Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 320 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 04 Maj 2016 18:19 
Awatar użytkownika

Loty: 368
Kilometry: 643 015
HON fly4free
Ja dosyć łatwo mogłbym się wyprowadzić np. do Luksemburga, zarabiać trzy razy tyle i mimo wszystko tęsknić za Polską. Nie podoba mi się w naszym pięknym kraju to co robi klasa polityczna, wtrącanie się we wszystko KK, biurokracja - ale wciąż tu jestem :) Na razie nie mam zamiaru się wyprowadzać. Szwajcaria?Brakowałoby mi tam naszej słowiańskiej "rozpierduchy" ;)
 Profil Relacje PM off  

Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺 Niezapomniana wycieczka po Tajlandii 🛺 Bangkok, Phuket i Chiang Mai w jednej podróży z Warszawy za 2716 PLN 🌺
Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎 Luksusowy 5* hotel z aquaparkiem w Egipcie 🏝️🏊‍♂️🌴 Tydzień z all inclusive za 2390 PLN 🍹😎
#202 PostWysłany: 04 Maj 2016 18:21 
Awatar użytkownika

złoty
Nie badz taki szybki @Don_Bartoss, bo ci tylu zabraknie! Dostalem od Jaca claim, zeby dodac Local Purchasing Power Index. Robi sie, zaraz zedytuje post :D

PS. Aby odczytac kraje z najlepsza sila nabywcza, PO zarobkach bedzie miejsce w rankingu.

Ostatnio edytowany przez jakwilk, 04 Maj 2016 18:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 04 Maj 2016 18:21 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
Żeby ta statystyka była wiarygodna, to podaj jeszcze siłę nabywczą tych pieniędzy w danym kraju. Czy tam drogo. Czy tanio. ;)

Otoz, to. Statystycznie to wychodząc z psem na spacer mamy po 3 nogi ;)
Po przeliczeniu sila nabywcza z tego samego numbeo roznice sa duzo mniejsze. Realne dochody po przeliczeniu na PLN (dla przypomnienia - Poland 3.051):

Switzerland 6.544 (+114% vs Polska)
Bermuda 3.537 (+16%)
Luxembourg 6.000 (+97%)
Qatar 5.251 (+72%)
Norway 4.653 (+53%)
Australia 5.472 (+79%)
UEA 5.055 (+66%)
Singapore 3.913 (+28%)
Denmark 5.107 (+67%)
HongKong 3.735 (+22%)
(...)
Germany 5.463 (+79%)
UK 4.401 (+44%)
Spain 3.824 (+25%)
Czech Republic 3.328 (+9%)
Slovakia 2.721 (-11%)

Jasne, numbeo to tylko zbior subiektywnych ocen anonimowych ludzi. No i wciaz widac roznice miedzy Polska a czolowka ...ale juz nie przepasc :)

#204 PostWysłany: 04 Maj 2016 18:25 
Awatar użytkownika

HON fly4free
To zależy jak zdefiniujesz "przepaść". Te 3k netto to mimo wszystko pobożne życzenie dla wielu naszych rodaków ;)
 Profil Relacje PM off  

#205 PostWysłany: 04 Maj 2016 18:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak samo jak 2200 Euro dla wielu Niemcow albo 1300 Euro dla wielu Hiszpanow... ale co w zwiazku z tym? Porownujemy usrednione poziomy z tych krajow.

#206 PostWysłany: 04 Maj 2016 18:35 

jakwilk napisał(a):
Nie badz taki szybki @Don_Bartoss, bo ci tylu zabraknie! Dostalem od Jaca claim, zeby dodac Local Purchasing Power Index. Robi sie, zaraz zedytuje post :D

Ja szybki? Przecież się nigdzie nie wybieram ;)
Czekam z absolutnym spokojem, chciałem tylko nieśmiało zaznaczyć, że konsumpcyjny model życia (od słowa "konsumpcjonizm"), gdzie wartość pracy przelicza się w oparciu o zdolność do kupna białych ajfonowych słuchawek nie jest jedynym dostępnym modelem. Jest też drugi model, postawę która go wykorzystuje nazwę "myślizm", który polega na tym, że samodzielnie rozstrzyga się co daje szczęście, uwalniając od tego obowiązku statystyków i ekspertów.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#207 PostWysłany: 04 Maj 2016 18:38 
Awatar użytkownika

złoty
Wiec jesli chcecie duzo zarabiac i brakuje wam PRZEDMIOTOW do cieszenie sie zyciem, chcecie KONSUMOWAC, jedzcie do Szwajcarii! Swietnym wyborem w Europie bedzie rowniez Luksemburg, Niemcy czy Dania.

Wspomniany tu Oman (ktory spotkal sie z wielka krytyka) rowniez doskonale wypada w zestawieniu na dobre miejsce, gdzie mozemy KUPIC DUZO ZA TO CO ZAROBIMY - 4 miejsce na swiecie wedlug elitarnego numbeo.com! To sie w glowie nie miesci, ze w czolowce sa rowniez inne kraje muzulmanskie! (Katar, ZEA, Arabia Saudyjska) ;)

-- 04 Maj 2016 18:46 --

Dziwnym trafem, gdy przyjezdzam do kraju przodkow, gdy piekne dni swiete zwane niedzielami skazuja mnie, bezboznika zamiast do kosciola, do galerii handlowej (naturalny wybor kazdego bezideowca jakim przeciez jestem) przecieram oczy ze zdumienia, widzac, ze tyle ludzi akurat kreci sie w poszukiwaniu nowego telewizora, tabletu, smartfona czy kalesonow na zime. To chyba dlatego, ze koscioly pekaja w szwach i ci pobozni rodacy, odrzucajacy konsumpcjonizm i koncentrujacy sie na "myslizmie", czekaja na swoja kolej, zeby zajac przepelnione lawy koscielne...
Tymczasem w zainfekowanej prostacka krotkowzrocznoscia polnocnej, socjalistycznej Europie, niedziele to tlok na szlakach turystycznych, czy nawet ulicach po ktorych smigaja konsumujacy swoj dobrobyt Norwegowie, testujac swoje sliczne roller skis... :D

Uwielbiam medrcow pokroju @Don_Bartoss, autorytety na kazda wiedze, dzieki ktorym moge sie dowiedziec nawet wynikow lotto na przyszloroczna kumulacje :lol:
 Profil Relacje PM off
medkorki lubi ten post.

#208 PostWysłany: 04 Maj 2016 18:47 

Gregggor napisał(a):
Tak samo jak 2200 Euro dla wielu Niemcow albo 1300 Euro dla wielu Hiszpanow... ale co w zwiazku z tym? Porownujemy usrednione poziomy z tych krajow.

Jeszcze warto zwrócić uwagę, na miejsce zamieszkania w PL. Nie jest tajemnicą, że np w Warszawie czy Krakowie piwo w pubie kosztuje 10 pln i więcej. A ja w swoim mieście średniej wielkości mam za 5. :D [ a standard lokalu podobny]To samo z kosztami mieszkań itd. Nie twierdzę , że Polska to finansowe eldorado. Ciągle pokutujemy za 50 lat komuny. Ale szermowanie hasłami, że w Norwegii zarabia się np 15 000 pln [ w przeliczeniu] to WIELKIE nadużycie.
A ile tam kosztuje chleb ? piwo ? transport itp ? :mrgreen:

PS. A jak zatęsknię za "wielkim światem" to do lotniska mam kawałeczek :D
I tanie loty do całej Europy. A ostatnio nawet Dubaj i Kanary doszły. ;)
Tak że szanowni emigranci.. Nie płaczcie nad naszym marnym losem w ojczyżnie.

Dajemy radę 8-)
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#209 PostWysłany: 04 Maj 2016 18:53 

Wiedziałem, że pisząc to:
jakwilk napisał(a):
Nie ma mordobicie ideologicznego, nie ma wiec dyskusji (czynie wiec proby dla ozywienia bardziej merytorycznego watku).
nie chcesz pisać o najlepszym miejscu do życia :)

To poczyniłeś próby na całego...:
jakwilk napisał(a):
Tymczasem w zainfekowanej prostacka krotkowzrocznoscia polnocnej, socjalistycznej Europie, niedziele to tlok na szlakach turystycznych, czy nawet ulicach po ktorych smigaja konsumujacy swoj dobrobyt Norwegowie, testujac swoje sliczne roller skis... :D
Uwielbiam medrcow pokroju @Don_Bartoss, autorytety na kazda wiedze, dzieki ktorym moge sie dowiedziec nawet wynikow lotto na przyszloroczna kumulacje :lol:
Nie jestem mędrcem ani autorytetem, jestem spokojnym użytkownikiem, który ma inne zdanie od Twojego :)
 PM off  

#210 PostWysłany: 04 Maj 2016 19:04 

jakwilk napisał(a):

Dziwnym trafem, gdy przyjezdzam do kraju przodkow, gdy piekne dni swiete zwane niedzielami skazuja mnie, bezboznika zamiast do kosciola, do galerii handlowej (naturalny wybor kazdego bezideowca jakim przeciez jestem) przecieram oczy ze zdumienia, widzac, ze tyle ludzi akurat kreci sie w poszukiwaniu nowego telewizora, tabletu, smartfona czy kalesonow na zime. To chyba dlatego, ze koscioly pekaja w szwach i ci pobozni rodacy, odrzucajacy konsumpcjonizm i koncentrujacy sie na "myslizmie", czekaja na swoja kolej, zeby zajac przepelnione lawy koscielne...

To jeszcze jedna uwaga nowoczesny "postępowcu " zmęczony polską zaściankowością.
Co Cię tak interesuje niedzielna frekwencja w kościołach ? :D
Chcesz całemu światu obwieścić, że jesteś ateistą ?
Bo już w którymś z kolei poście to piszesz.
Tolerancja i "postępowość " polega na tym , że zajmuję się sobą , a nie wyznawcami religii, która mnie nie interesuje.
Ja np nie jestem świadkiem Jehowy i nigdy o nich nie pisałem. Teraz jest pierwszy i ostatni raz.
Ale tylko dla przykładu, o co mi chodzi.
 PM off
sko1czek lubi ten post.

#211 PostWysłany: 04 Maj 2016 19:12 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
Jeszcze warto zwrócić uwagę, na miejsce zamieszkania w PL. Nie jest tajemnicą, że np w Warszawie czy Krakowie piwo w pubie kosztuje 10 pln i więcej. A ja w swoim mieście średniej wielkości mam za 5. :D

Nie jest też tajemnicą, że w Krakowie można kupić piwo tańsze, niż wymienione przez Ciebie 10 złotych ;) Są w Polsce miejscowości, w których jest jeszcze tańsze niż 5 PLN - tylko jakie tam są średnie zarobki w stosunku do stolicy czy Krakowa.
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 04 Maj 2016 19:13 
Awatar użytkownika

złoty
"I pochylilem sie nad postem Jaca, strapiony jego naiwna interpretacja mysli, jak gdyby litery zawsze pisaly w jednym kierunku, nie pochylajac sie w swej dwuznacznosci..."

A wiec Jaca, chodzi o to, ze cytowany przez ciebie post jest przesmiewsza odpowiedzia na twierdzenie twego kumpla, ze od slowianskiego narodu polskiego, bastionu normalnosci w zdemoralizowanej lewackiej Europie, nie mozna oczekiwac konsumpcyjnego modelu zycia... Zajadow dostalem! Bo gdziez, jak nie w Polsce ludzie stoja w kilometrowych kolejkach po telewizor z funkcja 3D, zestaw sorround hifi czy inne nikomu nie potrzebne do zycia bzdury... Gdzie jak nie w Polsce ludzie stroja sie jak na odpust, by calymi rodzinami odwiedzac galerie handlowe, targowiska i inne przybytki konsumpcyjnego stylu zycia...

Teraz rozumiesz? Halo, mowi sie!
 Profil Relacje PM off
Kara lubi ten post.

#213 PostWysłany: 04 Maj 2016 19:17 

Nie wiem kogo Ty znasz w Pl ? :D
Ja i moi znajomi nie stoimy w kolejkach po TV. Nie stroimy się jak małpy na odpust. Nie snujemy się po galeriach.
Zyjemy, jeżdzimy, spotykamy się. Gadamy. Pijemy piwko [ ja rzadko] i wódeczkę [częściej]
Kumasz o co biega ?
I jestem u siebie PANEM sytuacji. : :mrgreen:

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 04 Maj 2016 19:18, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#214 PostWysłany: 04 Maj 2016 19:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Patrząc na "etyczny" podtemat tej dyskusj, tym bardziej uważam kraje wymienione w tym poście: miejsce,18,93493?start=80#p758932 za lepsze miejsce do życia. Np. za brak tego typu "wykładów": ot-z-reputacja,18,76562. Poudawajmy więc dalej, że nikt nikomu nie narzuca swojej koncepcji moralności. :-D
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

#215 PostWysłany: 04 Maj 2016 19:21 

@jakwilk, ale po co takie ordynarne manipulacje? Dopiero jedna strona w stronicowaniu przeskoczyła, za łatwo sprawdzić jak perfidnie przeinaczasz moje wypowiedzi :)
Pisałem o sobie, a nie o Narodzie. Nie pisałem nic o ludziach pod Lidlem, staram się nie stosować nagminnie takich prześmiewczych figur, bo później ciężko byłoby diagnozować kiedy piszę na poważnie. Ludzi, którzy zarabiają uczciwie swoje pieniądze, a potem wydają je w jaki chcą sposób, nie oceniam. Te Twoje wtrącenia na temat kościoła i bycia ateistą zignorowałem, bo nie interesują mnie one. Znam różne przejawy buntu.
 PM off  

#216 PostWysłany: 04 Maj 2016 21:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Wtracenia na temat kosciola nie interesują ale nawoływaniu do antysemityzmu przyklaskujesz. Hipokryzja

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
3 ludzi lubi ten post.

#217 PostWysłany: 04 Maj 2016 22:11 

Przecież Ty nie wiesz co to jest antysemityzm. Nie wiesz też co to nacjonalizm, a gospodarujesz tym słowem swobodnie. I nie obrażaj ludzi tylko dlatego, żeś siedziała na taborecie blisko moderatora kilka godzin.
Oczywiście nic do Ciebie nie mam, cenie jako użytkownika itd.
Szkoda tylko, że robisz off top.
 PM off  

#218 PostWysłany: 04 Maj 2016 22:22 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Zarzucasz mi protekcję? Schlebia mi to. :P
A może po prostu ja mam rację, i jestem obiektywna.

#219 PostWysłany: 04 Maj 2016 22:25 

Jakbyś podała przykład to byłoby się do czego odnieść.
Osobiście uważam się za przyjaciela Żydów, mimo że znam ich mroczniejsze strony.
 PM off  

#220 PostWysłany: 05 Maj 2016 01:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Jak czytam teksty typu w Norwegii czy Australii jest drogo to mi juz sie nawet smiac nie chce, ale jest mi po prostu Was zal.
Pracujac w Australii i wydajac w Asutralii jest o wiele taniej niz pracujac i wydajac w Polsce.
I znowu wroce do tej nieszczesnej kawy, w Polsce na kawe pracowalem pol godziny, w Australii pracuje 10 minut. A tych produktow jest mnostwo, ktore konsumujemy i na ktore wydajemy najwiecej pieneidzy.

Zeby jeszcze raz to uzmyslowic powiem tak: wezmy najnizsza krajowa polaka i najnizsza krajowa australijczyka i pojdzmy na zakupy kupic te same produkty codizennego uzytku i zobaczymy, ktory wyniesie wiecej. Tak macie prane mozgi od wczesnego dziecinstwa, ze teraz jest lepiej, a przyrownujecie sie do Komuny albo Rumunii, nie no super autorytety, brawo :)
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 320 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości