Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 19 Paź 2015 22:02 
Awatar użytkownika

Loty: 341
Kilometry: 584 744
niebieski
Witam,

Mam pytanie odnośnie trasy, tzn sposobu dotarcia ;) 12.11 ląduję w Rabacie, 16.11 wylatuję z Marrakeszu. Czy jest szansa i sens pokonywać trasę Rabat-Legzira-Marrakesz? Jeśli tak to czym najlepiej? Czy poza busem CTM, który jedzie 10-11 h z Rabatu do Sidi Infi i to w godzinach dziennych(!) istnieje jakiś inny sposób dotarcia tam? ;)

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 20 Paź 2015 10:54 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
niebieski
czy Legzira to konieczny punkt Twojego wyjazdu? jeśli nie to ja bym odpuściła, dojazd z Rabatu trochę Ci zajmie, w zamian bym zahaczyła o Essaouirę, skąd też masz dobry dojazd do Marakeszu. My do Legziry jechaliśmy od innej strony - z Marakeszu busem do Agadiru, stamtąd grand taxi do Tiznitu i stamtąd taxą w kierunki Sidi Ifni, ewakuowaliśmy się po drodze, bo w samej Legzirze nie ma żadnego dworca autobusowego ani postoju taxi, powrót na stopa do Tiznitu. Sam Tiznit nam się mega podobał i zachęcam jeśli miałbyś kiedyś czas tam wpaść na trochę ;) Generalnie przy takim krótkim pobycie skupiłabym się na czymś co masz po drodze, chyba że to Twój kolejny wypad do Maroko a teraz lecisz specjalnie żeby zobaczyć łuki no to się nie zastanawiaj tylko pakuj w busa :D
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 20 Paź 2015 19:14 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za odpowiedź ;)
To będzie mój pierwszy raz w Maroko. Legzira wygląda bardzo fajnie na zdjęciach, ale ten dojazd przeraża. Hmm, a czy dojazd do wąwozu Todra byłby szybszy (Rabat-Essaouria-Marrakesz-Todra)?

#4 PostWysłany: 20 Paź 2015 19:27 

niebieski
W dolinie Todra i Dades byliśmy przy okazji 3-dniowego wypadu na Saharę. Droga z Marakeszu do Warzazat jest mocno kręta i sporo czasu tam schodzi ale możliwe, że da się to ogarnąć w jeden dzień z jakąś zorganizowaną wycieczką, w Marakeszu znajdziesz ich mnóstwo. Na pewno na jednodniowy wypad z Marakeszu nadaja się wodospady Ouzoud. Jeśli to Twój pierwszy wyjazd to postawiłabym na Essaouirę, Marakesz i właśnie np. wodospady jeśli starczy czasu, przy czym ja nie byłam w Rabacie więc ciężko mi polecić albo odradzić ;)
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#5 PostWysłany: 20 Paź 2015 20:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Tak jak @ara pisał(a) - szkoda jechać aż do Legziry przy tak krótkim wypadzie, mimo że Legzira jest bardzo magicznym miejscem. Spędzisz cały dzień w autobusie, powrót do Marakeszu to kolejny dzień. Szkoda czasu.

Tak naprawdę to na te 3 dni z hakiem sam Rabat i Marakesz wystarczą, ale jeśli nie chcesz miast i szukasz łądnych widoków, to wodospady Ouzoud będą chyba najsensowniejszym miejscem w okolicy Marrakeszu.

Wąwóz Todra znany mi nie jest, ale myślę, że to też będzie długa podróż.

Można też z Marrakeszu wziąć grand taxi do Asni i stamtąd kolejną na przełęcz Tizi'n'Test. O ile nie będzie mgły, to widoki są piękne. W okolicach przełęczy widziałem ze 2 czy trzy hoteliki. Wcześniej, niżej, nie tak daleko od Asni, jest ładnie położone miasteczko Ijjoukak. Tylko przejeżdżałem, ale zwróciłem na nie uwagę, bo nie wyglądało na typowo turystycznę miejscowość, jest położone nad rzeką i z widokiem na góry. Myślę, że kiedyś tam pojadę;)

W Rabacie warto odwiedzić Chellah - fajne ogrody, mnóstwo bocianich gniazd, bardzo przyjemne miejsce na 2-3 godzinki.
Legion1 lubi ten post.

#6 PostWysłany: 20 Paź 2015 21:20 

Do Asni też jeżdżą z Marakeszu autobusu

Wysłane z mojego MSP4505 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
arturro lubi ten post.

#7 PostWysłany: 21 Paź 2015 08:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za wszelkie odpowiedzi ;) chyba faktycznie nie ma sensu pchać się do Legziry i lepiej będzie rozejrzeć się w okolicach Marrakeszu ;) Wodospady Ouzoud wyglądają również fajnie ;)

#8 PostWysłany: 21 Paź 2015 10:04 

Najgorszy sposób zwiedzania Maroka to pośpiech. Rabat, Essaouria, Marakesz to bardzo dużo jak na kilka dni. Jeśli znajdziesz jeszcze trochę czasu to polecam z Marakeszu wycieczkę do Seti Fatmy.

Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Paź 2015 12:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Będę w sumie na miejscu 3 pełne dni+2 niepełne. Pierwszy dzień przylotu to wiadomo,że Rabat. Dzień wylotu to Marrakesz więc mam do dyspozycji 3 dni w sumie. Z Rabatu zapewne chciałbym zabrać się rano i wtedy mógłbym uderzyć do Essaourii (1 dzień?), a następnie Marrakesz (2,5 dnia) i może część jednego z tych dni na jakaś wycieczkę ;)
arturro lubi ten post.

#10 PostWysłany: 21 Paź 2015 12:11 

niebieski
@Legion1 coraz sensowniej gadasz :lol:
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 21 Paź 2015 12:14 
Awatar użytkownika

niebieski
ara napisał(a):
@Legion1 coraz sensowniej gadasz :lol:

Hehe no niestety zaplanowałem zbyt krótki czas na pobyt w Maroko jednak i teraz żałuję ;) No, ale będzie powód żeby tam wrócić w następnym roku. Tak czy inaczej dziękuję wszystkim za rady bo zobrazowało mi to ile mniej więcej czasu bym potrzebował na pokonywanie niektórych odległości ;)

#12 PostWysłany: 21 Paź 2015 12:27 
Awatar użytkownika

srebrny
W Maroku nie tylko doległości są ważnym czynnikiem. Ten kraj odkrywa się powoli, trzeba dać sobie czas na aklimatyzację, wczucie się w jego rytm, otrząśnięcie się z szoku kulturowego.

Przez te kilka dni liźniesz Maroka i albo będziesz chciał tam wrócić na dłużej, albo się zniechęcisz.
Zniechęcać się nie warto.

Fajnie że lądujesz w Rabacie. To spokojniejsze miejsce niż Marrakesz, będziesz mieć okazję troszeczkę przywyknąć. W Marrakeszu można się poczuć czasem jak zwierzyna łowna;)

Esałera jeden dzień - spoko.
2 ludzi lubi ten post.

#13 PostWysłany: 21 Paź 2015 12:41 

Nie chodzi tylko o odległości. Główna rozrywka Marokańczków - targowanie, wymaga czasu, rozmowy przy marokańskiej whisky z autochtonami też. Komunikacja bardzo sprawna ale jak wracałem lokalnym autobusem z Essaouri do Marakeszu to dwie godziny czekaliśmy aż nadeszło kilka kuz i owiec, które zapakowano na dachu.

Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości