Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
#81 PostWysłany: 14 Wrz 2016 15:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Tak. Według mnie (mogę się mylić, jak każdy, i jak uważasz, że tak jest to sprowadź mnie jakoś na ziemię ;) ) Włochy są tańsze. Tak samo transport jest tańszy niż we Francji.
Parę lat temu szukałem spania na całym bardzo szeroko pojętym południowym wybrzeżu Francji, w sierpniu. Nic poniżej 30-35€ nie było. Nie szukałem wtedy dla Włoch ale wydaje mi się, że tam prędzej coś bym znalazł.

Ogólnie bym prosił o unikanie skrajnego generalizowania. Są rejony Włoch, gdzie będzie bardzo drogo i są rejony Francji, gdzie będzie dużo taniej.
Wg mnie (patrz wyżej), wyjazd do Włoch (no i tu też trzeba by skonkretyzować o którym rejonie jest mowa) wyjdzie taniej (nie mówię czy dużo taniej czy trochę taniej) niż podobny wyjazd do Francji.
2 ludzi lubi ten post.

Potężne fale na Teneryfie zbierają śmiertelne żniwo wśród turystów! Nie żyją 3 osoby, 15 osób rannych Potężne fale na Teneryfie zbierają śmiertelne żniwo wśród turystów! Nie żyją 3 osoby, 15 osób rannych
Majówka w słonecznej Chorwacji 🌊🏖️Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 2098 PLN Majówka w słonecznej Chorwacji 🌊🏖️Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 2098 PLN
#82 PostWysłany: 14 Wrz 2016 15:10 
Awatar użytkownika

niebieski
@sko1czek - dziękuje :)
sko1czek napisał(a):
Wracając do Włoch czy też Italii (nie zrozumiałem dlaczego niektórzy tępią tradycyjną nazwę

Nie tępimy nazwy Włochy, po prostu głupio nam brzmi słowo 'Włoszech" (byłem we Włoszech) Niby poprawne językowo ale tak jakoś... :?
Odnośnie kawy. No jest tańsza. Autostrady droższe. Ryby na Ballaro tańsze. (itd) Co dalej nie potwierdza tezy "bardzo drogo". ;)

sko1czek napisał(a):
Może po prostu przyjmij do wiadomości, że w Barcelonie było bardzo miło, nie spotkały nas żadne szykany z powodu bycia turystami, mieszkałem w fantastycznej dzielnicy Gracia, miło spędzałem czas w knajpach, gdzie nikt nie próbował mnie naciągać. A podczas Feria de Avril Hiszpanie, Katalończycy zapraszali nas do wspólnej zabawy. Wcześniej parę razy w Barcelonie byłem, po raz pierwszy jakieś 25 lat temu, omijam bary w okolicach Rambli, pilnuję rzeczy, bo kiedyś mnie okradziono. Na temat obecnych utrudnień dla turystów wiem raczej z mediów, bo w żaden odczuwalny sposób mnie nie dotknęły, trudno więc, żebym obrażał się na całe miasto. Aha, za bilet na metro z lotniska nie płaciłem ekstra, po prostu kupiłem T30/70.

To jest wpis potwierdzający, że warto odwiedzić Barcelonę. Nijak ma się do krytyki Włoch. To trochę tak jakby napisać, że Neapol jest brzydki bo Barcelona jest ładniejsza.

Edit; słusznie @namteH. Z autopsji: porównanie dwóch wysp odległych o rzut kamieniem Korsyki i Sardynii - cenowo zdecydowanie na niekorzyść francuskiej wyspy. A i tak łez nie lałam. ;)

#83 PostWysłany: 14 Wrz 2016 15:26 

Loty: 207
Kilometry: 431 453
niebieski
namteH napisał(a):
Tak. Według mnie (mogę się mylić, jak każdy, i jak uważasz, że tak jest to sprowadź mnie jakoś na ziemię ;) ) Włochy są tańsze. Tak samo transport jest tańszy niż we Francji.
Parę lat temu szukałem spania na całym bardzo szeroko pojętym południowym wybrzeżu Francji, w sierpniu. Nic poniżej 30-35€ nie było. Nie szukałem wtedy dla Włoch ale wydaje mi się, że tam prędzej coś bym znalazł.

Ogólnie bym prosił o unikanie skrajnego generalizowania. Są rejony Włoch, gdzie będzie bardzo drogo i są rejony Francji, gdzie będzie dużo taniej.
Wg mnie (patrz wyżej), wyjazd do Włoch (no i tu też trzeba by skonkretyzować o którym rejonie jest mowa) wyjdzie taniej (nie mówię czy dużo taniej czy trochę taniej) niż podobny wyjazd do Francji.

Tak, we Włoszech jest minimalnie taniej niż we Francji. Oczywiście uśredniając. No i co z tego jeśli tu i tu jest bardzo drogo i dużo drożej niż w Hiszpanii czy w Grecji? I o tej "wierutnej bzdurze" według Twojego mniemania pisałem... :roll: Nie osłabiaj mnie więcej proszę... ;)
radas86 lubi ten post.

#84 PostWysłany: 14 Wrz 2016 15:45 

srebrny
Grzegorz40 napisał(a):
Haha, nieźle się daliście sprowokować, jeszcze lepiej niż w przypadku relacji @BusinessClass ;)

On przynajmniej coś napisał, a @michcioj wydaje tu z siebie jakieś równoważniki zdań, a wy się produkujecie, żeby przekonać kogoś, kogo nie da się przekonać. Zwróćcie uwagę, jak sprytnie przerzuca ciężar dowodzenia - To wy macie przekonać jego, że Włochy są OK, a nie on was, że jest odwrotnie ;)

marudzisz i tyle :)
 Profil Relacje PM off  

#85 PostWysłany: 14 Wrz 2016 15:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@cavani
W Grecji nie byłem ale nie powiedziałbym, że jest dużo drożej niż w Hiszpanii. Znów: to zależy gdzie. Znajdziesz np na szlaku Camino de Santiago noclegi w hostelach po 5 euro... Typowe menu w Hiszpanii to ok 10euro. Ile kosztuje we Włoszech? Dużo drożej to by musiało być min. 15euro.
Nie wiem czy to dla Ciebie będzie argument, ale często jeżdżę do Włoch, raczej w rejony droższej północy, a mieszkam w Katalonii, w najdroższej części Hiszpanii. Dla mnie wyjazdy do Włoch nie oznaczają większych wydatków ale też nie oznaczają rozkoszowania się niskimi cenami, bo są bardzo podobne.

#86 PostWysłany: 14 Wrz 2016 16:19 

niebieski
Ja uśredniam ceny, nie porównuję przecież tanich schronisk na pielgrzymkowych szlakach, a typowo turystyczne nadmorskie destynacje.
Więc jeśli przeciętne menu jak mówisz w Hiszpanii 10 EUR, a w Italii 15 EUR, to różnica 50%. Chyba sporo. Mój wskaźnik czyli średnia cena piwa w knajpie. ;) 2,50 EUR vs 5,50 EUR. itd. Różnica jeszcze większa. Hotele też są tańsze w Hiszpanii, zwłaszcza w pakietach z 2 posiłkami. Paliwo wiadomo.
Oczywiście nie da się wszystkiego przeliczać na pieniądze ale jeśli już porównujemy przeciętne wydatki, to Italia jest zdecydowanie droższa.

#87 PostWysłany: 14 Wrz 2016 16:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Co do kosztów i droższej północy Włoch - gdy kilka lat temu robiłem objazdówkę po Italii, to na północy płaciłem za paliwo 1.40 we wioskach i 1.60 na autostradzie. Przy Neapolu już bliżej 1.8-9. A jeszcze bardziej na południu płaciłem chyba najdroższe paliwo w życiu (2.10EUR!). Jak panom na stacji powiedziałem że w PL jest po 1.1Eur w przeliczeniu, to się za głowy złapali. No i generalnie poniżej Rzymu (w sensie dalej na południe) jest zauważalnie mniej turystów i dużo łatwiej można się zintegrować. Jeśli ktoś czuje się przytłoczony turystycznym aspektem Włoch po wizycie w Wenecji czy innym Mediolanie, to stanowczo polecam wybrać się na południe, a przede wszystkim ominąć trochę turystyczne molochy. To zresztą dotyczy chyba każdego jednego kraju, również PL.

#88 PostWysłany: 14 Wrz 2016 16:31 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
cavani napisał(a):
...
Więc jeśli przeciętne menu jak mówisz w Hiszpanii 10 EUR, a w Italii 15 EUR, to różnica 50%. Chyba sporo.....

Nie nie, ja podałem przykład jaka musiałaby być minimalna różnica żeby mówić, że jest dużo drożnej, a nie że tak jest.

Chociaż w sumie, jak sobie przypomnę to zeszłoroczne 6-dniowe wakacje w Grenoble i okolicach wyniosły mnie jakieś 50 euro a 5-dniowy jesienny wyjazd w Dolomity ok 160 euro, więc niech Ci będzie, że drogie te Włochy :D
Oczywiście diabeł tkwi w szczegółach...

Zmodyfikowałem wcześniejszy post, co by nie angażować zbytnio emocji.

#89 PostWysłany: 14 Wrz 2016 20:05 

niebieski
Nie no namteH, nie trzeba było. ;)
Ze średnimi cenami za posiłek trafiłeś mniej więcej dobrze.
http://www.numbeo.com/cost-of-living/co ... Comparison

#90 PostWysłany: 14 Wrz 2016 22:50 

srebrny
gosiagosia napisał(a):
michcioj skad mi się wzięło, że w Italii nie jest bardzo drogo (bo tak twierdzisz przecież) wzięło mi się z kilkunastokrotnych podrózy do tego kraju a nie z wątpliwych porównań.
Można też sprawdzić tu:
http://www.auchan.it/volantino/volantin ... /index.php
Ceny jakoś nie szokują...

gosia gratulacje. to mam jeszcze lepszy pomysl - sluchaj kupie sobie bagaz w wizzairze za punkty i kupie 15 kilo zarcia w biedronce na moim osiedlu, bedzie jeszcze taniej,
jak uwazasz ?ceny w grecji czy hiszpani byly nizsze w supermarketach niz we wloszech , zejdzmy na ziemie, za obiad w hiszpani zaplace od 10 euro, w grecji od 6-7, a to samo we wloszech
kosztuje 15-20 euro.
ktos pisal o pizzy za 6-7 euro, moze jest to mozliwe, ja nie widzialem, w Rzymie i Bergamo placilem okolo 4 euro za wiekszy kawalek na wynos, a 6-7 to cena
przepysznej osmiornicy w Lizbonie czy Corfu w Grecji.

noclegi sa rowniez drozsze. imprezy na miescie czy zwykle piwo/wino wieczorem rowniez, transport publiczny podobnie.
ten kraj tylka nie urywa a jest drozszy niz inne kraje w regionie (ok moze oprocz Francji).
w czerwcu mialem okazje byc w Grecji, last minute przelt plus hotel kosztowal raptem 820 zeta za osobe na Santorini za tydzien. znajdziesz cos takiego we Wloszech ?
ok, wiem zaraz powiesz ze last minute i to sie nie liczy, ale sprobuj sama sklecic cos podobnego w Wloszech, to niemozliwe.
 Profil Relacje PM off  

#91 PostWysłany: 14 Wrz 2016 23:35 
Awatar użytkownika

niebieski
To sfrajerzyłeś. Jak na osobę tak obeznaną i dobrze wyliczoną - jestem troche zaskoczony tym co piszesz. Kawałki na wynos sa dla turystów, zazwyczaj drogo, i na dodatek najcześciej nie są prosto z pieca. Pizze kupuje się w całości i zjada od razu gdy jeszcze skwierczy.

Rzym - pizza 5-8EUR w zależności od rodzaju zasmażki. Praktycznie wszędzie, również kroków od Watykanu przy głównej ulicy.

W sierpniu, czyli szczycie sezonu na wczasach w przyplażowej półturystycznej miejscowości na północy - 5-8 EUR (w zależności od dodatków) za 30cm, do wyboru rodzaj ciasta bez zmiany ceny (cienkie, grube, otrębowe, czarne niby z dodatkiem węgla). Kamienny piec, palone węglem. 2.7EUR za jeden kawałek z powyższej pizzy pociętej na 8. Ok, bywa drożej - 11EUR za pizze... Nutellową z M&M-sami. W tym samym miejscu piwo 2-3EUR w zależności od rodzaju Faktycznie zdzierstwo, chociaż chociaz w zasadzie typowy narzut restauracyjny. Ale w sklepiku w ciągu dnia można kupić takie samo za 0.9EUR (0.66l). Nawet to jest zdzierstwo, w dużym markecie w pobliskim dużym mieście można kupić za 0,7Eur. Wlaściciel sklepiku dorzuca swój narzut, za to turysta może przyjść prosto z plaży. Nawet w 4* hotelu w Rzymie płaciłem za piwo 3Eur.

Co do Bergamo to nie wiem, nie byłem. Może tam jest jakoś drożej. Pewnie wychodzą z założenia że Ci co tam przylatują są dziani, bo oszczędzili na biletach.

Warto chyba też zaznaczyć jedną rzecz - we Włoszech jest sporo innych, dużo lepszych niż pizza potraw, niekoniecznie droższych. Jeśli nie chcesz być turystą i wczuć sie w prawdziwe Włochy to może warto spróbować czegoś innego.
Są też lody. A konkretniej LODY. Tylko dla samych lodów warto do Włoch pojechać.
4 ludzi lubi ten post.

#92 PostWysłany: 14 Wrz 2016 23:41 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
niech znajdzie takie za 2.5€ we Hiszpanii (3 smaki, z tego co pamiętam+bita śmietana)
Załącznik:
lody.jpg
lody.jpg [ 69.34 KiB | Obejrzany 1922 razy ]
michcioj lubi ten post.

#93 PostWysłany: 14 Wrz 2016 23:44 

srebrny
BrunoJ napisał(a):
To sfrajerzyłeś. Jak na osobę tak obeznaną i dobrze wyliczoną - jestem troche zaskoczony tym co piszesz. Kawałki na wynos sa dla turystów, zazwyczaj drogo, i na dodatek najcześciej nie są prosto z pieca. Pizze kupuje się w całości i zjada od razu gdy jeszcze skwierczy.

Rzym - pizza 5-8EUR w zależności od rodzaju zasmażki. Praktycznie wszędzie, również kroków od Watykanu przy głównej ulicy.

gratulacje, wygrales a ja sfrajerzylem dwa razy, raz w Bergamo a raz w Rzymie :)
cale szczescie ze wypilem x nascie espresso i kilka capucinno za 1 euro cena ok , chociaz na kanarach pijalem espresso z mlekiem za 65-70 centow :)

-- 14 Wrz 2016 23:47 --

BrunoJ napisał(a):
Warto chyba też zaznaczyć jedną rzecz - we Włoszech jest sporo innych, dużo lepszych niż pizza potraw, niekoniecznie droższych. Jeśli nie chcesz być turystą i wczuć sie w prawdziwe Włochy to może warto spróbować czegoś innego.Są też lody. A konkretniej LODY. Tylko dla samych lodów warto do Włoch pojechać.

chetnie sprobuje, powaznie :) kuchnia wloska mi sie zawsze zle kojarzy tanie psie zarcie biednych ludzi ze wsi, pizza czy makaron, no prosze was :)

-- 14 Wrz 2016 23:49 --

BrunoJ napisał(a):
Są też lody. A konkretniej LODY. Tylko dla samych lodów warto do Włoch pojechać.

kurde, podobno sa spoko, jakos nie wiem czemu ale nigdy nie jadlem we Wloszech lodow,
podobno swietne na Sycylii, moze kiedys jak wroce do Wloch, albo wynajde fajny deal dla mnie z FCO czy
innego MXP to sprobuje :)
 Profil Relacje PM off  

#94 PostWysłany: 14 Wrz 2016 23:54 

niebieski
michcioj napisał(a):
cale szczescie ze wypilem x nascie espresso i kilka capucinno za 1 euro cena ok , chociaz na kanarach pijalem espresso z mlekiem za 65-70 centow :)

Espresso po dodaniu mleka przestaje już być espresso. Podejrzewam, że piłeś cortado.
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.

#95 PostWysłany: 14 Wrz 2016 23:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Szkopuł polega na tym że mnie to zlata ile ta pizza kosztuje, nie jest to dla mnie żaden argument żeby miał decydować czy warto w dane miejsce jechać czy nie. Za to mam wrażenie że Ty wolisz pojechać do Grecji niż do Włoch tylko dlatego że jest pare EUR taniej i to jest jedyna miarka. Numerki podałem czysto dla zasady.
W Norwegii malutka pizza kosztuje 200NOK (~100PLN = ~20EUR). I to ma być niby powód żeby do Norwegii nie jechać?

EDIT:
Makaron to sztuka, patrząc na ilośc rodzajów i sposobów podania. A kuchnia włoska to również warzywa, ryby i owoce morza, zupy, sery i oczywiście wszelkiej maści mięsa.
Pizza to tak naprawdę właśnie chłopski podpłomyk z 'czym chata bogata' na wierzchu. Ale to troche jak u nas pierogi. Ot kluchy zwykłe, a można się zajadać, zagraniczni jak przyjeżdzają to rozpływają się w zachwytach.

Jeśli nie próbowałeś lodów, to tak jakbyś nie był we Włoszech

Ostatnio edytowany przez BrunoJ, 15 Wrz 2016 00:04, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#96 PostWysłany: 14 Wrz 2016 23:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Wątpię żeby w ogóle na Kanarach, w pierwszym lepszym barze ktoś espresso podawał... :lol:

#97 PostWysłany: 14 Wrz 2016 23:57 
Awatar użytkownika

niebieski
@michcioj - proszę Cię: albo albo. To Ty pierwszy posiłkowałeś się wątpliwym numbeo. A tam podają ceny mleka prosto od krowy (na litry) wody ze źródeł górskich i owoców z sadów przydrożnych :roll: W zamian dostałeś realne ceny z gazetki a nie wydumane. Bądź konsekwentny - tekst z biedronką jest nie na miejscu.
michcioj napisał(a):
noclegi sa rowniez drozsze. imprezy na miescie czy zwykle piwo/wino wieczorem rowniez, transport publiczny podobnie.
ten kraj tylka nie urywa a jest drozszy niz inne kraje w regionie (ok moze oprocz Francji).
w czerwcu mialem okazje byc w Grecji, last minute przelt plus hotel kosztowal raptem 820 zeta za osobe na Santorini za tydzien. znajdziesz cos takiego we Wloszech ?
ok, wiem zaraz powiesz ze last minute i to sie nie liczy, ale sprobuj sama sklecic cos podobnego w Wloszech, to niemozliwe.

Nie powiem. Nic więcej.
;)

#98 PostWysłany: 15 Wrz 2016 00:07 

srebrny
kumkwat_kwiat napisał(a):
michcioj napisał(a):

Espresso po dodaniu mleka przestaje już być espresso. Podejrzewam, że piłeś cortado.

tak dokladnie pilem cortado. i zamawialem jako cortado :-) no coz wychodzi na to, ze nazwa bardziej znana niz mi sie wydawalo,
napisalem esspresso z mlekiem zeby kazdy czytajacy wiedzial o co chodzi :)

-- 15 Wrz 2016 00:10 --

namteH napisał(a):
Wątpię żeby w ogóle na Kanarach, w pierwszym lepszym barze ktoś espresso podawał... :lol:

ah namteh zanim odpowiem prosze powiedz mi ile razy byles na Kanarach ? ;-)
 Profil Relacje PM off  

#99 PostWysłany: 15 Wrz 2016 00:13 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Kilka razy. Zawsze mnie do Afryki ciągnęło; najpierw Maroko, potem Kanary... ;)

#100 PostWysłany: 15 Wrz 2016 00:18 

srebrny
az ciezko mi w to uwierzyc, bo jakbys poprosil o espresso to bys je na kanarach dostal mimo ze sie w menu nazywa cafe solo :)
a co do Afryki, no coz, Kanary sa ta piekna Afryka, a Maroko to brud smrod i ubostwo z gratisowym chamstwem, no ale ok ,to inny
temat gadamy o Wloszech :)
 Profil Relacje PM off
cavani lubi ten post.
cavani uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 64 gości