Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Sie 2016 12:29 

A ja chciałbym ostrzec, że loty, które TUI.pl reklamuje jako bezpośrednie, wcale bezpośrednie nie muszą być.
Kupiłem bilety na Kubę głównie z uwagi na wygodę lotu bezpośredniego. Niestety, okazało się, że po jakimś czasie TUI.pl zmieniło czas trwania lotu - co wzbudziło mój niepokój.
Po kontakcie mailowym okazało się, że zmienili mój lot na lot z międzylądowaniem na Jamajce (pewnie celem wysadzenia części pasażerów).
Uważam takie postępowanie TUI.pl za nie fair. Kupuję jedenastogodzinny lot bezpśredni, a okazuje się, że będę leciał piętnaście godzin i kisił się w samolocie jak część ludzi i ich bagaże będzie się wyładowywać na Jamajce.
 Profil Relacje PM off
Luke1976 lubi ten post.
Luke1976 uważa post za pomocny.

Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł! Zjarany pracownik lotniskowy poważnie uszkodził Boeinga 747. Linia szacuje straty na 820 tys. zł!
😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏 😍MEGA😍 Bezpośrednie loty na Sycylię za 152 PLN 🔥👏
#2 PostWysłany: 18 Sie 2016 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 853 041
niebieski
Normalnie dramat. Nie wiem jak to przeżyjesz. Kiszenie się w czarterowym samolocie musi być bardzo złym doświadczeniem i to jeszcze na Jamajce :/
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Sie 2016 12:45 

Po pierwsze:
hubson napisał(a):
i to jeszcze na Jamajce :/

Mogłoby być nawet na Kamczatce, nie widzę absolutnie żadnego pozytywu siedzenia w samolocie na lotnisku, niezależnie od lego czy to Jamajka, Modlin czy gdziekolwiek indziej. No chyba, że ktoś jest mega fanem latania (lądowań,startów itp).

Po drugie:
hubson napisał(a):
Normalnie dramat. Nie wiem jak to przeżyjesz.

Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem ? Kupiłem 11h lotu bezpośredniego, otrzymuję 15h lotu z międzylądowaniem.
Rozumiem, że jakbyś kupił bilet PolskiegoBusa z Warszawy do Gdańska w 5h, a po czasie okazałoby się, że jedziesz przez Poznań 7h i 1h siedzisz w autobusie w Poznaniu to skakałbyś z radości?

Po trzecie:
Nie napisałem, że to dla mnie dramat i, że tego nie przeżyję.
Napisałem, że to nie fair i ostrzegłem, żeby na to zwrócić uwagę.

Pozdrawiam Cie hubson.
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 18 Sie 2016 13:12 
Awatar użytkownika

niebieski
Pozdrawiam również i Ciebie :)
 Profil Relacje PM off
oskiboski uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 18 Sie 2016 13:22 

Loty: 26
Kilometry: 92 529
Zgadzam się z Ipkol. Takie zmiany po zawarciu umowy to jakaś bzdura... szkoda ze nie wysadzają ludzi jeszcze przy okazji na Dominikanie i w Meksyku. Swoją drogą TUI reklamuje swoje przeloty jako "bezpośrednie", a wcale bezpośrednie nie są bo zamiast 11 h siedzi się w tej puszce godzin 16.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 18 Sie 2016 13:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Może ich bezpośrednio oznacza dla nich bez przesiadki, ale z międzylądowaniem.
Poza tym, jeżeli zmieniają godziny to można się nie zgodzić i odzyskać pieniądze.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Sie 2016 15:35 

@hubson dla mnie to są 3 różne loty:
bezpośredni
z międzylądowaniem
z przesiadką

Rzetelność informacji -w dzisiejszych czasach na wagę złota.
 PM off  

#8 PostWysłany: 18 Sie 2016 15:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Bezpośredni z międzylądowaniem jeszcze jest na granicy, ale klient powinien być o tym poinformowany już na początku składania rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 18 Sie 2016 15:50 

hubson napisał(a):
Normalnie dramat. Nie wiem jak to przeżyjesz. Kiszenie się w czarterowym samolocie musi być bardzo złym doświadczeniem i to jeszcze na Jamajce :/

Kompletnie nie kumam, dlaczego zabrałeś się do hejtowania akurat w tym temacie.
@ ipkol pisze wyraźnie, że zamiast 11 godzin , spędził14-15 w samolocie.
A dla każdego normalnego człowieka to jest to dramat i różnica. Obojętnie gdzie to nie było i jak to zwał. Bezpośredni, z międzylądowaniem itd. Ma dolecieć w umówionym czasie i tyle.
PS. Jak lubisz sobie posiedzieć w samolocie , to znam 2 fajne miejsca. :D
1. Bar "Samolot" przy DK 81 w miejscowości Strumień.
2. Bar "Samolot" przy DK 1 k/ Częstochowy - Rędziny
Zamówisz tylko wodę czy herbatę za 2 zeta i możesz siedzieć do woli. ;)
 PM off
5 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 18 Sie 2016 20:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie spędził, a spędzi przynajmniej tak wynika z postu.
Jak ktoś poczuł hejt to mi przykro.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Sie 2016 20:24 

hubson napisał(a):
Bezpośredni z międzylądowaniem jeszcze jest na granicy, ale klient powinien być o tym poinformowany już na początku składania rezerwacji.

Bingo! właśnie o to się rozchodzi, PEŁNA informacja od początku :P
 PM off  

#12 PostWysłany: 18 Sie 2016 20:25 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
T eraz
U ważaj
I mprowizujemy

I zależnie jak sprzedały sie kierunki turystyczne to dostosowujemy odpowiednio lotniska a to że
NIE poinformowaliśmy Cię na conajmniej 14 dni przed wylotem / WE 261/04 / to...
drobiazg - wszak MASZ SAM potwierdzić godzinę wylotu i powrotu na ...
co najmniej 48 godzin przed wylotem !!!
Oczywiście DROGI / rzeczywiście / KLIENCIE !!!
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Sie 2016 07:39 

Hmm ciekawi mnie to, nie wiem czy tutaj chodzi o sam fakt przekazania nieprawdziwej informacji czy o fakt siedzenia w samolocie/ na lotnisku. Swojego czasu spędziłem na lotnisku w Szeremietiewie 16 h i bardzo miło wspominam ten czas, w Stambule spędziłem 10 h na lotnisku i też bardzo miło to wspominam, w samolocie gorzej bo nie ma co robić ale zawsze można się przespać :)
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Sie 2016 08:08 
Awatar użytkownika

Loty: 510
Kilometry: 982 936
złoty
Kacper_Cz napisał(a):
Swojego czasu spędziłem na lotnisku w Szeremietiewie 16 h i bardzo miło wspominam ten czas, w Stambule spędziłem 10 h na lotnisku i też bardzo miło to wspominam,

Co ty w ogóle porównujesz?! Na lotnisku możesz tańczyć trepaka wzdłuż krzesełek i wolny jesteś jak taczanka na stepie. Nawet wizę możesz kupić i wyjść na miasto. A w samolocie? Nie wstaniesz i nie rozprostujesz kości, bo część ludzi będzie wysiadać wyszarpując swe bagaże, a potem następna część będzie wsiadać. A ty spędzisz w samolocie (bez klimy) dodatkowe 2 godziny. Też by mnie to złościło.

A co do biur podróży, to tak jak pisze @Biko "I zależnie jak sprzedały sie kierunki turystyczne to dostosowujemy odpowiednio lotniska" to dokładnie tak robią. Zauważcie, że na niektóre loty podane są tylko dni (częste w Rainbow Tours). Godzin nie ma. Pojawią się dużo później. Zawierając umowę o przelot nie znasz dokładnych godzin, więc nawet nie możesz tego reklamować i żądać zwrotu kasy. A co do międzylądowań, to czasami dają ostrzeżenie na stronie, że takie będzie a czasem nie.
Gorzej, bo czasem o międzylądowaniu dowiadujesz się już w samolocie. Kiedyś, dawno temu, wracałam z Majorki do Warszawy. Trochę mi się dłużyło, bo 3 godziny minęły, a my jeszcze nie lądujemy. Po 4 godzinach w końcu wylądowaliśmy. W Norwegii;-) Tak po drodze było;-)
correos lubi ten post.

#15 PostWysłany: 19 Sie 2016 14:57 

Otóż powiem Wam o co chodzi: pomimo wielu lotów również tych dłuższych bardzo źle znoszę podróże samolotem (tzw. panika) i bardzo zależało mi na tym aby lot był jak najkrótszy i z jak najmniejszą ilością przesiadek itp. Trafiła się dobra oferta na Kubę, na rezerwacji jak i w umowie informacja o locie bezpośrednim, trwającym ok. 11h. Po pewnym czasie sama z ciekawości sprawdziłam sobie w jakiej cenie są obecnie loty w wykupionym przez nas terminie. I tu niespodzianka bo zauważyłam, że nie zgadzają się godziny lotów w tym terminie a co więcej pojawiło się międzylądowanie. Na mytui - bez zmian (lot bezpośredni/ trwający 11 h). W związku z powyższym napisałam zaniepokojona do TUI skąd wynikają te rozbieżności, czy np. lecą dwa samoloty - jeden bezpośrednio a jeden przez jamajkę czy o co chodzi. Pani z TUI odpisała mi, że nasz lot się zmienił i będzie 16h przez Jamajkę. Wizja dwóch startów i dwóch lądowań i 16h w samolocie jest koszmarem pomimo różnych środków farmakologicznych ale chęć podróżowania jest dużo większa dlatego nie chciałabym zrezygnować z tej podróży. Jestem zła bo zrobili nam niemiłą niespodziankę i wg mojej opinii powinniśmy być o tym poinformowani od początku. Z TUI dostałam tylko informację, że musieli zmienić bo PRZEWOŹNIK poinformował ich o międzylądowaniu (bzdura - chociażby ze względu na to, że sprzedając wycieczki muszą wiedzieć ile mogą sprzedać miejsc).
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 19 Sie 2016 23:36 
Awatar użytkownika

srebrny
TUI przywaliło w człona ewidentnie. Sprzedali rejs bezpośredni a serwują z międzylądowaniem. Też bym się poirytował.
Zamiast kiblować 4 godziny w metalu wolałbym na "świeżym" powietrzu albo nawet w hotelu w miejscu docelowym.
Ja bym zrobił raban.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 20 Sie 2016 00:14 

niebieski
Widać im się nie sprzedaje i połączyli przeloty. Lub planowali to od początku ale nie chcieli zrazić potencjalnych klientów (czyli walą w kokos). Czy powrót też jest przez Jamajkę czy już prosto z Kuby?

Pytanie jak rozumieć "bezpośredni" bo z samolotu nie wysiadasz, więc kwestia dyskusyjna. Obstawiam, że specjalnie używają tego określenia aby nie było to do końca jasne i ludzie dali się wałować.

Wydaje mi się, że w takim wypadku możesz zrezygnować powołując się na istotną zmianę warunków umowy zgodnie z ustawą o usługach turystycznych. No chyba, że odpuścisz ale to tylko będzie zachęcało ich do cwaniakowania na przyszłość.
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 20 Sie 2016 18:47 

Międzylądowanie jest w tym wypadku w jedną stronę - raz samolot będzie lądował na Jamajce, raz na Kubie. Choć znam przypadki (ale na europejskich trasach), gdy z powodu opóźnień niektórym zdarzyło się międzylądowanie w dwie strony..

Ja jestem przekonana, że planowali zrobić tak od początku - loty na Kubę i na Jamajkę będą od sezonu zimowego odbywać się w tym samym dniu (czwartki), takim samym samolotem, tylko na początku były podane w innych godzinach.

Ich chytry plan wypalił - nałapali klientów na bezpośrednie przeloty, które szeroko reklamowali, by następnie, dla oszczędności, wprowadzić międzylądowania.
Niestety chyba każde z biur podróży tak robi, albo zmieniają loty bezpośrednie na z międzylądowaniem, albo zmieniają lotnisko, gdy sprzedaż jest mała.
Klient się zdenerwuje, ale w 99% przypadków ostatecznie poleci (bo już ma zaplanowany urlop, bo mu zależy na danej destynacji, bo zapłacił i nie ma czasu/ nie chce mu się walczyć o zwrot kasy - co wcale oczywiste nie jest), a biuro zarobi swoje i za rok zrobi to samo...
A część klientów nawet nie zauważy różnicy i dowie się o międzylądowaniu dopiero na lotnisku (bo biuro nie poinformowało klientów o tym "drobnym" wydarzeniu)...
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 20 Sie 2016 19:37 

Powrót z Kuby jest bezpośredni ale dla nas - dla osób wracających z Jamajki już nie (międzylądowanie na Kubie).
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 20 Sie 2016 20:26 

Kacper_Cz napisał(a):
Hmm ciekawi mnie to, nie wiem czy tutaj chodzi o sam fakt przekazania nieprawdziwej informacji czy o fakt siedzenia w samolocie/ na lotnisku. Swojego czasu spędziłem na lotnisku w Szeremietiewie 16 h i bardzo miło wspominam ten czas, w Stambule spędziłem 10 h na lotnisku i też bardzo miło to wspominam, w samolocie gorzej bo nie ma co robić ale zawsze można się przespać :)

Nie każdy potrafi spać jak nad głową ktoś Ci sięga po bagaże albo wysiada lub wsiada. i przeciska się koło Ciebie.
To, że Ty lubisz latać, siedzieć w samolocie nie oznacza, że wszyscy inni również to lubią.
Dla mnie kluczową kwestią jest RZETELNOŚĆ informacji na etapie oferty dla klienta, wszystkie plusy i minusy, co cena zawiera a czego nie zawiera itd.

To, że TUI ostatnimi czasy leci w kulki to inna sprawa, plusem jest to, że mają najwyższą sumę gwarancyjną rzędu 270mln.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 66 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości