Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 18 Paź 2015 17:24 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 841 839
niebieski
Lotnisko położone jest na południu wyspy Penang, ok. 18 km od centrum George Town.
Do centrum George Town można dojechać autobusami Rapid Penang:
- nr 401E (zatrzymuje się m.in. na dworcach KOMTAR oraz Jetty Weld Quay)
- nr 102 (zatrzymuje się m.in. na dworcu KOMTAR).
Częściej kursuje autobus 401E - co ok. 30 min. Czas jazdy ok. 1-1,5 godziny. Bilet kosztuje 2,7 myr (za odliczoną kwotę). Autobusy kończą kursowanie ok. 23. Dworzec KOMTAR znajduje się przy wieżowcu KOMTAR - niegdyś najwyższym w Malezji. Z kolei dworzec Jetty Weld Quay znajduje się na wybrzeżu nieopodal terminala promowego.

Strona Rapid Penang z wykazem linii:
http://www.rapidpg.com.my/journey-planner/schedules/
Strona ze szczegółowym opisem i przebiegiem linii:
http://www.penang-traveltips.com/rapid-penang-bus-routes.htm
Po centrum Penang podobno można się poruszać darmowym autobusem CAT. Szczegóły:
http://www.mbpp.gov.my/en/web/guest/perkhidmatan-central-area-transit-cat-
oskiboski lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Portugalia w pigułce za 518 PLN 🇵🇹 Lizbona, Azory i Porto w jednej podróży ✈️ Portugalia w pigułce za 518 PLN 🇵🇹 Lizbona, Azory i Porto w jednej podróży ✈️
Ponad 2500 odwołanych lotów w weekend i tysiące opóźnień, a to tylko początek! Nadchodzi lotniczy chaos za oceanem Ponad 2500 odwołanych lotów w weekend i tysiące opóźnień, a to tylko początek! Nadchodzi lotniczy chaos za oceanem
#2 PostWysłany: 01 Mar 2016 14:38 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 525 302
niebieski
Cześć,
Właśnie jestem na Penang i trochę się zorientowałem jak jest z transportem. Unikajcie zwykłych taksówek, są cholernie drogie jak na Malezję. Za jazdę z Jetty do hotelu na Jalan Penang (2km) zapłaciłem 15 RM i ponoć to jest normalna cena z licznika. Taryfa na lotnisko z centrum to około 50 RM, autobusy są tanie rzeczywiście, ale strasznie wolno jeżdżą. Odkryłem za to że poruszanie się Uberem jest bardzo opłacalne. Za około 8 km z hotelu do Kek Lok Si Temple zapłaciłem 11,30 RM. Jeśli chodzi o dojazd na lotnisko to aplikacja pokazuje że będzie to koło 20 RM jest za to w tej chwili promocja (trwa do 21.03 2016) - 7 RM za dojazd na lotnisko pod warunkiem wsiadania pod konkretnym 7 eleven, szczegóły tu: https://newsroom.uber.com/malaysia/airportxpress/

#3 PostWysłany: 27 Sty 2018 21:36 

Loty: 50
Kilometry: 132 366
witam,

szykuje wyjazd do Malezji i Indonezji i beda sie prawdopodobnie przesiadal w Penang i lecial dalej do Jakarty, czy 2 h na zmiane mi wysatrczy? Laduje o 15:00 a start planuje o 17:00

dzieki i pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 27 Sty 2018 21:48 
Awatar użytkownika

Loty: 654
Kilometry: 841 839
niebieski
@frondi
Tak, pod warunkiem, że nie będzie opóźnień itd. itp.
Chociaż polecam zrobić dłuższy postój i wybrać się do miasta...

#5 PostWysłany: 10 Maj 2018 15:16 
Awatar użytkownika

srebrny
Jechałem niedawno 102 z lotniska do Komtar bus terminal. Bilet ciągle kosztuje 2,7 myr. Autobus jechał ok. 2,5 godziny, masakra. Jeden wielki korek.
Wracałem na lotnisko ze starego miasta grabem, koszt 21 myr. Czas jazdy ok. 70 minut, ale kierowca dobrze zbujował na drodze.
Wg informacji miejscowych min. czas przejazdu lotnisko-Georgetown to 60 minut w normalnych godzinach.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 10 Maj 2018 21:37 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 583
Kilometry: 1 242 867
2.5 h :shock: jechalem w styczniu moze ze 40 min ok 12:00

#7 PostWysłany: 10 Maj 2018 23:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Dokładnie 7 maja ok. 17.30 wyjechałem a dotarłem na Komtar ok. 20
Osiwiałem w czasie jazdy, nie wspominając o kurwicy :lol:
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 16 Sty 2023 08:52 

Ktoś się orientuje czy tam nadal tak wyglada ruch? Będę niedługo ok 16:30 lądował w Penang i musze dotrzeć do miasta, brzmi jak godziny szczytu..
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Wrz 2023 13:48 

złoty
Wiem, że już nieaktualne, ale wsiadając w bus ok. 16 jechałem do miasta godzinę. Bus nadal za 2,7 MYR u kierowcy, płatne gotówką do skrzynki). Jest tez jakaś karta dla turystów za 20 MYR za tydzień na wszystkie (?) trasy.
Autobusy 401 są teraz dwa różne, wiec jeśli chcemy wysiadać gdzieś na trasie to trzeba uważać. Sam przejazd raczej bezproblemowy i raczej mało kto z lotniska jechał. Co ważne, lotnisko nie jest pierwszym przystankiem na trasie 401. Sam przystanek jest dość dobrze oznaczony. Znajduje się w drugiej linii przed terminalem na wysokości jego końca.
 Profil Relacje PM off
vistacash uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 03 Gru 2024 00:14 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
Autobusy z lotniska dalej tak wolno jadą? Czy wydatek na transport prywatny ma sens - znaczy czy będzie jakoś zasadniczo szybciej?

A ktoś wie dodatkowo jak z wymianą waluty na lotnisku w Penang?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Gru 2024 00:29 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Jadą w zasadzie tak samo szybko, jak inne auta.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Gru 2024 09:39 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 105 366
rafafi napisał(a):
Autobusy z lotniska dalej tak wolno jadą? Czy wydatek na transport prywatny ma sens - znaczy czy będzie jakoś zasadniczo szybciej?

A ktoś wie dodatkowo jak z wymianą waluty na lotnisku w Penang?

W godzinach szczytu przeraźliwie wolno: wylądowałem o 17:20, a na Komtar dojechałem dopiero w okolicach 19. Taksówką może być nieco szybciej, bo na trasie jest aż 30 przystanków, ale czy warto płacić 10x więcej, żeby oszczędzić 10-15 minut to już musisz odpowiedzieć sobie sam.

Wymiany waluty z własnych doświadczeń nie polecam, łatwiej i taniej po prostu wypłacić pieniądze bezprowizyjnie z bankomatu np. Revolutem.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 03 Gru 2024 15:00 

Loty: 111
Kilometry: 260 580
niebieski
Booking.com chce mnie zwieźć prywatnym transportem z lotniska prosto do hotelu za 49zł. Jest nas dwoje i zastanawiam się czy nie skorzystać.Tym bardziej, że ktoś wcześniej pisał że autobus bywa zatłoczony i jest ryzyko stania tych 90 minut.

Ostatnio edytowany przez rafafi, 03 Gru 2024 15:09, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 03 Gru 2024 15:03 

Ostrzeżenia: 1
srebrny
Sprawdź, ile weźmie Grab.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Gru 2024 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 37
Kilometry: 105 366
Możesz się też przeziębić od wiuchającej klimatyzacji lub złapać coś od współpasażera :D

Tylko od ciebie zależy czy jesteś gotów podjąć to ryzyko, czy wolisz dopłacić za większy komfort podróży.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości