Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Lis 2016 10:19 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Nie takie grzechy podroznicze mam na sumieniu :(
Arekkk lubi ten post.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#22 PostWysłany: 23 Lis 2016 00:46 
Awatar użytkownika

srebrny
@‌Japonka76‌ Kiedy dokladnie sie wybierasz?

#23 PostWysłany: 23 Lis 2016 01:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Na początku marca. Petre chce zaliczyć ok 12.

#24 PostWysłany: 23 Lis 2016 10:34 

niebieski
Wróciłem z Aqaby - chętnie odpowiem na Wasze pytania. Tak na szybko:
- lotnisko Ovda - bez żadnego pytania wbijają pieczątki (!!!). Ja od razu krzyczałem, że jej nie chcę, krzywo się popatrzyli ale dali mi biały druczek do wypełnienia, wyrzucili na koniec kolejki i potem podbili tą karteczkę, a nie paszport
- do Aqaby jechaliśmy Eilat Shuttle - 25 USD w jedną stronę. Przejście piesze na granicy - po drugiej stronie odbiera lokalne biuro podróży
- granica Izrael - Jordania - opłatę wyjazdową płaciłem kartą. Byliśmy w kilka osób - zdecydowanie lepiej, by jedna osoba kupiła dla wszystkich. Płaci się 101 + 5 ILS opłaty manipulacyjnej (niezależnie od ilości osób)
- wyjazd z Izraela - brak pieczątki
- Jordania - facet chce podbić pieczątkę. Mówię, że nie chce. On mówi, że to Jordania i "no problem" ale ja mówię, że na pieczątce jest informacja co to za przejście graniczne i że jest z Izraelem. Kiwa głową i daje mi zieloną karteczkę, by wpisać imię i nazwisko i ja podbija
- mieliśmy Jordan Pass i spaliśmy 3 noce w Aqabie. Nie płaciliśmy więc przy powrocie opłaty wyjazdowej 10 JOD. Gdybyśmy byli krócej to płaci się 10 JOD.
- przy opuszczaniu Jordani podbijają znowu paszport, ale mi podbili tylko tą zieloną karteczkę
- wjazd do Izraela - nie podobijają tylko od razu drukują elektroniczną karteczkę wjazdową
- wylot z Ovdy - nie podbijają
czyli udało się zachować czysty paszport

W Aqabie spaliśmy w Doubletree by Hilton - 10.000 punktów za nockę, kupione w promocji 100% gratis czyli wyszło 50 USD za nocleg ze śniadaniami. Mam golda i bez problemu dostaliśmy upgrade i śniadanie nie dla 2 osób lecz dla wszystkich w obu pokojach. Hotel ok - polecam

Wypożyczaliśmy w Dollars przez Rentalcars. Odbiór 50m obok hotelu.

Byliśmy w Petrze (na JordanPass) darmowe wejście - naszą trasę w Petrze opiszę na właściwym forum. Udało się wejść na półkę z widokiem na Skarbiec z góry

O jedzeniu tez napiszę w oddzielnym wątku "Jedzenie".

w Wadi Rum mieliśmy wynajętego kierowcę polecanego przez Kamila - napiszę we właściwym miejscu... Na JordanPass darmowe wejście. Normalnie płaci się 5 JOD.

Innymi słowy nie zastanawiajcie się czy się dostanie darmową wizę czy nie - warto kupić Jordan Pass i mieć spokój. Wychodzi na to samo, bo wejście do Petry kosztuje 50 lub 90 JOD (gdy się nie śpi w Jordanii).

Pojechaliśmy też na granicę z Arabią Saudyjską - z czystej ciekawości. W połowie drogi jest Tala Bay (kilka hoteli w Movenpick i Radisson). Jak ktoś planuje plażować i jechać na wakacje to tylko tam. Fajna plaża, fajne rafy, zatopione działko samobieżne (potocznie nazywane czołgiem), marina z luksusowymi jachtami. Doubletree zapewnia też 3x dziennie transfer do Tala Bay - jeżeli ktoś chce mieszkać w centrum miasta.

PS - pozdrowienia dla grupy Polaków, których spotykaliśmy 2x dziennie w naprawdę dziwnych miejscach ;-)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 18 Gru 2016 11:26 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
@‌Washington‌
dane z listopada 2016 :)
pasta napisał(a):
- granica Izrael - Jordania - opłatę wyjazdową płaciłem kartą. Byliśmy w kilka osób - zdecydowanie lepiej, by jedna osoba kupiła dla wszystkich. Płaci się 101 + 5 ILS opłaty manipulacyjnej (niezależnie od ilości osób)
Washington uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 18 Gru 2016 11:34 

niebieski
miron40a napisał(a):
@‌Washington‌
dane z listopada 2016 :)
pasta napisał(a):

Tak - potwierdzam :-)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 18 Gru 2016 12:06 
Site Admin

O, właśnie, wiedziałem że to widziałem gdzieś na forum ;)
dzięki :)

#28 PostWysłany: 18 Gru 2016 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
@‌pasta‌

Czyli nie korzystałeś z usług "mafii" na granicy ;) jadąc shuttle?
No i widzę,że opłaca się jednak Jordanpass.
jeżeli nie jest tajemnicą to ile zablokowali na karcie za auto?

Podsumowując : Jordanpass-kartą , opłata wyjazdowa z Izraela-kartą , shuttle bus-kartą czyli wszystko bezgotówkowo?

#29 PostWysłany: 18 Gru 2016 19:01 

niebieski
miron40a napisał(a):
@‌pasta‌

Czyli nie korzystałeś z usług "mafii" na granicy ;) jadąc shuttle?
No i widzę,że opłaca się jednak Jordanpass.
jeżeli nie jest tajemnicą to ile zablokowali na karcie za auto?

Podsumowując : Jordanpass-kartą , opłata wyjazdowa z Izraela-kartą , shuttle bus-kartą czyli wszystko bezgotówkowo?

Ten szefunio-mafioso jest naprawdę średnio przyjemny. Próbował nam wmówić, że to on jest z EilatShuttle i muszę mu dopłacić... Nie polecam go.
Akurat po nas zapomnieli przyjechać, więc podszedłem do pogranicznika z karabinem i poprosiłem o pomoc. Przełoży kartę SIM z Jordańskiej na Izraelską, zadzwonił gdzieś i pojawił się właściwy "przewodnik". W 3 osoby jechaliśmy wielkim autobusem do Aqaby ;-)

Auto miałem z Dollara. Nie pamiętam ile zablokowali na karcie - nie zwracam na to uwagi. Przy odbiorze samochodu od razu zwolnili blokadę i facet oddał mi wszelkie kwitki, na których był odbity numer mojej karty kredytowej. Tak więc polecam Dollara w centrum miasta przy Doubletree.

Tak masz rację - wszystko bezgotówkowo. Dopiero w Aqabie wyciągnąłem trochę kasy z bankomatu. Nigdy nie korzystam z kantorów tylko z kart walutowych i bankomatów - jakoś bardziej ufam kursom VISA/Mastercard ;-)
W Aqabie to chyba w każdym sklepie przyjmują karty. Przynajmniej pamiętam, że jak biegaliśmy po piwka do sklepu to płaciliśmy kartami - bez problemu.
 Profil Relacje PM off
miron40a lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 18 Gru 2016 20:50 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
@pasta

Ile płaciłes za eliatshuttle do Aqaby?
Bo ja wysłałem do nich maila i odpisali mi

the price starts from 25$ and is calculated according to several features.
The price includes transfer form Ovda to the border and then to Aqaba, but doesn't include border tax of 65$ and visas fee of 60$

#31 PostWysłany: 18 Gru 2016 21:08 

niebieski
rafgrzeg napisał(a):
@pasta

Ile płaciłes za eliatshuttle do Aqaby?
Bo ja wysłałem do nich maila i odpisali mi

the price starts from 25$ and is calculated according to several features.
The price includes transfer form Ovda to the border and then to Aqaba, but doesn't include border tax of 65$ and visas fee of 60$

Masz na stronie. Teoretycznie 25 USD. W praktyce wyszło 27usd
https://eilatshuttle.com/pl/
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 18 Gru 2016 22:52 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 30 926
niebieski
Czyli tych 65 $ opłaty oni nie pobierają?
Jak rozumiem mają na myśli opłatę 100 NIS za wyjazd z Izraela (jakby nie liczyć to nie jest 60 $)

#33 PostWysłany: 18 Gru 2016 22:58 

niebieski
rafgrzeg napisał(a):
Czyli tych 65 $ opłaty oni nie pobierają?
Jak rozumiem mają na myśli opłatę 100 NIS za wyjazd z Izraela (jakby nie liczyć to nie jest 60 $)

Oni Ci proponują w busie, że Ci wszystko załatwią na granicy. Pewnie o to tu chodzi. Ja z założenia odmawiam i sam sobie załatwiam.
Ale skąd 65 USD - chyba aż tak to nie kroją ;-)
Opłata wyjazdowa z Izraela to w przeliczeniu 27 USD :-)
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 20 Gru 2016 17:56 

czy zawsze płaci się opłatę wyjazdową - w obie strony?
Znajomy pisał mi przedwczoraj, że w 2014 nie płacili za wizę między Izraelem i Jordanią na przejściu w Aqabie - prawda, czy sobie ze mnie żartuje? :)

Przy okazji - może ktoś jedzie w moim terminie? 31.12-07.01. Szukam kogoś do podzielenia się samochodem :)
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 20 Gru 2016 22:23 

niebieski
parówka napisał(a):
czy zawsze płaci się opłatę wyjazdową - w obie strony?

Odpowiedziałem na to wyżej na tej stronie kiedy się nie płaci za wyjazd z Jordanii.
Do 31.12.2015 były inne przepisy - na co wskazuje chociażby tytuł tego wątku "Jordania zmienia przepisy wizowe"

;-)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 35 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości