Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Gru 2015 12:35 

niebieski
Planuje sam zorganizować wyjazd na urlop z rodziną : 3 dorosłych, 10-latek i 8miesięczne dziecko.
Termin to styczeń lub luty - Zastanawiam sie nad 2 w/w miejscami
zeby było dość ciepło a kraje typu Egipt odpadaja z racji sytuacji politycznej i wieku małego dziecka.

Loty do Izreala wychodza duzo taniej niz Kanary z tym że nie wiem jak cenowo z spaniem, jedzeniem i innymi kosztami na miejscu

Co proponujecie ? Może inny kierunek ?

Ostatnio edytowany przez Abcn, 01 Gru 2015 20:27, edytowano w sumie 1 raz
Literówka
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯 Wakacje w Maroku z widokiem na Atlantyk 🌊🏖️ Tydzień w 4* hotelu z wyżywieniem za 2663 PLN ✨ 🥯
Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍 Ksamil 🌊 Albańskie „Malediwy” na start wakacji za 874 PLN 🤯 Loty + hotel i samochód na cały wyjazd 🏖️😍
#2 PostWysłany: 01 Gru 2015 12:37 

Ze względów wszelakich wybrałabym Kanary.
W Izraelu na miejscu wcale tanio nie jest.

Z innych opcji: Wyspy Zielonego Przylądka albo Gambia ale trudno tak gdybać gdy się nie zna budżetu.
 PM off  

#3 PostWysłany: 01 Gru 2015 12:40 
Awatar użytkownika

niebieski
POdejrzewam, że jezeli kolega szuka Izraela FR z Krk to pewnie nie ma budzetu na Gambie itd.
Znajomi niedawno byli w Izarelu, wypozyczyli auto, duzo zwiedzili i bardzo sobie chwalili.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#4 PostWysłany: 01 Gru 2015 12:52 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 402
Kilometry: 577 747
Izrael jest znacznie droższy na miejscu niż Kanary. Akurat w samym Eliat nie byłem, ale to turystyczna miejscowość, chyba nie będzie tańsza niż reszta Izraela.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 01 Gru 2015 13:05 

luki1975 napisał(a):
Planuje sam zorganizować wyjazd na urlop z rodziną - 3 Dorosłych, 10 latek i 8 miesięczne dziecko.
Termin to Styczeń lub Luty - Zastanawiam sie nad 2 w/w destynacjami zeby było dość ciepło a kraje typu Egipt odpadaja z racji sytuacji politycznej i wieku małego dziecka.

Loty do Izreala wychodza duzo taniej niz Kanary z tym że nie wiem jak cenowo z spaniem, jedzeniem i innymi kosztami na miejscu

Co proponujecie ? Może inna destynacja ?

Kanary zdecydowanie lepsze od Izraela w tej sytuacji. Taniej i lepiej , zwłaszcza dla dzieci. Za dużo i tak nie pozwiedzasz z takim maluchem. Głównie o plażę i leżak zapewne chodzi.
Jeśli budżet mocno ograniczony to jeszcze Maltę i Cypr mogę polecić po taniości. Przelot bezpośredni z KRK lub KTW. Może być całkiem ładna pogoda i ciepło. Bo lotu do Gambii z 8 miesięcznym dzieckiem i drugim trochę starszym nie polecam absolutnie. ;)
 PM off  

#6 PostWysłany: 01 Gru 2015 13:08 
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 322 708
niebieski
Roku napisał(a):
Izrael jest znacznie droższy na miejscu niż Kanary. Akurat w samym Eliat nie byłem, ale to turystyczna miejscowość, chyba nie będzie tańsza niż reszta Izraela.

Przede wszystkim dotarcie do Eilatu z Ovdy trochę kosztuje i czasu zajmuje.
Chyba jednak poleciłbym Kanary ;)

#7 PostWysłany: 01 Gru 2015 13:27 

niebieski
Dziękuję za odpowiedź i wskazówki
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 01 Gru 2015 13:32 
Awatar użytkownika

srebrny
Malta jest fajna, tania, blisko i za dobre pieniądze można bilety kupić.
Może być wietrznie, może popadać, ale równie dobrze w słońcu temp. może przekroczyć 30*C w ciągu dnia
Są i plaże i zabytki. Wszystko kompaktowe i blisko siebie.
Kanary też ok, ale dalej i droższe bilety.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 01 Gru 2015 13:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Byłam i tu i tu. W Izraelu w styczniu, a na Teneryfie w marcu.

Zdecydowanie na urlop z dziećmi bardziej polecam Teneryfę. Szczerze mówiąc jest więcej możliwości. Można sobie urozmaicić czas pobytu wycieczkami po wyspie czy wizytami w parkach rozrywki typu Loro Park (ogromna atrakcja dla dzieci w każdym wieku) czy Siam Park. Można przepłynąć się na wycieczkę stateczkiem i zobaczyć żyjące na wolności delfiny i grindwale. Jednak ocean jest zimny, dlatego dla dzieci polecałabym zabawy wodne w basenie. Ponadto Kanary są sporo tańsze.

Izrael jest super, ale nie wiem czy to jest miejsce na urlop i zwiedzanie z dziećmi. Sam Eliat jest miejscowością turystyczną opanowaną głównie przez Rosjan. Miasto na pustyni, gdzie główną atrakcją jest ciepłe morze. Jest tam jednak drogo. Owszem, są atrakcje dla dorosłych i dzieci, pływanie z delfinami i nurkowanie oraz małe "wesołe miasteczko". Jednakże moim zdaniem to najmniej atrakcyjne miasto w Izraelu.

#10 PostWysłany: 01 Gru 2015 13:51 
Awatar użytkownika

srebrny
Jeśli upierać się przy locie do Ejlatu to można rozważyć pobyt w jordańskiej Akabie ;) (nieco taniej będzie).

#11 PostWysłany: 01 Gru 2015 13:59 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Od kilku tygodni mieszkam na Malcie, nie wiem jeszcze z doswiadczenia jak bedzie w styczniu czy lutym, ale nawet obecnie noce sa juz zimne, temperatura wody jeszcze 21 stopni, ale spadnie do 14. Wedlug miejscowych w lutym mniej pada, wietrznie juz teraz bywa. Plazowanie - juz teraz moim zdaniem za zimno po prostu. Nurkowanie (jesli kogos interesuje) w piance 5mm jeszcze ok, ale niebawem doloze ocieplacz. Bilerty na Malte tanie, ceny poza sezonem niskie. Poza tym faktycznie jest co robic i pozwiedzac, ale szczerze to nie polecilbym chyba jednak Malty na wakacje z rodzina w porownaniu z Kanarami. Plazowanie i pogoda na Kanarach chyba jednak lepiej wypada w tym okresie. Wyspy sa tez duzo wieksze i bardziej zroznicowane i teoretycznie powinno byc nieco cieplej zima.

Izrael - loty tanie, ale na miejscu drogo, w Eliacie bylem tylko przejazdem, podobal mi sie srednio. Na plus ciepla woda w Zatoce Akaba, rafa koralowa, dobre nurkowanie i snorkowanie itp no i mozna pozwiedzac Izrael. Warto tez pomyslec o wypadzie do Jordani lub nawet o spedzeniu urlopu tam, Izrael traktujac tylko po drodze. W poblizu Akaby jest kilka fajnych resortow ipt. ceny nizsze niz w Izraelu. Nie daleko jest Petra... W Izraelu/Jordanii bedzie tez najlepsza pogoda w porownaniu z Malta i Kanarami.

Moje subiektywne zdanie - Kanary. Po prostu bardzo mi sie tam podobalo, bedzie latwo i wzglednie sensownie cenowo. Wynajac do tego auto na caly pobyt i po sprawie :)

-- 01 Gru 2015 13:02 --

W przypadku Jordanii przez Izrael nalezy dolozyc do ceny oplate wyjazdowa z Izraela (ok. 100 zl) oraz oplate wyjazdowa z Jordanii (ok. 150 zl jesli mnie pamiec nie myli). Wiza do Jordanii na przejsciu Eilat/Akaba jest darmowa.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 01 Gru 2015 16:58 

Loty: 20
Kilometry: 15 182
niebieski
Zależy od budżetu, ale lepiej z Ovdy z lotniska pojechać do Akaby w Jordanii.

#13 PostWysłany: 01 Gru 2015 17:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Ok, polecacie Akabę, a jakie tam są atrakcje urlopowe dla rodziny z dziećmi? Jeden park wodny i jedno muzeum?

W Elacie jest zdecydowanie więcej, a i tata piwa się napije wieczorem w pubie.
Pacyfa lubi ten post.

#14 PostWysłany: 01 Gru 2015 17:50 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
niebieski
Znam nie jednen sklep z piwem w Akabie :)

Z dziecmi to sie nie znam, ale mozna skoczyc do Wadi Rum czy Petry. Przyznam jednak, ze faktycznie dla rodziny z dziecmi to moze Jordania nie jest wymarzonym miejscem gdy porownac ja np. z Kanarami. Chociaz Jordanczycy uwielbiaja dzieci ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 01 Gru 2015 17:59 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Właśnie o to mi chodzi. Wszyscy tutaj rozpatrujemy, który kierunek wybrać, ale mało kto zwrócił uwagę, że
luki1975 napisał(a):
Planuje sam zorganizować wyjazd na urlop z rodziną - 3 Dorosłych, 10 latek i 8 miesięczne dziecko.

Musimy spojrzeć pod kątem atrakcji dla dzieciaków. Bo szczęśliwe dziecko to szczęśliwy opiekun. ;) Taki dzieciak poniżej roku nie ma frajdy zwiedzając Petrę czy muzeum. Dla niego atrakcją będzie brodzik z podgrzewaną wodą i oglądanie zwierzątek w parku. A dla 10latka wycieczka do parku wodnego czy safari zoo.

#16 PostWysłany: 01 Gru 2015 19:00 

Loty: 226
Kilometry: 412 751
Imho kanary mają jedną wadę, która znika na miejscu... w miarę drogi dolot... za to koszty noclegów, auta, jedzenia itp są śmieszne w porownaniu z Ejlatem. W hotelu trzeba tylko zwrócić uwagę na to żeby mieć podgrzewany basen bo woda zimna w oceanie.
Jeśli aktywnie to ja bym wybrał TFS albo LPA. Przy czym Gran canaria jest deko tańsza, a na Teneryfie więcej atrakcji.
Jeśli tylko wypoczynek, leżenie, drinki i plaża to FUE i hotel Barcelo Jandia Playa w Moro Jable, byłem w styczniu, pełny relaks, 6 dni słońca, wróciliśmy lekko opaleni

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

#17 PostWysłany: 02 Gru 2015 04:58 

ja bym na twoim miejscu wybrał kanary według mnie taniej i bezpieczniej dla dzieci
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 02 Gru 2015 08:58 
Awatar użytkownika

srebrny
Akaba może średnio urokliwa, ale ma tę zaletę, że jest "egzotyczna", cokolwiek to znaczy, w porównaniu do Kanarów. Inna kultura, znakomita kuchnia, przyjaźni ludzie.
Rafa koralowa dostępna praktycznie z plaży i nie tak zdemolowana jak egipskie. Plaże są, przez cały rok temp. wody powyżej 20*C, czego nie można powiedzieć o Kanarach.
Wadi Rum niedaleko i jak dla mnie to nr 1 Jordanii, dla dzieci też super sprawa. Można na wielbłądach pojeździć, spać u Beduinów, atrakcji nie zabraknie.

Kanarów największą zaletą imo są koszty życia na miejscu. Jest tanio, nawet dla przeciętnego Polaka.
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 02 Gru 2015 09:23 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
cypel napisał(a):
Wadi Rum niedaleko i jak dla mnie to nr 1 Jordanii, dla dzieci też super sprawa. Można na wielbłądach pojeździć, spać u Beduinów, atrakcji nie zabraknie.

Pustynia jest fajna i ładna, ale nie dla takich dzieci...

Bierz Kanary, taniej i cieplej niż w Eljat.
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 02 Gru 2015 09:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Dla 8 miesięcznego dziecka to obojętne czy jest na pustyni czy w Puszczy Kampinoskiej, ale dla 10 latka to na pewno super atrakcja.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości