Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Arizona - Plan na lato
#1 PostWysłany: 13 Sty 2017 19:07 

W sierpniu planuję wraz z rodziną (żona i córka 11 lat) spędzenie urlopu w USA, jego częścią ma obyć ok 10 dniowa podróż po zachodnich stanach. Do USA jedziemy pierwszy raz. Start planujemy w Las Vegas i gdzie chcemy wynająć samochód na lotnisku.. Planujemy wstawać w miarę wcześnie rano, żeby sobie wydłużyć dzień. Na chwilę obecną plan wygląda następująco:
1 dzień - Las Vegas z uwagi że nie wiem jeszcze, o której przylecimy,
2 dzień - Death Valley – cały dzień i powrót do LV na nocleg,
3 dzień – Hoover Damm przejazd od Kingman do Flagstaff Route 66 a następnie do Sedony i tam zwiedzanie okolic z noclegiem (ok 270 mil – 4.15 samej jazdy)
4 dzień – rano jeszcze Sedona i okolice a później na północ w kierunku South Rim (nocleg Wiliams lub Flagstaff, chyba, zeby zostać na jeszcze jedna noc w Sedonie z uwagi że do Flagstaff jest tylko 30 mil i 50 min jazdy, a do Wiliams 60 mil – 1h 10 min. i z Sedony pojechać wcześnie rano prosto na South Rim)
5 dzień – South Rim i przejazd w okolice Page (Horseshoe Bend jak się uda jeszcze tego dnia) długość samej trasy od Flagstaff przez South Rim do Page 216 mil 3h 35 min)
6 dzień – Kanion Antylopy, Glen Canyon Dam i przejazd w kierunku Monument Valley (noclegw Okolicach Kayenta lub Mexican Hat) – 142 mile 2h 15 min do Mexican Hat.
7 dzień – Monument Valley i przejazd do w kierunku Zion (nocleg w okolicach Kanab lub Mt Carmel Junction) z Mexican Hat do Mt Carmel Junction 233 mile i 3 h 45 minut jazdy
8 dzień – Zion NP i powrót do LV (Z Mt Carmel Junction do Las Vegas 185 mile 3h 15 min)
9dzień – LV powrót do NY
(Czasy przejazdu pomiędzy poszczególnymi punktami i noclegami brałem z googla czy jest to realne patrząc tylko na czas przejazdu, bez wliczania czasu na zwiedzanie oraz ze zwiedzaniem).
Zastanawiam się też czy nie zrobić najpierw Monument Valley, a dopiero później pojechać do Pagei do kanionu Antylopy, bo Google map pokazuje mi że z Monument Valley droga w kierunku Zion prowadzi z powrotem przez Page.
Myślę, że plan będzie jeszcze przedmiotem pewnej obróbki ale chciałbym, prosić o info co ewentualnie można jeszcze dodać albo zamienić. W zasadzie wydaj mi się, że mam jeszcze 1 dzień luzu. Dlatego myślę też o Moab i Arches NP. To mógłby być dodatkowy dzień po Monument Valley, ale się jeszcze zastanawiam (w takim wariancie plan byłby pierwotny Page-Monument Valley-Moab). Liczę na wasze rady.
Nocować planujemy w motelach. Proszę o radę czy lepiej rezerwować wcześniej czy może zdać się na szczęście i poszukać sobie noclegu pod wieczór tam gdzie akurat dojedziemy – spotkałem się z różnymi opiniami – wolałbym chyba mieć coś zarezerwowane głównie z uwagi na żonę i córkę. Jeśli macie jakieś namiary na w miarę tanie i fajne motele po drodze, albo uważacie że lepiej jest poszukać noclegu w innym miejscu to też proszę o radę.
 Profil Relacje PM off  

✨Kawiarnie, wzgórza i spokojny portugalski vibe 😍🌇 City break (z weekendem) w Lizbonie za 809 PLN 🤩 ✨Kawiarnie, wzgórza i spokojny portugalski vibe 😍🌇 City break (z weekendem) w Lizbonie za 809 PLN 🤩
✨Dwa różne oblicza Francji na wakacje 🌊⛰️ Lazurowe Wybrzeże i Korsyka za 714 PLN 😍✨ ✨Dwa różne oblicza Francji na wakacje 🌊⛰️ Lazurowe Wybrzeże i Korsyka za 714 PLN 😍✨
#2 PostWysłany: 13 Sty 2017 20:50 

Ad 6 Kanion Antylopy radzę wcześniej zarezerwować jeżeli nie chcecie czekać kilka godzin w kolejce na wejście. Bez rezerwacji może się w ogóle nie udac.
Czasy przejazdu z googla nijak się mają do tego co wychodzi w trakcie...(punkty widokowe postoje itd).
W Flagstaff polecam Rodeway Inn & Suites Flagstaff.
Zastanów się nad Bryce Canion wg mnie warto

-- 13 Sty 2017 20:53 --

i polecam rezerwowac noclegi wcześniej. Nie będzie czasu żeby szukać na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Sty 2017 00:08 

Dzięki za rady w zakresie rezerwacji w Antelope Canyon, czytałem już też, że warto kilka dni wcześniej zarezerwować sobie tam wejście.
Odnośnie kilometrów i czasów to zdaję sobie sprawę, że te czasy z google są orientacyjne i muszę też doliczyć czas na przerwy zwiedzanie, co powoduję, że każdy dzień będzie wypełniony na maxa. Ale cóż tak trzeba wykorzystać okazję bycia w USA i zobaczyć jak najwięcej.
Wcześniejsza rezerwacja noclegów to też dobry pomysł z uwagi na fakt, że jadę z dzieckiem a poza tym to jest sierpień więc może być dużo ludzi z uwagi na okres wakacyjny znalezienie noclegu wieczorem może w takiej sytuacji ni być najłatwiejsze.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Sty 2017 04:21 
Awatar użytkownika

Loty: 229
Kilometry: 628 892
złoty
Kanion Antylopy zróbcie z samego rana, tak między 9:00-11:00 - wtedy najlepsze światło w środku. Polecam tańszy Lower, zarezerwuj wcześniej przez neta jak pisał @lama. Nie wiem czy znajdziesz sensowny nocleg w bliskich okolicach Mexican Hat bo tam praktycznie nie ma cywilizacji (moim zdaniem nie warto zapuszczać się tak daleko bo Mexican Hat nie robi większego wrażenia, wystarczy do Forrest Gump Point). Reszta jak najbardziej do zrobienia, plan realny i sensowny przy czym ja dodałbym Bryce Canyon - robi niesamowite wrażenie, porównywalne do Wielkiego Kanionu (dla mnie Zion słaby ale co kto lubi). Warto też przejechać przez Valley of Fire.

PS. Jeśli jakimś cudem traficie na nocleg albo przejazdem do mieściny o nazwie Cedar City w Utah (blisko granicy z Arizoną, powiedzmy, że po drodze z Moab do Kanab) to gorąco polecam Centro Woodfired Pizzeria - robią tam chyba najsmaczniejszą i najbardziej oryginalną (składniki!!) pizzę jaką w życiu jadłem, serio! :D

http://www.centropizzeria.com/
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Sty 2017 16:26 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Takze polecam Bryce na drodze do Zion idealny nocleg w Tropic. Dokad chcesz dojechac w Deat Valley?
Czy w Grand Canyon chcesz schodzic do kanionu? Przed Antelope zahacz o horseshoe bend. Jesli chodzi o noclegi to nie ma idealnej rady my w Kayencie dzieki rezerwacji mielismy nocleg bo hotel byl pelny.

#6 PostWysłany: 14 Sty 2017 18:27 

Skoro wszyscy polecają Bryce Canyon, to pewnie się skuszę i też tam podjedziemy . Dzięki.
Ponieważ będę tam z dzieckiem 11 letnim to raczej w głąb Kanionu za głęboko i daleko nie będę się zapuszczał, myślałem, żeby przejść część trasy wzdłuż kanionu od Trailview Overlook do Hermits Rest (nie wiem jeszcze jaki długi - cały odcinek ma chyba ok 11 km) a następnie jak będzie czas i ochota to jeszcze zejść kawałek do punktu One-and-a-half Mile Resthouse i wrócić. O formę moich pań się nie boję, chodzimy po naszych górach, więc dadzą radę, bardziej się boję temperatury bo to sierpień.
Co do Death Valley to jeszcze nie mam sprecyzowanych planów, na razie czytam fora i itp. Pewnie standard: Sand Dunes, Zabrikie Point, Badwater . Dzięki za radę co do noclegu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Sty 2017 19:08 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Mysle, ze masz sporo czasu w ciagu 11 zrobilismy to co Ty plus LA, San Diego i SFO. Nie zaglebialismy sie w parki jakos szczegolnie, ale nam wystarczylo. Przez Doline Smierci jechalismy w drodze do LV, nie cofałbym sie tam specjalnie z LV zwlaszcza latem, ale to moje zdanie

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość