Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 140 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 25 Lip 2016 15:02 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Sudoku napisał(a):
... zależy pewnie, na kogo akurat trafimy.

..i zalezy kto puszcza bajerę ;)
To dziś to byl mega fart i raczej wyjatek.
Zeus lubi ten post.

Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥 Luksus w Egipcie 😍 Wczasy w 5* hotelu z all inclusive w Makadi Bay za 2193 PLN 🔥
🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️ 🔥 REWELACJA 🔥 Piękna wyspa w pięknej cenie 😎 Madera bezpośrednio od 352 PLN 😍✈️
#122 PostWysłany: 29 Lip 2016 22:57 

Info na świeżo z dziś. Stawiłam się o 9.05. przede mną 4 osoby już czekały. Punkt 9:30 otwarły się wrota i zaproszono 5 osób. Składanie trwało może minute. Pani w okienku bardzo miła... Pomaga! Weryfikuje od razu wniosek i każe poprawiać, jak coś jest źle:-)
Udało mi się złożyć nawet wniosek w imieniu męża, bez żadnego upoważnienia. Więc super...
Dłużej trwała wyprawa do banku i stanie w kolejce do wpłaty, ale po tym to już ta sama droga do skrzynki, wrzucenie potwierdzenia i odbiór 5/08.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 12 Sie 2016 11:01 

Loty: 85
Kilometry: 156 693
niebieski
Anonymous napisał(a):
jacek96 napisał(a):
Czy ktos opuszczal Kazachstan piatego dnia pobytu, bez zameldowania?

Opuszczałem siódmego dnia, bez zameldowania. Nawet nie wiedziałem, że trzeba się meldować.
A do Kazachstanu wjechałeś czy przyleciałeś? Bo to zasadnicza różnica a sprawa nie wygląda tak różowo.

Inna kwestia, "rejestracja" - moim zdaniem to o wiele lepsze słowo na tę czynność. Przy przylocie (lub przypłynięciu) na karcie migracyjnej dostaje się dwie pieczątki - ta druga oznacza, że zrobiono nam rejestrację, więc można nawet o tym obowiązku się nie dowiedzieć. Ale NIE DZIAŁA TO na przejściach lądowych - wyjątki to przejścia z Chinami i drogowe przejście na trasie Biszkek-Ałmaty - tam także wbiją nam dwie pieczątki, na pozostałych nie! Sprawy lepiej nie lekceważyć - wg Lonely Planet kara wynosi 100$ choć niektórzy na zagranicznych forach piszą, że wlepiono im 200$. Gdy wyjeżdżałem z Ałmaty przede mną była rodzina, która nie dopełniła tego obowiązku - ojciec wymachiwał kartą na której istotnie była jedna pieczątka, zablokowali oni na pół godziny okienko i przekierowano ich do innego. Papierkową robotę warto mieć zawsze uregulowaną.

A odnośnie dobrych doświadczeń przy okienku w ambasadzie - urzędniczka u której składałem dokumenty istotnie była bardzo miła i pomocna. Przy odbiorze zaś trafiłem na urzędnika. Pani przede mną chciała odebrać wizę także dla swojego partnera - bez upoważnienia, urzędnik się nie zgodził. Pani odeszła od okienka rzucając coś na odchodne, na co urzędnik... nakazał blokadę drzwi wyjściowych i wezwanie pani na rozmowę dyscyplinarną. Różnie bywa ;)

także sądzę, że @tom971 istotnie miał rację co do fartu i wyjątku ;)
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 12 Sie 2016 11:06 

Kabanos napisał(a):
A do Kazachstanu wjechałeś czy przyleciałeś?

Przyleciałem z Kijowa. Na przyszłość będę wiedział, a to może mieć znaczenie dla zainteresowanych Turkmenistanem, którzy granicę z Kazachstanem przekraczaliby przejściem drogowym.
 PM off  

#125 PostWysłany: 12 Sie 2016 11:42 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 335 734
Co do zameldowania, to po przylocie do Kazachstanu wypełnia się taki kwitek, na którym na odwrocie jest napisane, że jeśli pobyt trwa dłużej niż 5 dni to trzeba się zameldować. Podczas kontroli paszportowej zapytałam o to celnika i powiedział, że nie trzeba i ogólnie aby olać temat. Tak też zrobiłam i bez problemu wypuścili mnie z kraju 2 tyg. później ;-)
Gdzieś w połowie wyjazdu nasza marszrutka miała kontrolę policyjną. Gość wziął nasze paszporty, po czym spytał czy jest zrobiona rejestracja. Odpowiedziałam, że nie, bo otrzymałam na lotnisku informacje że nie jest to konieczne. Policjant przyjął to bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#126 PostWysłany: 20 Sie 2016 19:39 

Interesuje mnie podpunkt odnośnie zaświadczenia z pracy. Co w przypadku, gdy osoba nie pracuje, nie studiuje, nie widnieje w rejestrze bezrobotnych, ale jest rencistą/emerytem? Czy ksero legitymacji rencisty/emeryta wystarczy? Czy da się ten podpunkt jakoś obejść? Ktoś miał podobną sytuację?
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 20 Sie 2016 19:41 

@justynaab, nie wiem skąd ten strach przed telefonem do Ambasady. Tam wiedzą z pierwszej ręki. Ale jeśli nie planujesz do nich dzwonić to zrób ksero legitymacji.
 PM off  

#128 PostWysłany: 20 Sie 2016 22:59 

@Don_Bartoss

wcale nie mam stracha przed zadzwonieniem do ambasady. Myślę, że jak większość osób najpierw wyszukuję informacji w internecie. Zapytałam, może ktoś miał podobną sytuację to będzie w stanie odpowiedzieć.
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 20 Sie 2016 23:11 

@justynaab, chodzi mi o to że nikt Ci tak nie odpowie, jak urzędnik z ambasady. Wiem, bo przerabiałem to ostatnio i dowiedziałem się rzeczy, których nie ma na stronie www i o których nie czytałem na forach (jak np. że mając bilet kolejowy nie potrzebuje ubezpieczenia - przypadek dot. Białorusi). Dla Ciebie to jest 5 min. czasu, który poświęcisz na rozmowę telefoniczną, a w zamian uzyskasz rzetelną i kompletną informację.
Na forum ktoś Ci odpowie w dobrej wierze, ale podejście urzędników ambasady może się zmienić (złagodzić lub zaostrzyć). Inne osoby mogły mieć podobny przypadek do Twojego rok temu, ale od tamtego czasu sporo mogło się pozmieniać. W ciemno mogę Ci odpisać, żebyś zrobiła ksero, ale nie dam gwarancji, że na miejscu nie zażyczą sobie np. wyciągu z konta za ostatnie 3-ce.
Fora są fajne, gdy szukamy informacji, które jeśli okażą się błędne, weźmiemy to "na klatę". Ale jeśli chodzi o kwestie formalne, do tego dość specyficzne, to nikt Ci lepiej nie odpowie jak osoba, która się tym zajmuje zawodowo. Szczególnie, gdy odpowiadanie na takie pytania to chleb powszedni.
 PM off
Gadekk lubi ten post.

#130 PostWysłany: 21 Sie 2016 09:37 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
A do tego od jutra wizyta pana Prezydenta Nazarbajewa i od nowego roku temat ten odejdzie do historii, planowane zniesienie wiz do Kazachstanu. ;)
 Profil Relacje PM off  

#131 PostWysłany: 23 Sie 2016 18:13 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 323 307
niebieski
Nie potrzebuję mieć zarezerwowanych biletów lotniczych, aby otrzymać wizę ? Termin 7 dni jest pewny ? Mam zamiar w piątek pojechać do W-wy i odebrać w ostatnim momencie (2 dni przed meczem).
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 23 Sie 2016 18:37 

niebieski
Cytat ze strony ambasady - Rezerwacja hotelowa lub lotnicza.Więc być może wystarczy rezerwacja hotelu z Booking, ja miałem dodatkowo bilety lotnicze, być może teraz po ociepleniu stosunków pomiędzy oboma krajami i planowanym zniesieniu wiz wystarczy uśmiech ;)
 Profil Relacje PM off
wojtekf93 lubi ten post.
wojtekf93 uważa post za pomocny.

#133 PostWysłany: 23 Sie 2016 20:45 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli to coś pomoże:
1. miałem nocleg z bookingu (bezpłatna anulacja)
2. zrzut ekranu z lotu ze strony OTA (jak lecisz to masz chyba takie coś ? :) )
Bezproblemowo.
wojtekf93 lubi ten post.

#134 PostWysłany: 23 Sie 2016 21:17 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Ja miałem ze sobą zarówno rezerwację lotu, jak i hotelu (z booking.com).

Pani zapytała się, czy mam rezerwację, a ja spytałem się, czy hotel czy lot. Odpowiedziała, że obojętnie, więc dałem lot.
wojtekf93 lubi ten post.

#135 PostWysłany: 23 Sie 2016 22:19 
Awatar użytkownika

Loty: 174
Kilometry: 323 307
niebieski
Właśnie nie mam jeszcze lotu bo nie byłem pewny czy paszport będę mieć na czas. Teraz nie muszę się spieszyć z lotem bo ceny się utrzymują na podobnym poziomie od ponad miesiąca, a może uda mi się złapać jakąś "ofertę" przed samym odlotem. Jutro zadzwonię i się spytam czy wystarczy tylko rezerwacja hotelu.

Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 30 Sie 2016 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
Wczoraj wydawanie paszportów wydłużono do 18:00.
Jak osoba upoważniona była przed 16:00 to na chodniku była spora kolejka - większość mówiła o meczu z Kazachstanem w Astanie. Dziewczyna wzięła ich za kibiców.

Nerwy zaczęły się jak paniusia z PZPN przyjechała już w trakcie wpuszczania i poza kolejka odbierała kilkanaście (?) paszportów skutecznie przytrzymując kolejkę.

#137 PostWysłany: 30 Sie 2016 13:04 
Awatar użytkownika

Loty: 367
Kilometry: 570 014
platynowy
paszporty kadrowiczów bez kolejki ?! :P

Image
 Profil Relacje PM off  

#138 PostWysłany: 30 Sie 2016 15:12 

niebieski
Ciekaw jestem ilu nas będzie niekumatych Januszy w Kazachstanie? ;)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#139 PostWysłany: 30 Sie 2016 15:24 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Ooook, będę sprawdzać Super Express. Będzie ciekawie.

Szok! 25 kibiców pomylili stolice Kazakstanu! Czekali godzinami przed meczem w Almacie!
Co na to konsul i Zbigniew B.?
 Profil Relacje PM off  

#140 PostWysłany: 18 Wrz 2016 10:43 

Loty: 52
Kilometry: 110 285
W ubiegły piątek (16.09) byłem w ambasadzie złozyć podanie po wizę.
Przyszedłem wcześniej o 8:30 (godzinę przed otwarciem) tak na wszelki wypadek, bo to piątek... Byłem pierwszy. Poszedłem sobie na spacer i wróciłem o 9:15 i były tylko dwie osoby przede mną.
Punktualnie o 9:30 bramka sie uchyliła. O 9:36 było juz po wszystkim.
Dałem swoje potwierdzenie lotu, rezerwacji hotelu, ksero pierwszej strony paszportu, zdjęcie (format jak do dowodu osobistego), wypełnione dwa kwestionariusze i oczywiście paszport. Z racji tego że nie pracuję, a jestem na urlopie naukowym doktoranckim dałem tylko potwierdzenie, że jestem doktorantem. Pani w okienku nie pytała o ubezpieczenie a jedynym słowem jakie powiedziała było "dziękuję" wydając mi kwitek do wpłaty na konto Banku Milenium.
Bank znajduje się jakie 10 min od ambasady. Trzeba iść ul. Królowej Marysieńki do końca, skręcić w lewo i iść wzdłuż cmentarza, a następnie przejść ruchliwą ulicę. Po drugiej stroni będzie widoczne różowe logo banku i jakaś restauracja przez ścianę. W banku wiedzą już co robić, bo takich osób z opłatą wizową do Kazachstanu, Białorusi czy Azerbejdżanu przychodzi sporo. Warto sprawdzić czy wszystko się zgadza na ich potwierdzeniu i nawet skserować (zrobić zdjecie) to dla siebie w ramach dodatkowego potwierdzenia. Wizy wydawane są po tygodniu, więc ekspresowo.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 140 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości