Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza
#21 PostWysłany: 15 Lut 2015 13:06 

Loty: 350
Kilometry: 659 055
niebieski
ja przekraczałem granicę z Laosu do Kambodży w listopadzie 2014
opuszczając Laos w zasadzie nie dało się ominąć 2usd "opłaty" za wbicie stempla wyjazdowego
nie zapłaciłeś to Twój paszport wylatywał przez okienko i brany był następny...
po drugiej stronie w Kambodży był oczywiście stolik medyczny ale po prostu go minęliśmy i nikt się nie czepiał a wizę kupiliśmy obok za 32 lub 35 usd (już nie pamiętam ale był cennik wypisany na kartce w usd i kipach
potem przy wbijaniu pieczątki usłyszałem tekst, że już tu nie musimy płacić więc nie wiem jak to by było z e-visą

myśmy też nie dali paszportów kierowcy/przewodnikowi w busie tylko sami załatwiali
Ci co dali zapłacili od razu za wszystkie "dodatki" i byli np przy stoliku medycznym

a z Pakse do Siem Reap jest "bezpośrednie" połączenie czyli na jednym bilecie jedziesz z przesiadkami
nie wiem ile ale dłuugo zapewne...z Don Det do Kratie podróż wynosi koło 10-11h
 Profil Relacje PM off  

❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu PLN 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu PLN 🏰🇪🇸
Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
#22 PostWysłany: 21 Lut 2015 19:20 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 132 559
Czy przylatując do Siem Reap i poźniej wylatując trzeba jeszcze płacić opłatę wylotową ($25)?
Jeśli tak to całkowite koszty wizy i opłaty to $30 + 25$, czy jeszcze za coś trzeba zapłacić?

#23 PostWysłany: 21 Lut 2015 19:23 
Awatar użytkownika

Loty: 129
Kilometry: 278 766
niebieski
Nie ma opłaty wylotowej. Jeżeli jest, to w cenie biletu. Na lotnisku nic dodatkowo się nie płaci

#24 PostWysłany: 03 Mar 2015 14:19 

Loty: 85
Kilometry: 234 712
niebieski
chciałem jedną kwestię doprecyzować. Jeśli lecę samolotem do Siem Reap z Bangkoku najprościej jest kupić wizę na lotnisku i to kosztuje 30 dolarów. Jednak jeśli mam zamiar wracać autobusem (kieruję się akurat na Ko Chang) to muszę coś jeszcze dodatkowo wykupić?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 14 Kwi 2015 10:12 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
Nie, nic nie musisz kupować, sama wiza wystarczy. Pamiętaj tylko, że jak będziesz wracał autobusem, to wjazd do Tajlandii dostaniesz na 14 dni, a nie na miesiąc.

Ostatnio edytowany przez Zeus, 14 Kwi 2015 10:14, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 12 Maj 2015 19:43 

niebieski
Witam
jutro będę na przejściu granicznym z Kambodżą w Poipet. Jadę autobusem do granicy z Ko Chang i mam jedno pytanie może oczywiste ale zapytam. Wiza kosztuje 30 dolarów czy muszę mieć odliczoną kasę? z tym niestety mogę mieć problem nie udało mi się rozmienić pieniędzy a nie chcę robić darowizny dla pograniczników. tak samo dotyczy kwestia taxi z granicy z góry dziękuję za szybką odpowiedź rano startujemy
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 12 Maj 2015 20:21 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
Dolary amerykańskie to praktycznie obowiązująca waluta w Kambodży, więc powinni wydać resztę. Poza tym spodziewałbym się przynajmniej $2 dodatkowej obowiązkowej "opłaty manipulacyjnej" przy wydawaniu wizy.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 13 Maj 2015 17:22 

niebieski
Dzięki za odpowiedź jesteśmy już w Kambodży. Poszło gładko udało się znaleźć odliczone pieniądze :) i mimo nagabywań o dodatkowe 100 batów dostaliśmy wizy w 10 minut. Potem tylko deklaracja arrival i byliśmy w Kambodży. Oczywiście nie obyło się od natarczywych nagabywań na shuttle bus :) oraz taxi. Odeszliśmy od przejścia około 300-400 metrów i złapał nas taksówkarz, który tylko we dwójkę zawiózł nas za 30$ bezpośrednio do Siem Reap. Jeśli macie pytanie to piszcie postaram się pomóc
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 23 Cze 2015 21:45 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
30$ za taxi do SR???

Ostatnio edytowany przez Zeus, 23 Cze 2015 21:55, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 15 Lip 2015 11:06 

niebieski
dokładnie tak
powiedziałem, że więcej nie zapłacę i że nie jestem bogatym Amerykaninem :))
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 15 Lip 2015 12:57 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
hehe

orzneli Cie niezle.

To tylko kilka km.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 27 Lip 2015 23:48 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
No nie wiem, czy go orżnęli, to jednak 150 km - za autobus kasują na tej trasie 10$ od osoby, więc 30$ za całą taksówkę nie jest wygórowaną ceną.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 28 Lip 2015 09:53 
Awatar użytkownika

srebrny
Dokładnie, ktoś tu chyba pomylił cenę taksówki z lotniska do miasta (7$, faktycznie parę km) z dojazdem do Siem Reap z granicy (https://en.wikivoyage.org/wiki/Poipet#Taxis).

A wizę na lotnisku w SR za równe 30$ bez ekstra dodatków załatwiało się prawie od ręki, tylko trzeba mieć fotkę paszportową ze sobą. Podejrzewam, że w Poipet przy wjeździe tak miło jednak nie jest (my przerobiliśmy tamtędy jedynie trasę z Kambodży do Tajlandii).
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 16 Wrz 2015 13:18 

Trzy dni temu na granicy w Poipet kupowalismy wizę, grzecznie odmawialismy dopłacenia napisanego przez pogranicznika na karteczce "30$+100baht", sprobowalismy dyskusji i w ten oto sposób wywalil nas z kolejki. Ostatecznie doplacilismy po paru minutach, w końcu to 3$ a nie 10$ jak ktoś wyżej przytoczył.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 25 Paź 2015 09:08 

Heja!

Smigam jutro do Poipet od strony tajskiej i chcialem spytac czy istnieje mozliwosc wyciagniecia dolarow z bankomatub PRZED oficjalnym kambodzanskim urzedem imigracyjnym wydajacym wizy?

Mam karte w USD i teraz nie dosc, ze musialbym wyciagac bahty (pierwsze przewalutowanie), to jeszcze potem z powrotem wymienic to na dolce. Bez sensu ;)

Dzięki za pomoc ;)

#36 PostWysłany: 30 Gru 2015 01:15 

Loty: 142
Kilometry: 286 782
Chciałbym wrócić do tematu wizy, ponieważ nie widzę odpowiedzi na mój przypadek :D

24 lutego 2016 mam przesiadkę w Kuala Lumpur do Phnom Penh i nie widziałem jeszcze odpowiedzi/rozwiązania uzyskania wizy dla osób lądujących w Kambodży na lotnisku. Czy ktoś miał ostatnio miał taką sytuacje, wiza bezproblemowo do uzyskania na lotnisku w Phnom Penh?

Idąc dalej, myślę o odwiedzeniu Sajgonu ale już drogą lądową przekraczając granice z Wietnamem - czy tam też załatwię od ręki w 30 minut wizę?

Oczywiście wszelkie "myto" wrzucam w koszty, bardzo mi zależy na informacjach czy muszę w Europie odwiedzać najbliższe Ambasady Kambodży/Wietnamu, kombinowac z evisami czy może wszystko do załatwienia na miejscu ? :)

Bardzo wdzięczny będę za odpowiedźi.

Dzięki
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 30 Gru 2015 01:26 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Wszystko zostało opisane na forum ale także na necie, ale w ramach dobroci, pomogę ci.

1 Wizę beż problemu załatwisz na lotnisku Phnom Phen
2 Wizę do Wietnamu nie załatwisz na przejsciu granicznym (lądowym) ale tylko jak przylecisz samolotem do Wietnamu. Musiałbyś ją wyrobić w ambasadzie Phnom Phen, i nie zajmie ci to 30 minut.
Wyrobienie wizy w ambasadzie (samemu) kosztuje 60$ (albo 70$ jak chcesz mieć paszport w następnym dniu)
Warto poszukać biur podróży, którzy zrobią całą robotę dla ciebie taniej, i szybciej (np.za 60$ wiza będzie gotowa w 24 godzin albo za 75 w godzinę) np. biuro Lucky! Lucky! Motorcycle Shop
 Profil Relacje PM off
damian.stawowy uważa post za pomocny.

#38 PostWysłany: 02 Sty 2016 13:23 

Loty: 142
Kilometry: 286 782
Dzięki bardzo za wyrozumiałość i odpowiedź.

Chwile po napisaniu posta dotarłem do pewnych informacji, więc podzielę się nimi również dla osób które będą mieć podobny wariant.

Wietnam: od kwietnia 2014 r. wnioski wizowe wraz z 1 zdjęciem paszportowym są przyjmowane w Ambasadzie S.R. Wietnamu w Warszawie po ich wcześniejszym wypełnieniu i wydrukowaniu w systemie E-visa (mofa.gov.vn). Można odebrać wizę za inną osobę, a sprawa załatwiana jest „od ręki” w ok. 15 min. Koszt jednorazowej wizy 14 dniowej wynosi 230 zł, a 30 dniowej 300 zł, także tanio nie jest. Wymagania: paszport ważny przynajmniej 1 miesiąc od daty powrotu i aktualna fotografia paszportowa. Jest też inny sposób, tzw. „Visa on Arrival”, którą można otrzymać na granicy/lotnisku, gdy wcześniej otrzymaliśmy promesę (approval letter z Vietnam Immigration Dep.), którą oferują i przesyłają biura podróży i agencje turystyczne (np. www.vietnamvisapro.com). Koszt jest wtedy niższy, wiza jednokrotna 14-dniowa 45 USD + ok. 10 USD prowizji za promesę.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 10 Lut 2016 15:51 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
niebieski
A ja mam pytanie dotyczące zdjęć jakie są wymagane do wizy. Czy przestrzegany jest wymóg paszportowych w odpowiednim formacie czy jakieś legitymacyjne przejdzie?

#40 PostWysłany: 10 Lut 2016 15:52 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Paszportowe.
 Profil Relacje PM off
MaciekM uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 132 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości