Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 99 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 03 Mar 2016 10:05 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
Co do opłat lotniskowych w bilecie to można to w sumie łatwo sprawdzić (jak się kupowało bilet na stronie linii to na pewno a jak przez pośrednika to nie wiem bo nie kupowałem)

Jak jest na bilecie taka pozycja to opłata wliczona jak nie ma to nie wliczona

AirAsia
Domestic passenger service charge - (wskazana pełna kwota)

CEBU Pacific
Passenger service charge (LI) - (wskazana kwota bez podatków a podatki poniżej w następnej jednej lub dwóch pozycjach)

Philippine Airlines
Passenger service charge (LI) - (wskazana pełna kwota)

Na lotach krajowych z Manilii powinno być 200php za osobę a z Cebu 300php (dane aktualne dla biletów kupowanych w tym roku).
 Profil Relacje PM off  

Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN Słoneczny Cypr w dobrej cenie 🏝️🌞 Loty i 7 noclegów w Ajia Napie za 809 PLN
All inclusive na Riwierze Tureckiej ☀️🌴 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1709 PLN 😎 All inclusive na Riwierze Tureckiej ☀️🌴 Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu za 1709 PLN 😎
#62 PostWysłany: 03 Mar 2016 13:41 
Awatar użytkownika

niebieski
maarcin1938 napisał(a):
@kb_poland

Nie jest to prawdą. Nie ma juz zadnych opłat miedzynarodowych. 3 dni temu wylatywałem z Manili lotem miedzynarodowym i opłata terminal Fee juz nie istnieje dodatkowa (wszystko jest w bilecie). - potwierdzane wczesniej na lotnisku.

Taki zapis znalazłem w potwierdzeniu rezerwacji od Cebu Pacific:
"Terminal fees of guests exiting and transiting Manila and Cebu to domestic destinations are included in total amount paid. Beginning February 1, 2015, terminal fees of guests exiting and transiting Manila to international destinations are also included in the total payment."
 Profil Relacje PM off
dzeeej uważa post za pomocny.

#63 PostWysłany: 24 Cze 2016 12:49 
Awatar użytkownika

Loty: 319
Kilometry: 796 245
niebieski
Zapis powyzej wszystko wyjasnia , jednak obydwoje mielismy rację , miedzynarodowe terminal fee owszem jest zniesione ale tylko w Manili.
Sprawdzone na wlasnej skórze pod koniec maja lecąc ponownie CEB-KUL musialem znow zaplacic terminal fee :)

#64 PostWysłany: 19 Paź 2016 14:24 

Czesc, lecimy z Warszawy do Pekinu (tam 15h przewy), nastepnie ladujemy w Manili o 1 w nocy i teraz pytanie czy lepiej gdzies na miejscu przenocowac czy uciekac od razy na Bohol/Palawan ? Jeżeli uciekacac to najwazniejsze pytanie czy i o ktorej rezerwowac samolot z Manili chyba ze lepiej kupic bilet na miejscu ?
 Profil Relacje PM off  

#65 PostWysłany: 19 Paź 2016 14:30 

@‌Riux‌, jak przylatujesz o 1:00 to zarezerwuj pierwszy lot rano i przenocuj gdzieś blisko lotniska. Jeśli nie masz szczególnych upodobań w stylu:
- łapanie szczurów,
- podziwianie betonowych bloków,
- spacery po cmentarzach,
- omijanie śmieci w czasie pieszych przechadzek,
- stanie w korkach,
to oznacza, że 99 proc. "atrakcji" Manili nie jest dla Ciebie. Spędź tam jak najmniej czasu.
Zarezerwuj przelot w Cebu z wyprzedzeniem.
 PM off  

#66 PostWysłany: 19 Paź 2016 14:39 

srebrny
Riux napisał(a):
Czesc, lecimy z Warszawy do Pekinu (tam 15h przewy), nastepnie ladujemy w Manili o 1 w nocy i teraz pytanie czy lepiej gdzies na miejscu przenocowac czy uciekac od razy na Bohol/Palawan ? Jeżeli uciekacac to najwazniejsze pytanie czy i o ktorej rezerwowac samolot z Manili chyba ze lepiej kupic bilet na miejscu ?

mysmy poprostu zostali na lotnisku czekaj na pierwszy lot na Bohol, ktory byl okolo 6 rano juz nawet nie pamietam.
 Profil Relacje PM off
Riux lubi ten post.
Riux uważa post za pomocny.

#67 PostWysłany: 19 Paź 2016 14:42 
Awatar użytkownika

niebieski
Też nie przypadła mi do gustu Manila, ale spędziłem tam dzień i da sie wytrzymac. Ja akurat zostałem na Makati, jest choas ale jak już się jest na drugim końcu swiata to chociaz na te kilka godzin nie darowałbym sobie gdybym nie pospacerował po Manili.
taxi jechalem z lotniska w nocy tylko 30 min do Makati, korków nie było, zreszta w drugą strone z Makati na lotnisko tez nie stalem w korkach, moze dlatego ze był weekend.
jednakze opcję 1 dnia w Manili polecam w drogę powrotną, tak zeby miec pewnosc ze nie spoznisz sie na lot do domu, w pierwszą stronę j/w.
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 19 Paź 2016 14:43 

michcioj napisał(a):
Riux napisał(a):

mysmy poprostu zostali na lotnisku czekaj na pierwszy lot na Bohol, ktory byl okolo 6 rano juz nawet nie pamietam.

Bilety rozumiem ze kupowaliście na miejscu tak ? Są duże różnice pomiedzy cenami na miejscu a cenami z neta ?

-- 19 Paź 2016 14:46 --

maarcin1938 napisał(a):
Też nie przypadła mi do gustu Manila, ale spędziłem tam dzień i da sie wytrzymac. Ja akurat zostałem na Makati, jest choas ale jak już się jest na drugim końcu swiata to chociaz na te kilka godzin nie darowałbym sobie gdybym nie pospacerował po Manili.
taxi jechalem z lotniska w nocy tylko 30 min do Makati, korków nie było, zreszta w drugą strone z Makati na lotnisko tez nie stalem w korkach, moze dlatego ze był weekend.
jednakze opcję 1 dnia w Manili polecam w drogę powrotną, tak zeby miec pewnosc ze nie spoznisz sie na lot do domu, w pierwszą stronę j/w.

Taki właśnie jest plan, wylatujemy do Pekinu ok 6 rano z Manili więc na pewno dzięń wcześniej przylecimy do Manili żeby uniknąć niepotrzebnego stresu :)
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 19 Paź 2016 14:46 

srebrny
Bilety najlepiej kupować przez internet i z wyprzedzeniem.
Ja byłem w Manilii 4 dni i dobrze ten czas wspominam, zdecydowanie lepiej, niż Jakartę, a czasu, bynajmniej nie spędzałem na łapaniu szczurów, czy medytowaniu na cmentarzach, choć Manilla jest wprost idealna do tego typu "eksploracji" :)
 Profil Relacje PM off  

#70 PostWysłany: 19 Paź 2016 15:08 
Awatar użytkownika

Loty: 323
Kilometry: 722 212
niebieski
@‌smieci‌ napisał : Co do opłat lotniskowych w bilecie to można to w sumie łatwo sprawdzić (jak się kupowało bilet na
CEBU Pacific
Passenger service charge (LI) - (wskazana kwota bez podatków a podatki poniżej w następnej jednej lub dwóch pozycjach)

@‌smieci‌ z Manili na Bohol mam tą pozycję Passenger service charge (LI), czyli podatku nie muszę płacić ?
Jeżeli chodzi o Puerto Pr. - Manila to mam takie opłaty (screen) i z nich wynika że muszę płacić podatek bo nie ma tej pozycji Passenger service charge (LI). Czy dobrze rozumiem :?: :?:

Załącznik:
pp.jpg
pp.jpg [ 25 KiB | Obejrzany 902 razy ]

Image

Ostatnio edytowany przez mmaratonczyk, 19 Paź 2016 15:42, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 19 Paź 2016 15:16 

srebrny
Riux napisał(a):
michcioj napisał(a):
Riux napisał(a):

Bilety rozumiem ze kupowaliście na miejscu tak ? Są duże różnice pomiedzy cenami na miejscu a cenami z neta ?

tak jak mowili inni kupuj bilety wczesniej przez neta.
 Profil Relacje PM off  

#72 PostWysłany: 19 Paź 2016 16:49 

michcioj napisał(a):
Riux napisał(a):
michcioj napisał(a):
Riux napisał(a):

tak jak mowili inni kupuj bilety wczesniej przez neta.

Dzieki za info, widze ze ceny na dzien dzisiajeszy sa dobre wiec pierwszy lot na pewno wykupie na dniach, zastanawiam sie tylko czy jest szansa zdarzyc na samolot o 03:00 ale moze byc ciezko wiec rozsadniejsza opcja bedzie bilet o 06:00

Reszte biletów tez pewnie kupie tak jak radzicie z wyprzedzeniem ale boje sie ze nie trafie z pogoda w grudniu i nie bedzie mozliwosci zmiany lotow . . .
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 19 Paź 2016 18:01 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
srebrny
mmaratonczyk napisał(a):
@‌smieci‌ napisał : Co do opłat lotniskowych w bilecie to można to w sumie łatwo sprawdzić (jak się kupowało bilet na
CEBU Pacific

@‌smieci‌ z Manili na Bohol mam tą pozycję Passenger service charge (LI), czyli podatku nie muszę płacić ?
Jeżeli chodzi o Puerto Pr. - Manila to mam takie opłaty (screen) i z nich wynika że muszę płacić podatek bo nie ma tej pozycji Passenger service charge (LI). Czy dobrze rozumiem :?: :?:

Załącznik:
pp.jpg

Dokładnie tak. Z Manili masz opłatę wliczoną a w Puerto Princesa musisz zapłacić 200php od osoby na lotnisku.
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk uważa post za pomocny.

#74 PostWysłany: 15 Gru 2016 08:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Tylko Uber.
Zamiast 160 zapłaciłbyś 70 php.

Jeżeli ktoś ma problem z uberem, to jak na wszystkich lotniskach świata, piętro wyżej na odloty i tam łapiemy biała taksówkę, która właśnie ktoś podjechał i oczywiście pilnujemy aby pan włączył licznik. Jak nie włączył, to stanowczo prosimy o opuszczenie taksówki.

Tylko po co tyle zachodu skoro jest uber ?
 Profil Relacje PM off
michcioj lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#75 PostWysłany: 15 Gru 2016 09:08 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
yaacek napisał(a):
Jak nie włączył, to stanowczo prosimy o opuszczenie taksówki.

W sumie o tym nie myślałem. Ale rzeczywiście, poproszenie kierowcy o opuszczenie taksówki i jej czasowe przejęcie może być najtańszym rozwiązaniem. ;)
7 ludzi lubi ten post.

#76 PostWysłany: 26 Gru 2016 13:22 
Awatar użytkownika

niebieski
Sudoku napisał(a):
yaacek napisał(a):
Jak nie włączył, to stanowczo prosimy o opuszczenie taksówki.

W sumie o tym nie myślałem. Ale rzeczywiście, poproszenie kierowcy o opuszczenie taksówki i jej czasowe przejęcie może być najtańszym rozwiązaniem. ;)

Pisanie na drugim końcu świata na telefonie nie jest tym samym co w biurze czy domu.
Wiec wypowiedzi są proste , ale pożyteczne.

Jak widać nie dla wszystkich.
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 24 Lut 2017 12:49 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Zbanowany
Roku napisał(a):
Przy wyjściu trzeba uważać na naciągaczy, mnie zaczepił jakiś typ w mundurze z walkie talkie i mówi coś o licencjonowanych taksówkach. Poszedłem z nim kawałek, on że zaprasza do biura, w biurze na świezym powietrzu (ale wynajem aut tez się tak odbywa na MNL) coś tam paple i wypisuje karteluszek na 1350 PHP (27 USD) za odcinek 3 km. Jak zobaczyłem tę cenę, to mówię, panie, daj sobie pan na wstrzymanie i odszedłem, kawałek dalej za taxi zapłaciłem 150 PHP. Także uważać na naciągaczy.

W grudniu 2016 nie było opłat wylotowych ani na lotach krajowych, ani na zagranicznych.

Ten co Cie zaczepił, to tak zwane Fixed Rate Taxi. Pieruńsko drogie. Tym razem, jak byłem, to do żółtych taksówek nie było ani jednego człeka w kolejce :)

#78 PostWysłany: 24 Lut 2017 13:17 

Loty: 146
Kilometry: 290 982
niebieski
W styczniu braliśmy białą taksę z terminalu domestic do Mall of Asia. Władowaliśmy się w piątkę z bagażami, taksówka była taka większa, chociaż 5-osobowa. W połowie drogi skapnęliśmy się, że gość nie wystartował licznika. Dojechaliśmy na miejsce - gość że 500 peso. Mówię mu, że w życiu mu tyle nie dam. Dookoła stało pełno policjantów, bo akurat były wybory Miss Universe w tym czasie. Dałem mu 200 peso i odszedłem bez słowa. W sumie i tak pewnie przepłaciłem.

#79 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:13 

Loty: 1077
Kilometry: 1 066 372
platynowy
Minimalnie.

Ja jechałem z Mall of Asia na Terminal 3 i były spore korki - zapłaciłem z napiwkiem 150 (na liczniku było jakieś 120).

#80 PostWysłany: 24 Lut 2017 14:19 
Awatar użytkownika

Loty: 201
Kilometry: 399 152
niebieski
Dobrym wyjściem jest UBER.
Niestety do taksówek potrafią być gigantyczne kolejki, czekania nawet na godzinę.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 99 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości