Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 488 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:18 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 455 640
niebieski
Do utworzenia tego wątku skłonił mnie artykuł dotyczący aresztowania w Dubaju Polaka, który załatwiał się w miejscu publicznym.
Prywatnie jestem otwartą i tolerancyjną osobą, ale mocno wkurzają mnie niedopowiedziane zachowania - przez które cierpi postrzeganie Polski i Polaków. Mam świadomość, że często są to stereotypy i nieprawdy, ale jak widać jeden idiota potrafi narobić dużo szkód, a odbudowa pozytywnego wizerunku trwa latami.
Cieszę się z niedawnych kampanii w telewizjach zachodnich zachęcających do przyjazdu do Polski, ale tak naprawdę to my -Podróżnicy- jesteśmy najlepszymi ambasadorami Polski w świecie.

Artykuł można znaleźć m.in. tu: http://gulfnews.com/xpress/dubai/news/10-days-jail-for-dubai-tourist-who-urinated-in-public-1.1687566
 Profil Relacje PM off
ewaolivka lubi ten post.

Lanzarote z największym aquaparkiem na wyspie 🏊‍♂️🌴 All inclusive za 2599 PLN Lanzarote z największym aquaparkiem na wyspie 🏊‍♂️🌴 All inclusive za 2599 PLN
Lato w Andaluzji ☀️ Fly&drive po Hiszpanii i Gibraltarze za 396 PLN 😍 Lato w Andaluzji ☀️ Fly&drive po Hiszpanii i Gibraltarze za 396 PLN 😍
#2 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:24 
Awatar użytkownika

srebrny
mialem napisac ze powinien dostac baty ale poniewaz nie znam sytuacji( poplawski sie powoluje na dolegliwosci zdrowotne) to powstrzymam sie od wyrazenia opinii

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:36 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie bede odnosił sie do podanego przez Ciebie przypadku tylko tak ogolnie wyraze swoją opinie.

No cóż.. zawsze staram się trzymać poziom i nasz kraj reprezentować najlepiej jak tylko potrafie.
Przystosowuje sie do zasad panujących w danym miejscu i postępuje tak jak wymaga tego dane prawo.
Mógłbym powiedzieć o sobie - podrożuje i nie daje zwrócić na siebie za bardzo uwagi, po prostu chodze cicho swoimi drogami.
W zasadzie jest tylko 1 kwestia, która mnie drażni - wielu wyjezdzajacych na wakacje traci jakiekolwiek hamulce i wlewa w siebie takie ilosci alko jakby widzieli to peirwszy raz na oczy.
Najbardziej irytującą kwestią dla mnie osobiście jest postawa tzw. chojraka po alko. Darcie mordy, zaczepianie i ogolne burackie pobudzenie organizmu po alko.

Zresztą sam doszedłem do pewnego wniosku. Im dalej od Polski tym można spotkać ciekawszych Polaków w podróży. Można spotkać podróżników z pasji, a nie wyjezdzajacych na tydzień raz do roku naje***** "za granice".
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Może był wcześniej np w Maroku, gdzie szczanie na ulicy chyba nie jest niczym nadzwyczajnym...
Poza tym to gość może nie wiedzieć o miejscowych zwyczajach w Dubaju. W Londynie czy w Ustrzykach pewnie by się tak nie zachował. Tak więc ten temat powinien się nazywać "Wizerunek Dubaju za granicą":
5 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:44 

becek napisał(a):
( poplawski sie powoluje na dolegliwosci zdrowotne)
Skoro tak to nie powinien był w ogóle wsiadać do samolotu. Jeśli jednak te tłumaczenia to zwykła ściema to aż radość bierze, że został przykładnie pokarany.
 Profil Relacje PM off
Tulsa lubi ten post.

#6 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:45 
Awatar użytkownika

srebrny
no właśnie nie został
a gdzie baty?
pamiętam jak przyszłość narodu brytyjskiego parę lat temu coś tam zmalowała w Singapurze , jaka to batalie UK przeprowadzi by zwolnic ich owieczki z pręgierza
[url]6842,17521591,Singapur_skazal_na_wiezienie_i_chloste_dwoch_mlodych.html?disableRedirects=true[/url]
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/5-miesiecy-wiezienia-i-chlosta-za-graffiti,138012.html

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez becek, 11 Mar 2016 14:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:48 
Awatar użytkownika

niebieski
mozna tylko pozazdroscic dubajczykom w jaki sposob zarzadzaja i egzekwuja prawo.
taki ład i porzadek na ulicach, chodnikach, w parkach - pozazdroscic.
Czysciutko, że aż miło.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:51 
Awatar użytkownika

srebrny
tylko na mostach sikami jedzie;D

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 11 Mar 2016 14:54 

Zbanowany
Czasem Polaków - budujących nasz wizerunek - spotyka się w różnych miejscach. Z mojego doświadczenia:

a) przed wejściem do metra w Paryżu w "La Defense" - trzeba było uważać, aby nie potknąć się o dwóch bezdomnych; okazuje się, że Ci goście pięknie mówią po polsku (ale "łaciną") i do tego umilają sobie czas dwie butelkami ... polskiej wódki;

b) Barcelona, przy Sagrada Familia - jakiś miły Pan (mało czysty) próbuje zarobić jakiegoś "grosza"; gra na harmonijce ustnej i coś tam śpiewa; akurat gdy ja przechodziłem, to akurat miły Pan typu "mam talent" śpiewał piosenkę "Jolka Jolka pamiętasz"; obok miłego Pana znajdowała się polska gazeta i polska flaga.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 11 Mar 2016 16:40, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Mar 2016 15:02 
Awatar użytkownika

złoty
Zastanawiam sie czy tak nieludzkim jest zrobic siku "na ulicy"? Czy gdy mamy zapalenie pecherza, czy gdy opijemy sie wody I NIE MOZEMY ZNALEZC TOALETY (lub ta - mechaniczna - jest zwyczajnie "out of order") mamy sie zlac w gacie, bo prawo zabrania inaczej?

10 dni wiezienia dla turysty, ktory siknal sobie pod palma jest tak HANIEBNA dla kraju, ktory powstal jako turystyczna wydmuszka, ze zasluguje tylko na potepienie i ostracyzm...
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#11 PostWysłany: 11 Mar 2016 15:04 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 374
Kilometry: 541 022
A ja mam taki, że jak ostatnio zdawałem mieszkanie z AirBNB na Cyprze, to pan Cypryjczyk powiedział, że nie będzie oglądał wszystkich kątów i szuflad, bo on Polakom ufa, gdyż nigdy z nimi nie miał najmniejszych kłopotów.

Innym razem w Alicante, pan z nosem klauna (taka czerwona kulka na twarzy - skądinąd też zaczerwienionej) na twarzy przyatakował nas alkoholowym oddechem i z pożądaniem w głowie pokrzykiwał łan juro, łan juro. Nie daliśmy mu i gdy autobus ruszał (my w autobusie on na przystanku), zaczął krzyczeć już po polsku co o nas myśli :D A nie myślał zbyt dobrze. To że jesteśmy z Polski złapał wtedy, gdy komentowaliśmy jego akcję. Tak poza tym to spotykałem zazwyczaj za granica spoko ludzi z Polski. No może poza lotami do Anglii, gdzie u co poniektórych widać było brak umiaru w alkoholizowaniu się.
 Profil Relacje PM off
horacy19 lubi ten post.

#12 PostWysłany: 11 Mar 2016 15:05 

"(...) he was caught in the act on camera and reported to the police by a man driving a Rolls Royce."
Zawsze wiedziałem, że ci w Rojsach to kapusie :D Pozazdrościć sprawności policji...tym razem.
Jednakże nie przesadzajmy, co to za afera. Jakby przemycał prochy to byłby news.
 PM off
namteH lubi ten post.

#13 PostWysłany: 11 Mar 2016 15:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
@MacKoz
Dubajczycy chyba chcą się dowartościować takimi njusami... Oni w ogóle wiedza gdzie Polska leży?
Gość się zatrzymał, załatwił i pojechał. Ile to mogło trwać? Ten z rojsa to chyba go musiał śledzić albo się nudził po prostu.

nie wiem, nie wiem...

a może sprawa ma po prostu drugie dno...? 8-)

#14 PostWysłany: 11 Mar 2016 15:36 
Awatar użytkownika

Loty: 250
Kilometry: 455 640
niebieski
jakwilk napisał(a):
10 dni wiezienia dla turysty, ktory siknal sobie pod palma jest tak HANIEBNA dla kraju, ktory powstal jako turystyczna wydmuszka, ze zasluguje tylko na potepienie i ostracyzm...

Od turysty przyjeżdżającego do Polski oczekuję, że będzie szanował nasze prawo i kulturę, a nie szczał mi na podwórko (ale jak kto woli).
Jeżeli w krajach muzułmańskich picie alkoholu jest zabronione, to nie otwieram piwa na środku ulicy. Jeżeli w Singapurze żucie gum jest zabronione, to nie robię tego - niezależnie od tego czy mi się to podoba czy nie. Szanuję ich kulturę i ustanowione prawo.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#15 PostWysłany: 11 Mar 2016 15:45 
Awatar użytkownika

złoty
@Kalispell

Brawo! Co za krystaliczny Polak! Zawsze przechodzi na zielonym swietle, zawsze jezdzi zgodnie z przepisami, segreguje smieci i pakuje kupe po swoim kundelku.

Ja niestety taki krystaliczny nie jestem, gdy chce mi sie pipi i nie ma ustepu w okolicy - leje jak zwierze pod drzewem i wierz mi na slowo - cieszy mi sie geba jak nigdy!

Wole byc niegrzecznym turysta, niz formalista z obsikanymi spodniami, przybijajacym piatke napotkanym policjantom, mowiac: "przestrzegam przepisow panowie, na takiego turyste nie mozecie zlego slowa powiedziec!"
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 11 Mar 2016 15:49 
Awatar użytkownika

srebrny
kłopot jest taki ze rodaków z podejściem kolegi jest w Polsce większość
stad wszechobecny smród, brud i obsikane/obsrane wszystko dookoła
bo mi się chce

a ja od dziecka bylem pewnych rzeczy uczony....

kliknij pomógł

Ostatnio edytowany przez Abcn, 12 Mar 2016 11:41, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#17 PostWysłany: 11 Mar 2016 16:01 
Awatar użytkownika

srebrny
Jednego takie szczochinsa nawet samochód google namierzył :lol:
Bohater - szczoch
Miejsce - Kielce, Chorzowska

https://www.google.pl/maps/@50.81238,20 ... 312!8i6656

Załączniki:
szczochins.jpg
szczochins.jpg [ 129.81 KiB | Obejrzany 2863 razy ]
 Profil Relacje PM off
12 ludzi lubi ten post.

#18 PostWysłany: 11 Mar 2016 16:04 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
niebieski
Kalispell napisał(a):
Do utworzenia tego wątku skłonił mnie artykuł dotyczący aresztowania w Dubaju Polaka, który załatwiał się w miejscu publicznym.
No i co z tego wynika?...Trafił się debil to poniesie za to karę. Inaczej popadniemy w paranoję w stylu "To pijak i złodziej bo każdy pijak to złodziej"

Czyżby w innych krajach nie było takich ludzi ? Poczytaj sobie o młodych Anglikach upijających się na wyjazdach (np. w Krakowie) i ich "wyczynach". Czy to świadczy że każdy Anglik to pijak (i złodziej (sic!))? Raczej nie.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 12 Mar 2016 11:43, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 11 Mar 2016 16:06 
Awatar użytkownika

srebrny
bez krępacji

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 11 Mar 2016 16:12 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
niebieski
becek napisał(a):
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/5-miesiecy-wiezienia-i-chlosta-za-graffiti,138012.html
Przynajmniej przypomniałem sobie bardziej klawą akcję ;)

Załączniki:
IMG_0465.JPG
IMG_0465.JPG [ 210.34 KiB | Obejrzany 3022 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 488 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5 ... 25  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości