Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 06 Paź 2015 21:37 

niebieski
Witam wszystkich,

Jak już zapewne zauważyliście w innych tematach, wybieram się z żoną z WAW do DPS i potrzebuję rad tych którzy już byli i mogą pomóc (13.XI - 26.XI)
Ogólnie rzecz biorąc - planuję wakacje żeby pozwiedzać, ale przede wszystkim też odpocząć. Szukam noclegów nie luksusowych kurortach, ale też chciałbym mieć w miarę jako takie warunki (łazienka z ciepłą wodą, czystość i śniadanie). Jestem w stanie dopłacić 10$ za noc, żeby tylko warunki były lepsze od tych minimalnych. Może w jakimś z miejsc zdecyduję się na coś luksusowego na 2-3 dni, żeby choć trochę poczuć raju :) (jeśli znacie takie miejsca w poniższych lokalizacjach – poproszę o info! )

1) Lądowanie w DPS - 13.XI 00:10

Tutaj pierwszy znak zapytania - chcę na Bali zobaczyć Ubud (i okolice) - stąd pytanie.
Gdzie najlepiej szukać noclegu, czy jechać do Sanur i stamtąd podróżować każdego dnia do Ubud, czy od razu kierować się na Ubud?

W obu przypadkach prosiłbym o orientacyjne koszty dojazdów do ww. miejsc bezpośrednio z lotniska oraz propozycje noclegów.

2) Ubud/Sanur --> Nusa Lembongan 15.XI

Chciałbym się przenieść na Nusę Lembongan, po 2-3 dniach w Ubud/Sanur. I kolejne pytanie powstaje - skąd najlepiej przepłynąć na Nusę i w orientacyjnie jakiej cenie? Domyślam się, że najlepiej nocleg bukować na miejscu (Zostaniemy 3-4 dni - Lembongan + Cenongan)

3) Następnym punktem podróży są albo wyspy Gili, albo południowy Lombok. Tutaj też nie wiem, gdzie najpierw się wybrać tak aby wszystko połączyło się w całość i żebym mógł wrócić na Bali na tego 26.XI.

Kolejność jest mi tutaj obojętna, chodzi o to żeby było jak najszybciej, najbardziej sensownie i możliwie najtaniej :)
Generalnie na Gili i Lombok chciałbym zostać po 3-4 dni aby zobaczyć okoliczne plaże (Lombok) i ponurkować i odpocząć na Gili (Meno/Air).

Wiem, że mój plan podróży jest bardzo orientacyjny, ale bazuje tylko i wyłącznie na postach na różnego rodzaju forach i blogach. Zależy mi przede wszystkim na różnorodności, zobaczeniu kawałka innego świata oraz odpoczynku.
Bardzo wszystkich proszę o wszelkiego rodzaju rady, sugestie.

Wiem, że wiele z Was poradzi wyjazd w stronę Komodo, ale niestety, za krótki wyjazd aby zobaczyć wszystko na raz.

Chciałbym zrobić orientacyjny szacunek kosztów, dlatego wszystko co macie do dodania - na pewno pomoże.

Z góry dzięki za pomoc!

Ostatnio edytowany przez sloniklbn, 07 Paź 2015 08:26, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎 Odkryj południe Francji ☀️ Loty do Marsylii i Nicei od 191 PLN 😎
Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎 Wyspa jak z raju w supercenie 🌴🔥 Loty na Mauritius od 2092 PLN😎
#2 PostWysłany: 06 Paź 2015 23:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja niestety robiłam zupełnie inną trasę po Indonezji, więc jeśli chodzi o przemieszczanie się na Nusa Lembongan to nie pomogę. Ale jesli chodzi o Bali to polecam Ubud, jest bardzo ładne, turystyczne ale nie aż tak drogie. My spaliśmy w Jiwa's House, 35usd za nocleg z klimatyzacją, bardzo ładne czyste pokoje, polecam jak najbardziej. Ubud to dobry punkt na zwiedzanie Bali.
Na Gili Air polecam Toro Toro Bungalows, 20usd (=200tys idr) za nocleg z klimą (bungalowy).
Zapraszam do mojej relacji z Indonezji (w dziale relacji), może coś się przyda :)
 Profil Relacje PM off
sloniklbn uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 07 Paź 2015 08:14 

niebieski
olajaw napisał(a):
Ja niestety robiłam zupełnie inną trasę po Indonezji, więc jeśli chodzi o przemieszczanie się na Nusa Lembongan to nie pomogę. Ale jesli chodzi o Bali to polecam Ubud, jest bardzo ładne, turystyczne ale nie aż tak drogie. My spaliśmy w Jiwa's House, 35usd za nocleg z klimatyzacją, bardzo ładne czyste pokoje, polecam jak najbardziej. Ubud to dobry punkt na zwiedzanie Bali.
Na Gili Air polecam Toro Toro Bungalows, 20usd (=200tys idr) za nocleg z klimą (bungalowy).
Zapraszam do mojej relacji z Indonezji (w dziale relacji), może coś się przyda :)

Dzięki za info - czytałem relację, nie raz i nie dwa :)
Bardzo pomocna. Co do ewentualnej podróży z Bali na Gili (omijając Lembongan) - domyślam się że lepiej z Padang Bai niż np. z Sanur.

Wszelkie inne sugestie użytkowników - mile widziane ! :)
Czas do wyjazdu mi się kurczy :)
 Profil Relacje PM off
olajaw lubi ten post.

#4 PostWysłany: 07 Paź 2015 08:16 
Awatar użytkownika

srebrny
plan zaakceptowany
możesz jechać

czytajac watki poswiecone indonezji bez trudu ulozysz sobie plan podrozy
wszystko tam jest

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off
cypel lubi ten post.

#5 PostWysłany: 07 Paź 2015 08:25 

niebieski
becek napisał(a):
plan zaakceptowany
możesz jechać

czytajac watki poswiecone indonezji bez trudu ulozysz sobie plan podrozy
wszystko tam jest

Widzę, że szyderców nie brakuje.
Po co był ten komentarz, wniósł coś do dyskusji?

Poprosiłem o rady (jeśli czytałbyś cały post to byś widział ile tam było pytań i próśb o rady), których nie dałeś, więc proszę z łaski swojej nie śmieć w temacie jeśli nie masz nic do dodania.
Przejrzałem forum (to i inne) i jeśli wiedziałbym co chcę w 100% robić, nie pisałbym tego posta.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 07 Paź 2015 08:40 
Awatar użytkownika

srebrny
ale ty chcesz żeby ci cala wycieczkę ułożyć, nie przesadzasz?
ułóż plan a wtedy bez problemu można go uszczegółowić
ceny zalezą w dużej mierze od twoich zdolności negocjacyjnych

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 07 Paź 2015 08:44 

niebieski
becek napisał(a):
ale ty chcesz żeby ci cala wycieczkę ułożyć, nie przesadzasz?
ułóż plan a wtedy bez problemu można go uszczegółowić
ceny zalezą w dużej mierze od twoich zdolności negocjacyjnych

Nie wiem czy czytasz post ze zrozumieniem, ale wstepny plan mam ułożony - pytam o rady gdzie się udać najpierw lub co później ze względu na prostotę i cenę dotarcia (z Nusy na Gili czy Lombok), nie proszę o przygotowanie mi planu od A do Z, tylko porady.

Ktoś może jechał z DPS od razu do Ubud nocą, po lądowaniu (i może poradzić jak najlepiej dojechać - czy z hotelu transport, czy taksówka, oraz gdzie spać).
Kto inny może miał podobną podróż co ja i ma jakieś rady.

Nie prosiłbym o porady gdybym nie miał podstawowej wiedzy i tą się podzieliłem.
Z resztą liczę na użytkowników forum i ich pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Paź 2015 23:27 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 316 794
Zobacz mój plan podróży z ubiegłego roku, może Ci pomoże: https://orbitka.wordpress.com/plan-podrozy-indonezjamalezja-2014-10/
Na blogu są też opisy, ale więcej chyba było na facebooku, bo wszystko się szybko działo (https://www.facebook.com/orbitka.photo i przeskocz do 2014).

My byliśmy w podobnym okresie (październik), tyle że mieliśmy sporo więcej czasu, więc popłynęliśmy jeszcze z Lomboku na Komodo (4 dni) i 5 dni plażowaliśmy na Gili Trawangan. Lombok trochę pusty, nie ma zbyt wiele do robienia/zobaczenia. My byliśmy 1 dzień i to też za dużo :) Na Komodo można się dostać w 1 dzień od strony wyspy Flores, ale to kosztuje i lepiej mieć dograne transfery wcześniej, bo tam panuje mafia taksówkarska :) Generalnie trzeba wziąć poprawkę na to, że przemieszczanie się jest czasochłonne.

Image
 Profil Relacje PM off
sloniklbn uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości