Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 15 Gru 2015 19:42 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Zrealizowany przeze mnie plan na lądowy przejazd pomiędzy Rio de Janeiro a São Paulo, z największymi atrakcjami po drodze, czyli wyspą Ilha Grande i miasteczkiem Paraty.

Odcinek 1 – Rio de Janeiro – Ilha Grande

Na Ihla Grande możemy dojechać w kilka sposobów. Najprostszy, najszybszy i najmniej zgodny z duchem tego forum, to po prostu wykupić transfer w którymś z biur podróży w Rio, w opcji „door-to-door”, gdzie zabiorą nas spod dowolnego hotelu w Rio i dostarczą na wyspę.

Ciekawiej będzie, jak sami zorganizujemy sobie transport. Zasadniczo na Ilha Grande można się dostać z lądu z trzech miejscowości: Mangaratiba, Conceicao de Jacareí oraz najbardziej popularna Angra dos Reis. Dojedziemy do nich autobusami firmy Costa Verde (costaverdetransportes.com.br). Do Mangaratiba jeżdzą 4 razy na dobę (2,5 h, 30 R$), do Angry praktycznie co godzinę (3-3,5 h, 49 R$). Do Conceicao teoretycznie również 4 razy na dobę, ale wystarczy poprosić kierowcę każdego autobusu do Angry, żeby nas wysadził po drodze.

Najwięcej możliwości, jak wcześniej wspomniałem, daje Angra dos Reis. Z terminalu Santa Luzia średnio co 1-1,5 odpływają szybsze lub wolniejsze statki, łódki i inne pojazdy. Tu wszystko zależy od naszego portfela i wolnego czasu – przejazdy kosztują przeważnie 25-40 R$. Jest jednak opcja jeszcze tańsza - 14 R$, oferowana przez państwowego przewoźnika stanu Rio de Janeiro – CCR Barcas (http://www.grupoccr.com.br/barcas/linha ... s-tarifas/). Z Mangaratiby statki odpływają codziennie o 8:00 i dodatkowo w piątki o 22:00. Z Angra dos Reis w dni robocze o 15:30, a w weekendy o 13:30. Powroty z Ilha Grande (Vila Abraão) do Mangaratiby są o 17:30, a do Angra dos Reis codziennie o 10:00.W każdym z przypadków rejs trwa około 1:20 h. Z Angry statki CCR Barcas odpływają z niepozornego terminala, który trudno zauważyć, i który zaznaczyłem na mapce poniżej.

Jeśli natomiast chodzi o połączenia z Conceicao na Ilha Grande, ponoć jakieś są i to dosyć szybkie i często, ale ja nie próbowałem.
Załącznik:
angra.jpeg
angra.jpeg [ 247.3 KiB | Obejrzany 3790 razy ]

Odcinek 2 - Ilha Grande - Paraty

Tu najwygodniej wrócić do Angry skąd co kilkadziesiąt minut, a w weekendy co godzinę, kursuje bus firmy Colitur. Koszt przejazdu to 21R$, a podróż trwa około 1:40h. Możemy również, o ile będą miejsca, dosiąść się do wspomnianego wcześniej autobusu firmy Costa Verde, ponieważ większość kursów z Rio do Angra jedzie dalej do Paraty. Koszt ten sam. Jakbyśmy chcieli w ogóle pominąć Ilha Grande, bezpośredni przejazd Rio - Paraty kosztuje 70 R$.

Odcinek 3 - Paraty - São Paulo
Na tym odcinku kursuje przewoźnik Reunidas Paulista (http://www.reunidaspaulista.com.br/), 4 razy dziennie (9:40, 13:40, 16:40 i 23:40). Przejazd kosztuje 57,15 R$ i trwa wg. rozkładu 6 godzin, ale u mnie trwał 7. Bilety lepiej kupić dzień wcześniej - u mnie był komplet pasażerów. W São Paulo przyjeżdżamy na dworzec-moloch Tietê - ponoć drugi co wielkości dworzec autobusowy na świecie.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨ Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️🏖️ Hongkong + Filipiny za 2674 PLN 🌴 💛 Loty w sezonie ✨
❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸 ❗SUPERCENA ❗Przedłużony weekend w Hiszpanii od 225 PLN 🥘 🌴 Loty do Barcelony, Walencji lub Madrytu 🏰🇪🇸
#2 PostWysłany: 16 Gru 2015 09:42 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
@krasnal Z Paraty do Sao Paolo jest sześć połączeń dziennie. My mieliśmy więcej szczęścia i jechaliśmy niecałe 6 godzin. Do kupna biletu potrzebny był paszport. Na stronie przewoźnika można śledzić liczbę dostępnych miejsc.
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 16 Gru 2015 10:08 

srebrny
Paszport w Am.Pldn.to norma przy zakupie biletow.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Gru 2015 10:11 
Awatar użytkownika

Loty: 370
Kilometry: 645 917
HON fly4free
Nie wszędzie. Z Rio do Paraty nie chcieli,podobnie jak kilka razy w Peru.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 24 Sty 2016 13:57 

Witam
Będę identyczną trasę robił 26-30 marca.
Orientujecie się może czy promy CCR Barcas kursują również w okresie wielkanocnym?

Czy jest jakiś problem z kupnem biletów na prom i busa tuż przed abordażem/odjazdem? Czy trzeba się postarać o takie bilety wcześniej gdzieś w biurze?. Chodzi mi dokładnie o promy CCR Barcas na trasie z Mangaratiba do Abraao oraz busy firmy Colitur na trasie z Angry do Paratów.

Czy bilety na trasie Paraty-Sao Paulo oferowane przez przewoźnika Reunidas Paulista lepiej kupić w Sao Paulo czy bez problemu można je kupić na miejscu w Paratach?

Z tego co się zorientowałem to opcja transportu mieszanego opisywana w tym poście, cenowo wypada dużo korzystniej niż oferta door-to-door np: Easy Transfer.

#6 PostWysłany: 24 Sty 2016 14:15 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
niebieski
Bilety kupisz bezpośrednio przed abordażem. Jak chcieliśmy wcześniej to nas ochroniarz wyprosił i kazał wrócić później. Na promie jest na oko 300-400 miejsc, a zapełnienie było koło 1/3, więc nie ma potrzeby wcześniejszego zakupu.
W Paratach kupisz bilet w kasie, ale lepiej zrobić to dzień, albo przynajmniej kilka godzin, wcześniej, bo może zabraknąć miejsc.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 24 Sty 2016 14:44 

Dzięki krasnal za szybkie info :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości