Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Yazd
#1 PostWysłany: 24 Wrz 2014 17:24 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
W Yazd polecam hotel Kohan na starówce. W Silk Road nie spałem, ale byliśmy tam na kolacji i Kohan jest zdecydowanie bardziej klimatyczny.

W lutym 2014 za dwójkę załatwianą przez agencję zapłaciliśmy 25 USD. Niestety musieliśmy to tak zaaranżować, ponieważ mail hotelowy nie działał i nie mogliśmy zarezerwować bezpośrednio. Natomiast gdyby to nam się udało, to cena wynosiłaby jakieś 13 USD.

W Isfahanie polecam Hasht Behesht - za na oko 60-metrowy apartament płaciliśmy jakieś 20 USD (śniadanie dodatkowo płatne). Polecam jedynie sprawdzić rachunek, bo nam coś doliczyli, ale odliczyli, gdy zwróciłem im uwagę. Być może była to najzwyklejsza pomyłka, ale nigdy nie wiadomo, dlatego o tym piszę.
Rezerwowałem ten hotel mailowo i mają nawet własną stronę - nb. był tam zdecydowanie najlepiej działający internet podczas naszego całego pobytu w Iranie:

http://ehbhotel.webs.com/

Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem a 1590 PLN Zrealksuj się na Costa Brava 🌤️🌊 Urlop w Hiszpanii z wyżywieniem a 1590 PLN
Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu Wyspa Afrodyty okołoweekendowo za 669 PLN 🌤️😎👣 Loty z Warszawy i 4 noce w hotelu
#2 PostWysłany: 15 Mar 2015 21:38 

Loty: 10
Kilometry: 33 232
cyberpunk64 napisał(a):
Jestem w tej chwili wYazd w Silkroad, voa bez większych problemów i przy wylocie w KBP - 50 eur, trzeba było podać nr do hotelu/sponsora. Budzet lepiej zakładać większy, bo sporo sytuacji nieprzewidywalnych. Na lotnisku karta SIM i obowiazkowa wymiana, usd k/s 34000/34400. Ceny jak w Polsce B, 2-ka w traditional hotel 30usd, tanie taxi 150-200km 20-30usd, pozdrawiam

hej, w Yazdzie polecam też Kohan Traditional, w samym środku starego kwartału, tanio, nie pamiętam dokładnej ceny, ale wiem, że byliśmy mile zaskoczeni, kilkunastoletnia recepcjonistka ze świetnym angielskim i służąca pomocą w kupnie biletów, itd., śniadanie w cenie, można jeść do woli, nawet w ciągu dnia jak się ładnie poprosi można dostać ich przepyszne chlebki :) budynek hotelu jest piękny, wg mnie ładniejszy niż Silk Road, z genialnym dziedzińcem, na który wychodzą z pokojów okna i wyjścia, na środku sadzawka, w sierpniu/wrześniu pełen kwiatów, był idealnym miejscem na sjestę podczas najgorętszych godzin dnia, wieczorem można wyjść na dach, o ile znajdzie się drogę wśród krętych korytarzy, a tam piękny widok na starożytne wieże klimatyzacyjne i oświetlony meczet. Pokoje wysokie, na oknach długie, przezroczyste zasłony, można się tam poczuć jak Lawrence z Arabii. Co więcej, mimo tych wszystkich zalet hotel nie jest tak oblegany jak Silk Road, w którym byliśmy wymienić walutę i spróbować wielbłądziego mięsa, akurat ja się nie skusiłem, panuje tam bardziej rodzinna atmosfera, biegają dzieciaki sprzątaczek, nie tak jak w Silk Road, gdzie w ciągu dwóch spędzonych tam godzin dwa razy ktoś poprosił nas o pomoc w załatwieniu wizy do UE :)
 Profil Relacje PM off
skipperek uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 15 Mar 2015 22:01 

platynowy
Ja również polecam Kohan - zdecydowanie najbardziej klimatyczny i sympatyczny hotel, w którym nocowałem w Iranie. Byłem tylko na kolacji w Silk Road, który moim zdaniem jest przereklamowany i znacząco odbiega na niekorzyść Kohan.

Problemem z rezerwacją w tym ostatnim jest to, że przynajmniej, kiedy my tam byliśmy, ich oficjalny adres mailowy nie działał i trzeba było korzystać z pośredników. Nas 2 lata temu dwójka ze śniadaniem kosztowała 25 USD, co okazało się niemal dwukrotnie drożej niż gdybyśmy rezerwowali w hotelu.

#4 PostWysłany: 17 Mar 2015 08:23 

Kilometry: 33 232
hotelkhayyam@hotmail.com
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Mar 2015 18:55 

Kilometry: 28 060
niebieski
Potwierdzam "mega" klimat Kohan -Yazd!!! hotel 3osoby ...po 10usd/os! Śniadanie wliczone w cenę

Atrakcje:
Wysoki dach (zdjecia itp) darmowa herbata no-limit (fajna). Muzyczka gra.

Ps wlasnie leze na "lezance" (nie znam slowa na duże miejsce do jedzenia-siedzenia)+wieczorny klimat nad oczkiem wodnym i otaczającym ogrodem!

Piękne towarzystwo -perskie usmiechniete dziewczęta ;)
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 04 Lis 2016 15:07 

Czy ktoś dysponuje może kontaktem mailowym do hotelu Kohan (Yazd)? Na podany na stronie nie odpisują, formularz też średnio skuteczny.

Dzięks.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Lis 2016 22:55 
Awatar użytkownika

Loty: 267
Kilometry: 463 009
niebieski
Spróbuj napisać tu: atefehtaslim@gmail.com
 Profil Relacje PM off
asmowscy uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 05 Lis 2016 20:24 

Potwierdzam, adres działa, ale nie mają już miejsc na dwa tygodnie naprzód. Czy ten "oddział" zwany Termeh Hotel jest coś warty, czy szukać coś poza Kohanem i Silk Roadem? A może rozeznać się już na miejscu (1 nocleg)? Widzę na forum jedną opinię (że ok i klimatycznie) - ktoś może potwierdzić?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Lis 2016 12:10 
Awatar użytkownika

W Yazd jest świetne miejsce za 70.000 IRR. Nazywa się Kaluts Hostel. W Silk Road są tłumy i ekipa nie dba o turystów. A Kaluts to nowe miejsce, też w centrum starego miasta i właściciel mega się przykłada do biznesu. I jeszcze Was nauczy grać w begemona.

Na murach po wyjściu z Silk Road są niebieskie, nasprayowane znaki prowadzące do Kaluts.
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 30 Lis 2016 21:39 

Yazd w ogóle jest trefne. Blisko pustyni, relatywnie małe miasto, wiec jakosc do ceny była znacznie niższa niż w Teheranie, Isfahanie czy Shiraz.
Ja nie do końca rozumiałam, czemu taksówkarz wszedł za nami do hotelu w Yazd i czekał na nas, i jeszcze potem na.ludzi, którzy meldowali się po nas. Jak dostałam kluczyk do kłódki do naszego pokoju 8-) , a potem otworzyłam kłódkę, to zrozumiałam. Ale krótki pobyt, późna pora, szkoda mi było czasu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 09 Maj 2017 21:24 
Awatar użytkownika

Loty: 985
Kilometry: 2 186 000
niebieski
hej

Jestem w Iranie kilak razy w roku i tylko raz spalam w hotelu, bo kultowy i klimatyczny :) spiac w hotelach nie pozna sie pawdziwego Iranu, zycia w rodzinie, ich domow i stosunkow.

Same fotki, czyli https://www.instagram.com/atamancia/
Blog o moich podróżach http://atamanka.pl uwaga, dużo zdjęć ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 09 Maj 2017 21:28 

@‌Antia‌, który hotel jest tym kultowym?
 PM off  

#13 PostWysłany: 09 Maj 2017 23:44 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Antia napisał(a):
Dlaczego Wy spicie w hotelach w Iranie, skoro tam bardzo dobrze funkcjonuje couchserfing?

Co to znaczy bardzo dobrze?
Zapewne inaczej funkcjonuje wobec kobiet niż mężczyzn; niektórzy podróżują bez pełnego planu wycieczki albo ten plan się zmienia w trakcie; hotel daje też większą swobodę niż couchsurfing, nie wiąże się z żadnymi zobowiązaniami z naszej strony i nie stawia nas w sytuacji proszącego, jest też oczywiście pewniejszy.

#14 PostWysłany: 10 Maj 2017 08:07 
Awatar użytkownika

niebieski
hejka

Don, to Silk Road Hotel w Yazd :)

Pabloo podrozuje po Iranie zarowno sama, jak i moimi kumplami (nie hetero), nigdy nie mielismy problemu z couchserfingiem w Iranie. Nawet na ostatnia chwile.

Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Maj 2017 08:25 

Antia napisał(a):
hej

Jestem w Iranie kilak razy w roku i tylko raz spalam w hotelu, bo kultowy i klimatyczny :) spiac w hotelach nie pozna sie pawdziwego Iranu, zycia w rodzinie, ich domow i stosunkow.

Tę uwagę to można w sumie do każdego kraju na świecie przyporządkować.

A co do tego Silk Road Hotel to nie wiem, co tam kultowego i klimatycznego. Jakby człowiek znalazł się w zachodnim kraju. Nafaszerowany emerytami z bogatej Europy.
 PM off
becek lubi ten post.

#16 PostWysłany: 10 Maj 2017 09:09 
Awatar użytkownika

niebieski
hejka

Cztery lata temu w Silk Road spotkalam tylko takich samych wloczegow jak ja :)

Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 10 Maj 2017 11:00 

platynowy
Silk Road od bardzo dawna jest polecany w LP, więc to się potem odbija.

Ja w Yazd polecam Kohan hotel. W Silk Road byłem na obiedzie lub kolacji i Kohan zdecydowanie zrobił na mnie lepsze wrażenie (tam spałem).
skipperek lubi ten post.

Temat postu: Re: Yazd
#18 PostWysłany: 13 Lis 2017 15:08 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ja zatem polecam Hotel Orient, obok meczetu Masjed-e-Jaameeh
Jeden z najlepszych noclegów w Iranie (jak nie najlepszy)
http://theorienthotel.blogspot.de/

Spałem w pokoju hostelowym (10 USD za noc), warunki naprawdę fajne zrobione, piękni dziedziniec do odpoczynku i najlepsze śniadanie jakie miałem (oprócz standardowego placka lawasz, dżemu, sera i jajka, była opcja do wyboru tostów francuskich, jajecznice i parę innych w cenie pokoju/łóżka)

Załączniki:
Yazd.jpg
Yazd.jpg [ 850.01 KiB | Obejrzany 1985 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#19 PostWysłany: 06 Paź 2018 19:56 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
To ja od siebie dorzucę jeszcze: Adobe Hostel Yazd, prowadzony przez przemiłe małżeństwo tradycyjny hostel/hotel.
Kontakt: alireza.moazeny@gmail.com

Naprawdę świetna lokalizacja.

Image
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#20 PostWysłany: 14 Lis 2018 00:05 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 755 789
Byłem w Yazd w październiku. Polecam jw Hotel Kohan (Traditional) aczkolwiek jest jeszcze bliźniaczy Saraye Kohan Hotel Yazd (chyba ten sam właściciel, położone niedaleko siebie, w obrębie starówki). Oba klimatyczne, ceny i standard podobny. Cena ok 10 euro za noc (kurs irańskiego riala w październiku 2018 ostro poszybował w dół; 10 euro to ok 1,7mln IRR). Generalnie miasto genialne - warto :)

Załączniki:
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1ac.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1ac.jpg [ 301.76 KiB | Obejrzany 1303 razy ]
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1a6.jpg
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_1a6.jpg [ 235.18 KiB | Obejrzany 1303 razy ]
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 25 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości