Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 488 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 17 Mar 2016 22:30 

@Abcn
Dało się zrobić TS to zróbmy jeden jakiś temat dla użytkowników z np. 3 miesięcznym stażem, gdzie można dyskutować na tematy dyskusyjne.
Można tu rozmawiać o testowaniu jakiejś śmietany Zott, to czemu nie o innych kulturach? Wy jako moderacja też będziecie mieli łatwiej, będzie jeden temat z nieco większą dawką ostrych opinii, a w reszcie - tej całkowicie otwartej - absolutny spokój.

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 17 Mar 2016 22:32, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

Cypr na przedłużony weekend za 589 PLN 🏝️🌞 Loty do Pafos + ⭐⭐⭐ noclegi Cypr na przedłużony weekend za 589 PLN 🏝️🌞 Loty do Pafos + ⭐⭐⭐ noclegi
Zimowa ucieczka do słonecznej Hiszpanii 🌞🏨 Benidorm z all inclusive za 1979 PLN Zimowa ucieczka do słonecznej Hiszpanii 🌞🏨 Benidorm z all inclusive za 1979 PLN
#202 PostWysłany: 17 Mar 2016 23:41 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
Okowita napisał(a):
Tak, Szwecja to raj. Kraj ludzi fajnych. Przecież polityka przymusowej sterylizacji kobiet z nizin społecznych w latach 50. musiała dać efekty. Jak jest Lebensborn po szwedzku :?:

Tak to prawda! Europa XX wiek!
https://pl.wikipedia.org/wiki/Przymusow ... _w_Szwecji
"...prawo to obowiązywało w latach 1934-1975 i było to najdłużej na świecie obowiązujące tego typu prawo. Wysterylizowano prawie 63 tys. osób, z czego prawie połowa zabiegów odbyła się pod różnego rodzaju przymusem..."
Gdzieś czytałem, że szczególnie polowano na Cyganów i Lapończyków.
 Profil Relacje PM off  

#203 PostWysłany: 18 Mar 2016 00:11 
Awatar użytkownika

niebieski
namteH napisał(a):
Kara napisał(a):
...
odwiedziny u rodziny/ impreza/ wesele - jedzenie zwykle nie mieści się na stole,
codzienny obiad - porcje nieprzypominające nouvelle cuisine,
...

To jest właśnie nasz słynna, polska gościnność + "zastaw się a postaw się"
Dawanie komuś paczki ryżu to nie gościnność tylko jałmużna. Kościół i te sprawy... Tradycja niedzielna...
Podobny przykład: za 20zł nie będę robiła a za flaszkie to już tak.
Francuza to może dziwić, bo nie zna podstaw naszej kultury, zwyczajów itp.

Mam nadzieję, że takie otrzymał od Ciebie wytłumaczenie... ;)

Nie, ponieważ ostatni raz tego typu poglądy miałam gdzieś pod koniec podstawówki - bez złośliwości i podtekstów. Poza tym facet mieszka od paru lat w Polsce, więc widzi, jaki koń jest.

@Krzysztof. Niestety, nie. Francuską wspaniałomyślność już wcześniej opisałam (najwieksze-wpadki-w-podrozy,18,63542&p=514062#p514062) i dodam do tego, że obcy ludzie zaprosili nas do domu na noworoczny obiad na tym samym wyjeździe. W Polsce nigdy mi się to nie zdarzyło.

PS Jakoś mnie nie bawią Breivikopodobne tyrady czy dzika radość z uregulowań prawnych dotyczących populacji, w których prawdopodobieństwo płodzenia dzieci z dalekim kuzynem (i związanych z tym ryzyk chorób genetycznych) jest o wiele wyższe niż w Polsce... Nie chce mi się wypominać Zaolzia czy polskich matek lub dzieci umierających z powodu zaniedbań okołoporodowych w XXI w.

Edyta: @DMW @Okowita serio myślicie, że wszystkim potrzebna jest jakakolwiek ustawa? :mrgreen: 3 przykłady - jest ich więcej: http://zdrowie.dziennik.pl/aktualnosci/ ... zenia.html
http://www.rmf24.pl/fakty/polska/news-l ... Id,1076705
http://prawalekarzy.pl/artykuly/jak-wys ... cjentom-85
Wystarczy też brak wspomagania zajścia w ciążę lub jej utrzymania - w tym u najuboższych, których nie stać na prywatną opiekę zdrowotną czy nierefundowane leki..

Ostatnio edytowany przez Kara, 18 Mar 2016 08:51, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 18 Mar 2016 01:22 

Przeczytałem wszystkie wpisy przedmówców. Wniosek może być tylko jeden. Forumowicze mają zdecydowanie za dużo wolnego czasu ;)
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#205 PostWysłany: 18 Mar 2016 01:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

@MacKoz
Oj tak :P

Ale jak jest kulturalnie, to nie ma co zaczepiać :)

Jutro jak się obudzę z Świętego Patryka no i piwkiem z @OradeaOrbea @Gadekk i @ganrn to napiszę o wizerunku :P
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#206 PostWysłany: 18 Mar 2016 09:43 
Awatar użytkownika

srebrny
No i musiałem dać szwedzkiemu pejsatemu lajka, chyba koniec świata jest bliski ...
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

#207 PostWysłany: 18 Mar 2016 09:50 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Anonymous napisał(a):
Przeczytałem wszystkie wpisy przedmówców. Wniosek może być tylko jeden. Forumowicze mają zdecydowanie za dużo wolnego czasu ;)

wniosek drugi:
@MacKoz Masz wiecej wolnego czasu niz piszacy tutaj forumowicze :D
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#208 PostWysłany: 18 Mar 2016 09:57 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
A moze tak zamiast znowu obrzucac sie nawzajem pewnymi określeniami, warto zauwazyc, ze zarowno w Polsce, jak i Skandynawii moga byc szkodliwe przyzwyczajenia/zasady i niekoniecznie ktoras z tych kultur jest krystalicznie czysta i "prawilna"? ;)

Ostatnio edytowany przez Roku, 18 Mar 2016 11:35, edytowano w sumie 1 raz
Post niezgodny z regulaminem forum: http://www.fly4free.pl/forum/regulamin-forum-fly4free-pl,19,17810
 Profil Relacje PM off
Kara lubi ten post.

#209 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:06 

@Djorkaeff, oczywiście można tak gładko napisać "Nikt nie jest idealny", albo "Prawda leży po środku". Problem w tym, że prawda nie zawsze leży po środku, czasem leży bliżej nas (albo jest po naszej stronie), a czasem po stronie obcych.
Francuz, mówiący że Polacy nie wspierają zbiórek żywnościowych po prostu powiedział nieprawdę. U nich jest problem z marnotrawstwem żywności. 7 mln ton rocznie (przeciętny Francuz wywala do kosza jedzenie o wartości 160 EUR/rocznie). Przegłosowali nawet ustawę, która wymusza przekazywanie przez supermarkety żywności organizacjom charytatywnym. Super, tylko że w strukturze tego marnotrawstwa 67 proc. to gospodarstwa domowe, a 11 proc. - sklepy.
We Włoszech marnowanie jedzenia to również niestety norma.
 PM off  

#210 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:12 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Prawda, wypowiedz Francuza jest cokolwiek zabawna. Ale juz robienie ze Skandynawii zlego miejsca do zycia z powodu ich światopoglądu to gruba przesada.

Ostatnio edytowany przez Roku, 18 Mar 2016 11:54, edytowano w sumie 1 raz
... polityka
 Profil Relacje PM off  

#211 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Może i zabawna, ale na tym forum określa się niekiedy solidarność społeczną jałmużną, a crowdfunding - żebraniem. Daje do myślenia...

To [światopogląd szwedzki] ma mocne podstawy w mentalności protestantów.

Ostatnio edytowany przez Roku, 18 Mar 2016 11:55, edytowano w sumie 1 raz
polityka
 Profil Relacje PM off  

#212 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:32 

Zbanowany
"Pany i Panie" - dla rozluźnienia atmosfery, kto nie miał okazji tego zobaczyć, proszę zobaczyć w jaki sposób buduje się pozytywny wizerunek o Polakach za granicą. W stolicy Szwecji wykonano eksperyment. Stacja metra w centrum Sztokholmu, środek dnia. Jakiś mężczyzna zaczepia przechodzącą kobietę. Popycha ją, szarpie, obrzuca wyzwiskami. Wokół mnóstwo przechodniów. Przyglądają się scenie, czasami wtrącą słówko. Ale prędzej czy później każdy z nich odchodzi w swoją stronę, zostawiając dziewczynę samą sobie. Do czasu, gdy w pobliżu zjawił się Polak. Bez zastanowienia interweniował, stając w obronie atakowanej.

Film można obejrzeć tutaj:

Profil Relacje PM off
Kasim lubi ten post.

#213 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:37 
Awatar użytkownika

srebrny
czytam ,czytam i nie mogę wyjść z podziwu w jakim ja za######tym kraju mieszkam
mlekiem i miodem płynący, wzajemnie się miłującym, jedzenie szanującym
w takim prawdziwym "Bóg,Honor,Ojczyzna" na 100%
a potem biorę białą tabletkę , wychodzę na ulice i przenosi mnie od razu w inny wymiar rzeczywistości
mijając napisy "jude polonia" i " legia qrwa", cudem unikając przejechania na pasach mając zielone światło,
zręcznie omijając kałuże moczu i psie bobki w centrum Warszawy i wymuszających jałmużnę żuli ,
docieram do pracy gdzie kolega cuchnie jak kloaka a szef wyzywa wszystkich od idiotów

zazdroszczę wam waszego kraju

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez becek 18 Mar 2016 10:41, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.

#214 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:38 
Awatar użytkownika

niebieski
@grreg20

Byłeś odcięty od internetu przez ostatnie 3 miesiące :D?
namteH lubi ten post.

#215 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:39 
Awatar użytkownika

srebrny
@becek
Nie dolewaj oliwy ... podnieś czoło i bądź po prostu dumny.
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.
becek uważa post za pomocny.

#216 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:40 

Żeby było jasne: ja bardzo lubię Szwedów. Chyba pierwszy taki swobodny kontakt z obcokrajowcami to miałem kiedyś w Zakopanem jak poznałem szwedzkie juniorki w jakiś biegach narciarskich czy czymś. Fajne dziewczyny i to co mi się wtedy rzuciło to, że świetnie mówią po angielsku. No i wiadomo: blondyneczki, niebieskie oczka. Dążą do tego naszego słowiańskiego ideału jak mogą. Tak samo faceci - Szwedzi są bardzo sympatyczni. Pamiętam jak się cieszyli jak spotkałem kilku przed stadionem w Sztokholmie i opowiadałem, że wpadłem tylko na ich mecz z Niemcami (3:5).
Natomiast nie podoba mi się jak działa ich państwo i o tym pisałem.
 PM off
Okowita lubi ten post.

#217 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:44 
Awatar użytkownika

niebieski
@grreg20 proponuję ponowne, uważniejsze obejrzenie filmu... Plus zauważenie, że nie jest to ciągła rejestracja obrazu, tylko montaż.

@becek a telewizja kłamie o skali marnowania żywności: http://kielce.tvp.pl/24425645/beda-fina ... e-jedzenia. :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:46 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
hahaha doskonale się ubawiłem, no mówię świetna ironia.
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:47 

@grreg20, tak tak, oglądaj obraz tak długo aż dostrzeżesz, że on jej tak na prawdę nie pomógł tylko pobił...
Ale paranoja ;)
 PM off
3 ludzi lubi ten post.

#220 PostWysłany: 18 Mar 2016 10:48 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
krystoferson112 napisał(a):
hahaha doskonale się ubawiłem, no mówię świetna ironia.
, to dotyczy paru postów wyżej oczywiście.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 488 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość