Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Sie 2016 22:56 

Witam
mam do was forumowicze pytanie odnośnie zakupu w sklepie bezcłowym przykładowo wódki mając bilet łączony z międzylądowaniem i zdarza się czasami kontrola osobista pomimo tego że kontynuujemy lot i przechodzimy tylko z samolotu do samolotu.
czy w takim przypadku pokazanie rachunku pomoże ? czy taki alkohol zostanie nam zabrany (ponieważ jest to napój powyżej 100ml?

z góry dziekuję za informację
 Profil Relacje PM off  

Luksusowy wypoczynek w tureckim Side 🏖️🌴 Ultra all inclusive w 5* hotelu za 2399 PLN 🍹 Luksusowy wypoczynek w tureckim Side 🏖️🌴 Ultra all inclusive w 5* hotelu za 2399 PLN 🍹
Super 🤩 Mediolan z weekendem od 152 PLN 😍💚🤍❤️ Loty z 5 miast 🔥 Super 🤩 Mediolan z weekendem od 152 PLN 😍💚🤍❤️ Loty z 5 miast 🔥
#2 PostWysłany: 14 Sie 2016 22:58 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Przy zakupie musisz wspomnieć, że masz lot z przesiadką. Wtedy zapakują towar w specjalną torbę i będziesz mógł ją przenieść przez kontrole.
irek51267 lubi ten post.
irek51267 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 14 Sie 2016 23:02 

Podczas ponownej kontroli reklamówkę z alkoholem kładziesz do kuwety na taśmie tak aby był widoczny paragon z datą zakupu /max 24 h/ i torba powinna być zamknięta /to takie specialne reklamówki/
 PM off
irek51267 lubi ten post.
irek51267 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 08 Wrz 2016 15:03 
Awatar użytkownika

Loty: 54
Kilometry: 85 890
niebieski
Ja mam nieco inny problem: mam dwa osobne loty Ryanairem, lecę z Malty do Bergamo i później do Modlina. Mam zamiar wyjść z lotniska i później znów przejść przez security. Czy w takim przypadku obowiązuje mnie to samo co osobę z biletem łączonym? Tj kupię wino na maltańskim lotnisku, zapakują mi je i będę mogła je przenieść przez security w Bergamo?

#5 PostWysłany: 08 Wrz 2016 15:33 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
O ile od momentu zakupu do kontroli nie miną 24 godziny, to będziesz mogła je przenieść ponownie przez kontrolę bezpieczeństwa.
orchidea04 uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 10 Cze 2017 14:08 

czy obecnie coś się zmieniło w przepisach ?
kupuję alkohol w bezcłowym w Lizbonie , ląduję na Piko i wylatuję za 48 godzin - czy pozwolą mi wnieść ten alkohol znowu na pokład ?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 17 Cze 2017 16:06, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 PM off  

#7 PostWysłany: 10 Cze 2017 14:11 

srebrny
Raczej nie.Post wyżej masz odp. 24 h ;)
 Profil Relacje PM off
Abcn uważa post za pomocny.

#8 PostWysłany: 10 Cze 2017 14:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Kupujsz alkohol w bezcłowym w Lizbonie ,lądujsz na Piko, wiedząc że nie pozwolą Ci wnieść tego alkoholu znowu na pokład wypijasz go i wylatujesz za 48 godzin ponownie kupując w bezcłowym alkohol który pozwolą Ci wnieść na pokład. ;-)
Inaczej "zapomnij". Nie widzę szansy. Zwykle dokładnie sprawdzają torbę i wczytują się w paragon. Chyba, że jakiś fuks na jaki bym jednak nie liczył.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 10 Cze 2017 14:46 

@‌billy‌ dzięki za dobrą radę ;) bez dwóch zdań skorzystam przed/po na każdym lotnisku :mrgreen: może pytanie trochę z innej beczki.. :oops: chodzi mi o zaopatrzenie sklepów bezcłowych na małych lotniskach konkretnie na Piko i Ponta Delgada ,czy da się tam kupić Glenfiddich ? :shock:
 PM off  

#10 PostWysłany: 10 Cze 2017 15:06 

niebieski
pod warunkiem że coś kupisz (w dobrej cenie) w Lizbonie w sklepie wolnocłowym bo to będą loty wewnątrz jednego państwa ;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 10 Cze 2017 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 225
Kilometry: 260 138
niebieski
Anonymous napisał(a):
@‌billy‌ dzięki za dobrą radę ;) bez dwóch zdań skorzystam przed/po na każdym lotnisku :mrgreen: może pytanie trochę z innej beczki.. :oops: chodzi mi o zaopatrzenie sklepów bezcłowych na małych lotniskach konkretnie na Piko i Ponta Delgada ,czy da się tam kupić Glenfiddich ? :shock:

Bardzo konkretne oczekiwania, wątpię czy ktoś będzie pamiętał, chyba że sam kupował, ale PDL to całkiem cywilizowane lotnisko. Będę tam pod koniec tygodnia, jak nie zapomnę mogę zerknąć. ;)

#12 PostWysłany: 10 Cze 2017 15:42 

@‌Aron‌ będę Ci bardzo wdzięczny,
żebyś bardziej pamiętał napiszę o co chodzi :D akurat jak będę na PDL to będę miał urodziny - okrągłe :shock: :o wstyd się przyznać jakie bo urodziłem się jeszcze za cara :mrgreen: - i chcę mieć na tą okazję dobry single malt pod ręką :roll:
@‌olo‌ czy ja dobrze rozumiem że jak kupię coś w Lizbonie i będę z tą flaszką w ręku błąkać się po lotniskach w Portugalii -z odpowiednim paragonem oczywiście- to mi tego nie zabiorą?
 PM off  

#13 PostWysłany: 10 Cze 2017 17:26 
Awatar użytkownika

niebieski
Obawiam się, że źle rozumiesz albo @olo niejasno napisał.
W ramach jednego państwa to ci mogą ewentualnie dokumentów nie sprawdzać ale jak idziesz na kontrolę bezpieczeństwa to bez znaczenia czy w ramach państwa czy poza. Kontrola taka sama. Chyba żebyś chciał czas między lotami spędzić na strefie tranzytowej (o ile tam to możliwe) ale nie sadzę abyś chciał spędzić 48 godzin na tranzycie i odpuścić zobaczenie Azorów dla przewiezienia butelki akoholu. A tak to błąkać się możesz do 24 h od zakupu alkoholu. I po Portugalii i po całej unii. Chyba że @olo ma jakąś wiedzę tajemną eksluzywną dla lotniska w Pico o czym my tu nie wiemy. Ale wątpię. 100 mililitrów jest stoma mililitrami i w Portugalii i poza nią a 24 godziny 24-ema godzinami wszędzie w calej Unii.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 10 Cze 2017 18:55 

niebieski
chodzi mi o to:
leciałem z towarzystwem z Berlina na Ponta Delgada przez Lizbonę / zakupione trunki w Berlinie zostały wypite w Lizbonie (pobyt z noclegiem) / na lotnisku w Lizbonie przed wylotem na Ponta Delgada idziemy do sklepu wolnocłowego a obsługa do Nas że to loty krajowe i nie ma takich cen --- zostały nam zakupy na miejscu :D
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 10 Cze 2017 19:09 

@‌olo‌
co znaczy -nie ma takich cen? mieliście dostęp do duty free ale na trasach wewnętrznych obowiązują inne ceny ??
 PM off  

#16 PostWysłany: 10 Cze 2017 19:56 

platynowy
Po prostu na lotach krajowych nie można kupić alkoholu w duty free.

#17 PostWysłany: 10 Cze 2017 20:04 

@‌Sudoku‌
:o :shock: czy na pewno ? i jak to wygląda w praktyce ? biere :lol: butelkę skanują kartę pokładową i mówią -proszę postawić na miejsce??
 PM off  

#18 PostWysłany: 10 Cze 2017 20:18 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Przy zakupie zawsze proszą o kartę pokładową do zeskanowania. Jeżeli jest to lot krajowy - odmawiają sprzedaży.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 10 Cze 2017 20:19 

platynowy
Spróbuj i się przekonasz, jak to działa.

#20 PostWysłany: 10 Cze 2017 20:26 

katastrofa po prostu :lol: :D nie kupowałem jeszcze % na wewnętrznych .Czyli lecąc z Lizbony na Piko potem na PDL i potem na Maderę nie mogę kupić alkoholu :?: :!: :shock: to skandal,pisze do ONZ :lol: szanowny Panie ONZ....o chwileczkę ,a jak kupię przed security check małpki po 100 ml przepuszczą ?
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 44 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości