Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Mar 2016 20:11 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Od dłuższego czasu zastanawiam się, które prawo obowiązuje w samolocie. Z pomocą przychodzi nam ustawa prawo lotnicze (Dz.U.2013.0.1393 t.j.). I tak:
Kod:
Art. 4. Zwierzchnictwo RP w przestrzeni powietrznej
1. Rzeczpospolita Polska ma całkowite i wyłączne zwierzchnictwo w swojej przestrzeni powietrznej/.../.
Tutaj wszystko jasne
Kod:
Art. 6. Właściwość prawa wobec statków powietrznych w polskiej przestrzeni powietrznej na terytorium RP
W czasie lotu w polskiej przestrzeni powietrznej i w czasie przebywania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej wszystkie statki powietrzne oraz osoby i rzeczy na tych statkach podlegają prawu polskiemu, chyba że prawo to stanowi inaczej.
Nadal wszystko jasne
Kod:
Art. 7. Właściwość prawa wobec polskich statków powietrznych
W czasie lotu poza granicami polskiej przestrzeni powietrznej i w czasie przebywania na obszarze niepodlegającym zwierzchnictwu żadnego państwa polskie statki powietrzne oraz osoby i rzeczy na tych statkach podlegają prawu polskiemu, chyba że prawo to stanowi inaczej.

I tu już mam problem - dajmy na to taka Molvanîa (lub inne losowe państwo) ma w swoim prawie zapis analogiczny do dwóch pierwszych artykułów. Czyli w molwańskiej przestrzeni powietrznej obowiązuje prawo molwańskie. Do Molwanii leci polski samolot i w molwańskiej przestrzeni powietrznej dochodzi do zabójstwa. Obowiązywać będzie prawo polskie czy molwańskie?
 Profil Relacje PM off  

Egipska przygoda 🌴 5* hotel z aquaparkiem w Hurghadzie 🏊 All inclusive za 1965 PLN Egipska przygoda 🌴 5* hotel z aquaparkiem w Hurghadzie 🏊 All inclusive za 1965 PLN
Liga Mistrzów na Spotify Camp Nou❗ Loty i wejściówa na mecz FC Barcelony za 1337 PLN 🔥😮 Liga Mistrzów na Spotify Camp Nou❗ Loty i wejściówa na mecz FC Barcelony za 1337 PLN 🔥😮
#2 PostWysłany: 04 Mar 2016 20:19 
Awatar użytkownika

srebrny
krasnal napisał(a):
w czasie przebywania na obszarze niepodlegającym zwierzchnictwu żadnego państwa

Sorry,wysłało mi się bez odpowiedzi.

Wg. prof. stosunków międzynarodowych z którym mieliśmy zajęcia, jeżeli to państwo nie jest uznane przez Państwo Polskie to statki powietrze podlegają prawu polskiemu.

Ostatnio edytowany przez horacy19 04 Mar 2016 20:35, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Mar 2016 20:24 

krasnal napisał(a):
Kod:
Art. 7. Właściwość prawa wobec polskich statków powietrznych
W czasie lotu poza granicami polskiej przestrzeni powietrznej i w czasie przebywania na obszarze niepodlegającym zwierzchnictwu żadnego państwa polskie statki powietrzne oraz osoby i rzeczy na tych statkach podlegają prawu polskiemu, chyba że prawo to stanowi inaczej.

I tu już mam problem...

To jest koniunkcja, obydwa warunki muszą być spełnione by doszło do realizacji, czyli
A - w czasie lotu poza granicami polskiej przestrzeni powietrznej
B - w czasie przebywania na obszarze niepodlegającym zwierzchnictwu żadnego państwa
C - polskie statki powietrzne oraz osoby i rzeczy na tych statkach podlegają prawu polskiemu, chyba że prawo to stanowi inaczej

wtedy gdy A jest 1 i B jest 1, dochodzi do C (C jest 1)
1 = PRAWDA

C = 1 wtedy i tylko wtedy gdy A jest 1 i [jednocześnie] B jest 1 (nie potrafię wpisać prawdziwego znaku koniunkcji, "^")

Inny przykład: po dostaniu wypłaty i wcześniejszym wyjściu z pracy zabiorę córkę do cyrku
Czy zabiorę córkę do cyrku po dostaniu wypłaty i późniejszym wyjściu z pracy? NIE, bo:
- dostałem wypłatę = PRAWDA
- wyszedłem wcześniej z pracy = FAŁSZ
Czy zabiorę córkę do cyrku bez dostania wypłaty i przy wcześniejszym wyjściu do pracy? NIE, bo:
- dostałem wypłatę = FAŁSZ
- wyszedłem wcześniej z pracy = PRAWDA
Czy zabiorę córkę do cyrku po dostaniu wypłaty i [jednocześnie] po wcześniejszym wyjściu z pracy? TAK, bo:
- dostałem wypłatę = PRAWDA
- wyszedłem wcześniej z pracy = PRAWDA
Czy zabiorę córkę do cyrku bez dostania wypłaty i przy późniejszym wyjściu z pracy? NIE, bo:
- dostałem wypłatę = FAŁSZ
- wyszedłem wcześniej z pracy = FAŁSZ

PRAWDA ^ FAŁSZ = FAŁSZ
FAŁSZ ^ PRAWDA = FAŁSZ
FAŁSZ ^ FAŁSZ = FAŁSZ
PRAWDA ^ PRAWDA = PRAWDA

Ostatnio edytowany przez Anonymous, 04 Mar 2016 20:34, edytowano w sumie 1 raz
 PM off  

#4 PostWysłany: 04 Mar 2016 20:33 
Awatar użytkownika

niebieski
@Don_Bartoss
Chyba masz rację, nie wiem dlaczego potraktowałem to jako alternatywę zamiast koniunkcji.
Choć według mnie gdyby zabrakło tam "i" byłoby lepiej zrozumiałe. A jeszcze lepiej bez całego fragmentu "W czasie lotu poza granicami polskiej przestrzeni powietrznej i". Bo jeśli samolot przebywa obszarze niepodlegającym zwierzchnictwu żadnego państwa, siłą rzeczy musi przebywać poza granicami polskiej przestrzeni powietrznej.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 04 Mar 2016 20:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 04 Mar 2016 20:38 

Pamiętaj, że "i" oraz "oraz" to to samo. Gdyby była alternatywa, to byłoby napisane "lub" albo "albo".
- lub, oznacza alternatywę łączną,
- albo, oznacza alternatywę rozłączną (jeśli zrobisz A to nie zrobisz B, jeśli zrobisz B to nie zrobisz A)

"Pójdę do kina albo wybiorę się do lasu"
"Zjem śniadanie lub obiad na mieście"
 PM off  

#6 PostWysłany: 04 Mar 2016 20:41 
Awatar użytkownika

niebieski
@Don_Bartoss, nie musisz mi tłumaczyć logiki matematycznej, miałem z tego dobrą ocenę na studiach. Ale co powiesz o fragmencie, który wyedytowałem powyżej?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 04 Mar 2016 21:02 

@krasnal, zastanawiam się nad tym cały czas. Na podstawie cytowanych przez Ciebie fragmentów, w Twojej propozycji nie widzę słabych stron, tzn. nie umiem sobie "wyobrazić" konstelacji, w której "przebywanie na obszarze niepodlegającym zwierzchnictwu żadnego państwa" nie będzie podzbiorem "lotu poza granicami polskiej przestrzeni powietrznej".

@krasnal, a czy są jakieś terytoria, które znajdują się pod kontrolą organizacji międzynarodowych a nie państw? Niemniej, chyba powinien już tutaj wypowiedzieć się prawnik bo to zgadywanka. Z tamtych cytatów nie potrafię wywnioskować.
 PM off
krasnal lubi ten post.

#8 PostWysłany: 04 Mar 2016 21:27 
Awatar użytkownika

srebrny
przestrzeń należy do do danego kraju
pokład należy do kraju właściciela samolotu-tzn nie mozna sobie ot tak wejsc na poklad np. lufthansy
trzeba miec zgodę kapitana

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Mar 2016 21:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Ale tu chodzi o przestrzeń powietrzną, która nie jest własnością danego państwa jest natomiast przestrzenią międzynarodową. Tzn. że w samolocie przebywającym w przestrzeni powietrznej międzynarodowej (czyli tej niepodlegającej jurysdykcji żadnego państwa) stosuje się prawo kraju, którego własnością jest samolot (jest wpisany w rejestrze danego państwa).
2 ludzi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 04 Mar 2016 21:41 

Zabawa polega na tym, żeby poruszać się w ramach tych trzech cytatów zaprezentowanych przez @krasnal.
 PM off  

#11 PostWysłany: 04 Mar 2016 21:51 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
@krasnal, a czy są jakieś terytoria, które znajdują się pod kontrolą organizacji międzynarodowych a nie państw? Niemniej, chyba powinien już tutaj wypowiedzieć się prawnik bo to zgadywanka. Z tamtych cytatów nie potrafię wywnioskować.

Jedyne co mi przychodzi do głowy to Antarktyda, choć to raczej terra nullius.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 04 Mar 2016 22:02 
Awatar użytkownika

niebieski
krasnal napisał(a):
Choć według mnie gdyby zabrakło tam "i" byłoby lepiej zrozumiałe. A jeszcze lepiej bez całego fragmentu "W czasie lotu poza granicami polskiej przestrzeni powietrznej i". Bo jeśli samolot przebywa obszarze niepodlegającym zwierzchnictwu żadnego państwa, siłą rzeczy musi przebywać poza granicami polskiej przestrzeni powietrznej.

Nie do końca.
"W czasie lotu poza granicami polskiej przestrzeni powietrznej i w czasie przebywania na obszarze niepodlegającym zwierzchnictwu żadnego państwa (...)"
To dwie różne rzeczy. Bo samolot może (niestety) przebywać na obszarze np. morskim lub lądowym niepodlegajacym zwierzchnictwu żadnego państwa... Więc "i" jest moim zdaniem uzasadnione i stanowi szersza przesłankę niż tylko przestrzeń powietrzna.
Kara lubi ten post.

#13 PostWysłany: 04 Mar 2016 22:09 
Awatar użytkownika

niebieski
A lot nie jest przebywaniem? Razem z @Don_Bartoss jesteśmy zgodni co do tego, że zachodzi koniunkcja, czyli muszą być spełnione jednocześnie obie przesłanki:
- lotu poza granicami polskiej przestrzeni powietrznej;
- przebywania na obszarze niepodlegającym zwierzchnictwu żadnego państwa;
Problem jest w tym, że druga przesłanka jest uszczegółowieniem pierwszej.
Im więcej nad tym myślę, tym jestem bardziej głupi...
EDIT: dalsza rozkmina. @gosiagosia podsunęła słuszny pomysł. Pojawia się zwrot "na obszarze". Obszar według definicji idzie w parze ze słowem "lądowy" lub "morski". Czyli "przebywanie na obszarze" oznacza, że samolot musi wylądować np. na Antarktydzie lub wodować na wodach międzynarodowych...

Ostatnio edytowany przez krasnal, 04 Mar 2016 22:21, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 04 Mar 2016 22:19 
Awatar użytkownika

niebieski
Raczej rozszerzeniem :)
Edit: lub się rozbić. I to jest chyba sedno zapisu.
Kara lubi ten post.

#15 PostWysłany: 04 Mar 2016 22:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Albo wylecieć w kosmos (bez skojarzeń).
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 04 Mar 2016 22:37 

krasnal napisał(a):
EDIT: dalsza rozkmina. @gosiagosia podsunęła słuszny pomysł. Pojawia się zwrot "na obszarze". Obszar według definicji idzie w parze ze słowem "lądowy" lub "morski". Czyli "przebywanie na obszarze" oznacza, że samolot musi wylądować np. na Antarktydzie lub wodować na wodach międzynarodowych...

Tak, ale to wychodzi poza przytoczone przez Ciebie zapisy. Nie jestem prawnikiem, więc posługiwanie się zewnętrznymi źródłami nie wchodzi w moim przypadku w grę. Moim zdaniem nie da się rozstrzygnąć Twoich wątpliwości posługując się jedynie przytoczonymi przepisami.
 PM off  

#17 PostWysłany: 04 Mar 2016 22:45 

niebieski
krasnal napisał(a):
I tu już mam problem - dajmy na to taka Molvanîa (lub inne losowe państwo) ma w swoim prawie zapis analogiczny do dwóch pierwszych artykułów. Czyli w molwańskiej przestrzeni powietrznej obowiązuje prawo molwańskie. Do Molwanii leci polski samolot i w molwańskiej przestrzeni powietrznej dochodzi do zabójstwa. Obowiązywać będzie prawo polskie czy molwańskie?

Na gruncie art. 4 lit. b) Konwencji Tokijskiej z 1963 r. (Konwencja z 14.09.1963 r. w sprawie przestępstw i niektórych czynów popełnionych na pokładzie statków powietrznych), wyszło mi, że obowiązywać będzie prawo polskie z wyjątkiem sytuacji, gdy zabójcą lub zabitym będzie Molwanin; wtedy właściwe będzie prawo molwańskie; ale oczywiście mogę się mylić, bo w ogóle się nie znam na międzynarodowym prawie lotnicznym; tak tylko się wymądrzam ;-)

http://www.stosunki.pl/?q=node/1109

"Artykuł 4

Umawiające się Państwo nie będące Państwem rejestracji nie może przeszkodzić kontynuowaniu lotu przez statek powietrzny, w celu wykonania jurysdykcji karnej w stosunku do przestępstwa popełnionego na pokładzie, z wyjątkiem wypadków gdy:
a) przestępstwo wywarło skutek na terytorium tego Państwa;
b) przestępstwo zostało popełnione przez obywatela tego Państwa
lub w stosunku do takiego obywatela albo osobę posiadającą stałe miejsce zamieszkania w tym Państwie:
c) przestępstwo narusza bezpieczeństwo tego Państwa;
d) przestępstwo stanowi naruszenie jakichkolwiek reguł lub przepisów dotyczących lotu lub manewrowania statkiem powietrznym, obowiązujących w tym Państwie;
e) wykonanie tej jurysdykcji jest konieczne w celu zapewnienia poszanowania jakiegokolwiek zobowiązania tego Państwa wynikającego
z wielostronnej umowy międzynarodowej."
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 9 gości