Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 26 Lis 2016 13:27 
Awatar użytkownika

Czy jeśli mam opłacony dwudniowy pobyt w hotelu i planuję przyjechać do hotelu ok 21:00-22:00,to hotel moze mi skasować rezerwację?Gdzieś czytałem, że przybycie po 18:00 grozi skasowaniem rezerwacji.Czy tylko w przypadku płatności na miejscu,czy opłacone też mogą być skasowane?
 Profil Relacje PM off  

Ferie w Omanie 😎⛱️🌊 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 4141 PLN Ferie w Omanie 😎⛱️🌊 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 4141 PLN
All inclusive w ⭐⭐⭐⭐ resorcie w Egipcie za 1599 PLN 😎🥂👙🌊 All inclusive w ⭐⭐⭐⭐ resorcie w Egipcie za 1599 PLN 😎🥂👙🌊
#2 PostWysłany: 26 Lis 2016 13:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Rezerwacje opłacone z góry lub gwarantowane kk nie są kasowane pomimo późnego przybycia.
ZENNNEK uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 26 Lis 2016 13:42 

niebieski
Jeśli nie mają w warunkach rezerwacji że check-in tylko do 18:00 to nie powinni skasować. Inna sprawa ze niektóre hotele celowo robią overbooking i wtedy im później w ciągu dnia przyjedziesz tym większe ryzyko ze nie dostaniesz pokoju.

Ostatnio edytowany przez Marysiek, 26 Lis 2016 16:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#4 PostWysłany: 26 Lis 2016 13:44 
Awatar użytkownika

Loty: 348
Kilometry: 658 488
niebieski
Ja tam bym po prostu napisał im maila, z orientacyjną godziną przybycia.

#5 PostWysłany: 26 Lis 2016 14:45 

srebrny
Zawsze dzwonię w dniu przyjazdu jeśli wiem że dotrę późno. Tylko raz mi się zdarzyło że poprosili o numer karty, bo był overbooking, a rezerwacja była płatna na miejscu.

#6 PostWysłany: 26 Lis 2016 14:47 

niebieski
Pewnie że najlepiej się skontaktować bezpośrednio z obiektem.
Płatność kartą nie daje żadnej gwarancji, bo jeśli w warunkach rezerwacji jest zakwaterowanie do 18:00, czy tam innej godziny, to późniejsze przybycie mogą potraktować jako no-show, anulować rezerwację jednocześnie odpowiednio obciążając kartę.
Inna sprawa że problem raczej nie dotyczy hoteli z całodobową recepcją, tylko obiektów gdzie po określonej godzinie po prostu nie ma nikogo kto mógłby udostępnić pokój.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 26 Lis 2016 15:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Temat trochę bez sensu :) Jedynym czynnikiem, który może warunkować skasowanie rezerwacji to np recepcja czynna do którejś tam godziny a nie 24h. Wtedy mogą chcieć dopłaty za zostanie pracownika w pracy dłużej lub w ogóle nie chcieć czekać i skasować. Inaczej nigdy nie ma problemu, jednak najlepiej skontaktować się z hotelem - poinformować o tym i tyle.

#8 PostWysłany: 26 Lis 2016 15:31 

srebrny
@‌ZENNNEK‌ Przy rezerwacjach, za które już pobrano opłatę w normalnym hotelu z całodobową recepcją nie musisz się obawiać anulacji w razie późnego przybycia.Dobrze jest oczywiście uprzedzić o przypuszczalnym czasie przyjazdu.Ludzie kwaterują się nawet po północy bo tak przylatuje ich samolot.Inna sprawa gdyby to nie był hotel z całodobową recepcją ale przecież wiedział byś o tym bo zazwyczaj przy rezerwacji jest to zaznaczone.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 26 Lis 2016 15:39 
Awatar użytkownika

To Novotel,więc całodobowa.Dzięki.Po prostu trochę się wystraszyłem bo gdzieś mi sie coś obiło o oczy ,a nie mogłem znaleźć informacji i wizja braku noclegu o 22:00 trochę mnie przeraziła.Jeśli temat zbędny ,to proszę skasować.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Lis 2016 16:08 

niebieski
miriam napisał(a):
Ludzie kwaterują się nawet po północy bo tak przylatuje ich samolot.

Po północy to już zdecydowanie lepiej uzgodnić, często w warunki rezerwacji przewidują że w przypadku nie pojawienia się gościa do końca dnia, obiekt anuluje rezerwację i to wcale nie bezpłatnie. Wiadomo że w niskim sezonie, jak i tak pokoje stoją puste a recepcja jest całodobowa, nikt nie będzie odmawiał zakwaterowania tylko dlatego że ktoś przyjechał później.
W wysokim sezonie i obiektach stosujących overbooking, jeśli się nie uzgodniło przybycia po północy, może być różnie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 26 Lis 2016 16:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja w Atenach (Novotel) meldowałem się o 4 w nocy i nie było żadnych problemów, recepcja 24h. Dla pewności poinformowałem również mailowo o późnym zameldowaniu.
www.okruszek.org.pl
www.pustamiska.pl
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Lis 2016 16:56 

jest nie do końca tak jak piszecie

Jest coś takiego jak rezerwacja gwarantowana do godziny 18 (tzw. niepotwierdzona). Najczęściej jest to rezerwacja niezagwarantowana kartą kredytową. W warunkach takiej rezerwacji jest zapis że jeśli osoba rezerwująca nie pojawi się w hotelu do godz. 18 może być ona anulowana przez hotel. Szczególnie przy dużym obłożeniu istnieje wtedy ryzyko że jeśli będziemy chcieli się zameldować po tej godzinie, może nie być dla nas miejsca. W takim wypadku z formalnego punktu widzenia hotel postępuje słusznie, mogąc sprzedać pokój innej osobie (przeważnie za wyższą cenę). Rozwiązaniem w sytuacji gdy wiemy że przyjedziemy po 18, jest podanie numeru karty kredytowej w celu zagwarantowania sobie późnego zameldowania. Jednak w takiej sytuacji zgadzamy się za obciążenie karty w wypadku jeśli jednak nie pojawilibyśmy się ww hotelu z jakiś powodów (wtedy hotel obciąża kartę).
Oczywiście bardzo dużo zależy w takiej sytuacji od pracowników recepcji/rezerwacji, czyli od tzn. czynnika ludzkiego.
Najlepszy oczywiście będzie kontakt z hotelem i przedstawienie sytuacji. Wtedy jest większa szansa że pokój dla nas się jednak znajdzie nawet jeśli pojawimy się późno :)
 Profil Relacje PM off
vanja uważa post za pomocny.

#13 PostWysłany: 26 Lis 2016 17:07 

niebieski
Jak sobie obiekt takie zasady wymyśli to ok, ale przecież nie jest to żaden światowy standard, ani nie jest to jakoś odgórnie uregulowane.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 26 Lis 2016 17:42 

po pierwsze: sugeruję jednak przeczytać warunki rezerwacji z której się korzysta, tam naprawdę jest wszystko napisane... :)
po drugie: "Jak sobie obiekt takie zasady wymyśli to ok, ale przecież nie jest to żaden światowy standard, ani nie jest to jakoś odgórnie uregulowane."
ja opisałem jak to wyglądało od strony pracownika w sieciówce accora, w jednym z większych miast w Polsce. Nie jest to więc na pewno przypadek odosobniony. Takie po prostu mieliśmy wytyczne. Nie raz zmuszony byłem odsyłać gości z kwitkiem gdy przyjeżdżali wieczorem/w nocy a ja nie miałem dla nich miejsc bo wszyscy inni przyjechali. Rezerwacja jest gwarantowana do godz. 18 i jeśli pojawisz się do tej godziny to oczywiście otrzymasz pokój, w innym przypadku tak jak pisałem to już loteria.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 26 Lis 2016 17:58 

srebrny
Temat założył kolega,który wyraźnie pytał o rezerwację z góry opłaconą i chyba już uzyskał satysfakcjonującą informację :P Nie ma co dalej rozwlekać i gdybać ;)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 26 Lis 2016 18:52 

Loty: 130
Kilometry: 223 475
niebieski
Mnie Novotel (w Warszawie) skasował rezerwację. U mnie rezerwacja nie była opłacona a podczas rezerwacji napisałam, że będę do 18:00. Byłam kilka minut po. Po awanturze i telefonie do bookingu pokój się znalazł.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 16 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości