Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Sty 2017 00:22 

srebrny
Norweg napisał(a):
Podczas odprawy Wizzaira na lotnisku w Ovdzie ochrona skonfiskowała laptopy trzem pasażerom bez podania przyczyny. Jestem ciekaw, czy wyrywkowe konfiskowanie komputerów pasażerom zdarzało się tu wcześniej?

przy wylocie do Warszawy?
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#2 PostWysłany: 11 Sty 2017 00:34 

niebieski
Nie konfiskuje, tylko nie pozwala wnieść ich na pokład. Konfiskata to odebranie komuś czegoś bez jego zgody. W sytuacji, gdy wyraziłeś zgodę na ogólne warunku przewozu kupując bilet lotniczy, zgadzasz się na tego typu kontrole, a laptopa pewnie wkrótce Ci przyślą.

Może chodzi o te nowe przepisy, że jeśli nie jesteś w stanie go włączyć podczas kontroli, to nie możesz go wnieść na pokład?

P.S. To nie Izrael, jako państwo, "skonfiskował" Ci laptopa na czas kontroli, a pracownicy ochrony lotniska.

P.P.S. Poszukaj w internecie, takie przypadki już się zdarzały, że, z przyczyn bezpieczeństwa, osobom, które wydały się podejrzane, przetrzymywano laptopy do dalszej kontroli, a następnie wysyłano do miejsca, które podały w formularzu.

Ostatnio edytowany przez silvershark, 11 Sty 2017 00:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Sty 2017 00:55 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
No dobra, a jak ktoś potrzebuje tego laptopa do pracy?! Kilka razy miałem sprawdzanego laptopa na lotnisku na materiały wybuchowe, nic więcej.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Sty 2017 01:02 

niebieski
Z tego co pamietam, to mieli obiekcje - tak jak mowi @‌silvershark‌ co do wniesienia na poklad i kazali "nadac w bagazu" - jak masz tylko podreczny to k*pa.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Sty 2017 01:11 

niebieski
Darek M. napisał(a):
No dobra, a jak ktoś potrzebuje tego laptopa do pracy?! Kilka razy miałem sprawdzanego laptopa na lotnisku na materiały wybuchowe, nic więcej.

Cenne rzeczy się ceni i nie wozi byle gdzie bo mogą ukraść/skonfiskować. Podejrzewam że sam laptop nie był cenny/niezbędny do pracy.

#6 PostWysłany: 11 Sty 2017 08:52 

Jasne, że służby specjalne a nawet przewoźnicy chcą abyśmy myśleli, że konfiskata komputera czy bagażu bez naszej zgody to "nic takiego", abyśmy zapomnieli, że nawet w Izraelu skonfiskowanie danych chronionych tajemnicą zawodową lub prawem autorskim wymaga zatwierdzenia przez sąd.

Piszę to, aby ostrzec innych pasażerów podróżujących służbowo przez Israel, bo kapitan samolotu Wizzair z Ovdy do Warszawy 10 stycznia poinformował mnie, że w 2017 Izrael wyrywkowo będzie konfiskował komputery pasażerów, więc wiadomość jak najbardziej nadaje się na stronę główną.

A to, że jeden z zakładów Polskiej Akademii Nauk będzie w wyniku izraelskiej konfiskaty sparaliżowany przez miesiąc, raczej pogłębi tylko negatywny PR tego kraju. A skonfiskowany komputer będziemy odzyskiwać pewnie drogą oficjalną, przez Dyrektora instytutu. O efektach będę na bieżąco informował, bo chciałbym pomóc czytelnikom fly4free jak uniknąć takich represji w przyszłości i jak się bronić.

Ostatnio edytowany przez michzak, 11 Sty 2017 09:43, edytowano w sumie 1 raz
dubel
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#7 PostWysłany: 11 Sty 2017 09:04 

niebieski
Nie przechwycono Ci żadnych danych, tylko urządzenie. To, w pełni zgodne z prawem, na które się zgodziłeś. Fakt, że w innych krajach jest to rzadko wykorzystywane nie ma nic do tego. Jeśli nie zgadzasz się na Ogólne Warunki Przewozu, to niepotrzebnie kupiłeś bilet.

A kontrola nie jest wyrywkowa, tylko dotyczy osób, które ochrona lotniska uzna za podejrzane. Wiąże się z tym również prośba o przekazanie pracownikom lotniska swojego bagażu podręcznego, który zostanie nadany do luku, a w niektórych przypadkach również bycie odeskortowanym do samolotu przez ochronę.

Każdy kraj ma swoje prawa i zwyczaje i trzeba je uszanować, szczególnie że akurat w Izraelu nie biorą się one znikąd.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Sty 2017 09:26 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Naprawdę? Pracownicy Polskiej Akademii Nauk wożą tak sobie po prostu komputery, których utrata powoduje paraliż całego zakładu?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Sty 2017 09:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Ludzie dzielą się na dwie grupy, którzy robią backupy i którzy zaczną robić backupy ;)
9 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 11 Sty 2017 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
szumny napisał(a):
Darek M. napisał(a):

Cenne rzeczy się ceni i nie wozi byle gdzie bo mogą ukraść/skonfiskować. Podejrzewam że sam laptop nie był cenny/niezbędny do pracy.

Tu nie mogę się zgodzić. Pracuję zdalnie od kilku lat, przemieszczam sie i zmieniam czasem miejsce zamieszkania 'w locie' (teraz już rzadziej, kiedyś bardzo często), a mój laptop jest moim biurem. Oczywiście mam backupy, chmury, dyski zew. itp. ale jednak laptop jest moim narzędziem pracy. Wiele osób które latają z laptopami nie mają go by pooglądać filmy, ale by pracować.

Przy okazji warto pamiętać, że na wielu innych lotniskach możemy się spotkać z kontrolą danych po przylocie. Chociażby w Singapurze, a warto nadmienić, że posiadanie tam nielegalnego oprogramowania jest traktowane jako stosunkowo poważne przestępstwo i grożą nam konsekwencje prawne.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 11 Sty 2017 10:06 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
Ale co to są w ogóle za komentarze w stylu @trocha ? Co tam miał, to miał. Dane ważniejsze lub mniej ważne. Osobiście znam jednego profesora, który u siebie na komputerze (i tylko tam) ma różne ważne zbiory statystyk czy opracowań, które robi w drodze. Jestem przy tym przekonany, że gdyby skonfiskowali mu taki komputer, nie jedna praca doktorska czy habilitacja byłaby porządnie odsunięta w czasie. Czasami to, co inny traci w naszych oczach jest infantylne. Ale sam swego czasu (w minione wakacje) zostałem postawiony przez los w sytuacji utraty statystycznej "średniej krajowej" w związku z utratą na prawie 10 dni telefonu i braku możliwości przyjmowania projektów. Dla niektórych byłoby to śmieszne (że żyć bez telefonu nie może, bo przecież pan czy pani x pracuje w księgarni, która 300 lat temu funkcjonowała bez elektroniki tak samo dobrze jak i teraz), ale dla kogoś innego taki "drobiazg" może być poważnym utrudnieniem (zawodowym). Wybaczcie offtopic, ale chłopak pisze i próbuje nas przestrzec przed podobnym doświadczeniem, więc chyba nie nam wielce komentować, co powinien, czego nie i co w jego życiu czy pracy zawodowej (instytutu) jest ważne a co też nie @‌Norweg‌ .
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 11 Sty 2017 10:27 

Loty: 34
Kilometry: 85 452
srebrny
Moja uwaga była trochę na boku. Mogę być wdzięczny za ostrzeżenie i jestem, ale później pojawił się drugi post, który moim zdaniem był sam w sobie prowokacyjny. I... tak, nadal nie rozumiem jak w dzisiejszych czasach można dane niezbędne do pracy jakiejś grupy osób trzymać bez jakiegoś backupu gdzieś indziej i to już nawet nie chodzi o tę konkretną sytuację, ale komputer można stracić na wiele sposobów, a sam dysk potrafi paść bez jakiegokolwiek ostrzeżenia...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 11 Sty 2017 10:56 
Awatar użytkownika

Loty: 506
Kilometry: 736 023
złoty
Tu nie chodzi tylko o dane, a o narzędzie do pracy, na którym masz specyficzne i drogie oprogramowanie.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#14 PostWysłany: 11 Sty 2017 11:09 

Drodzy komentujący w stylu "cennych rzeczy się nie zabiera", "a gdzie miał backup" itd.. Po co takie prowokujące dyskusje? Ktoś dzieli się z nami swoimi doświadczeniami z pierwszej ręki i warto poznać wszystkie szczegóły i okoliczności zdarzenia, a nie oceniać coś, i to jeszcze z perspektywy własnej ścieżki życiowej.

Czy naprawdę nie przyszło Wam do głowy, że ktoś może lecieć do Izraela, żeby właśnie TAM wykonywać swoją pracę: na miejscu u Klienta albo w terenie? Wtedy brak laptopa może skutkować brakiem możliwości wykonania pracy. I cały wyjazd stracony.

Pytanie do ludzi, których to spotkało:
- czy zabrali laptopa "tak po prostu"? czy też wcześniej sugerowali, żeby przenieść go do bagażu rejestrowanego albo prosili, żeby włączyć i pokazać, że działa?
- jak wygląda procedura - czy dostajesz jakiś kwit na sprzęt (jakiś ślad przecież powinien być, jeśli np. zaginąłby w transporcie pod adres wskazany w formularzu)?

Powodzenia!
 Profil Relacje PM off
Norweg lubi ten post.
Norweg uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 11 Sty 2017 11:29 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ale nie rozumiem. Konfiskata? Czyli utrata mienia?
Ale na tym druku było napisane, ze komputer zostanie zwrócony. Czyli tylko przechowanie na czas wizyty w Izraelu a nie utrata.

Ostatnio edytowany przez michzak, 11 Sty 2017 11:44, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 11 Sty 2017 11:33 

A jak mamy podróżować? Akurat naukowcy raczej muszą podróżować z komputerami, zwłaszcza jak nas zapraszają na konferencje naukowe, lub pracujemy zdalnie łącząc się z serwerami w Polsce. Koleżanka Profesor z PAN we Wrocławiu też krytykowała odprawę w Tel Avivie, gdzie dość agresywnie wypytywano ją czym się zajmuje, mimo że dzień wcześniej dawała prezentację izraelskim naukowcom. Laptop pozwolono jej zabrać, ale negatywny stosunek do nieprofesjonalnego traktowania naukowców pozostał.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#17 PostWysłany: 11 Sty 2017 11:40 

Norweg napisał(a):
...że nawet w Izraelu skonfiskowanie danych chronionych tajemnicą zawodową lub prawem autorskim wymaga zatwierdzenia przez sąd.

....

To zaskarżcie, ty lub raczej PAN ważne by ten do którego dany sprzęt należy i potrafi to udowodnić (PAN, to poważna instytucja z poważną obsługą prawną, czego nie można napisać o pracowniku tu piszącym)

Norweg napisał(a):
..........
A to, że jeden z zakładów Polskiej Akademii Nauk będzie w wyniku izraelskiej konfiskaty sparaliżowany przez miesiąc, raczej pogłębi tylko negatywny PR tego kraju........

:shock: :lol: :shock: :lol: :shock: :lol: :shock: :lol:

Zacznij działać profesjonalnie, a tu już lepiej się nie kompromituj
 PM off  

#18 PostWysłany: 11 Sty 2017 11:42 

W praktyce zatrzymanie wygląda tak, że przychodzi pani, która twierdzi, że laptop zawiera dane, które uniemożliwiają jego wywóz z Izraela i bez pytania mnie o zdanie daje kwit (zamieściłem go, ale został skasowany), że mam się kontaktować z linią lotniczą Laufer. Dopiero w czasie lotu z Ovdy do Warszawy kapitan samolotu Wizzair powiedział mi, że Laufer jest miejscowym agentem Wizzaira na Izrael. Więcej szczegółów podam później, bo sprawa jest w toku, mam nadzieję na wymianę wspólnych doświadczeń aby sobie pomóc.

Ostatnio edytowany przez Abcn 12 Sty 2017 12:54, edytowano w sumie 2 razy
'Kwit' zawiera dane osobowe pasażera , dlatego został przeniesiony.Poza tym - zmieniam w tytule 'konfiskuje' na 'zatrzymuje'. Offtop o tym jak odpowiadamy na pytania służb wydzielam ....
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Sty 2017 17:55 

Loty: 154
Kilometry: 267 721
Czy ktos ma moze wiecej informacji na temat "zatrzymywania laptopow" na kontroli w Izraelu?
Lece pojutrze i sie zastanawiam co robic

#20 PostWysłany: 16 Sty 2017 18:03 

niebieski
Jeśli laptop stanowi coś cennego dla Ciebie to zostaw go przed wyjazdem w bezpiecznym miejscu (podobnie jak to się robi z brylantami).
Jeśli masz w nim tylko cenne pliki to je zrzuć przed wyjazdem i o nic się nie martw.
Jeśli laptop z plikami stanowi mniejszą wartość niż wartość zakupu innego biletu na powrót to go zostaw na lotnisku służbom security. Jeśli większą to kup sobie bilet na inny dzień.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość