Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 13 Wrz 2016 23:17 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 672 334
HON fly4free
michcioj napisał(a):
wszedzie tak o bez rewelacje, bardzo drogo no i wlosi... i te ich nie-meskie ciuszki, styl bycia i mieszkanie u matki do 40stki...
no sorry, nie meskie jest to do kwadratu...

To Ty tam jeżdzisz Włochów oglądać, że taki zdegustowany? ;) W Polsce też ponad 40% ludzi do 35-go roku życia mieszka z rodzicami i tak jak w Italii, w dużej mierze spowodowane jest to względami ekonomicznymi.

Żeby nie było totalnego off-topu: podobne jak kilku przedmówców nie mam listy krajów, do których bym się nie wybrał. Chociaż wiadomo, że pewne są na początku a inne na końcu listy. RPA jest akurat bardzo wysoko, podobnie jak kraje muzułmańskie ;)
 Profil Relacje PM off  

Potężne fale na Teneryfie zbierają śmiertelne żniwo wśród turystów! Nie żyją 3 osoby, 15 osób rannych Potężne fale na Teneryfie zbierają śmiertelne żniwo wśród turystów! Nie żyją 3 osoby, 15 osób rannych
Majówka w słonecznej Chorwacji 🌊🏖️Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 2098 PLN Majówka w słonecznej Chorwacji 🌊🏖️Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 2098 PLN
#22 PostWysłany: 13 Wrz 2016 23:18 

srebrny
mozliwe. a czy nie bedzie w regionach o ktorych mowisz wloskich maminsynkow, ichniejszego snobizmu i czy beda normalne ceny porownywalne np. z Portugalia czy grecja ?
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 13 Wrz 2016 23:38 

Loty: 16
Kilometry: 12 709
michcioj napisał(a):
namteH napisał(a):
no i wlasnie w tym jest problem. powinienes porownac np z katalonią czy madrytem...

katalonia to nie hiszpania :-) jak nie wierzysz to sie zapytaj mieszkanca madrytu to ci wyjasni :-)
a tak na powaznie, to Lizbona i Madryt sa tansze niz Rzym czy Mediolan, powaznie.

namteh nie zrozum mnie chlopie zle, ale po raz kolejny mam wrazenie ze o wloszech to masz pojecie
jak o krajach muzulmanskich kiedy to ''znawca'' byles po tygodniowym pobycie w Maroku.

To Ty człowieku jesteś uprzedzony. Dlaczego mamy Ciebie przekonywać ? Byłam we Włoszech w różnych regionach od północy po południe i jest to kraj niezmiernie ciekawy (ale jak się było tylko w Mediolanie lub Rzymie, to o czym my tu rozprawiamy), ale jak sobie go nie lubisz, to nie lub, tylko nie wymagaj jakiegoś przekonywania.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 14 Wrz 2016 00:03 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@michcioj
Ja nie wiem ile Ty razy byleś w Italii ale śmiem twierdzić, że ja bywam częściej, i raczej na pewno mam oczy szerzej otwarte ;)
OK, już zostawmy ten temat.

#25 PostWysłany: 14 Wrz 2016 00:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Spokojnie. Może mu się nie podobać? Może.
Ad rem.
Najpierw rozprawmy się ze sformułowaniem "bardzo drogo". Co jest takie drogie? Przez pryzmat odwiedzonych miejsc możesz faktycznie odnosić takie wrażenie. Bo stolice na ogół sa najdrozsze, podobnie jak wielkie miasta.
Ale Włochy maja chyba najbogatszą ofertę noclegową w Europie. A to oznacza, że można poszukać mieszkania na każda kieszeń.
Drogie jedzenie? absurd. W marketach ceny porównywalne, nieznacznie wyższe. Oczywiście za towary (jedzenie) wyższej jakości zapłacisz więcej - ale to podobnie jak w Polsce. Kupisz "szyneczkę" z zawartością mięsa 30% zapłacisz 11 zł/kg. Za porządną, dobrą szynkę - 3xwiecej. Problem w tym, ze we Włoszech lipy nie ma. Tam na ogół produkty sa wysokiej jakości.
Co tam jeszcze jest bardzo drogie? Kawa w kawiarni 1, 1,5 E. Taniej niż w Polsce.
To co jest bardzo drogie?
2 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 14 Wrz 2016 00:08 
Awatar użytkownika

niebieski
michcioj napisał(a):
mozliwe. a czy nie bedzie w regionach o ktorych mowisz wloskich maminsynkow, ichniejszego snobizmu i czy beda normalne ceny porownywalne np. z Portugalia czy grecja ?

Ech no i ja się musiałam obudzić czytając, że Włosi są snobami :lol: ok - rozumiem można powiedzieć, że Włosi są np. bałaganiarzami, że są leniwi (jak to południowcy w sumie) czy że podrywają wszystko, co się rusza, ale nie to, że są snobami :? Chyba naprawdę trafiłeś w jakieś dziwne zakątki Włoch, więc polecam jednak się przełamać i jechać w inne miejsca, bo nie wiesz co tracisz @michcioj ;) I nie wiem też gdzie się stołowałeś, bo Włochy są może nie bardzo tanie, ale ceny jak na zachód Europy wg mnie są przyzwoite. Zresztą dla mnie włoskie jedzenie jest jednym z najlepszych, z tym że polecam posiedzieć trochę u prawdziwych Włochów i z nimi pojeść, a nie w turystycznych zagłębiach ;)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#27 PostWysłany: 14 Wrz 2016 00:17 

srebrny
namteH napisał(a):
@michcioj
Ja nie wiem ile Ty razy byleś w Italii ale śmiem twierdzić, że ja bywam częściej, i raczej na pewno mam oczy szerzej otwarte ;)
OK, już zostawmy ten temat.

gratulacje ze bywasz czesciej. akurat jak dla mnei namteh zbyt kompetenty to ty nie jestes, bo kiedys miales opinie o krajach
muzulmanskich po jednej wizycie w maroku. niech sie lepiej inni wypowiedza :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 14 Wrz 2016 00:18 
Awatar użytkownika

niebieski
No właśnie - zapomniałam wspomnieć o moich ulubionych a własciwie już wyłącznych miejscach nabywania pożywienia: włoskie mercato! W Palermo to w ogóle bajka. Owoce morza i ryby tańsze niż w Polsce. Czyli tanio.

#29 PostWysłany: 14 Wrz 2016 00:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Dajcie już spokój. Nie podobają mu się Włochy - jego sprawa, będzie więcej Włoch dla nas (hmm, Włochów? Włoszek? ;-)
Mnie się podoba, bywam często i regularnie. Generalnie miejsca w których bywam często i regularnie mi się podobają.

Co do miejsc gdzie się nie chce jechać - wszystkie w które mam obawy zabrać swoje dzieci - że zachorują od warunków lub jedzenia, zostaną porwane, zjedzone czy zgwałcone. To już nie te czasy, że się do Puszczykowa do muzeum Arkadego Fiedlera jechało, żeby zobaczyć jak wygląda afrykańska maska. Zdjęcia, filmy, internet. Niektóre miejsca po prostu wolę oglądać na odległość. Bardzo niewykluczone że sam wybrałbym się tam bez wahania.

#30 PostWysłany: 14 Wrz 2016 00:43 
Awatar użytkownika

Loty: 719
Kilometry: 1 172 291
srebrny
Droższe w Italii niż w PL, pierwsze z brzegu:
- autostrady
- paliwo
- ciastko w kawiarni
- obiad w restauracji
- bilety do muzeów
- hotele, zwłaszcza w dużych miastach
to są takie dość podstawowe artykuły/usługi dla turystów. Nie chcę pisać o cenie piwa, bo zaraz hejt się posypie :roll: .

Nie przepadam za Włochami chociaż kraj piękny i obfituje w zabytki z najwyższej półki. Z moich kilku podróży odniosłem wrażenie, być może mylne, że w większości przypadków turyści są traktowani jak zło konieczne. Do katedry w szortach nie wejdziesz, a jak się przebierzesz- to właśnie urządzimy przerwę. Do knajpki w porze lunchu na samą herbatkę- o nie nie, bo jemy tutaj lunch. Chcesz iść do Galerii Borghese- koniecznie kup bilet przez pośrednika oczywiście z dopłatą za <obowiązkowe!> pośrednictwo i jeszcze dorzuć ekstra za płatność kartą. Czułem się jak skarbonka i miałem wrażenie, że gdyby Włoch mógł turyście życie utrudnić to postara się to zrobić. Ostatni przykład, z maja tego roku: nadawałem plecak na cudownym lotnisku Leonardo Da Vinci w Rzymie. Bardzo fajna nazwa lotniska. Okazało się, ze plecak mojej dziewczyny to bagaż niestandardowy (sic!) i musiałem go targać do specjalnego, oddzielnego stanowiska, gdzie miły Pan kazał go rzucić na podłogę przy dziurze w ścianie. Tak uczyniłem. W Warszawie okazało się, że plecak jest solidnie rozdarty, pewnie ciągnęli go po podłodze. Po prostu byle jak na wznak. W Warszawie i jeszcze na paru lotniskach jakoś poradzono sobie z problemem: są tace na plecaki i można je nadawać w zwykłym stanowisku odprawy bagażowej. Włosi jeszcze do tego nie doszli a lotnisko w Rzymie w ogóle słynie z perfekcyjnej obsługi bagażu- przez złodziei.
Często porównuję to sobie z ulubioną Hiszpanią: tam turystów też mrowie a zwykle czuję się zaopiekowany, ludzie pytają na ulicy czego szukam, dokąd idę, doradzą i pomogą. Takie mam, subiektywnie, poczucie.
No i taniej w Hiszpanii jest niewątpliwie.
 Profil Relacje PM off
cavani lubi ten post.

#31 PostWysłany: 14 Wrz 2016 00:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
sko1czek napisał(a):
Droższe w Italii niż w PL, pierwsze z brzegu:
- autostrady
- paliwo
- ciastko w kawiarni
- obiad w restauracji
- bilety do muzeów
- hotele, zwłaszcza w dużych miastach
...
Często porównuję to sobie z ulubioną Hiszpanią: tam turystów też mrowie a zwykle czuję się zaopiekowany, ludzie pytają na ulicy czego szukam, dokąd idę, doradzą i pomogą. Takie mam, subiektywnie, poczucie...

W którym zachodnim/południowo-zachodnim kraju te artykuły nie są droższe niż w PL?

A ten dodatek o Hiszpanii to mnie rozbawił do łez. Bardzo chciałbym wiedzieć jakie to miejsca odwiedziłeś w Hiszpanii, gdzie tacy mili ludzie mieszkają i wręcz czekają na turystów.
2 ludzi lubi ten post.

#32 PostWysłany: 14 Wrz 2016 01:01 

srebrny
namteh znowu nie masz pojecia o czym mowisz. pojedz do malagi, alicante czy na kanary i zobaczysz jakies tam sa ceny w porownaniu to tych twoich wloch.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 14 Wrz 2016 01:09 
Awatar użytkownika

srebrny
W paru krajach autostrady są tańsze: za darmo albo za opłatę ryczałtową (Szwajcaria, Austria). Paliwo- zgoda. Ale droższe we Włoszech niż Hiszpanii, różnica spora:
http://www.e-petrol.pl/notowania/rynki- ... uropa/pb95

Ostatnio w Barcelonie byłem - na Fiesta de Avril trochę się zasymilowaliśmy, było świetnie. Wcześniej w Oviedo, Santander, Bilbao.

Nie przepadam za Włochami, tak po prostu mam.
I wolę jamon serrano od prosciutto :lol: .
 Profil Relacje PM off
dyzio1 lubi ten post.

#34 PostWysłany: 14 Wrz 2016 01:19 

srebrny
sko1czek napisał(a):
Nie przepadam za Włochami, tak po prostu mam.
I wolę jamon serrano od prosciutto :lol: .

mam dokladnie tak samo w tych dwoch przypadkach :)
 Profil Relacje PM off
sko1czek lubi ten post.

#35 PostWysłany: 14 Wrz 2016 01:29 

srebrny
Qba85 napisał(a):
- Paryż (dodatkowo czuję się tam nieswojo pod względem bezpieczeństwa)
- Mediolan
- Londyn

w mediolanie nic nie ma, poza jedna katedra... imho nie warto...
 Profil Relacje PM off
Qba85 lubi ten post.

#36 PostWysłany: 14 Wrz 2016 08:24 
Awatar użytkownika

niebieski
michcioj napisał(a):

Nie, nie wytrzymałem ;) . Kolego @michcioj, a o Ostatniej Wieczerzy w refektarzu Santa Maria delle Grazie słyszałeś? Takie malowidło, podobno znane. A o mediolańskiej La Scali? Wiesz, to takie miejsce, gdzie ludzie tańczą i się wydzierają dosyć głośno, podobno znane. A o Pinakotece Brera? Kilka bohomazów tam mają, żadna rewelacja w porównaniu z Hiszpanią, wiem, jakieś Rafaele, Caravaggie, Canaletty. Prostsza rozrywka? Stadion San Siro i tandem Inter Mediolan / AC Milan. Wiesz, kilkunastu gości biega za piłką. Ponoć popularne.

...rozumiem, że nie podoba Ci się „we Włoszech” (zgłaszam akces do grupy, która nie lubi tego określenia) czy w Mediolanie. Masz do tego prawo. Ale proszę Cię, zachowaj jednak pewne proporcje... :ugeek:

PS No, chyba że nas trollujesz z tą Italią, w takim razie gratki :lol:
Załącznik:
Fly4FreeMediolan.jpg
Fly4FreeMediolan.jpg [ 144.48 KiB | Obejrzany 1070 razy ]
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#37 PostWysłany: 14 Wrz 2016 08:31 

srebrny
ok fajnie ale muzea mnie nie interesuja :) co do stadionu ok chcialbym kiedys zobaczyc derby mediolanu :)
a miasto jako takie sprawilo na mnie wrazenie ze jest poprostu nijakie :)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#38 PostWysłany: 14 Wrz 2016 08:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Albo: pokochaj Włochy, Michcioj :lol:
ewaolivka lubi ten post.

#39 PostWysłany: 14 Wrz 2016 09:56 
Awatar użytkownika

srebrny
OradeaOrbea napisał(a):
michcioj napisał(a):

Nie, nie wytrzymałem ;) . Kolego @michcioj, a o Ostatniej Wieczerzy w refektarzu Santa Maria delle Grazie słyszałeś? Takie malowidło, podobno znane. A o mediolańskiej La Scali? Wiesz, to takie miejsce, gdzie ludzie tańczą i się wydzierają dosyć głośno, podobno znane. A o Pinakotece Brera? Kilka bohomazów tam mają, żadna rewelacja w porównaniu z Hiszpanią, wiem, jakieś Rafaele, Caravaggie, Canaletty. Prostsza rozrywka? Stadion San Siro i tandem Inter Mediolan / AC Milan. Wiesz, kilkunastu gości biega za piłką. Ponoć popularne.

Fresk Leonarda to jedno z najpiękniejszych, najbardziej zachwycających dzieł sztuki, jakie widziałem, warte całej wyprawy do Mediolanu z drugiego końca świata. Dlatego czasem do Włoch jednak jeżdżę.
Nie należę ani do znawców ani do miłośników opery, ale do La Scali wybrałem się - głównie z ciekawości. Ładny, zabytkowy budynek nie powala. Wartości artystycznej wystawień ich sceny nie chciałbym oceniać, bo się nie znam, zresztą widziałem tylko jedną rzecz. Ptaszki ćwierkają, że aby usłyszeć najlepsze głosy i zobaczyć najlepsze inscenizacje jeździ się teraz do Nowego Jorku czy do Los Angeles- ale niech znawcy potwierdzą, mamy kilku na forum. W samej La Scali sprzedają bilety na miejsca, z których nie widać sceny- za to można sobie posłuchać np. baletu, tak jak w radio, nagłośnienie tylko trochę gorsze. Kolejny włoski pomysł jak wyłudzać pieniadze, kupując bilet online informacji o braku widoczności nie uświadczysz:
https://www.tripadvisor.com/ShowUserRev ... RATES_CONT
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#40 PostWysłany: 14 Wrz 2016 10:19 

Loty: 1
Kilometry: 3 789
niebieski
Czuje sie zobowiązany cos wspomnieć od siebie skoro mój wybór odnośnie Włoch tak dzieli.
Moja żona jest półwłoszka i troche bywamy tam. Dzisiejsze Włochy to nie juz jak te nawet choćby z 10 lat wstecz jak ktos był.
Także moja subiektywna ocena jest na nie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 155 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 64 gości