Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 23  Następna
Autor Wiadomość
#241 PostWysłany: 16 Lut 2016 07:02 

Loty: 14
Kilometry: 15 993
Raczej tylko w centrum zwiedzanie nigdzie więcej nie planuje.
 Profil Relacje PM off  

Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊 Kreta all inclusive od 2097 PLN ☀️💙 Tydzień w 4* hotelu z parkiem wodnym 🌊🏊
Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️ Teneryfa all inclusive za 2449 PLN🍹🍴 Tygodniowy relaks na Wyspach Kanaryjskich 🌴☀️
#242 PostWysłany: 16 Lut 2016 08:26 
Awatar użytkownika

niebieski
W takim razie £6.50 wystarczy. Pamiętaj o "odbiciu" karty: w autobusie - raz (wejście), w metrze, kolejce czy pociągu - 2 razy (wejście i wyjście).
 Profil Relacje PM off  

#243 PostWysłany: 18 Lut 2016 15:27 

Loty: 14
Kilometry: 15 993
Takie spostrzeżenia może się komuś przydadzą.

Karty Oyter niestety nie można nabyć na lotnisku w Stansted, tam są dwa punkty które sprzedają Visitor Oyster Card ( z tabeki kosztów nie jest taka zła chociaż różni się od zwykłej oysterki).

Kartę Oyster dostałem na Kings Cross z automatu obsługa bardzo miła pomaga w wyborze odpowiedniej opcji zakupu karty.
 Profil Relacje PM off  

#244 PostWysłany: 01 Mar 2016 15:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Raphael napisał(a):
Myślałem o zarejestrowaniu kart zbliżeniowych w ichnim systemie, ale na dwie osoby karty zbliżeniowe ma jedna :? stąd poniższe pytanko...

Jak najlepiej zrobić w sytuacji gdy osoba (X) posiada dwie różne wydane na nią karty, (A) i (B), a jednocześnie podróżować i płacąc w systemie contactless będą dwie osoby, (X) i (Y), mające do dyspozycji wspomniane już (A) i (B):
a) kartę (A) zarejestrować na (X), a kartę (B) na (Y)
b) obie karty, (A) oraz (B), zarejestrować na (X)
c) kartę (A) zarejestrować na (X), a karty (B) nie rejestrować w ogóle
d) jakieś inne pomysły

Kara napisał(a):
@Raphael b.

Na pewno nie będzie przeszkadzało, że dwie karty zarejestrowane na jedną osobę będą "jeździły" w tym samym czasie ?
 Profil Relacje PM off  

#245 PostWysłany: 01 Mar 2016 15:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie - z takim wyjątkiem: https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/o ... card-clash.

PS Dla potomnych ;-) - 2 karty Oyster zarejestrowane na tę samą osobę (to samo konto TfL) też mogą jeździć w tym samym czasie, ale ta, która użyczana jest innej osobie może być tylko doładowana w PAYG (na zasadzie elektronicznej portmonetki) i przeznaczona dla osoby dorosłej, a nie mieć np. załadowany bilet miesięczny czy Young Visitor Discount. W przeciwnym razie - gwarantowana randka z policją.

Ostatnio edytowany przez Kara, 01 Mar 2016 15:47, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.
maczala1 uważa post za pomocny.

#246 PostWysłany: 01 Mar 2016 15:39 
Awatar użytkownika

maczala1 napisał(a):
Na pewno nie będzie przeszkadzało, że dwie karty zarejestrowane na jedną osobę będą "jeździły" w tym samym czasie ?

Ja zawsze tak robię w Londynie. Nigdy nie było żadnych problemów. Mam dwie karty zbliżeniowe - moja połowa żadnej. Obydwie zarejestrowane na TFL na mnie. Wszystko wchodzi ok. Ale żadnej kontroli nigdy nie miałem. Ale nie wydaje mi się, że byłby to dla nich problem.
 Profil Relacje PM off
maczala1 lubi ten post.
maczala1 uważa post za pomocny.

#247 PostWysłany: 19 Mar 2016 12:57 

hejo :-)

czym się różni OYSTER CARD od VISITOR OYSTER CARD? którą lepiej kupić na podróż dla osoby dorosłej i dziecka 14 lat, na 3 dni (piątek - poniedziałek)? ile tych kart muszę kupić?
 Profil Relacje PM off  

#248 PostWysłany: 19 Mar 2016 13:07 
Site Admin
Awatar użytkownika

Niczym poza faktem, że karty Visitor nie możesz oddać odzyskując 5 GBP kaucji. No i trochę inaczej wygląda
 Profil Relacje PM off  

#249 PostWysłany: 12 Kwi 2016 11:48 

witam jadę pociągiem NationalExpress z lotniska Stansted do Liverpool Street (bo z tego co widze tylko tam jedzie) potem muszę skorzystać z metra albo autobusów czyli muszę przejść do Liverpool Street station underground i tam kupię normalnie już oyster card ? a jeśli chciałbym skorzystać z tygodniowej travelki kupuje ja na stacji z której wysiadłem i przechodzę do metra ?
Oyster kupuję
 Profil Relacje PM off  

#250 PostWysłany: 10 Maj 2016 22:58 
Awatar użytkownika

niebieski
:!: Od września "bonus" dla użytkowników PAYG - jazda 2 autobusami w ciągu 1 godziny za cenę pojedynczego przejazdu, tj. £1.50. :!:
http://www.bbc.com/news/uk-england-london-36256137
 Profil Relacje PM off
krrnadam uważa post za pomocny.

#251 PostWysłany: 07 Cze 2016 23:43 

niebieski
jak wygląda przesiadka z metra do metra czy tam też się odbija kartę czy tylko przy wejściu na stacje i wyjściu ze stacji (jak to jest w Paryżu czy Barcelonie) poruszać się będę głównie w strefie 1

mam tylko jedna kartę aliora w GBP więc jestem zmuszony do zakupu 1 oyster dla żony :(
w sumie to nigdzie nie jest napisane (nie znalazłem przynajmniej) że nie można drugi raz kartą na wejściu i wyjściu skasować

#252 PostWysłany: 08 Cze 2016 00:22 

Prawie zawsze jak przechodzisz na danej stacji z jednej linii metra na inną to nie musisz odbijać karty/oystera. Są wyjątki, ale system jest inteligentny i nie traktuje takiego wyjścia jako dwóch odrębnych podróży tylko jako jeden przejazd.

Zakup oystera to nie tragedia. Na koniec możesz zwrócić kartę i odzyskać depozyt i pozostałe środki.

Nie można użyć jednej karty/oystera dla dwóch osób.
 Profil Relacje PM off
misiakrp uważa post za pomocny.

#253 PostWysłany: 08 Cze 2016 00:29 

niebieski
dziękuje
na stacji Pancras będę koło 18 w niedziele, orientujesz się czy tam można zdać kartę i odebrać ew. nadpłate ?
ew. co jeśli zabiorę kartę z środkami do domu bo być może kiedyś wrócę czy te środki cały czas będą ?

#254 PostWysłany: 08 Cze 2016 00:40 

Środki można odzyskać (gotówką) w niektórych automatach do doładowania oystera. Fizyczna karta w postaci trwale nieaktywnej zostaje u Ciebie. Nie znam zbyt dobrze stacji St Pancras, ale sądzę, że w pobliskiej stacji metra powinien być odpowiedni automat. Możesz oczywiście zatrzymać tę kartę i skorzystać z niej podczas przyszłych pobytów w Londynie.
 Profil Relacje PM off  

#255 PostWysłany: 08 Cze 2016 21:51 
Awatar użytkownika

Loty: 127
Kilometry: 182 849
niebieski
krrnadam napisał(a):
co jeśli zabiorę kartę z środkami do domu bo być może kiedyś wrócę czy te środki cały czas będą ?

Środki na karcie Oyster nie przepadają. Byłam teraz na przełomie kwietnia i maja w Londynie i miałam kartę Oyster, którą używałam w 2006 roku na jesieni. Moje 4 funty ciągle na niej były :D
Teraz wracając do Polski specjalnie doładowałam obie karty kwotą o ok. 2 funty wyższą, niż potrzebowałam. Powinno to starczyć na 1 przejazd autobusem. Jeśli w przyszłości będę późno przyjeżdżać do znajomych to akurat do nich dojadę, bez stresu, gdzie w środku nocy mogę doładować Oysterkę ;)
Warto tylko mieć świadomość, że ceny na komunikację miejską w Londynie zmieniają się praktycznie co roku, więc te zamrożone funty tracą na wartości.
 Profil Relacje PM off  

#256 PostWysłany: 08 Cze 2016 23:07 

@Cicha_Woda
Ten cytat to akurat nie ze mnie:) ale poza tym słuszne spostrzeżenie.

Funty tak samo tracą na wartości niezależnie od tego czy trzymasz je na Oysterze, w skarpecie czy na nieoprocentowanym koncie... Zgodzę się, że londyńska komunikacja drożeje odczuwalnie i chyba szybciej niż inflacja.
 Profil Relacje PM off
Cicha_Woda lubi ten post.

#257 PostWysłany: 14 Lip 2016 17:04 

Loty: 77
Kilometry: 99 326
Małe pytanko
To będzie pierwszy raz w Londonie, grupa 9os. Z komunikacji chcemy skorzystać jeden raz, reszta na nogach. Co bardziej opłaci się na podróż z Watford Junction do St. Paul? Oyster czy jakiś bilet jednorazowy?
 Profil Relacje PM off  

#258 PostWysłany: 14 Lip 2016 18:35 

Oyster. Po użyciu można zwrócić karty w automacie i odzyskać kaucję i niewykorzystane środki.
 Profil Relacje PM off  

#259 PostWysłany: 26 Sie 2016 10:18 

Witam

Mam pytanko, otóż będę wizytował w Londynie od 13.10 do 16.10, tak rzeczywiście będę miał do zwiedzania pełne dwa dni (14 i 15), w składzie: 2 osoby dorsłe i czwórka dzieci (2, 8, 15, 17) i tutaj rodzą się moje pytania:

1. Jaki typ biletów lub kart i ile, zakupić na ten pobyt (będziemy się poruszać głównie pomiędzy strefami 1 i 2)
2. Jak najtaniej dostać się do Warner Bros. Studio Tour London (oczywiście tanio i szybko)

Z góry dziękuję za odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

#260 PostWysłany: 26 Sie 2016 12:54 

Odpowiem na pytanie 2. My pojechaliśmy pociągiem z dworca London Euston do Watford Junction. Czas jazdy z tego co pamiętam to koło 20 minut. Można przejechać używając Oyster Card, czytniki są na obu dworcach. O ile pamiętam pobrało nam to z kart po 5 funtów, oczywiście w jedną stronę. Pod dworcem w Watford jest przystanek autobusu który jedzie prosto do Warner Bros. Nie da się przeoczyć tego autobusu, jest oklejony bardzo wyraźnie.

Oczywiście rozumiem, że bilety do samego Warner Bros macie już kupione, bo nie kupicie ich na miejscu, można tylko przez internet. Życzę miłych wrażeń.

Ostatnio edytowany przez michzak, 26 Sie 2016 13:13, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 448 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 23  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości