Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 488 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 16 Mar 2016 13:50 
Awatar użytkownika

niebieski
@sko1czek nie wymądrzam się, delikatnie zwróciłam uwagę poza tym - nie Tobie, więc nie rozumiem obruszenia ;) AKTUALNE słowniki nie dopuszczają liczby pojedynczej i tyle, nie interesują mnie archaizmy, żyjemy w XXI w., a nie w XV czy innym. A w Polsce obowiązuje jeden słownik poprawnej polszczyzny, a nie kilka w różnych regionach.
Zwróciłam @maczala1 uwagę w dobrej wierze, bo nie jest to forma OBECNIE poprawna i tyle - widzę, że post bez hejtu jest postem straconym :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

Grudniowe all inclusive w Szarm el-Szejk 🌴🌊 4* hotel z basenami i spa za 1997 PLN Grudniowe all inclusive w Szarm el-Szejk 🌴🌊 4* hotel z basenami i spa za 1997 PLN
✨PREMIUM✨ w cenie dyskontu 😎Loty, samochód i 5🌟 hotel w Batumi za 685 PLN🤯🌴 ✨PREMIUM✨ w cenie dyskontu 😎Loty, samochód i 5🌟 hotel w Batumi za 685 PLN🤯🌴
#162 PostWysłany: 16 Mar 2016 13:52 
Awatar użytkownika

niebieski
@prz w trosce o żołądki czytelników nie będę pisać w szczegółach, ale u zdrowych ludzi organizm nie ma problemów z produkcją wydzieliny będącej kombinacją złuszczonego nabłonka i sebum. Nie wiem, jakie grupy narodowościowe mogą mieć problem z jej usuwaniem, choć znam nazwę pewnego obyczaju/ zabiegu, który pomaga w tym najczęściej mężczyznom. Nie jest zbyt popularny w Polsce (chociaż bywa stosowany także z powodów medycznych), ale w np. Wlk. Brytanii czy USA był swego czasu stosowany profilaktycznie. U nas kojarzy się, niestety, jednoznacznie, co czasem bywa też przedmiotem ciekawych komentarzy naszych rodaków zagranicą.
 Profil Relacje PM off
prz lubi ten post.

#163 PostWysłany: 16 Mar 2016 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 709
Kilometry: 1 148 135
srebrny
@olajaw bez urazy. Po prostu myślę, że jako regionalizm lub jako żartobliwa, archaiczna forma "perfuma" może być użyta. Mnie w poście @maczala1 włoska perfuma nie razi.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 16 Mar 2016 13:57 
Awatar użytkownika

złoty
@Kara Czy ten zabieg na usuwanie zrogowacialego naskorka podeszw stop to tzw. footjob?
 Profil Relacje PM off
Kara lubi ten post.

#165 PostWysłany: 16 Mar 2016 14:03 
Awatar użytkownika

niebieski
@jakwilk na piętach nie ma gruczołów łojowych. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 16 Mar 2016 14:05 
Awatar użytkownika

niebieski
sko1czek napisał(a):
@olajaw bez urazy. Po prostu myślę, że jako regionalizm lub jako żartobliwa, archaiczna forma "perfuma" może być użyta. Mnie w poście @maczala1 włoska perfuma nie razi.

@sko1czek mnie razi, nie znoszę tej formy :D I spotykam ludzi, którzy używają jej jako poprawnej (nie w formie żartu czy archaizmu), nie wiedząc, że liczba pojedyncza nie istnieje, stąd może, moje małe uczulenie na nią ;)
Jak mu (@maczala1) pomogłam to ok, jak nie, to trudno, przeżyję ;)
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 16 Mar 2016 14:26 
Awatar użytkownika

srebrny
Spokojnie, nie obrażam się za perfumę i oczywiście nie używam takiej formy codziennie, trzymam ją tylko na specjalne okazje :)
Faktycznie jest to zaczerpnięte ze staropolskiego i często występuje w filmach z dawnych epok. W moim zamyśle miało to być takie podkreślenienie nie całkiem poważnego charakteru wypowiedzi, to tak zamiast kolejnej buźki.
Nawiasem mówiąc lubię wszelkie archaizmy językowe - natenczasy, i inne, nie rażą mnie one tak jak masowe anglicyzmy. Uważam na przykład, że zamiast częstego bólu głowy lepiej mieć staropolski globus, łatwiej go wtedy znieść :)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#168 PostWysłany: 16 Mar 2016 15:10 
Awatar użytkownika

niebieski
maczala1 napisał(a):
i często występuje w filmach z dawnych epok.

Image
Ty mi tu siarką oczu nie mydl. Wiem co poczułem. Siarka przy tym to perfuma!

.
maczala1 lubi ten post.

#169 PostWysłany: 17 Mar 2016 17:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Ucięłam sobie dziś pogawędkę z Francuzem pracującym dla jednej z sieci supermarketów Zwrócił mi uwagę na paradoks związany z dzieleniem się jedzeniem w Polsce:
odwiedziny u rodziny/ impreza/ wesele - jedzenie zwykle nie mieści się na stole,
codzienny obiad - porcje nieprzypominające nouvelle cuisine,
zbiórka dla banku żywności czy potrzebujących - pustawy koszyk,
cena najtańszych artykułów o długim terminie przydatności - ok. 1 zł.
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 17 Mar 2016 17:32 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Kara napisał(a):
...
odwiedziny u rodziny/ impreza/ wesele - jedzenie zwykle nie mieści się na stole,
codzienny obiad - porcje nieprzypominające nouvelle cuisine,
...

To jest właśnie nasz słynna, polska gościnność + "zastaw się a postaw się"
Dawanie komuś paczki ryżu to nie gościnność tylko jałmużna. Kościół i te sprawy... Tradycja niedzielna...
Podobny przykład: za 20zł nie będę robiła a za flaszkie to już tak.
Francuza to może dziwić, bo nie zna podstaw naszej kultury, zwyczajów itp.

Mam nadzieję, że takie otrzymał od Ciebie wytłumaczenie... ;)

#171 PostWysłany: 17 Mar 2016 18:25 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Niemiec na ten przykład pozwoli siedem razy z rzędu żeby mu stawiać piwo, sam zaś nigdy nie odwzajemni się i nie postawi. Holender czy Belg z kolei gdy podejdziesz do jego domu w porze obiadowej np. coś oddać, nie zaproponuje nigdy poczęstunku i tylko porozmawia w drzwiach.

Co kraj to obyczaj, a nie wszystkie są w opinii wielu najpiękniejsze ;)

#172 PostWysłany: 17 Mar 2016 18:46 

srebrny
Cytuj:
Zwrócił mi uwagę na paradoks związany z dzieleniem się jedzeniem w Polsce:

Dlaczego paradoks? Jesz ze znajomymi, a obdarowujesz obcych.
Francuz więcej daje jałmużny, niż wydaje na rodzinne i okolicznościowe posiłki?
 Profil Relacje PM off  

#173 PostWysłany: 17 Mar 2016 19:11 

namteH napisał(a):
Francuza to może dziwić, bo nie zna podstaw naszej kultury, zwyczajów itp.

Nie traktujemy tego kasjera do końca poważnie bo nie wie co mówi. Zbiórki żywności w Polsce są częste, a społeczeństwo uczestniczy w nich ochoczo. Nie mają natomiast tak medialnej oprawy jak jedna z bardziej znanych firm charytatywnych. Tutaj dwie zbiórki wśród kibiców i sympatyków Legii. Zbiórki dla Polaków, co do których Państwo ze swoich obowiązków się nie wywiązało:
http://legionisci.com/news/55620_Swiate ... _2013.html
http://legia.com/aktualnosci/swiateczna ... 2015-49025

Załącznik:
Legia_zbiorka.jpg
Legia_zbiorka.jpg [ 123.78 KiB | Obejrzany 770 razy ]

Załącznik:
Legia_zbiorka2.jpg
Legia_zbiorka2.jpg [ 86.97 KiB | Obejrzany 770 razy ]

Jak ktoś pragnie pomóc, to nie potrzebuje do tego kamer ani zewnętrznego poklasku.
 PM off
16 ludzi lubi ten post.

#174 PostWysłany: 17 Mar 2016 19:26 

@Don bartoss
Wypada tylko dać Ci lajka. Bo opinię mam identyczną.
Polacy bardzo ochoczo udzielają się charytatywnie.
A ta narodowa gościnność to chyba nic złego ?
Dosyć kalania własnego gniazda. Nie mamy się czego wstydzić. ślepe naśladowanie "nowoczesnego " Zachodu prowadzi donikąd.
Francuz niech się zajmie swoimi rodakami. Dużo im można zarzucić.
 PM off
7 ludzi lubi ten post.

#175 PostWysłany: 17 Mar 2016 20:01 
Awatar użytkownika

niebieski
To chyba wyimaginowana opinia wyimaginowanego Francuza. Dowodem na naszą chciwość są np. WOŚP i Szlachetna Paczka, na którą w samym tylko Przedsiębiorstwie, w którym pracuję zebrano mnóstwo kasy i ogrom paczek. Poza tymi akcjami firma organizuje co roku zbiórkę dla wybranych rodzin w całej Polsce. Każdy z Oddziałów zbiera kasę i zaopatruje najbardziej potrzebujące rodziny w wymarzone i najbardziej niezbędne rzeczy (od zabawek dla dzieci, po lodówki, pralki i pieniądze). Często widzę w sklepach (supermarkety, hipermarkety) zbiórkę dla potrzebujących i mnóstwo klientów po przejściu przez kasę wkłada coś do koszyka. A ile jest jeszcze innych akcji wspierających najbiedniejszych, ale również dotyczących ochrony zwierząt, przyrody itp. Polacy w gruncie rzeczy są bardzo wrażliwi i uczynni, tylko prawo, a w szczególności jego stosowanie i urzędnicza "niemoc" potrafi czasami dać dupy, ale i wtedy nierzadko znajdują się ludzie, którzy pomagają innym na własną rękę. I do tego wszystkiego zarobki w Polsce < Zachód.
A jakaż to jest francuska wspaniałomyślność?

Ostatnio edytowany przez Krzysztof. 17 Mar 2016 20:36, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off
Abcn lubi ten post.

#176 PostWysłany: 17 Mar 2016 20:15 

ich wspaniałomyślność jest taka, że eksploatowali swoje kolonie przez wiele lat bez litości. Przy okazji eksterminując miejscową ludność. Jak np w Algierii. A teraz biorą się do pouczania.
Trzeba "od strzału" dawać odpór takim mądralom z Zachodu.

"Stracili okazję, by siedzieć cicho."
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#177 PostWysłany: 17 Mar 2016 20:16 

Loty: 116
Kilometry: 157 931
niebieski
A no taka niewiadomo jaka ;) bezpłciowa jak oni sami

Załączniki:
3454full.jpg
3454full.jpg [ 24.99 KiB | Obejrzany 661 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#178 PostWysłany: 17 Mar 2016 20:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Nóż tam jest. Ale do smarowania i krojenia sera

Wysłane z mojego ONE TOUCH 4033X przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#179 PostWysłany: 17 Mar 2016 20:37 

Nie ma co kopać leżącego. [ Francuzów]
Poważnych grzechów mają sporo na koncie.
Kolaboracja z Hitlerem [ rząd Vichy]
Współudział w holokauście Żydów[ Niemcy nie mieli tam za dużo roboty. Policja francuska ochoczo dostarczała Żydów do wagonów w kierunku Auschwitz] itd itp

Szkoda gadać...

Ostatnio edytowany przez Anonymous 17 Mar 2016 20:49, edytowano w sumie 2 razy
 PM off
Krzysztof. lubi ten post.

#180 PostWysłany: 17 Mar 2016 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 135
Kilometry: 223 003
niebieski
"a nuż się trafi"

Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 488 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 4 gości