Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 20 Gru 2015 11:49 

Pytanie mam o nosidła turystyczne.
Od pół roku używam czasem nosidła ergonomicznego (Bondolino), też brałam je na wyjazd dwutygodniowy do Włoch, ale tam było głównie leżakowanie. Samo nosidło bardzo wygodne, przy czym przy upale - dziecko się w nim gotuje, podobnie jak noszący, woda spływa kaskadami.
Czy te nosidła turystyczne lepiej się sprawdzają w gorących temperaturach? Ten plecak-nosidło Littlelife Ultralight S3 fajnie wygląda, ale jak jest 30 stopni, to chyba w nim jest wtedy więcej?
Szukam czegoś dla dziecka rocznego, by wystarczyło na dłużej.
 Profil Relacje PM off  

Słoneczna majówka na Costa Dorada od 1965 🇪🇸🌊 Tydzień w 4⭐ hotelu z wyżywieniem 🏖️ Słoneczna majówka na Costa Dorada od 1965 🇪🇸🌊 Tydzień w 4⭐ hotelu z wyżywieniem 🏖️
🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴 🚨Ferie w karaibskim LUKSUSIE ✨Loty i 5⭐ hotel w Meksyku za 3323 PLN 🤯🌴
#22 PostWysłany: 20 Gru 2015 13:25 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
niebieski
Cześć, przeczytaj sobie poprzednie dyskusje w tym temacie na temat nosidel turystycznych. Uzupełniając wątek o sprawdzanie się w gorących warunkach, korzystaliśmy z deutera kid comfort II w Tajlandii (córka niespełna roczna) i Omanie (dwa latka) przy temperaturach powyżej 30 stopni i w naszej ocenie sprawdziło się doskonale. Jeśli chodzi o noszacego, wiadomo że jest gorąco, ale bez tragedii, jak w każdym dobrym plecaku z dobrym systemem nośnym. Jeśli chodzi o dziecko, nie narzekalo na brak komfortu ani upał, nie było nadmiernie spocone i bardzo chętnie siedziało w nosidle, więc wszystko ok. Czy lepiej niż w przypadku nosidle ergonomicznego, nie mam porównania, na pewno zdecydowanie lepiej niż w przypadku wózka ;-)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

#23 PostWysłany: 24 Gru 2015 11:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Rodzaj sprzętu do transportu dziecka (nosidło turystyczne, nosidło materiałowe "ergonomiczne", wózek) moim zdaniem zależą od wieku dziecka i rodzaju wyprawy. Nasza strategia była taka:
- dziecko w wieku od 0.5 do 1.5 roku - względnie lekki, amortyzowany, ze świetnym systemem jezdnym, bardzo ergonomiczny i komfortowy dla dziecka wózek spacerowy (nie mogę się go nachwalić :) - polecam Joolz Day) gdzie się tylko dało, plus uzupełnienie nosidłem materiałowym. Dziecku jest wygodnie w wózku spacerowym, może w nim spać podczas zwiedzania, nasze plecy odpoczywają. Oczywiście nie wszędzie da się wózkiem wjechać (w naszym przypadku wcale najtrudniejsza nie okazała się Azja, ale Forum Romanum gdzie wielkie kamienie bardzo nierówno ułożone tworzą drogę). Do tego w miejscach niedostępnych dla wózka używaliśmy nosidła materiałowego - z gorącem jakoś nie było problemów a to rozwiązanie zawsze było potrzebne bardzo krótko, z wyjątkami, najdłużej chyba pół dnia z przerwami np. w parku Erewan Falls w Tajlandii. Nosidło materiałowe jako rozwiązanie uzupełniające ma ten plus, że nie zajmuje dużo miejsca i nie obciąża dodatkowo pleców. Ale komfort dziecka jest znacznie gorszy niż przy nosidle turystycznym więc nie może być używane za długo. Do tego starsze dzieci nie będą chciały w nim być i pewnie nawet się nie zmieszczą.
- dziecko w wieku powyżej 1.5 roku - lekki wózek składany (u nas Baby Jogger City Lite - ma wielkość odpowiednią dla starszych dzieci) plus nosidło Deuter Kid Comfort II. Zgadzam się całkowicie z @kspr, to niesamowicie udany model nosidła. Znowu warto traktować wózek jako podstawowy środek lokomocji, bo wszystkim będzie wygodnie, oczywiście jeśli tylko dziecko chce w tym wieku w nim jeździć i warunki terenowe na to pozwalają. Nosidło Deuter zapewnia doskonały komfort dla dziecka i dzieci lubią w nim być, bo mają świetną widoczność. Dziecku nie jest w nim gorąco, ale dobrze mieć daszek przeciwsłoneczny (do Kid Comfort II trzeba dokupić dodatkowo, Kid Comfort III zdaje się ma na wyposażeniu). Minus - nosidło turystyczne zajmuje sporo miejsca i do tego waży trochę. Jeśli się weźmie pod uwagę wagę dziecka w tym wieku plus obciążenie nosidłem, to trzeba się liczyć, że na dłuźszych trasach jest to wyzwanie kondycyjne, przynajmniej dla mnie :) Dlatego w miarę możliwości warto używać wózka.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości