Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Paź 2015 20:01 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
niebieski
Witam, jakos nie moge wygrzebac najnowszych informacji :) Bardzo prosze o odpowiedz: Wiza: czy platna w dolarach i czy trzeba zdjecia? (uprzedzajac, wracamy z Lomboku wiec niestety musimy miec wize :( i trzecie pytanko, czy lepiej wziac gotowke na wymiane czy wyplacac z karty? Dzieki wielkie.
 Profil Relacje PM off  

Egipskie all inclusive z aquaparkiem 🏊‍♂️🌴 Tydzień w 4* hotelu w Hurghadzie za 1760 PLN Egipskie all inclusive z aquaparkiem 🏊‍♂️🌴 Tydzień w 4* hotelu w Hurghadzie za 1760 PLN
✨Relaks na Mykonos w wersji PREMIUM za 1479 PLN🌊🏛️ Loty Lufthansą i pobyt w 4* hotelu 🇬🇷🌴 ✨Relaks na Mykonos w wersji PREMIUM za 1479 PLN🌊🏛️ Loty Lufthansą i pobyt w 4* hotelu 🇬🇷🌴
#2 PostWysłany: 08 Paź 2015 20:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Jaka wiza?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 08 Paź 2015 20:34 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
srebrny
a trzecie pytanko (miały być dwa) - zależy jaką masz kartę

zerknij na baner który masz powyżej (kantor.fly4free.pl) i załóż tam sobie konto - to jest to samo co alior kantor o którym znajdziesz tutaj obszerny wątek

w skrócie: kupujesz dolary po przyzwoitym kursie i wypłacając z karty/płacąc kartą masz super kurs MasterCard (cokolwiek->dolar).

*druga i kolejna wypłata w miesiącu 9zł
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 30 Paź 2015 06:52 

niebieski
Bardzo proszę jeżeli ktoś ostatnio w ciągu kilku tygodni opuszczał Indonezje tak jak my z Lomboku czy miał jakieś problemy z wiza? Właśnie wjechalismy na Bali wczoraj, trzech oficerów imigracyjnych odmówiło wręcz sprzedania nam wizy tłumaczą c, że teraz od kilku dni są nowe przepisy i nie potrzebujemy płatnej wizy opuszczając Indo z Lomboku. Bylabym spokojniejsza gdyby ktos to jednak potwierdził :-)
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Paź 2015 10:29 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
niebieski
Przecież wiza jest bezpłatna od kilku miesięcy a dokładnie od 01.04.2015 .... nie rozumiem za bardzo :)
Chyba, że czegoś nie wiem i Lomobok rządzi się własnymi prawami.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Paź 2015 11:08 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 384
Kilometry: 547 133
paszport - (Indonezja zniosła jednostronnie obowiązek wizowy dla obywateli polskich przy pobytach do 30 dni i spełnieniu warunków opisanych w poradniku "Polak za granicą")

https://www.msz.gov.pl/pl/informacje_konsularne/wizy/

Więc do 30 dni nie potrzebujemy wizy.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Paź 2015 17:09 

niebieski
Niestety nie w każdym przypadku. Tylko jeżeli wjezdzasz i wyjezdzasz z wyznaczonych przejść, Lombok na tej liście nie był, przynajmniej do niedawna. Jest sporo o tym nawet na tym forum i w necie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Paź 2015 17:57 

Loty: 43
Kilometry: 82 989
niebieski
Wiza turystyczna 30-dniowa jest bezpłatna (pieczątka wbijana na granicy, nie potrzeba żadnych zdjęć) ale tylko wyznaczone lotniska i porty morskie (ja dostalem taka bez problemu w Batam). Moim zdaniem liczy sie to gdzie wlatujesz/wplywasz a nie skad wylatujesz ... ale w sumie wylot mialem z Jakarty (rowniez bez oplaty wylotowej !) Nie placilem NIC ani za wize ani za oplaty wylotowe w tym roku (lipiec/sierpien)
Lomboku z tego co wiem nie bylo na tej liscie uprawniajacej do bezplatnych wiz czyli jakbys przylatywal do Lomboku placisz te 35 USD (nie powinno byc problemow w IDR), natomiast nie wiem jak z wylotem. Wydaje mi sie, ze to zadne problem jesli w momencie przylotu do Indonezji zostala Ci wydana bezplatna wiza 30 dniowa to po prostu ona obowiazuje, byle bys sie zmiescil w terminie .... ale moze ktos jeszcze potwierdzi ?

Co do waluty - najkorzystniej gotowka (bez wiekszej roznicy USD czy EUR) lub karta dolarowa (np. Alior Kantor), korzystalem tez awaryjnie z bankow nie pobierajacych oplat za wyplaty z bankomatow zagranica (np. Millenium) ale tu juz kurs duzo gorszy plu oplaty za przewalutowanie wiec tylko przy malych kwotach.

P.S.
Jeszcze UWAGA przy platnosciach kartowych w Indo - wiele bankow potrafi bez OSTRZEZENIA zablokowac karty !!! Takze najlepiej miec kilka :) Odnosnie Aliora to temat na oddzielna opowiesc ale mialem z nimi niezle przeboje a poziom konsultantow przekroczyl granice absurdu :) Takze, mimo ze sama oferta jest ok to radze uwazac na ten bank - karta ktora z zalozenia jest w USD i ma sluzyc do platnosci zagranica jest blokowana juz po pierwszej transkacji (a dokladnie 2 karty, 2 osob) wlasnie dlatego, ze byla platnosc zagraniczna ... po czym zero sms autoryzacyjnych, ostrzezen etc. ... dowiaduje sie kiedy bankomat chwile przed odjazdem autobusu nie wyplaca mi gotowki. Jako, ze to kantor on-line loguje sie przez system transkcyjny i przy dokladnie tej samej sytuacji jeden konsultant po napisaniu wiadomosci odblokowuje karte, w przypadku drugiego konta okazuje sie ze sie nie da i pomoc moze tylko telefon do Polski po 10 zl/minute :) Zwazywszy na fakt, ze zalozylismy te konta po to zeby oszczedzic a nie dolozyc nie skorzystalem ... zatem jedno konto pozostala nieaktywne do tej pory :) Z tego co wiem inne banki tez potrafia blokowac karty przy platnosciach w Indonezji (Millenium przysylam mi kulturane info ze jak nie dokonywalem takiej transakcji mam wyslac sms) natomiast samowolka Aliora wkurzyla mnie i to bardzo, bo akurat po kantorze on-line i karcie w USD nie spodziewalem sie takich numerow (w tym jednym przypadku nic sie nie dalo zaltawic on-line, dokonana zostala tylko JEDNA identyczna transakcja jak druga karta na dosc mala kwote - wyplata z bankomatu, OBIE karty zostaly zablokowane bez zadnego wyjasnienia)

#9 PostWysłany: 30 Paź 2015 19:08 

W załączniku zdjęcie z Yogyakarty z 17 października - wiza bezpłatna przysługiwała, przynajmniej wtedy według tego opisu, tylko, jesli wlatujesz i wylatujesz przez konkretne porty. Wcześniej w internecie na forach też widziałem opisy problemów z wylotem z lotnisk niewymienionych na tej liscie, jeśli się posiadało tylko bezpłatną wizę. BTW za wizę można było zapłacić w kilku walutach i nie trzeba było mieć odliczonej kwoty, resztę się otrzymuje w rupiach. Co do wymiany gotowki to jednak według mnie lepiej EUR, bo da się wymienić banknot w kazdym wieku i nominale. Dla USD kurs byl często zależny, dla większych nominałów i nowszych lepszy.
Załącznik:
uploadfromtaptalk1446224610827.jpg
uploadfromtaptalk1446224610827.jpg [ 134.77 KiB | Obejrzany 2271 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 31 Paź 2015 12:12 

niebieski
Dzięki za wszystkie posty. Co do wymiany kasy to jest ok, chociaż dopiero czwarty bankomat wypłacił mi kasę. Z wymiana bez problemu. Z wiza sama nie wiem co myslec :-( naprawdę zrobiliśmy wszystko żeby za ta wizę zapłacić. Każdy z nas zapytał innego oficera i wszyscy dostaliśmy te sama odpowiedź.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości