Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1797 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 90  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 06 Wrz 2015 11:53 
Awatar użytkownika

Loty: 255
Kilometry: 428 084
srebrny
To ja potwierdzę. W Katowicach od pewnego czasu zawsze przed wejściem do kontroli bezpieczeństwa stoi pracownik Wizz zawieszający naklejki "Small" lub "Large approved", czyli ta kontrola odbywa się w tym miejscu, a przy bramce już nie.

Z BCN leciałem w tym roku 2 razy. W styczniu nie było żadnej kontroli. Za to w sierpniu kontrola była nawet dosyć drobiazgowa i sporo ludzi musiało ładować bagaż do wzornika (choć nie widziałem, żeby ostatecznie ktoś coś dopłacał). Także pracownicy Wizza biegali wzdłuż kolejki i dawali wyżej wymienione naklejki lub prosili o podejście z bagażem do sprawdzenia. Może dlatego, że mieli dużo czasu z powodu opóźnienia. Na dodatek bardzo sprytnie nadali komunikat w stylu: "za chwilę przyjmiemy Państwa na pokład, proszę przygotować karty pokładowe". Więc większość ludzi ładnie się ustawiła. A samolot jeszcze był w powietrzu, daleko od lotniska ;)
 Profil Relacje PM off  

Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎 Przedłużony weekend w Larnace 🏖️🍹 Loty z Warszawy i 4* hotel ze śniadaniami za 909 PLN 😎
Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍 Turcja w pigułce 🇹🇷 Stambuł i Kapadocja w jednej podróży od 969 PLN 😍
#362 PostWysłany: 06 Wrz 2015 16:00 
Awatar użytkownika

Loty: 288
Kilometry: 316 093
niebieski
03.09.2015 Burgas-Warszawa 8:30 [W6]
- jedna duża kolejka do odprawy bagażowej, konieczność zamiany kart pokładowych z netu na te lotniskowe
dotyczy każdego pasażera, również z bagażem podręcznym, cała kolejka rozładowana w godzinę
- kolejka do security: brak
- kontrola wymiarów podręcznego: TAAK, wiele osób z podręcznym bezpłatnym (S) dopłacało do L
- kontrola jednej sztuki: TAK (nawet małe torebki, saszetki kazano wkładać do podręcznego)
- kontrola płynów: TAK
- kontrola wagi: NIE
- kontrola kart pokładowych i dokumentów: przed security skanowanie karty, przy bramce dowody osobiste.
- opóźnienie: o czasie
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 14 Wrz 2015 15:33 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
Witam mam przed sobą trip FR i chciałbym uzyskać informację nt kontroli wielkości bagażu podręcznego na lotniskach :
MLA (FR) wylot do MAD
MAD (FR) wylot do OPO
LIS (FR) wylot do BVA
BVA (FR) wytot do WRO
WRO (LO) wylot do WAW
Jeśli ktoś był w ostatnim czasie na tych lotniskach bedę wdzięczny za wszystkie informacje.

#364 PostWysłany: 14 Wrz 2015 15:40 

Loty: 386
Kilometry: 569 051
niebieski
@lendziro
To nie zależy od lotniska, tylko w dużej mierze od danej zmiany i to w jakim obsługa jest humorze w danej chwili.
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 14 Wrz 2015 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
niebieski
zdaję sobie z tego sprawę niemnej jednak wiadomo że od jakiegos czasu FR ocieplając swój wizerunek podchodzi bardziej luzno do kontroli bagażu.
Raczej licze na to że ktoś napisze w stylu 3 razy leciałem i było ok albo 4 razy byłem tu i zawsze problem. To daje pewien obraz choć może być róznie.

#366 PostWysłany: 14 Wrz 2015 16:15 

niebieski
Witam. W dniu 23.07.2015 r. wracałem z Portugalii. Miałem przesiadkę na lotnisku w Mediolanie Bergamo. Widać było, że dwie panie miały słabą noc. Zanim zaczęło się cokolwiek dziać już wyławiały ludzi którzy sobie siedzieli na krzesełkach i przeglądały bagaże. W końcu kilka osób zapłaciło w tym również ja. Zapłaciłem 41 euro i nie było o czym rozmawiać panie miały w oczach żar. Dodam, że w czasie tych wakacji miałem 6 lotów z tą samą walizką, w tym kazali mi przymierzać walizkę w Katowicach i nie było problemu. Również w Bergamo walizka bez problemów zmieściła się w przymiarze ale... wystawała ponad mirę/wysokość/ na 5 cm i ...41 euro.
Linie Wizzair.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowany przez sylwia_pl, 18 Wrz 2015 18:54, edytowano w sumie 1 raz
Porządki.
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 15 Wrz 2015 08:28 

Loty: 82
Kilometry: 97 797
niebieski
orfik11 napisał(a):
Witam. W dniu 23.07.2015 r. wracałem z Portugalii. Miałem przesiadkę na lotnisku w Mediolanie Bergamo. Widać było, że dwie panie miały słabą noc. Zanim zaczęło się cokolwiek dziać już wyławiały ludzi którzy sobie siedzieli na krzesełkach i przeglądały bagaże. W końcu kilka osób zapłaciło w tym również ja. Zapłaciłem 41 euro i nie było o czym rozmawiać panie miały w oczach żar. Dodam, że w czasie tych wakacji miałem 6 lotów z tą samą walizką, w tym kazali mi przymierzać walizkę w Katowicach i nie było problemu. Również w Bergamo walizka bez problemów zmieściła się w przymiarze ale... wystawała ponad mirę/wysokość/ na 5 cm i ...41 euro. Pozdrawiam

Skoro wystawała to jednak się nie nie mieściła
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 15 Wrz 2015 20:18 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
srebrny
Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, że po wprowadzeniu dwóch sztuk bagażu podręcznego w Ryanair zmieniły się na niekorzyść pasażera metalowe sizery. Bagaż podręczny (ten "duży") nadal ma te same dopuszczalne wymiary 55 cm x 40 cm x 20 cm, ale stelaże starego typu były bardziej tolerancyjne i o ok. 2-3 cm szersze niż oficjalny limit. Ostatnio się zdziwiłem, bo z ciekawości chciałem włożyć kabinówkę, z którą od 2 lat podróżuję i zawsze luźno wchodziła do koszyka FR i W6 (tu jako duży bagaż podręczny), a tutaj bagaż nie chciał się zmieścić. Nie wpychałem go na siłę, na szczęście na mojej trasie nikt nie kontrolował bagażu, a nawet za darmo można było nadać go do luku, ale licho nie śpi, może komuś z Was ta informacja się to przyda. Lepiej wcześniej sprawdzić niż dopłacać na lotnisku :)
 Profil Relacje PM off  

#369 PostWysłany: 20 Wrz 2015 10:58 

Witam,
Wybieram się niedługo z Katowice do Rzymu(FCO) z Wizzair, mam plecak fotograficzny który przekracza wymiar małego bagażu podręcznego o 2 cm na wysokość (pozostałe wymiary mieszczą się w granicach). Czy macie doświadczenie z podobnym problemem? Czy kosze do kontroli wymiaru mają jakąś tolerancję? Czy na tej trasie często kontrolują wymiary małego podręcznego?
Plecak wygląda tak http://ecsmedia.pl/c/plecak-esperanza-et176-foto-na-aparat-i-laptop-15-6-globtrotter-b-iext24210021.jpg
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 20 Wrz 2015 13:21 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 89 673
niebieski
Kontrola bagażu w KTW to teraz standard, ale te 2cm to nikt nie zwróci na to uwagi, najwyżej lekko dotkniesz góry ręką i już będzie się mieścić :)

Bez obaw, miłego lotu!

#371 PostWysłany: 20 Wrz 2015 22:03 

Dzięki za odpowiedź, w takim razie lecę bez obaw :)
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#372 PostWysłany: 24 Wrz 2015 10:15 

Zbanowany
Nie ma co się obawiać. Jeśli ekipa jest nadal ta sama, to naprawdę kontrolę można uznać za stosunkowo "luźną" :)
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 24 Wrz 2015 14:09 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 173 658
niebieski
16.09.2015 SXF-CGN 18:45 [FR]
- kolejka do security: 5 minut
- kontrola wymiarów podręcznego: NIE
- kontrola dwóch sztuk: NIE
- kontrola kart pokładowych i dokumentów: TAK
- opóźnienie: 1h

22.09.2015 BCN-BSL 12:10 [U2]
- kontrola jednej sztuki: TAK
- opóźnienie: -

22.09.2015 BSL-SXF 19:05 [U2]
- kolejka do security: 40 minut

#374 PostWysłany: 17 Paź 2015 15:20 

Witam, palę papierosy elektroniczne. Ostatnio leciałam na Punta Canę, wylot był z Amsterdamu. Przy kontroli wyjęłam na taśmę papierosa i nie było problemu. Jednak jak wracałam zapomniałam go wyjąć z plecaka, oczywiście go wyłapali i powiedzieli, że nie mogę go wziąć na pokład. Musiałam przy nich go wyrzucić. Mam bardzo małe doświadczenie w lataniu, nie wiedziałam jak się zachować, na pytanie dlaczego odpowiedzieli, że powinien być w rejestrowanym bagażu... I teraz mam pytanie do was, czy mieli rację? Zabrali go bo nie wyjęłam z plecaka, czy nawet jakbym wyjęła, też by zabrali? Nie można przewoźić w podręcznym elektryków?
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 17 Paź 2015 15:27 
Awatar użytkownika

srebrny
casus pasztetu

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#376 PostWysłany: 17 Paź 2015 15:27 
Awatar użytkownika

Musisz zobaczyć na stronie odpowiednika ULC-u w kraju, z którego leciałaś. Bo poza odgórnymi przepisami szczegóły regulują oni. Przykładowo w całej Europie możesz w podręcznym mieć deskorolkę, ale w Polsce nie. Więc lecąc z Polski musisz wpakować ją do rejestrowanego, ale wracać możesz mając ją w podręcznym. Podobnie mogło być w tym przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 01 Lis 2015 22:05 
Awatar użytkownika

niebieski
29.10.2015 GDN-HAU 10:10 [W6]
- kontrola wymiarów podręcznego: TAAAK !!!
- opóźnienie: brak
Andora*Austria*Belgia*Białoruś*Bułgaria*Chorwacja*Czechy*Dania*Estonia*Francja*Irlandia*Niderlandy*Niemcy*Grecja*Gruzja*Hiszpania*Mołdawia*Norwegia*Litwa*Łotwa*Portugalia*Rosja*Rumunia*Słowacja*Szwajcaria*Szwecja*Ukraina*Węgry*Wielka Brytania*Włochy
 Profil Relacje PM off  

#378 PostWysłany: 09 Lis 2015 16:01 
Awatar użytkownika

Loty: 145
Kilometry: 173 658
niebieski
07.11.2015 WRO-WAW 08:55 [LO]
- kontrola jednej sztuki: NIE
- kontrola kart pokładowych: TAK
- kontrola dokumentów: NIE

07.11.2015 WRO-WAW 13:30 [LO]
- kolejka do security: 0 minut
- kontrola jednej sztuki: NIE
- kontrola kart pokładowych: TAK
- kontrola dokumentów: NIE

#379 PostWysłany: 14 Lis 2015 19:01 
Awatar użytkownika

niebieski
14.10.2015 Haugesund-Gdańsk 12:30 [W6]
- kolejka do security: brak
- kontrola wymiarów podręcznego: TAAK
- kontrola jednej sztuki: TAK (nawet małe torebki, saszetki kazano wkładać do podręcznego)
- kontrola kart pokładowych i dokumentów: przed security skanowanie karty, przy bramce dowody osobiste.
- opóźnienie: 10 min

10.11.2015 Poznań-Glasgow 19:30 [W6]
- kolejka do security: 5 min
- kontrola wymiarów podręcznego: TAAK, wiele osób z podręcznym bezpłatnym (S) dopłacało do L
- opóźnienie: 5 min

14.11.2015 Glasgow-Warszawa 10:55 [W6]
- kolejka do security: 10 min
- kontrola wymiarów podręcznego: TAAAK, na szczęście kilka osób mających S upchnęło swój bagaż w kosz
- opóźnienie: o czasie
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 18 Lis 2015 22:23 

niebieski
Jakie macie doświadczenia z Ryanair z Berlina-Schönefeld ?
Dotychczas z tanimi liniami latałam z Berlina tylko z Norwegian i easyJet, a te miały raczej luzackie podejście do bagażu.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1797 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 90  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości