Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Gdzie po samochód?
#1 PostWysłany: 16 Paź 2016 09:21 

Czas na zmianę auta. Chciałbym polecieć samolotem i wrócić samochodem
W grę chodzi autko kilkuletnie więc chyba południe Europy:
Włochy, Hiszpania..., czy jednak jednodniówka do Dortmundu?
Szukać wcześniej po ogłoszeniach, wylicytować na e-bay'u czy jechać "na pałę"?
Wiem że na Allegro jest taniej, ale wszystkie sugestie mile widziane. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Doradaza 2299 PLN 💛 Tydzień w słonecznej Hiszpanii 🏖️ 4* hotel z wyżywieniem na Costa Doradaza 2299 PLN 💛
Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕ Majówka na Majorce za 1609 PLN ⛱️🌞 Loty + ⭐⭐⭐ hotel przy plaży (z wyżywieniem) 🍴☕
#2 PostWysłany: 16 Paź 2016 10:07 

Loty: 39
Kilometry: 27 610
niebieski
Bez urazy, ale albo masz za dużo kasy aby jechać na pałę kupując z ebaya albo szukasz nie wiadomo czego ale aby tylko czymś wrócić. Ja już jestem nauczony doświadczeniem kupowania samochodu przez ebaya i o mało nie straciłem pieniędzy poprzez system nigeryjski. Potem dopiero nauczyłem się szukać samochodów u dilerów - zostawionych w rozliczeniu a z drugiej strony dealer nie skupi auta z którym będzie miał problem, może delikatnie drożej kupujesz tą używkę ale masz rękojmie i "jakąś gwarancję" na to auto, że dojedziesz do domu. Kupując auto używane od dealera nie miałem problemu też go sprzedać, bo miał wszystkie dokumenty a była to Alfa Romeo- samochód który ciężko się sprzedaje.
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 16 Paź 2016 10:26 

Po pierwsze temat nadaje się do LG.
Po drugie.
Jak się nie znasz to nie chwytaj się samodzielnego importu. Wtopisz na 100%.
Jak Ci radzi kolega powyżej. Poszukaj używki u dilera. Ja tak już 2 auta ( 3 letnie , poleasingowe na firmę z fakturą VAT kupiłem). I jestem b.zadowolony.
2 tygodnie temu dokupiłem trzecie. Tym razem Toyotę, na tych samych warunkach.
W trochę innym miejscu. Teren giełdy samochodowej w Mysłowicach. Wielki zadaszony Parking. Na nim KILKASET aut. Wszystko krajówki, z książkami serwisowymi. Możliwy kredyt i leasing, bo wystawiają f- ry VAT 23%, a nie tylko VAT - marża na swoją prowizję. Polecam...
Wyjątkowo uczciwi jak na ludzi handlujących autami.
 PM off  

#4 PostWysłany: 16 Paź 2016 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 156 053
Koledze to się chyba nudzi .
1."W grę chodzi autko kilkuletnie więc chyba południe Europy " a to na północy czy zachodzie nie ma kilkuletnich aut czy jak ?
2. Polecisz do Włoch i jak chcesz wrócić ? Tam nikt nie wyda Ci auta z tablicami więc pojedziesz bez tablic i OC ?
3. Jak dobrze koledzy radzą - jak się nie znasz to nie kombinuj bo wtopa na 100% .

życzę powodzenia w poszukiwaniach
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Paź 2016 13:52 

To jakaś prowokacja? :D
Jak nie masz na tym Zachodzie kogoś z rodziny czy zaufanego znajomego to owszem możesz wrócić z pięknym samochodem, który szybko wyląduje w serwisie.

W Polsce jest wystarczający wybór aut kilkuletnich, do wyboru do koloru, jednak i tak wymaga to po pierwsze czasu aby znaleźć DOBRY egzemplarz a po drugie minimum wiedzy o motoryzacji i mykach sprzedających.
Zakup auta używanego od dealera również MOŻE wiązać się z przykrą niespodzianką -historia (na szczęście nie moja) zna takie przypadki.
Rozpuść wici wśród znajomych, może akurat ktoś z nich lub ich znajomych będzie zmieniał auto.

Niezłą opcją są samochody pracowników fabryki z Gliwic - oni jeżdżą tymi autami przez pół roku lub do przebiegu kilku tys. km a potem te auta trafiają do sprzedaży w salonach - od 1,5 roku takim jeżdżą Rodzice i bardzo sobie chwalą.

Innym rozwiązaniem może być giełda samochodowa* ale zakup niekoniecznie od handlarza czy a autokomisu tylko raczej od zwykłego Xksińskiego bo i tacy się tam wystawiają. W ten sposób kupiłam oba swoje auta i w obu przypadkach to były dobre decyzje ;).

Po edycji: * NIGDZIE nie pisałam o giełdzie mysłowickiej, więc daremny jest wpis osoby mnie cytującej, która chyba na siłę chce być jasnowidzem ale jej to nijak nie wychodzi....

Ostatnio edytowany przez singielka_1976, 16 Paź 2016 15:23, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#6 PostWysłany: 16 Paź 2016 14:06 
Awatar użytkownika

srebrny
USA
możesz przez eBay, lub wycieczka+zakup auta
od razu przetestujesz
minusy? drogi$

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 16 Paź 2016 14:14 

@singielka_1976"
Jak już doradzać to w miarę precyzyjnie.
Byłaś OSTATNIO na giełdzie samochodowej ?
Bo ja właśnie przy okazji ostatniego zakupu, byłem. Pierwszy raz od kilku lat. Informuję Cię więc , że zaszły zmiany. To co znamy sprzed lat. Setki wystawionych samochodów - już NIE ISTNIEJE. Można pooglądać zaledwie kilkadziesiąt "szrotów." I to wszystko. Samochodu szukamy w internecie. Mamy ogromny wybór. I ten wstępnie wyselekcjonowany jedziemy oglądać. Akurat moja wyszukana tam Toyota była sprzedawana przez dilera , który ma siedzibę na terenie giełdy w Mysłowicach i dlatego tam się znalazłem. Wśród tych tradycyjnie wystawianych przez właścicieli nie było co oglądać. Jakieś leciwe złomy z takimi samymi właścicielami. :mrgreen: Którzy zapewne nie potrafią wrzucić oferty sprzedaży do internetu.
 PM off  

#8 PostWysłany: 17 Paź 2016 02:11 

niebieski
przegladaj mobile.de
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 17 Paź 2016 08:23 

Loty: 39
Kilometry: 27 610
niebieski
w internecie rzeczywistość jest inna a po przyjeździe po samochód inna. Nikt głupi nie jest, a już Niemiec czy Francuz na pewno i samochodu za darmo nie oddaje. Bariera językowa, brak wiedzy motoryzacyjnej, koszty sprowadzenia, paliwa, opłat i przywozisz samochód niespodziankę zza granicy, a potem wylewanie płaczu na forum: "Elo Panowie, pytanie ' wydmuchało mi uszczelkę pod głowią ' co mam zrobić - pomóżcie". Lepiej poszukać dobrze w Polsce ale też nie napalać się na pierwsze lepsze auto.

Wartość nowego samochodu dopiero się widzi jak kupisz sam sobie pierwszy samochód prosto z salonu. Nikt za darmo nie rozdaje prawdziwych okazji i perełek. To jest tylko "polska naiwność"

Ostatnio edytowany przez Abcn, 17 Paź 2016 08:33, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#10 PostWysłany: 17 Paź 2016 08:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
Jak Ci radzi kolega powyżej. Poszukaj używki u dilera. Ja tak już 2 auta ( 3 letnie , poleasingowe na firmę z fakturą VAT kupiłem). I jestem b.zadowolony.
2 tygodnie temu dokupiłem trzecie. Tym razem Toyotę, na tych samych warunkach

Identyczna sytuacja 2 x Opel trzy i dwuletni /krotki i długi :D/ - jestem zadowolony
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 17 Paź 2016 09:51 

Czy jest ktos na forum, kto chcialby sie podzielic dosc szczegolowa wiedza czy tez informacjami o skutecznych rozwiazaniach dotyczacych prawnej ochrony konsumenta ktory kupuje uzywane auto w ktoryms z krajow UE? Chodzi mi o prawne regulacje/ogolnodostepne bazy danych dotyczace ochrony osob, ktore kupuja samochody a obawiaja sie ze licznik jest krecony, samochod jest "bity" itp.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 17 Paź 2016 10:57 

niebieski
Za pewne auto na Zachodzie zaplacisz niemalo.
Niestety ale tam dobre auta tez kosztuja. W Polsce masz tanie importowane bo w 95% sa juz mocno zjechane, liczniki skrecone.
Polecam obejrzec mobile.de - sensowne auta kosztuja niemalo. Do tego oplaty I biznesu juz nie ma.
A na Zachodzie tez potrafia oszukiwac. Wiec jak nie masz pojecia to pojedziesz z kasa I zlapiesz potem cos na szybko aby bylo.
Zaden interes.

Jesli sie nie znasz to odpusc i poszukaj znajomego, ktory pomoze.
 Profil Relacje PM off
wave_pl lubi ten post.

#13 PostWysłany: 21 Paź 2016 10:08 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 156 053
papaj napisał(a):
Czy jest ktos na forum, kto chcialby sie podzielic dosc szczegolowa wiedza czy tez informacjami o skutecznych rozwiazaniach dotyczacych prawnej ochrony konsumenta ktory kupuje uzywane auto w ktoryms z krajow UE? Chodzi mi o prawne regulacje/ogolnodostepne bazy danych dotyczace ochrony osob, ktore kupuja samochody a obawiaja sie ze licznik jest krecony, samochod jest "bity" itp.

Są jak wszędzie, możesz kogoś pozwać do sądu w jego kraju. Trochę kosztowna i problematyczna sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 23 Paź 2016 15:22 

Bardzo dobry plan. My zwykle jezdzimy w ciemno. Po prostu do danego miasta, tam na miejscu zagladamy do internetu, jedziemy do konkretnych komisów, kupujemy coś i wracamy autem. Zawsze w ciemno, nigdy nie celujemy w żadną markę ani model, co się trafi to bierzemy. Chyba tak większość Polaków robi :idea:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 10 gości