Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 24 Lut 2016 22:51 

Wybieram się w podróż po Azji Południowo-Wschodniej bez limitu czasu, może trwać nawet rok. Szukam osób, które na jakieś etapy mojej podróży chciałyby się dołączyć. Zawsze to raźniej i koszta mniejsze ;)
Zamierzam odwiedzić: Chiny, Tajlandia, Birma, Laos, Kambodża, Wietnam, Malezja, Singapur, Indonezja, Filipiny, być może krótki epizod w Australii.

Przedstawię z grubsza moje plany:
wylot najpewniej tej jesieni (listopad-grudzień) z Warszawy do Szanghaju (ok. 1200zł), po zwiedzeniu Szanghaju przejazd superszybką koleją do Hong Kongu (400zł), następnie przelot Air Asią do Bangkoku (ok. 350zł). Dalsze plany są już luźne i bedę decydował na bieżąco. Natomiast pewne jest, że chcę bez pośpiechu zobaczyć wszystkie najładniejsze zakątki Indochin i pomieszkać trochę w Bangkoku, Chiang Mai, rajskich wyspach Tajlandii, Malezji i Filipin. W planach również wyprawy do dżungli (trekkingi w północnej Tajlandii, Laosie, Taman Negara, Borneo), odwiedzanie licznych parków narodowych jakie znajdą się na trasie.

Wyprawa ma być z założenia niskobudżetowa z plecakiem, więc hotele i drogie noclegi odpadają. Zamierzam korzystać z szeroko rozbudowanej siatki połączeń tanich linii lotniczych (głównie Air Asia). Linia ta lata również tanio do Perth w Australii, więc niewykluczone że zahaczę też o ten kraj-kontynent. Poza tym wiadomo; autobusy, pociągi, w Laosie spływ Mekongiem.

Co do kosztów, nie będę podsumowywał całej wyprawy (wątpię czy ktoś byłby chętny na całość), ale trochę wydatków opiszę:
-wizy: połowa krajów przyznaje darmowe wizy dla Polaków, na drugą połowę trzeba będzie przeznaczyć ok. 1000zł (w tym najdroższe Chiny 200zł i Wietnam 250-300zł)
-lot Warszawa-Szanghaj za ok. 1200zł (Aeroflotem przez Moskwę lub Etihad/Air Berlin przez Berlin i Abu Dabi).
-lot powrotny będę się starał brać w Rainbow Tours w promocyjnych cenach (200-600zł) bezpośrednio z Bangkoku do Warszawy

Krótko o mnie: mam 30 lat, dobry poziom angielskiego (pracuję w Wielkiej Brytanii, gdzie odkładam fundusze na podróż).
Jeśli będą jakieś pytania od zainteresowanych, z przyjemnością odpowiem. ;)
 Profil Relacje PM off  

Mekka globtroterów 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2922 PLN 🔥😍 Mekka globtroterów 😎 Loty do Namibii (z bagażem) od 2922 PLN 🔥😍
Urlop w Egipcie 🌴 5* resort z all inclusive i aquaparkiem nad Morzem Czerwonym za 1960 PLN 👙 Urlop w Egipcie 🌴 5* resort z all inclusive i aquaparkiem nad Morzem Czerwonym za 1960 PLN 👙
#2 PostWysłany: 24 Lut 2016 22:55 
Awatar użytkownika

Ja wybieram się również w podróż po Azji Południowo-Wschodniej ale raczej najpóźniej w okolicach czerwca tego roku.
Z ciekawości, jeśli mogę zapytać: szacowałeś już może dzienny koszt życia ?
Bo właśnie jestem na tym etapie i zbieram wszelkie możliwe informacje na ten temat.

Pozdrawiam,
M.T.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#3 PostWysłany: 24 Lut 2016 23:07 

Nie wiem w jaki sposób miałbym oszacować dzienny koszt życia :) Biorąc pod uwagę, że odwiedzę kraje o skrajnie różnym poziomie rozwoju, koszta noclegów także bedą się wahać, no i konkretne atrakcje na trasie albo przeloty/przejazdy mogą podbić wydatki na pewnych etapach.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Lut 2016 00:39 
Awatar użytkownika

No jasne , dlatego pytam ;d
Ja szacuje średni koszt życia w danym kraju i sprowadzam to do jakieś stałej stawki.
Chodzi mi głównie o to, żeby się potem nie okazało , że wydatki mnie przerosną ;d

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#5 PostWysłany: 10 Kwi 2016 20:32 
Awatar użytkownika

niebieski
johnywawa napisał(a):

Przedstawię z grubsza moje plany:
wylot najpewniej tej jesieni (listopad-grudzień) z Warszawy do Szanghaju (ok. 1200zł), po zwiedzeniu Szanghaju przejazd superszybką koleją do Hong Kongu (400zł), następnie przelot Air Asią do Bangkoku (ok. 350zł). ;)

Wtrące swoje 3 grosze.
Proponuje z HK na Filipiny, bo blisko, duzo lotow i tanio, z ewentualnym wyskokiem do australii.
Potem z Manili mozna juz dostac sie do kazdego zakatka azji tez w dobrych cenach.

5 listopada lece na filipiny, 6 grudnia na bali ( za 100 zl ) , 5 stycznia singapur ( 130 zl ). Potem juz bez konkretnych terminow malezja, tajlandia, kambodza i wietnam.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Kwi 2016 00:06 

johnywawa napisał(a):
Wybieram się w podróż po Azji Południowo-Wschodniej bez limitu czasu, może trwać nawet rok. Szukam osób, które na jakieś etapy mojej podróży chciałyby się dołączyć. Zawsze to raźniej i koszta mniejsze ;)

Hej :)
Mam w planach wypad do Azji Płd-Wsch na przełomie grudnia/stycznia na około miesiąc.
Jeszcze nie ustaliłam dat ani urlopu w pracy ale też pracuję w UK i akurat moją firmę zamykają na całe święta BN i myślę żeby to wykorzystać plus dorzucić ze 2-3 tyg urlopu to będzie miesiąc.
Jeśli dałoby się wspólnie zgadać na Tajlandię/Wietnam itp to jestem otwarta na konwersacje.
Z tym że ja na tym etapie nie mam jeszcze ustalonych dat. Zabukowałeś już swoje loty?

Pozdrawiam,
Ami
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 12 Kwi 2016 22:06 

Jeszcze nic :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 12 Kwi 2016 23:27 

johnywawa napisał(a):
Jeszcze nic :)

A masz już jakieś wybrane daty czy wszystko w sferze planów?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 13 Kwi 2016 02:36 

Z grubsza planuję grudzień-styczeń wylot.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Kwi 2016 21:31 

johnywawa napisał(a):
Z grubsza planuję grudzień-styczeń wylot.

To daj znać jak coś ogarniesz. Może da się jakoś zgadać :)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Kwi 2016 23:00 

Jeśli chodzi o koszta to może to rozliczenie Wam się przyda: http://gadulec.me/koszty-podrozy-po-azj ... schodniej/ albo wpis znajomych: http://dwarazyziemia.pl/index.php/ile-k ... sumowanie/

Przy czym jak się jedzie na miesiąc to pewnie więcej się wyda dziennie, bo aż tak człowiek nie oszczędza jak w 6/8-miesięcznej podróży ;)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 19 Maj 2016 13:46 

Czy wątek jest nadal aktualny?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 19 Maj 2016 14:53 

hej, ja również jestem zainteresowany wyjazdem do Azji w te wakacje (wolne od lipca do września) Chiny, Wietnam, Kambodża. Rozważałeś może przelot samolotem z Wawy do Pekinu i stamtąd kierować się na południe?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Maj 2016 22:40 

Aktualne. Właśnie ostatnio myślałem nad lotem do Pekinu, liniami UIA z przesiadką w Kijowie koszt 1000zl w jedną strone. A dalej szybkimi kolejami po Chinach.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 19 Maj 2016 23:23 

Dla mnie też aktualne choć jeszcze nie ustaliłam terminów wylotu. Temat otwarty.
Jak już to ustalę to napiszę więcej szczegółów.
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 08 Sie 2016 11:40 

Cześć,

Czy nadal aktualne, poszukujesz chętnych osób?

Planuję kilkumiesięczną podróż, chciałam zacząć od Hong Kongu, jednak Shanghaj też chętnie zobaczę :) Już wiesz na kiedy planujesz wylot?

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Sie 2016 11:24 

Wylot planuję na styczeń, być może drugi tydzień. Lot do Shanghaju najlepiej Aeroflotem z tego co sie rozeznałem.
Jakie miejsca i kraje chcesz odwiedzić przez te kilka miesięcy?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 17 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości