a za kolejnym nie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Sty 2017 20:33 

Zbanowany
@Meduzy : juz to pisale na tym forum, ale predzej oplujecie czlowieka niz trafi to do glowy wiekszosci.
Przymus dzien wczesnie to jest ale zdazyc na jutrzejszy lot, a inne problemy to poprostu brak organizacji swojego czasu (reszta jedzie wczesniej ten jeden z 'udarem' ryzykuje ze ma cos wazniejszego do zalatwienia)

@BrunoJ: tak jak nie lece z swojego lotniska 6km od domu to jestem dzien wczesniej (czesto nabijam noclegi hotelowe tym dzien wczesnie) lub nie biore pseudo oszczednej okazji bo jak wszystko dolicze to mam podobna cene z 'domowego' lotniska. Dlatego czesto mam negatywna opinie co do niektorych deali z F4F.

@monroe: dysponujemy mozliwoscia ponad 50dni urlopowych w skali roku i mimo to bardzo sobie cenie wylot zaraz w piatek popoludniu na wakacje ale to nie ma nic do tego ze wlasnie kupilem 'Super deal' z jakiegos miejsca oddalonego o 500km i ta super cena przeslania przeszkody jakie mnie moga spotkac. Patrze obecnie na oferte QR FRA-MLN za 407EUR i jak policze sobie koszty dodatkowe dostania sie tam, noclegu, jednego dnia urlopu dodatkowo straconego to wychodzi mi drozej niz z bezposrednio od nas. Nie ma czegos takiego ze sie nie da, planujesz odpowiednio wczesniej takie wypady. I jak najbardzie jest to 'Wyscig szczurow' forumowych kto taniej i wiecej zupelny brak rozsadku i umiaru u wiekszosci podczas rezerwacji.

@kumkwat_kwiat : nie maja zle wytna sobie najgorszy i najlepszy rezultat i srednia bedzie optymistyczna dla umyslu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 14 Sty 2017 20:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Jest w tym logika, ale to chyba nie zawsze jest takie proste. Ja ma do lotniska 3km. Tyle ze z niego latają dwa samolotu dziennie. Wiec znakomita większość lotów wykonuje z lotnisk "pobliskich" , czyli 160-250km. 95% dojazdów wykonuje tego samego dnia. Ot, jakieś drobne "zabezpieczenia" w postaci wcześniejszego pociągu czy policzenia czasu autem na górkę. Ok. W środku zimy w momencie gdy pogoda daje popalić, potrafię nawet w ostatniej chwili zdecydować się jechać dzień wcześniej, żeby uniknąć problemów.

Natomiast co do okazji z obcych lotnisk to jednak się nie do końca zgadzam. Dolot można zrobić za mile czy wykorzystać jakieś inne tanie środki transportu. Ilość okazji z kraju jest jednak stanowczo mniejsza. Wiadomo, spod domu najlepiej ale nie zawsze tak się udaje. A przy słabej pogodzie i jakichś składakach tanimi liniami to akurat średnio ma znaczenie czy nie dojechałeś autem czy nie doleciałeś na przesiadkę samolotem.
4 ludzi lubi ten post.

#8 PostWysłany: 14 Sty 2017 21:48 
Awatar użytkownika

srebrny
Gadu-777 napisał(a):
@monroe: dysponujemy mozliwoscia ponad 50dni urlopowych w skali roku i mimo to bardzo sobie cenie wylot zaraz w piatek popoludniu na wakacje ale to nie ma nic do tego ze wlasnie kupilem 'Super deal' z jakiegos miejsca oddalonego o 500km i ta super cena przeslania przeszkody jakie mnie moga spotkac.

To że Ty masz 50 dni to nie znaczy, że inni mają, prawda? Statystyczny Polak pracujący na etacie ma 26 dni urlopowych w roku i tego się trzymajmy.

Gadu-777 napisał(a):
Patrze obecnie na oferte QR FRA-MLN za 407EUR i jak policze sobie koszty dodatkowe dostania sie tam, noclegu, jednego dnia urlopu dodatkowo straconego to wychodzi mi drozej niz z bezposrednio od nas. Nie ma czegos takiego ze sie nie da, planujesz odpowiednio wczesniej takie wypady.

Dlaczego wypowiadasz się tak negatywnie na temat, którego szczegółów nie znasz? @‌rozek‌ mógł jechać nawet i ze Szczecina na lotnisko w Berlinie. Jaką masz odległość pomiędzy Twoim miejscem zamieszkania a Frankfurtem i między Szczecinem, Wrocławiem czy Poznaniem a Berlinem? Nie widzę sensu, aby to porównywać w tym przypadku, nie sądzisz?

Gadu-777 napisał(a):
I jak najbardzie jest to 'Wyscig szczurow' forumowych kto taniej i wiecej zupelny brak rozsadku i umiaru u wiekszosci podczas rezerwacji.

Ja mam do Pyrzowic i Balic po jakieś 1,5h jazdy. Równie dobrze mogę utknąć w karambolu na autostradzie 15 km przed lotniskiem. Czy to znaczy, że brak mi rozsądku i umiaru? Wybacz ale to raczej Tobie brak rozsądku i umiaru w komentowaniu sytuacji o której za bardzo nic nie wiesz, zwłaszcza, że użytkownik poszukiwał konkretnej pomocy a nie pouczeń. Bez urazy.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 14 Sty 2017 21:55 

srebrny
Cytuj:
Ja mam do Pyrzowic i Balic po jakieś 1,5h jazdy

I ile przed odlotem wyruszasz?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Sty 2017 22:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Nie rozumiem co ma do rzeczy Twoje pytanie skoro autor wątku napisał, że utknął na ponad 4h w korku - można podejrzewać, że wcale nie jechał "na styk" a takich sytuacji niestety nie da się przewidzieć (mieszkając nawet 10 km od lotniska).

Odpowiadając jednak częściowo na Twoje pytanie - wyruszam tak aby na lotnisku zjawić się 2h przed odlotem więc na bieżąco sprawdzam warunki na drodze przed wyjazdem i w jego trakcie (dlatego nie odpowiem Ci konkretnie czy wyruszam 3,5h czy 4,5h przed odlotem).
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 14 Sty 2017 22:14 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
Kiedyś wyjechałem autobusem PKM Katowice 2,5 godziny przed wylotem do Katowic - pech chciał że ..złożył się ciągnik siodłowy na górce dwupasmówki przed skrętem na ekspresówkę :!:
Miałem lot na osobnym bilecie do Warszawy LOTem a dalej na osobnym Swissairem na Bali via Zurych i co dalej :?: Kierowca mówi że nic nie może zrobic bo ani do przodu ani do tyłu . Po Mych prośbach łaskawie otworzył drzwi mówiąc że NIKT nie stanie a ja po przeskoczeniu barierek złapałem jakiegoś Pana - PIERWSZY ZATRZYMANY :!: :!: / POZDRAWIAM PONOWNIE / który dowiózł Mnie i jeszcze jedna Panią lecącą do USA pod terminal - wczesniej telefon na lotnisko- wyjaśnienie sytuacji i odprawa bo bagaż nadawany na .....9 minut przed planowym wylotem ....a propo security było super oddać na Okeciu 0,5 litrowa butelkę wody Pani lecącej ze Mną :lol: .......Powstały stres skutecznie wyleczyłem podczas krótkiego oczekiwania w Polonezie :lol: :lol:
Pozdrawiam PYRZOWICE i LOT
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 14 Sty 2017 22:21 

srebrny
@‌monroe‌
Cytuj:
autor wątku napisał, że utknął na ponad 4h w korku

W burzy śnieżnej. A takie zdarzenia można przewidzieć. Ponadto 2-3 godzinny korek w Niemczech nawet bez śnieżycy to żadna nowość i nic nadzwyczajnego. Trzeba to brać pod uwagę, planując drogę. A autor tego nie zrobił...
 Profil Relacje PM off
samaki9 lubi ten post.

#13 PostWysłany: 14 Sty 2017 22:33 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
Kiedyś leciałam z lotniska oddalonego ok 200 km od domu. Przyjechałam dzień wcześniej na nocleg do hotelu prawie na lotnisku. Niestety nie przewidziałam, ze chociaż hotel oddalony był może z 5 km od lotniska, trzeba było przejechać ok 2 km autostrada, która w tych godzinach była całkowicie zakorkowana. Zdążyliśmy w ostatniej chwili. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystkiego.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 14 Sty 2017 22:35 
Awatar użytkownika

srebrny
@‌boots‌
2-3 godzinny korek w Niemczech bez śnieżycy na autostradzie jest raczej spowodowany wypadkiem i jest to coś nadzwyczajnego. Poza tym raz jeszcze przypominam, że kompletnie nie znamy szczegółów zdarzenia, dlatego wypowiadanie się na jego temat w sposób kategoryczny jest bez sensu. Znam osoby, które nie dotarły na lotnisko mieszkając niecałe 30 km od niego - bo albo same miały wypadek (zapas czasu nic by nie pomógł) albo na taki wypadek niestety trafiły (nikt nie robi zapasu kilkugodzinnego jadąc kilkadziesiąt kilometrów w Polsce).
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 14 Sty 2017 22:41 

srebrny
@‌monroe
Cytuj:
2-3 godzinny korek w Niemczech bez śnieżycy na autostradzie jest raczej spowodowany wypadkiem i jest to coś nadzwyczajnego

Mam wrażenie, że niezbyt często jeździsz niemieckimi autostradami. Wypadek i korek to prawie codzienność.
 Profil Relacje PM off
Gadu-777 lubi ten post.

#16 PostWysłany: 14 Sty 2017 22:47 
Awatar użytkownika

niebieski
E tam przesadzacie, w zeszłym roku co tydzień latałem na trasie BLL-GDN. Tak się zdarzyło, że samolot miałem na styk po pracy i zawsze wsiadałem jako ostatni kilka minut przed odlotem i mocno po "teoretycznym" zamknięciu gate'a. Ewentualne spóźnienie wpisałem poprostu w ryzyko ;)

#17 PostWysłany: 14 Sty 2017 22:55 

Zbanowany
@monroe :
Dla was 4h przed to jest z grubym zapasem a dopiero 30min to jest krotki okres - dla mnie to jest ryzykowne. To nie jest jedyny taki watek tutaj na forum.
Mam ponad 50 dni urlopowych a mimo to bardziej cenie drozszy bilet niz marnowanie dnia urlopowego.
Wole leciec w piatek popoludniu drozej z najblizszego lotniska niz z jakiegos innego odleglego miejsca tez w piatek bo musze sie tam znaleźć odpowiednio wczesniej i to samo mam z powrotem.

Oferta QR FRA-MLN niczym sie nie rozni : trzeba dojechac - to trzeba kalkulowac finansowo i czasowo. A co do korka w Berlinie to wystarczy poczytac watek o polskim busie na kierunku do Berlina i jak ludzie chca zdążyć na przesiadki. Mam od drzwi domowych na terminal do bramek bezpieczenstwa dokladnie 20min piechota+metro a mimo to wychodzimy nawet na ryanaira 3,5h przed odlotem. A jakbym mial jechac z okolic Bielska na Balice lub Pyrzowice na jakis dlugodystansowy lot to nie wybieralbym sie nań 4h przed odlotem mimo ze w zasadzie calosc mozna dwupasmowka odbyc.

Jakiej pomocy mozna szukac w takim przypadku ?
Wpadla w pulapke rezerwacji najtanszej taryfy to konsekwencje sa znane tym co czytaja opis tego co kupili.
Mam nie krytykowac bo nie wypada lub stac was po prostu na strate biletow i nie stanowi to problemu ?

@01ERES : alez oczywiscie wykasowac bo nie wpisuje sie w format tego forum
za jakis czas znowu ktos bedzie mial podobny problem, a rozwiazanie kwalifikuje sie na TS ze nie mozesz otwarcie tutaj go napisac ?

Ostatnio edytowany przez Abcn 19 Sty 2017 01:22, edytowano w sumie 3 razy
B, B, B, B, P ...
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

#18 PostWysłany: 14 Sty 2017 22:56 

niebieski
Wg mojej oceny to cala 2ga stron tego tematu z poradami, przemysleniami i uwagami mozna wykasowac natychmiast! Ktos, naprawde potrzebuje pomocy a nie waszych narcystczno-pragmatyczno-nijakich postow! Tylko gdzie jest mod? Moja porade wyslalem na priv. i widze ze jeszcze nie odczytana.
4 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 14 Sty 2017 22:58 

srebrny
@01ERES
Cytuj:
Ktos, naprawde potrzebuje pomocy a nie waszych narcystczno-pragmatyczno-nijakich postow! Tylko gdzie jest mod? Moja porade wyslalem na priv. i widze ze jeszcze nie odczytana.

Czyli jednak pilnie nie potrzebuje pomocy...
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 14 Sty 2017 23:29 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
niebieski
Kiedyś była na forum opisywana sytuacja pary , która na Schoenefeldzie była na długo przed odlotem , ale i tak spóżnili się na samolot , bo przepuszczali ludzi w kolejce do kontroli bezpieczeństwa :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 43 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości