Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1608 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 81  Następna
Autor Wiadomość
#261 PostWysłany: 18 Gru 2015 08:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Zeus napisał(a):
A mogę się spytać, jak jest poprawnie? :D

TAK - Jade do Chorwacji, jestem w Chorwacji.

Nie - Jade na Chorwacje, jestem na Chorwacji.

Zeus rozumiessz juz ? :D :D :D
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐 Rendez-vous w Paryżu ♥️🍷 Zbiór lotów do francuskiej stolicy od 168 PLN 🇫🇷🥐
Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN Greckie wczasy z parkiem wodnym 🏊‍♂️🌊 Tydzień all inclusive na Zakintos za 2704 PLN
#262 PostWysłany: 18 Gru 2015 08:45 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
@Zeus popraw wpis bo de facto masz VIA nyc DO ath :lol:
Zeus lubi ten post.

#263 PostWysłany: 18 Gru 2015 08:45 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Czesto slysze tez "jade do Niemczech" :D
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#264 PostWysłany: 18 Gru 2015 09:30 

@Zeus, tak jak pisałem tutaj:
re-mobilne-modemy-wifi,183,56782&view=previous
Kod:
Nie piszemy "wyjazd na Włochy" - zawsze wyjeżdżamy DO, za wyjątkiem dwóch przypadków:
- wyspy: na Islandię, na Maltę, na Okinawę itp.
- tereny rdzennie polskie: na Litwę, na Ukrainę, na Białoruś, ma Czechy (ale przyjęło się też DO Czech), na Łotwę, na Słowację na tej samej zasadzie co "na Kujawy", "na Mazury", "na Śląsk" - ale już nie "na Rosję", "na Francję", "na Uzbekistan". Kwestią dyskusyjną są Węgry, gdyż mówi się "jadę na Węgry" - pewnie związane jest to z historyczną bliskością i przyjaźnią między naszymi krajami.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#265 PostWysłany: 18 Gru 2015 09:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Dzięki! :D
 Profil Relacje PM off  

#266 PostWysłany: 18 Gru 2015 09:45 

niebieski
maarcin1938 napisał(a):
Okropną tendencję niestety zaobserwowałem ostatnio w języku polskim. Nie ma czegoś takiego jak "na Chorwacji". :)

A niestety tego sformułowania używa mnóstwo ludzi. To tak jakby mówić, że wracam na Polske.[/quote]

Hm, nie wiedziałem, że to błąd. Pierwszy raz ktoś mi zwraca na to uwagę a staram się używać poprawnej polszczyzny.
Jednak nie jest to tak jak by powiedzieć, że 'wracam na Polskę'.
Określenie 'na Chorwację' to zdecydowanie kalka z 'na Słowację, na Ukrainę, na Litwę i na Węgry' - a te sformułowania są poprawne - sprawdziłem przed chwilą.
http://sjp.pwn.pl/slowniki/-na-Chorwacj ... wacji.html
W Krakowie są dzielnice "do których się jedzie" lub "na które się jedzie". Miejscowi zwykle wiedzą, która forma jest poprawna a przyjezdni mają z tym spory problem i jak ktoś mówi, że jedzie "na Hutę" to na 95 % jest spoza Krakowa.

W Chorwacji popularnym miejscem jest miasteczko Makarska. Jak je odmieniać? Chyba nie w Makarskiej jak mówi większość a w Makarsce?

-- 18 Gru 2015 08:50 --

Anonymous napisał(a):
@Zeus, tak jak pisałem tutaj:
re-mobilne-modemy-wifi,183,56782&view=previous
Kod:
Nie piszemy "wyjazd na Włochy" - zawsze wyjeżdżamy DO, za wyjątkiem dwóch przypadków:
- tereny rdzennie polskie: na Litwę, na Ukrainę, na Białoruś, ma Czechy (ale przyjęło się też DO Czech), na Łotwę, na Słowację na tej samej zasadzie co "na Kujawy", "na Mazury", "na Śląsk" - ale już nie "na Rosję", "na Francję", "na Uzbekistan". Kwestią dyskusyjną są Węgry, gdyż mówi się "jadę na Węgry" - pewnie związane jest to z historyczną bliskością i przyjaźnią między naszymi krajami.

Pierwsze słyszę, żeby "na Czechy" było poprawne :-D - po za tym Czechy, Słowacja czy Węgry nie mają związków historycznych z Polską! Te inne państwa też nie są rdzennie polskie a raczej historycznie były z Polską powiązane.

#267 PostWysłany: 18 Gru 2015 09:55 

@cichyy, jak to Słowacja i Węgry nie maja związków z Polską? Dzieliliśmy sobie tereny słowackie w zgodzie z Węgrami :) A zaimportowana z Węgier księżniczka, która założyła najstarsze miasto małopolski?
Słowacja to ma jeszcze taki związek, że zaatakowała Polskę we wrześniu 1939 r. na równi z Niemcami, tylko o tym się zapomina. Związków z Polską to może nie mieć jakiś tam Sudan, ale nie tak blisko leżące kraje ;)
 PM off  

#268 PostWysłany: 18 Gru 2015 10:11 
Awatar użytkownika

Loty: 430
Kilometry: 485 683
srebrny
Jak to Sudan nie ma związku z Polską? A gdzie porwano Stasia i Nel? :D
7 ludzi lubi ten post.

#269 PostWysłany: 18 Gru 2015 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Jeszcze przypomnialo mi sie slynne wsrod studentow "ide na mieszkanie" :D
 Profil Relacje PM off
maarcin1938 lubi ten post.

#270 PostWysłany: 18 Gru 2015 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
HON fly4free
.. ja robię na fabryce.

#271 PostWysłany: 18 Gru 2015 11:04 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 1 679
niebieski
Pawel_T napisał(a):
Jeszcze przypomnialo mi sie slynne wsrod studentow "ide na mieszkanie" :D

na kwaterę, na kwadrat ;)

#272 PostWysłany: 18 Gru 2015 12:40 

niebieski
To jakie jest to najstarsze miasto Małopolski założone w XIII wieku przez Kingę, która mieszkała w Krakowie i rozwijała wydobycie węgla w Bochni i Wieliczce ? :-D

O zajęciu Zaolzia przez Polskę mówi się jeszcze mniej.

#273 PostWysłany: 18 Gru 2015 12:46 

@cichyy, Bochnia jest najstarszym miastem Małopolski.
 PM off  

#274 PostWysłany: 18 Gru 2015 12:53 

srebrny
cichyy napisał(a):

masz namysli odzyskanie zaolzia w 38smym,potym kiedy to ''bracia'' czesi ukradli zaolzie w 1919 ?
 Profil Relacje PM off  

#275 PostWysłany: 18 Gru 2015 16:21 

niebieski
Anonymous napisał(a):
@cichyy, Bochnia jest najstarszym miastem Małopolski.

Nie wiedziałem o tym ale pewnie masz na myśli nadanie prawa magdeburskiego - wcześniej niż w w przypadku Krakowa. A to było w czasie gdy oba miasta istniały od 200 czy więcej lat. Kinga nie mogła mieć żadnego związku z założeniem Bochni.

michcioj napisał(a):
cichyy napisał(a):

masz namysli odzyskanie zaolzia w 38smym,potym kiedy to ''bracia'' czesi ukradli zaolzie w 1919 ?

Nie interesuje mnie polityka.

#276 PostWysłany: 18 Gru 2015 16:45 

srebrny
powaznie ? cichy a historia cie troche interesuje ?
 Profil Relacje PM off
gosiagosia lubi ten post.

#277 PostWysłany: 19 Gru 2015 20:28 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
niebieski
Lokalny patriotyzm.

Załączniki:
StanislawRDO.jpg
StanislawRDO.jpg [ 88.49 KiB | Obejrzany 2088 razy ]
 Profil Relacje PM off
MaPS lubi ten post.

#278 PostWysłany: 19 Gru 2015 20:59 

cichyy napisał(a):
Nie wiedziałem o tym ale pewnie masz na myśli nadanie prawa magdeburskiego - wcześniej niż w w przypadku Krakowa. A to było w czasie gdy oba miasta istniały od 200 czy więcej lat.

I można było to tak zostawić co napisałeś, gdyby nie to że akurat chciało mi się sprawdzić. Oto co strona sztetl.org.pl pisze na ten temat (fragmenty):
Kod:
Pierwsza wzmianka pochodzi już z 1198 r. W 1248 r. na terenie miasta odkryte zostały złoża soli kamiennej. W 1251 r. sprowadzony tutaj z Wąchocka zakon cystersów wybudował pierwszy szyb, rozpoczynając wydobywanie surowca na większą skalę. Z uwagi na swoje znaczenie gospodarcze, Bochnia otrzymała w 1253 r. prawa miejskie z rąk księcia Bolesława Wstydliwego (lokacja na prawie magdeburskim).

Do zapamiętania dwie ważne daty:
1198 - pierwsza wzmianka o Bochni,
1253 - nadanie praw miejskich (Bochnia staje się miastem).
Proste działanie algebraiczne prowadzi do wniosku, że od pierwszej wzmianki o Bochni po nadanie jej praw miejskich upłynęło 55 lat. Powyższe daty potwierdza serwis bochenskiedzieje.pl, więc napisz jeśli możesz skąd wziąłeś swoje "200 czy więcej lat"? Chyba, że tak sobie po prostu palnąłeś, chcąc podpiąć się pod pewien nurt obecny niestety w dyskusjach, w którym każdy może pisać co chce, mieszać prawdę z fałszem, fakty z mitami, wszystko w nadziei, że jego interlokutor będzie zbyt leniwy by to sprawdzić.
Druga sprawa, zwrot "oba miasta istniały od 200 czy więcej lat" (przed nadaniem praw miejskich) jest logicznie sprzeczny. Skoro miasto staje się miastem z chwilą nadania mu praw miejskich, to nie mogło wcześniej być miastem. Zatem nie mogło istnieć jako miasto. Było wsią, osadą, ale nie miastem.
cichyy napisał(a):
Kinga nie mogła mieć żadnego związku z założeniem Bochni.

Sprowadziła górników węgierskich, rozwinęła masowe wydobycie w Bochni, jej mąż nadał miastu prawa miejskie. Trochę wspólnego miała z nadaniem praw miejskich, ale nie z założeniem samej osady.
 PM off  

#279 PostWysłany: 19 Gru 2015 23:00 

srebrny
Anonymous napisał(a):
Słowacja to ma jeszcze taki związek, że zaatakowała Polskę we wrześniu 1939 r. na równi z Niemcami, tylko o tym się zapomina.

I dobrze, że się zapomina.
O Karolu Sidorze też się zapomina. I o wielu innych Słowakach, którzy po I wojnie światowej lub tuż przed II-gą chcieli stworzyć wspólne państwo z Polską.
I o tym, że to najpierw Polska w 1938 r. zajęła część Spisza i Orawy, chociaż ani nie mieszkało tam dużo Polaków, ani nie były to jakoś bardzo strategiczne tereny... Po prostu Beck nie cierpiał Czechosłowacji (zresztą z czeską wzajemnością), ale zamiast skierować się głównie na Czechów, przy okazji skrzywdził Słowaków. co mocno popsuło relacje miedzy naszymi narodami.
 Profil Relacje PM off  

#280 PostWysłany: 19 Gru 2015 23:12 

Anonymous napisał(a):
Kod:

A co z Irlandią? :P
Też wyspa a jednak nie jeździmy NA Irlandię tylko DO.
Podobnie z Australią.
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1608 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 81  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość