Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 177 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 16 Lut 2015 18:19 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 1 242 867
Najbardziej opłacalne jest wymienianie w Polsce :) Największa głupota to kupić dolary i tam wymieniać traci się dwukortnie bo za dolary i szekle.

W😲W❗ Loty do Apulii w supercenie 168 PLN 🔥 Mnóstwo dostępnych terminów 💚🤍❤️ W😲W❗ Loty do Apulii w supercenie 168 PLN 🔥 Mnóstwo dostępnych terminów 💚🤍❤️
Wietnam na bogato 💎🤩 8 dni w Da Nang w luksusowym 5* Wyndham Golden Bay ze złotym basenem za 3762 PLN💛😱 Wietnam na bogato 💎🤩 8 dni w Da Nang w luksusowym 5* Wyndham Golden Bay ze złotym basenem za 3762 PLN💛😱
#42 PostWysłany: 16 Lut 2015 22:17 

My wymienialiśmy dolary i euro na lotnisku (pierwszy kantor po odebraniu bagażu) nie było tragedi…
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 09 Kwi 2015 17:33 

Czy ktoś podzieli się aktualnymi informacjami co się obecnie najbardziej opłaca? Ostatnio kurs dolara nieco się zmienił i zastanawiam się czy w dalszym ciągu fest opłacalne jest kupno $ :D
Z kart płatniczych mamy Raiffeizen Wizz oraz T-mobile /dawny Sync/ muszę poczytać jak u nich z wypłatami na miejscu w Izraelu.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 09 Kwi 2015 18:04 

6 wróciliśmy z Izraela. Naczytałem się o tych dolarach i w zasadzie przenosiłem je w kieszeni. Nikt nie kwapił się do przyjmowania płatności w dolarach , za wyjątkiem lotniska. Wypożyczalnia samochodów niby miała pobrać kwotę przy odbiorze w dolarach , ale ograniczyło się do uścisku dłoni i informacji że kwota za wynajem przyjdzie mailem. Ze względu na brak czasu nie rozglądałem się przed wyjazdem za szeklami , ale gdybym znalazł dojście to nawet bym się nie zastanawiał tylko kupował szekle. Co do wypłat z bankomatów to karta z Pekao S.A pozwala na bezproblemową wypłatę , robiłem to 3 razy w bankomatach przy bankach . Przeciętny kurs po którym bank przeliczył to 0,9564 oczywiście nie ma tam Unicreditu i prowizja doszła w wysokości chyba około 4 procent.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 16 Lip 2015 12:45 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 142 806
niebieski
Widziałem ten oraz inne wątki, w których temat płatności w Izraelu był poruszany, jednak nie rozwiało to moich wątpliwości. Niektóre opinie były ze sobą sprzeczne, niektóre oparte na doświadczeniach tylko z jednego miejsca, więc zapytam ponownie, może ktoś jeszcze trochę rozjaśni sytuację 8-)

1) Czy na pewno dolara i szekla można traktować zamiennie? To znaczy czy są miejsca gdzie ktoś nie przyjmie ode mnie dolarów i powie, że płatność tylko w szeklach - np. na targu (zamierzam być zarówno w południowym Izraelu jak i w Jerozolimie czy na obszarze Autonomii, w Jerychu czy w Ramallah)? Czytałem post kolegi nade mną, jednak były też posty osób, które doradzały wziąć ze sobą właśnie dolary, a cały czas głowię się nad walutą i metodami płatności - najkorzystniej byłoby mi wymienić euro, jeszcze w Polsce lub w Izraelu.

2) Wiele osób doradza wypłacanie gotówki na miejscu z bankomatu lub płacenia kartą, natomiast ja jestem jeszcze na etapie upewniania się, że bank nie doliczy mi prowizji a przewalutowanie nastąpi po akceptowalnym kursie. Przepis w tabeli opłat mówiący, że: „operacje gotówkowe w walucie obcej w bankomatach za granicą przy użyciu karty debetowej PKO Ekspres - za każdą operację od wartości operacji - 0,00" rozumiem, że na pewno tak właśnie będzie i chodzi właśnie o pobranie pieniędzy z bankomatu za granicą? ;)
Bank informuje mnie też, że: „Za wypłaty gotówki w walutach obcych operatorzy bankomatów mogą pobierać opłaty.". Jest ktoś w stanie powiedzieć skąd mam wiedzieć czy w danym bankomacie będzie taka opłata?

Jeśli by ktoś umiał pomóc to już bardzo dziękuję. 8-)

#46 PostWysłany: 16 Lip 2015 12:55 
Awatar użytkownika

srebrny
Ad.1
Z tego co się orientuję to USD i NIS nie są zamienne (byłem w Izraelu w 2012). Wziąłem ze sobą trochę USD, bo miałem akurat i tak doradzały różne głosy. Prawie wszystkie przywiozłem z powrotem. Już na lotnisko okazało się, że za transport do miasta płatność tylko w szeklach, więc skorzystałem z bankomatu.
Pabloo uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 16 Lip 2015 13:00 
Awatar użytkownika

Loty: 290
Kilometry: 600 933
niebieski
1) Moim zdaniem szekle koniecznie musisz mieć. W sklepikach z pamiątkami i w ogólnie miejscach turystycznych na pewno dolary przyjmą (raczej po niezbyt korzystnym kursie), ale w innych miejscach (markety, stacje benzynowe itp.) nie spotkałam się z tym żeby ktoś w ogóle próbował płacić dolarami, nigdzie nie było informacji o takiej możliwości.

2) Za wypłaty gotówki w walutach obcych operatorzy bankomatów mogą pobierać opłaty. Jeśli bankomat pobiera dodatkową prowizję to przed wypłaceniem gotówki zawsze o tym informuje, przynajmniej mnie się nie zdarzyło, żeby takiej informacji nie podawał. I to dotyczy bankomatów na całym świecie, z tego co pamiętam w Izraelu żaden bankomat nic dodatkowo nie pobierał.
 Profil Relacje PM off

#48 PostWysłany: 16 Lip 2015 13:01 

Pabloo napisał(a):

1) Czy na pewno dolara i szekla można traktować zamiennie? To znaczy czy są miejsca gdzie ktoś nie przyjmie ode mnie dolarów i powie, że płatność tylko w szeklach - np. na targu (zamierzam być zarówno w południowym Izraelu jak i w Jerozolimie czy na obszarze Autonomii, w Jerychu czy w Ramallah)? Czytałem post kolegi nade mną, jednak były też posty osób, które doradzały wziąć ze sobą właśnie dolary, a cały czas głowię się nad walutą i metodami płatności - najkorzystniej byłoby mi wymienić euro, jeszcze w Polsce lub w Izraelu.

2) Wiele osób doradza wypłacanie gotówki na miejscu z bankomatu lub płacenia kartą, natomiast ja jestem jeszcze na etapie upewniania się, że bank nie doliczy mi prowizji a przewalutowanie nastąpi po akceptowalnym kursie. Przepis w tabeli opłat mówiący, że: „operacje gotówkowe w walucie obcej w bankomatach za granicą przy użyciu karty debetowej PKO Ekspres - za każdą operację od wartości operacji - 0,00" rozumiem, że na pewno tak właśnie będzie i chodzi właśnie o pobranie pieniędzy z bankomatu za granicą? ;)
Bank informuje mnie też, że: „Za wypłaty gotówki w walutach obcych operatorzy bankomatów mogą pobierać opłaty.". Jest ktoś w stanie powiedzieć skąd mam wiedzieć czy w danym bankomacie będzie taka opłata?

byłem w czerwcu br:
- w sklepach nie spotkałem się , by jako coś zwykłego traktowano płatność dolarami, euro, generalnie warunki zakupu poza cenami wypisz wymaluj są na wzór tych w Polsce, płacisz wszędzie szeklami (chyba, że się tak dogadasz płacąc np. dolarami w Palestynie i na straganach np. Starego miasta w Jerozolimie za ich wyroby regionalne, biżuterię itp)
- na miejscu w sklepach za zakupy płaciłem kartą Raiffeisen WIzzair, w bankomacie kartą debetową Smart Bank (debetowa = wszystkie bankomaty w tym w Izraelu za free, bez prowizji banku w Izraelu) np. na potrzeby opłacenia ich transportu np. autobusów do/z Jerozolimy, zakupu u arabów jedzenia itp. wypłaciłem kartą debetową w bankomacie 2 x 600 szekli (zablokowane 2 x ok. 594 zł)
- podsumowując jak masz niepotrzebne dolary amerykańskie, euro wymienisz je bez problemu na miejscu w ich kantorach po kursie prawie bliźniaczym do w Polsce tj. dolar = ok. 3,80 szekli, euro = ok. 4,15 szekli, jak dla mnie posiadanie szekli jest niezbędne i nie kłopotliwe, czego nie można napisać o płaceniu dolarami i euro
 PM off
correos lubi ten post.

#49 PostWysłany: 16 Lip 2015 13:27 
Awatar użytkownika

olus napisał(a):
2) Za wypłaty gotówki w walutach obcych operatorzy bankomatów mogą pobierać opłaty. Jeśli bankomat pobiera dodatkową prowizję to przed wypłaceniem gotówki zawsze o tym informuje, przynajmniej mnie się nie zdarzyło, żeby takiej informacji nie podawał. I to dotyczy bankomatów na całym świecie, z tego co pamiętam w Izraelu żaden bankomat nic dodatkowo nie pobierał.

Sa bankomaty w Izraelu, ktore pobieraja prowizje ale jest to napisane na ekranie w bankomacie. Wyplacalem tak gotowke w Jerozolimie na starym miescie i byla informacja, ze pobiora 6.90 ILS za wyplate z tego bankomatu. Niestety czas mnie gonil wiec nie szukalem innego bankomatu i sie skusilem.

Natomiast wyplacilem gotowke karta mBanku z bankomatu na lotnisku (po prawej stronie jak sie wychodzi na hale przylotow) bez zadnej prowizji po kursie 0,9900 (Maj 2015).
 Profil Relacje PM off

#50 PostWysłany: 16 Lip 2015 18:06 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 1 242 867
Są bankomaty no commison exchange wpłacasz dolce wypłacasz szekle np na Ben Yehuda przy alkoholowym i AM PM chyba BY 69 lub 67.
Ale generalnie polecam kantory wiek jeśli ktoś jest z Wawki, kurs mają najwyższy(szekli nie zabraknie bo wysyłam tam znajomych z Izraela ;p). Często 1-1 gdy aktualnie przez umocnienie szekli i spadek złotówki często sprzedają 1 nis za 1,15 co jest złodziejstwem innych kantorów.
Aktualne kursy u nas można podejrzeć i zdecydować co się bardziej opłaca,wpisując w google : BOI exchange rates i klikając english dla nie znających hebrajskiego :)
Dla wygodnych chyba i tak najlepsza jest karta. Amexy,visy,mastecard powszechnie akceptowane nawet w warzywniakach, jedyny minus to brak możliwości targu u pamiątkarzy.

#51 PostWysłany: 16 Lip 2015 20:22 

Delikatny off top, ale przestroga nieznaczna, zeby nikt nie popełnił tego samego błędu.

W Jerychu wypłacałem pieniądze z Bank of Jordan i (mimo iz każdy przede mną dostał pięknie plik szekli z bankomatu) bankomat wypluł mi jordańska mamonę. Okazuje sie ze w tym banku dla kart zagranicznych bankomat automatycznie wydaje jordanska walutę miast szekli. Czekała mnie od razu wymiana na szekle w okienku. Nie polecam ;)

#52 PostWysłany: 11 Mar 2016 17:32 

Hej, wybieram się do Izraela pod koniec marca. Przeczytałem cały wątek i zdania są podzielone, tym bardziej, że niektóre posty mają już parę lat :roll: . Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat bieżącej sytuacji przy obecnym kursie dolara?
Lepiej kupić szekle w Polsce czy na miejscu (za dolary)?
A może wypłacić szekle od razu z bankomatu w Izraelu? (mam konto w t-mobile, wypłata z bankomatu za darmo, ale dochodzi przewalutowanie).
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 11 Mar 2016 17:35 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Miałam trochę szekli kupionych w Polsce i trochę dolarów wymieniałam na miejscu. Sprawdzaj ceny w kantorach, bo są różne. I wymiana od $100 i w nowych banknotach.
Wypłacałam też z bankomatu - i poszło mi po złodziejskim kursie.
2 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 22 Mar 2016 19:08 

niebieski
Ja wypłacałem z bankomatu. Ale mam konto z darmowymi wypłatami. W sumie tam gdzie i tak musiałbym wymieniać na dolary/euro u nas a dopiero potem na walutę lokalną, to nie narzekam na przewalutowania banku. A bankomaty są tam na lotnisku i w większych miastach. Inna sprawa, że w wielu miejscach da się też płacić kartą. Więc miałem dolary na wszelki wypadek, ale w ogóle ich nie ruszyłem.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 23 Mar 2016 00:23 
Awatar użytkownika

Loty: 360
Kilometry: 634 928
niebieski
Ja również wymiana w PL;) kantor w podziemiach dworca centralnego w Wawie. Sprawdzałem wtedy w 3 kantorach i kurs był praktycznie taki sam i z tego co pamiętam raz albo dwa razy skorzystałem z karty, ale kursu nie pamiętam już. Próbowałem również za pomocą karty kupić bilet w automacie na przystanku w Jerozolimie bo już nie miałem gotówki i gdy automat nie chciał współpracować z moją kartą podszedł do mnie miejscowy i nawiązał dialog:
-Skąd jesteś?
Ja: z Polski
-Wy Polacy to nigdy nie macie pieniędzy

i mówiąc to sypnął mi drobnymi na bilet.
2 ludzi lubi ten post.

#56 PostWysłany: 23 Mar 2016 00:40 
Awatar użytkownika

Loty: 104
Kilometry: 466 167
niebieski
to fakt gdzie się nie pojedzie: "z Polski?? ni mam piniedzy ni mam piniedzy.."
Europa /USA /Kanada /Dominikana /Martynika /Gwadelupa/ St.Lucia /Barbados /Brazylia /Argentyna /Chile /Urugwaj /Egipt /Izrael /ZEA /Dubai /Katar /Etiopia /RPA /Suazi /Tanzania /Singapur /Tajlandia /Indonezja /Filipiny /Australia /Nowa Zelandia /Fidżi /Hawaje /Korea /Japonia
 Profil Relacje PM off
tom971 lubi ten post.

#57 PostWysłany: 02 Kwi 2016 07:34 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 91 172
W moim przypadku konto walutowe w USD sprawdziło bardzo fajnie. Pieniądze wypłaciłem w bankomacie tylko po to żeby opłacić hotel i mieć na bilety komunikacji, natomiast za zakupy płaciłem kartą ;)

#58 PostWysłany: 17 Kwi 2016 12:33 

Loty: 20
Kilometry: 26 146
Dziś lecę do Izraela i mam dolary.
Czy wymieniać na lotnisku czy na miejscu w Jerozolimie szukać kantoru :?: (ponoć na lotnisku jest tam taniej)
Czy muszą być nowe banknoty :?: Troszkę się zmartwiłem ponieważ mam większość w starej szacie graficznej. Nie będzie problemu z wymianą? :?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 17 Kwi 2016 12:52 

niebieski
Absolutnie nie wymieniaj na lotnisku!
Może na pierwszy rzut oka kurs wymiany jest niezły ale dochodzi bardzo wysoka opłata" Kommission" i w rezultacie dużo tracimy O wiele korzystniej jest wymienić już na starym mieście w Jerozolimie. Byłam w Izraelu już 5 razy.
 Profil Relacje PM off
jack.strong lubi ten post.
jack.strong uważa post za pomocny.

#60 PostWysłany: 15 Maj 2016 00:02 

dzisiaj w Krakowie wymieniane szekle, kurs 105 zl za 100 szekli.

mam jeszcze pytanie, czy sa miejsca w izraelu gdzie mozna placic dolarami?

czy tylko szekle?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 177 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość