Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Jetlag
#21 PostWysłany: 14 Lis 2015 13:07 

Dokładnie :-)
My przylecieliśmy do Sydney ok. 12 w południe, funkcjonowalismy do ok. 16-17 a potem zmęczenie zwaliło nas z nóg. Obudziliśmy się nastepnego dnia ok. 9.00 wypoczęci i gotowi na podbój Sydney.
Natomiast ostatnio, po powrocie z Meksyku nie moglismy tydzień dojsc do siebie (tu w Polsce)
 Profil Relacje PM off  

Potężne fale na Teneryfie zbierają śmiertelne żniwo wśród turystów! Nie żyją 3 osoby, 15 osób rannych Potężne fale na Teneryfie zbierają śmiertelne żniwo wśród turystów! Nie żyją 3 osoby, 15 osób rannych
Majówka w słonecznej Chorwacji 🌊🏖️Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 2098 PLN Majówka w słonecznej Chorwacji 🌊🏖️Tydzień w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z wyżywieniem za 2098 PLN
#22 PostWysłany: 14 Lis 2015 13:23 
Awatar użytkownika

Loty: 65
Kilometry: 157 723
niebieski
W tym wątku zostało już to napisane.
Wsiądź w samolot, śpij lub nie, na miejscu od razu zwiedzaj lub śpij i tyle. Zrób dokładnie to na co pozwoli Ci twój organizm i własne chęci. Proponowane kombinacje są bez większego sensu. Wprowadzą jakaś nerwówkę, podświadomą potrzebę przespania się w samolocie lub gdziekolwiek indziej mimo, braku takiej potrzeby. Podróż to nie bieganie i odhaczanie pozycji na liście "must see" lub "must doo".

"Płyń", "przyjmuj na klatę" to co Ci dzień i chwila przyniesie. ;)
Będziesz musiała przespać kilkanaście godzin na dzień dobry? Zrób to i tyle. Tak miało być.

Jeśli chodzi o moją osobę to Jetlag jest mi obcym zjawiskiem. Czy moja podróż (loty z międzylądowaniami) trwa kilka czy nawet kilkadziesiąt godzin to po dotarciu na miejsce funkcjonuje normalnie, zgodnie z miejscowym czasem.

#23 PostWysłany: 14 Lis 2015 13:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Przy skłonności do jetlagu nie pomaga:
1) odwodnienie, czyli w samolocie należy pić wodę i soki, a raczej zrezygnować z alkoholu i napojów z kofeiną/ teiną, zbędnych węglowodanów, itp.
2) utrwalanie zaburzeń rytmów dobowych - czyli po przyjeździe prysznic i spać (z racji pory przylotu), a planowanie i rozpakowanie lepiej odłożyć na rano,
3) walka z bezsennością w łóżku - jeśli obudzisz się na dłużej niż 15 min., wstań, zmęcz się czymś i dopiero wtedy wróć do łóżka.

Pomaga:
1) naturalna melatonina - np. ukryta w soku wiśniowym,
2) kąpiel,
3) maseczka na oczy i zatyczki do uszu (nawet w hotelu).

Przetestowane wielokrotnie na własnym organizmie. ;-)
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 14 Lis 2015 16:11 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
http://www.jetlagrooster.com/
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 14 Lis 2015 23:17 

Loty: 174
Kilometry: 226 599
niebieski
Ja natomiast w podróży do Chin miałem ogromne zmęczenie, ale nie wiem czy to był jetlag. Lecielismy WAW-DXB-PEK z 6h przesiadką w DXB, wylot z Waw ok 15, a spanie na całym odcinku DXB-PEK.

Po przylocie do Pekinu ok 15 'żyliśmy' az do nocy. A kolejne dni zasyplialismy wszędzie (tylko nie wiem czy to była wina jetlagu, czy intensywnego rozrywkowego programu nocnego :D )

Natomiast jedno jest wg mnie super-wazne: nie zarwij nocy przed wylotem ;)
 Profil Relacje PM off
KyokoMai uważa post za pomocny.

#26 PostWysłany: 15 Lis 2015 21:21 

Z tym nie zarywaniem nocy może być kłopot, bo lot do FRA mam o g.6.45 a to oznacza pobudkę o g.3 :( .
 PM off  

#27 PostWysłany: 07 Gru 2015 16:07 

Witam,

a) lecę do Hong Kongu Emirates, ale mam 1,5 dniowy postój w Dubaju - czy bagaż główny leci do HKG, czy jest opcja, by odebrać go w Dubaju ? Wolałbym opcję nr 1.

b) jet lag - co strona to inne zalecenia, dotychczas poza Europę podróżowałem w kierunku Ameryk, to mój pierwszy lot do Azji zatem:

- czego unikać, a co koniecznie zrobić przed wylotem ? Chodzić spać 2-3 godziny wcześniej ? (niestety lecę 2 stycznia, więc 31.12 odpada :) )
- czy 1,5 dnia w Dubaju może jakoś uśmierzyć 1-szy dzień w HKG ? A może wszystko będzie trwać dłużej ?

Z góry dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 07 Gru 2015 16:14 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 642 982
niebieski
Jeśli w HKK lądujesz w dzień to nie kładź się spać tylko idź zwiedzać i wieczorem połóż się normalnie o takiej godzinie, o jakiej byś to normalnie uczynił w domu.
Zwykle tak robię i mimo jakiegoś tam snu w samolocie to po lądowaniu w dzień zwykle robię tak jak napisałem i wieczór jestem na tyle zmęczony, że zasypiam bez problemów. Wstań też normalnie i będzie ok. Najwyżej przez parę kolejnych dni będą Ci się oczy w jakimś transporcie publicznym przymykały. ;)

#29 PostWysłany: 07 Gru 2015 16:46 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
W zeszłym miesiącu byłem w HKG na 3 dni i nie miałem jetlagu ani w jedną ani w drugą stronę.

Ale stosowałem sprawdzoną już wcześniej zasadę, aby jak najszybciej przestawiać się na czas docelowy.
A zatem, przy wieczornym wylocie z Europy, kiedy w Azji jest środek nocy lub prawie ranek, raczej nie jeść, tylko iść spać - w końcu zwykle nie jemy o 4 czy 5 w nocy. Ale nie spać za długo - co najwyżej parę godzin. Po przylocie po południu niezależnie od zmęczenia dotrwać do normalnej godziny do spania.
W drodze powrotnej wylot miałem o północy czasu lokalnego, czyli u nas dopiero popołudnie. Teraz odwrotna kolejność, po jedzeniu filmy, muzyka, książki, żeby wytrzymać do jak najpóźniejszej pory czasu europejskiego. A potem spanie i budzimy się rano.
Czyli w sumie podobnie, co już napisał @kefirm.

#30 PostWysłany: 07 Gru 2015 17:32 

Ja mam akurat taki zestaw lotów:

WAWDXB 1325 2205
DXBHKG 1855 0600+1 (w DXB 1,5 dnia stop over)
HKGDXB 1755 2305
DXBWAW 0730 1045

Więc w zasadzie w HKG ląduję nad ranem, powrót z kolei też nie jest stricte nocny, bo o 18.

Czy w Dubaju na lotnisku jest jakaś strefa żeby się zdrzemnąć ? Mam kartę DC więc mam darmowe wejście do saloniku, a czasu też nie na tyle, żeby iść do hotelu na 5 h i płacić jak za normalną dobę...
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 07 Gru 2015 17:36 

Loty: 1083
Kilometry: 1 070 970
platynowy
Jeśli wylatujesz z Dubaju o 19 lokalnego czasu, to w HKG jest 23. A zatem możesz spokojnie zjeść i iść spać.
A po przylocie wytrzymać do wieczora.
W drodze powrotnej nie powinieneś spać w samolocie, żeby jak naszybciej przestawić się na bliskowschodni, a potem europejski czas.

#32 PostWysłany: 29 Gru 2015 14:58 

Zbanowany
Ja zwykle mam bardzo duży problem z dostosowaniem się do nowej strefy czasowej. O ile moja żona radzi sobie z tym bez problemu to ja ledwie to znoszę. Widocznie wszystko zalezy od danej osoby... Dla jednego jest to łatwiejsze , ktos inny dłużej się z tym męczy. Na pewno pomaga duża ilość snu.Jeśli nie da się zasnąć dobrze jest wziąć lek zawierający melatoninę czyli hormon snu. Taki lek może przypisać lekarz. Jeśli nie macie możliwości wybrania się po receptę to mozna go również zamówić sobie przez internet [ciach]

Ostatnio edytowany przez Roku 06 Maj 2016 13:01, edytowano w sumie 2 razy
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: jet leg
#33 PostWysłany: 30 Kwi 2016 20:01 

Loty: 129
Kilometry: 292 570
niebieski
Jak zapewne wiekszosc osob lece z TK do Japonii. Bedzie to dla mnie najdluzszy lot do tej pory i niestety w zla strone :( Lot trwa prawie 12 godzin wylot o 1 w noc przylot o 19, chcialbym sie dowiedziec czy znacie sprawdzone sposoby, aby zminimalizowac jet leg i nastepnego dnia byc gotowym do zwiedzania. Lepiej spac w samolocie czy unikac, zeby po przylocie przestawic sie na japonskie godziny. Dzieki za wszelkie wskazowki

Temat postu: Re: jet leg
#34 PostWysłany: 30 Kwi 2016 20:12 
Awatar użytkownika

niebieski
jetlag,135,84561
 Profil Relacje PM off
kittycate lubi ten post.
Abcn uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: jet leg
#35 PostWysłany: 30 Kwi 2016 20:23 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
niebieski
http://www.jetlagrooster.com - polecam w wersji z Melatoniną 5mg i regularność w chodzeniu spać codziennie o godzinę wcześniej. Sprawdzone na własnej skórze. Ilekroć ląduję w Azji, następnego dnia czuję się doskonale a po kolejnej nocy, jakbym całe życie spędził w tamtych rejonach.
 Profil Relacje PM off
BusinessClass lubi ten post.

#36 PostWysłany: 08 Lip 2016 14:21 

Zbanowany
Ja polecam ustalić sobie godziny, w których powinniśmy spać i delikatnie je przesuwać.
dodatkowo może jakaś suplementacja?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 15 Sie 2016 17:48 
Awatar użytkownika

niebieski
Skoro już stałam się nieanonimową patentodawczynią, to polecam, bo i pióro lekkie, i podejście do tematu solidne: http://www.fly4free.pl/czesto-latasz-ja ... ne-porady/.
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 15 Sie 2016 18:06 

Jakby autor tego artykułu jeszcze poprawił to "do wieczoru" to byłoby super.
 PM off
OradeaOrbea uważa post za pomocny.

#39 PostWysłany: 15 Sie 2016 18:13 
Awatar użytkownika

niebieski
singielka_1976 napisał(a):
Jakby autor tego artykułu jeszcze poprawił to "do wieczoru" to byłoby super.
Autor tego artykułu poprawił to niezwłocznie... dziwiąc się jak to umknęło w korekcie... ;) Dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 15 Gru 2017 21:36 

Ponawiam pytanie kolegi ;) czy stopover w Dubaju (24h) pomaga w przestawieniu się na warunki w Tajlandii?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 45 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Iljicz_uk oraz 3 gości