Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 16 Gru 2010 17:58 
Awatar użytkownika

srebrny
chodzi mi o info nt lotu ryanaira, ten dortmund to tam w dupie mam
 Profil Relacje PM off  

Dwa tygodnie na Bali za 2881 PLN 😍🌴 Loty Qatar Airways w sezonie + ⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙 Dwa tygodnie na Bali za 2881 PLN 😍🌴 Loty Qatar Airways w sezonie + ⭐⭐⭐ hotel z basenem 💦👙
Islandia na weekend za 879 PLN 🔥❄ Loty w idealnym terminie na zorzę + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌌✨ Islandia na weekend za 879 PLN 🔥❄ Loty w idealnym terminie na zorzę + ⭐⭐⭐⭐ hotel 🌌✨
#22 PostWysłany: 16 Gru 2010 18:12 

to jest napisane na ich stronie - until 24 march czy jakoś tak.

Nie ma go w rozkładzie żadnym.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 16 Gru 2010 18:37 

rw30 napisał(a):
swoją drogą to fenomen, ile jest połączeń tanimi liniami wewnątrz hiszpanii [nawet pomijając kanary czy baleary, sam półwysep]

ryanair, vueling, spanair często tanio bilety sprzedaje, air europa - mieszkając w hiszpanii to nic tylko latać [zwłaszcza że bilety na autobusy czy pociągi wychodzą w sumie sporo drożej, a kraj jest dość spory, więc ewentualne podróże są długie]

U nas też tak mogłoby być. Trzeba tylko odpowiednio zachęcić tanie linie. Jeśli w Hiszpanii opłaca im się wozić ludzi za 10€, to czemu u nas nie?

Leciałem 2x w środku tygodnia na trasie Madryt-Walencja i widziałem, że połowa samolotu to młodzież lub studenci z plecakami. Po prostu samolotem latali sobie do szkoły/ na studia. U nas byłoby to nie do pomyślenia...
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 16 Gru 2010 23:23 

Czytałem, że w Polsce są wysokie opłaty lotniskowe czy coś tam
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 22 Gru 2010 14:26 
Awatar użytkownika

srebrny
pasażer napisał(a):
rw30 napisał(a):
swoją drogą to fenomen, ile jest połączeń tanimi liniami wewnątrz hiszpanii [nawet pomijając kanary czy baleary, sam półwysep]

ryanair, vueling, spanair często tanio bilety sprzedaje, air europa - mieszkając w hiszpanii to nic tylko latać [zwłaszcza że bilety na autobusy czy pociągi wychodzą w sumie sporo drożej, a kraj jest dość spory, więc ewentualne podróże są długie]

U nas też tak mogłoby być. Trzeba tylko odpowiednio zachęcić tanie linie. Jeśli w Hiszpanii opłaca im się wozić ludzi za 10€, to czemu u nas nie?

Leciałem 2x w środku tygodnia na trasie Madryt-Walencja i widziałem, że połowa samolotu to młodzież lub studenci z plecakami. Po prostu samolotem latali sobie do szkoły/ na studia. U nas byłoby to nie do pomyślenia...

raczej mam wrażenie że chodzi o styl życia - przeprowadzone przeze mnie badania 'na oko' wykazały, że przeciętny Hiszpan podróżuje po swoim kraju znacznie więcej, niż przeciętny Polak
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 22 Gru 2010 16:02 
Awatar użytkownika

srebrny
rw30 napisał(a):
raczej mam wrażenie że chodzi o styl życia - przeprowadzone przeze mnie badania 'na oko' wykazały, że przeciętny Hiszpan podróżuje po swoim kraju znacznie więcej, niż przeciętny Polak
no to jest ciekawe zagadnienie, też żadnych badań nie robiłem, ale po letnich rozkładach widać, że linie lotnicze nadal uważają, że Polacy latają głównie do pracy, stąd też Skandynawia z Gdańska jako nowe kierunki W6 czy tyle połączeń na wyspy z Krakowa w wykonaniu easyJeta przy właściwie braku destynacji turystycznych. Jedynie FR z Krakowa coś nieśmiało próbuje (np. Malta bezpośrednio, ale rzadko).

Bardzo dobrze to zresztą też widać na mapce połączeń W6, nie mamy niestety praktycznie żadnych połączeń z Węgrami, Bułgarią, Rumunią czy Chorwacją (czyli miejsc stricte dla nas turystycznych, bo do pracy tam Polacy nie latają), jedynie połączenia na zachód (czyli turystyka z krajów bogatszych, ew. za pracą z uboższych wg unijnej średniej).

Jeszcze inną rzeczą jest mentalność społeczeństwa, już nie chcę wspominać o skandynawskiej średniej latania, ale standardowy Polak jest przywiązany do swojego samochodu, a samoloty nadal kojarzą się z czymś ekskluzywnym, niedostępnym dla osób zarabiających średnią krajową. Bardzo nad tym ubolewam, bo przez to np. loty po Polsce tak wyglądają, a nie inaczej, a o wiele bardziej wolałbym 150 zł zostawić w kasie LOT-u niż PKP (albo jeszcze chętniej Ryanaira, oczywiście tu za 25 PLN :), tyle że z Krakowa do Gdańska bezpośrednio nic nie ma, nawet jetAir ostatnio odpadł.

I jeszcze jedną rzeczą jest błędne koło, tzn. przeciętny Hiszpan więcej lata niż Polak, bo ma więcej połączeń, a ma więcej połączeń, bo przeciętnie więcej lata, a to dlatego... itd.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 22 Gru 2010 16:32 
Awatar użytkownika

srebrny
shagrat napisał(a):
Jeszcze inną rzeczą jest mentalność społeczeństwa, już nie chcę wspominać o skandynawskiej średniej latania, ale standardowy Polak jest przywiązany do swojego samochodu, a samoloty nadal kojarzą się z czymś ekskluzywnym, niedostępnym dla osób zarabiających średnią krajową. [...........]

I jeszcze jedną rzeczą jest błędne koło, tzn. przeciętny Hiszpan więcej lata niż Polak, bo ma więcej połączeń, a ma więcej połączeń, bo przeciętnie więcej lata, a to dlatego... itd.

własnie chodz mi o to, że nie za bardzo

tzn zgadzam się, że Polak jest przywiązany do samochodu, ale nawet ci, którzy mają niezłe samochody;) ciągle w większości święta czy weekendy spędzają w domu ew. na działce [hmmm no Boże Narodzenie to może nie na działce], a na zachodzie jedzie się 'na weekend gdziekolwiek' - w sensie turystycznego wyjazdu dalej niż 100 km od domu, i w Hiszpanii też jest to częste zjawisko [nawet mimo tego, że nie jest to jakoś szczególnie zamożne społeczeństwo] - i nie sądzę, żeby trochę więcej tanich lotów w ofercie mogło zmienić podejście do sprawy większego procentu społeczeństwa
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 22 Gru 2010 17:42 

niebieski
Kraków chyba ma najciekawszą siatkę ryana plus easy ;) Poznań też ciekawie, Wrocław coraz gorzej niestety :(
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 22 Gru 2010 17:54 
Awatar użytkownika

srebrny
to normalnie niesprawiedliwe, z krakowa już jest sycylia, sardynia i malta a z wawy eindhoven i londyn luton :x

btw jakby na tą sardynię podali godziny odlotów to dajcie znać, bo w systemie póki co nie ma, choć dni są w sam raz na weekendowy wypad [loty w piątek i poniedziałek ]
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 22 Gru 2010 18:06 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
rw30 napisał(a):
to normalnie niesprawiedliwe, z krakowa już jest sycylia, sardynia i malta a z wawy eindhoven i londyn luton :x

btw jakby na tą sardynię podali godziny odlotów to dajcie znać, bo w systemie póki co nie ma, choć dni są w sam raz na weekendowy wypad [loty w piątek i poniedziałek ]

ze strony pasazer.com

Wylot z Cagliari zaplanowano na 14:10, samolot w Krakowie będzie lądował o 16:40. Lot powrotny zaplanowano na 17:05, na Sardynii wyląduje o 19:35.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 22 Gru 2010 18:07 
Awatar użytkownika

srebrny
rw30 napisał(a):
oj tam, oj tam, za to z KRK nie ma właściwie promocyjnych biletów do Londynu, chociaż FR lata tam 2x dziennie i idealnie byłoby kiedyś wyskoczyć na weekend

rw30 napisał(a):
już dodali:
Wylot z Cagliari zaplanowano na 14:10, samolot w Krakowie będzie lądował o 16:40. Lot powrotny zaplanowano na 17:05, na Sardynii wyląduje o 19:35.
Trochę szkoda że znowu niekorzystna dla wylatującego z KRK rotacja (tzn. mniej czasu w miejscu podróży), ale za to można spróbować w piątek wcześniej się z pracy zerwać i urlop wykorzystać na następne tripy :)
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 22 Gru 2010 20:37 

niebieski
Ale z Krakowa masz rzut beretem do Katowic, skąd lata Ryan i WizzAir.

#33 PostWysłany: 22 Gru 2010 21:38 
Awatar użytkownika

srebrny
jak dla mnie godziny całkiem ok, bo jeśli z krakowa jest wylot wcześniej niż o 12 to w zasadzie z Wawy trzeba jechać już dzień wcześniej

jeśli powrót jest później niż o 19 to trudno zdążyć na ostatni rozsądny pociąg do wawy[rozsądny = taki, ktory jedzie 3 godziny bądź krócej]

wniosek - lecę na sycylię ;)
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 22 Gru 2010 21:46 
Awatar użytkownika

niebieski
rw30 napisał(a):

sardynie ;)
mysle ze wiele osób tam uderzy na weekend w kwietniu, jakis malutki spocik? :) bo ja juz wiem ze lece na 90% :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 22 Gru 2010 21:50 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Blackall napisał(a):
rw30 napisał(a):

sardynie ;)
mysle ze wiele osób tam uderzy na weekend w kwietniu, jakis malutki spocik? :) bo ja juz wiem ze lece na 90% :)

przy rozsądnej cenie i ja się skuszę :)

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 22 Gru 2010 22:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Blackall napisał(a):
rw30 napisał(a):

sardynie ;)

kiedy to nie wiem, ale myślę, że raczej latem - raz że póki co próbuję zmienić pracę, 2 że na majówkę chcę lecieć na gran canarię - ciężko mi w tej chwili powiedzieć czy kwiecień wypali
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 22 Gru 2010 23:04 

Takie pytanko:

-ile czasu potrzebuję na dostanie się z dworca kraków główny na lotnisko?
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 22 Gru 2010 23:10 
Awatar użytkownika

srebrny
csc napisał(a):
Takie pytanko:

viewtopic.php?f=38&t=619

no i pewnie nasz srogi admin prześle Ci wkrótce słodkiego buziaka ;)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 22 Gru 2010 23:29 
Awatar użytkownika

srebrny
csc napisał(a):

ok, łodź <->bergamo już w systemie rezerwacji na sezon 'lato 2011', w loty czwartki i poniedziałki [wcześniej była chyba niedziela]
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 22 Gru 2010 23:33 

rw30 napisał(a):
csc napisał(a):

ok, łodź <->bergamo już w systemie rezerwacji na sezon 'lato 2011', w loty czwartki i poniedziałki [wcześniej była chyba niedziela]

:D :D :D :D

Dziś około 14 nie było jeszcze. Bardzo się cieszę z tego powodu bo dzięki temu połączeniu łódź ma ,,okno" na europę zachodnią i na maroko!!

csc napisał(a):
Takie pytanko:

Tak, ale jak byś przeczytał temat to te pociągi zawiesili albo skasowali ;/
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 46 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości