Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Lis 2016 17:07 

Loty: 206
Kilometry: 190 525
niebieski
Jak do tej porty alerty dotyczące potencjalnych niebezpieczeństw dotyczyły południowych Filipin (rejon morza Celebes, w tym Mindanao). W ostatnich dniach amerykańska ambasada zasugerowała:

Cytuj:
The U.S. Embassy alerts U.S. citizens that terrorist groups are planning to conduct kidnappings in areas frequented by foreigners on the southern portion of Cebu Island, specifically the areas around Dalaguete and Santander (to include Sumilon Island).

U.S. citizens should avoid travel to these areas and are reminded to review personal security plans; remain aware of their surroundings, including local events; and monitor local news stations for updates. Be vigilant and take appropriate steps to enhance your personal security.

Furthermore, the Embassy wishes to remind all U.S. citizens of the most recent Department of State Worldwide Caution, dated September 13, 2016, which indicates there is an ongoing threat of terrorist actions and violence against United States citizens and interests abroad, including the Philippines. Extremists have targeted sporting events, theaters, markets, mass transportation systems – including airlines, and other public venues where large crowds gather. Crowded nightclubs, shopping malls, buses, and popular restaurants have also been targets. The Embassy reminds U.S. citizens of the importance of taking preventative measures to ensure their safety and security while traveling and residing in the Philippines‎.

Wstawiłem jako osobny wątek - jako że nie znalazłem odpowiedniego gdzieś indziej. Do alertu amerykańskiego odsyła także ambasada brytyjska.
 Profil Relacje PM off  

Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥 Tanio 🚨 Loty na Maltę z Warszawy i Katowic za 170 PLN 🔥
Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍 Warto 🔥 Uzbekistan, Kazachstan i Kirgistan w jednej podróży z Warszawy za 1861 PLN 😎😍
 Temat postu: Re: Bezpieczeństwo
#2 PostWysłany: 17 Lis 2016 17:12 
Awatar użytkownika

srebrny
@‌WojtekGA‌
normalnie dałbym ci bana
it's a joke?
ja tam właśnie jadę.... :?

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Lis 2016 17:16 

niebieski
Ja też ;) Dlatego zauważyłem właśnie tę informacje.

Myślę, że podstawowe zasady bezpieczeństwa są podstawą - poruszanie się w 2-3 osobowych grupach; bez nocnych eskapad. Nie od dziś wiadomo, że podobne zasady bezpieczeństwa warto zachować na południu czy niektórych rejonach Manili.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Lis 2016 17:29 
Awatar użytkownika

srebrny
no wiesz jak się mocna wqrwie to wyjdę z siebie i stanę obok i wtedy to będzie już mnie para...bo jadę sam

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 18 Lis 2016 10:48 
Awatar użytkownika

niebieski
becek napisał(a):
no wiesz jak się mocna wqrwie to wyjdę z siebie i stanę obok i wtedy to będzie już mnie para...bo jadę sam

Nie nakrecajcie sie. Bardziej niebezpiecznie jest w Polsce, nie mowiac juz o Usa.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Lis 2016 21:12 

niebieski
^^ Oczywiście, ale o bezpieczeństwie w PL (poza drogowym) nie informują ambasady zagraniczne w specjalnych komunikatach i nasz kraj nie jest zaznaczony częściowo na pomarańczowo na mapach ;)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lis 2016 10:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Ambasady swoje, a zycie swoje.
Jakos nikt usa na pomaranczowo nie zaznacza, a ciagle zamachy, strzelanki itp.
Tygodnowo w polsce ginie wiecej ludzi na drogach , niz w przez ostatnie 15 lat zginelo ludzi w zamachach na filipinach.

Tak wiec doradzam zachowanie ostroznosci w drodze na lotnisko w polsce, bo to o wiele bardziej ryzykowne.

Pozdrowiam z Boholu

Ostatnio edytowany przez michzak, 19 Lis 2016 10:41, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 19 Lis 2016 12:25 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 137 758
niebieski
Cytuj:
Tygodnowo w polsce ginie wiecej ludzi na drogach , niz w przez ostatnie 15 lat zginelo ludzi w zamachach na filipinach.

Akurat przykład z dupy. A ile w Polsce zginęło osób w zamachach w ciągu 15 lat? A ile osób zginęło na Filipinach w ciągu ostatniego tygodnia na drogach?

BTW ja jestem daleki od panikowania przed wyjazdem. Jeżdżę tam gdzie chce i nie przejmuje się opiniami innych.
Przykład Fazowskiego, który przejechał cały Pakistan i włos mu z głowy nie spadł.

Moje relacje:
Filipiny | Indonezja
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 23 Lis 2016 11:37 

lapka88 napisał(a):
Cytuj:

Akurat przykład z dupy. A ile w Polsce zginęło osób w zamachach w ciągu 15 lat? A ile osób zginęło na Filipinach w ciągu ostatniego tygodnia na drogach?

BTW ja jestem daleki od panikowania przed wyjazdem. Jeżdżę tam gdzie chce i nie przejmuje się opiniami innych.
Przykład Fazowskiego, który przejechał cały Pakistan i włos mu z głowy nie spadł.

To tylko zle porownanie....
Na drogach w Tajlandii,Filipinach,ginie mniej ludzi z bardzo prostego powodu...predkosc.
Dokladnie nie wiem bo nie podaja tego w info ale doslownie pare osob,za to kolizji jest w cholere wiecej anizeli w Polsce.
Pytanie o zamachy nie jest z dupy...jedz w pewne rejony Mindanao np. tam gdzie urzeduja Abu sayaf to masz 99 pewnosci ze utna ci leb.
Jako bialy oznaczasz jedno ...pieniadze(znam pare osob,,normalnych,,jezeli mozna to tak nazwac z tego kregu
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 27 Lis 2016 16:03 

A ja jednak byłbym ostrożny bo taki komunikat nie pojawia się od tak z dupy. Służby wywiadowcze mają jakąś informację i się nią dzielą. Wskazują konkretny rejon wyspy a nie cały kraj, a to daje dużo do myślenia. Na Mindanao non stop trwa walka partyzancka z rządem. Z półtora miesiąca temu jak nie więcej zginęło kilkunastu żołnierzy w zasadzce. Oczywiście nie ma co straszyć i porównywać islamskiego Mindanao do reszty Filipin - bo w Manili równie dobrze mógłbyś zostać wyciągnięty z taryfy wraz ze swoimi rzeczami w niektórych dzielnicach - ale Amerykanie w tym kraju mają dobry wywiad. Jeszcze do niedawna pomagali Filipińczykom m.in. w walkach na Mindanao. Teraz na fali zmian wprowadzanych przez nowego prezydenta nie są tam mile widziani, a wręcz każe im się wyp....znikać z tego kraju. Przekaz amerykanów jest jasny na Cebu jest siatka terrorystyczna. Ciekawe co zrobią z tym Filipińczycy. W zeszłym miesiącu podczas pobytu na Palawanie spotkałem masę turystów będących wcześniej w Cebu i nikomu się nic złego nie stało (może dlatego że nie byli Japończykami, a rząd Japonii dobrze płaci za wykup obywateli z rąk porywaczy ;) ) Jeszcze około 20 lat temu na Palawanie często zdarzały się porwania dla okupu. BTW niedaleko Puerta Princessy w zeszłym miesiącu widziałem ciężarówki z żołnierzami filipińskimi i...amerykańskimi. Raczej nie wyglądali na zaplecze techniczne tylko gości od zadań specjalnych
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Lis 2016 06:15 

Bylem w poludniowym i srodkowym Cebu pare dni temu nie wiedzac o tym komunikacie. Bylem sam. Chodzilem wieczorami sam. Przemieszczalem sie transportem publicznym - takze sam. Nic zlego mnie nie spotkalo, duzo rozmawialem z lokalsami, bardzo mili i pomocni. Robilem na wlasna reke wodospady w tych rejonach. Wszystko w porzadku, ludzie duzo pomagali.

Moze po prostu nie trafilem na Terrorystow porywaczy ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Lis 2016 13:59 

Moze dlatego ze Cebu to Cebu..?a nie inny rejon.
Ogolnie to pie....od dluzszego czasu o dilerze narkotykow i o akcjach anty shabu....
cos jak w Polsce zlapalismy jednego...100 pojechalo
ot i cala telewizja
co do sytuacji z prezydentem to przyglupy wychoda na ulice jak by byli przez kogos sponsorowani i demonstruja przeciwko niemu z haslami ,,Duterte nie jest bohaterem,,demonstracjje zwiazane sa z kcja jaka podjal prezydent oglaszajac wojne narkotykom,dilerom,.
Dokladniej to wypowiedzial sie w taki sposob ze jesli jest to potrzebne to on moze byc takim Hitlerem z Europy ktory chcial oczyscic swiat z zydow tak on chce oczyscic Filipiny z narkotykow nie patrzac na ofiary(wypowiedz dostepna na youtoube)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 01 Mar 2017 08:57 
Awatar użytkownika

srebrny
Islamiści z Abu Sajaf ścięli Niemca, który był porwany w ubiegłym roku.
W sieci krąży filmik, masakra :cry:

http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/art ... sajaf.html
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 11 Kwi 2017 16:37 
Awatar użytkownika

Loty: 66
Kilometry: 137 758
niebieski
Informacyjnie: https://coconuts.co/manila/news/nine-de ... land-army/

Moje relacje:
Filipiny | Indonezja
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Kwi 2017 22:18 

Loty: 267
Kilometry: 571 371
złoty
Kolejne doniesienia:

http://wiadomosci.onet.pl/swiat/filipin ... af/dp2t5xs
 Profil Relacje PM off
bialy695 uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 22 Kwi 2017 18:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Kontynuując powyższy post:

"Lider islamistów z ugrupowania Abu Sajaf został zabity podczas obławy prowadzonej przez wojsko na filipińskiej wyspie Bohol, na której ekstremiści zapowiadali porwania turystów - poinformowali przedstawiciele lokalnych władz."
 Profil Relacje PM off
lapka88 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 08 Maj 2017 16:27 

platynowy
Byłem na Boholu w zeszłym tygodniu. Przemierzyliśmy duża część wyspy zarówno wybrzeżem jak i "przez środek" (Danao, Trinidad, Sagbayan, Bayan, Tubigon, Tagbilaran). Albo wszyscy mają zakaz o informowaniu turystów, albo sam nikt żadnych walk nie widział (choć faktycznie ludzie słyszeli o nich w TV). Jeden raz widziałem wojskowe auto z dwoma żołnierzami, ale wyglądali jakby się relaksowali przerwą w podróży, bo nawet broni nie mieli w rękach.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Maj 2017 16:53 
Awatar użytkownika

Loty: 165
Kilometry: 430 989
niebieski
No ja byłem w zeszłym roku zaraz przed wyborem Duterte i wtedy akurat kilka osób z którymi rozmawiałem mówiły, że jak on wygra to zacznie się rzeź. Byli lekko przerażeni...może to nic odkrywczego, ale nikt nie był specjalnie zadowolony z tego powodu. Rok od tego sporo się dzieje....być może z islamistami tą metodą ukróci ich o 90% (bo chyba nigdy nie zwalczy w 100%), ale z narkotykami to walka z wiatrakami.

Tak czy inaczej będę na bieżąco śledził co tam się dzieje, bo Filipiny to chyba mój ulubiony azjatycki kraj.

moje relacje:
Najpiękniejszy trek na świecie (Himalaje) - Annapurna Base Camp
Nepal na bogato - tak pół żartem, pół żartem
Jamajka -Fałszywy Raj
Nikaragua - Okryłem nowy RAJ?!
Kostaryka -Pura Vida
Angkor Wat -Perła Kambodży
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Maj 2017 17:20 
Awatar użytkownika

srebrny
https://ph.usembassy.gov/security-message-u-s-citizens-travel-advisory-palawan-province/

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 16 Maj 2017 11:15 

Byłem na przełomie kwietnia/maja i na plaży Alona i był tam jakiś rodzaj policji/ochrony z długą bronią, a wieczorami ochroniarze hotelowi patrolowali plażę z latarkami. W innych miastach, ani na Palawanie niczego takiego nie widziałem.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 65 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości