Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Lut 2012 17:44 

Witam wszystkich
Czy nie bedzie jakis problemow z wyjazdem do wiednia w wieku 17 lat bez opieki doroslego ?
Transport: Polskibus
 Profil Relacje PM off  

Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎 Odkryj Kanary 😍 Loty na Teneryfę z Warszawy i noclegi z basenem za 1237 PLN 😎
Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛 Odwiedź Wietnam ✈️🧳 Loty do Hanoi z dużym bagażem od 2489 PLN 🇻🇳 🍛
#2 PostWysłany: 20 Lut 2012 17:52 

niebieski
Jak nie wyglądasz zybt młodo to wątpie, żeby kierowca pytał Cie o wiek.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 20 Lut 2012 18:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Szczerze mowiac nie wiem, co mowia przepisy (od ilu lat mozna samemu podrozowac? 16? 18?) ale opisze tylko sytuacje, ktora nas spotkala pare dni temu wracaja z Berlina.

Najnormalniej w swiecie zatrzymala nas straz graniczna. Po prostu. Maja takie prawo.
Kierowca kazał zebrac dowody, zaniósł celnikowi (niemieckiemu oczywiscie). Było ciekawie, bo paru osobom kontrolowali bagaz "rejestrowany" (pies cos wyczul?), pare osób nie wiedzialo o co chodzi (hiszpanie, włosi, pan z zimbabwe, który był tak na%any, ze dopiero po osobistej pobudce celnika dał swój dowód/paszport).

Takze po jakichs 45 minutach udalo nam sie odjechac, w pełnym składzie - pare km przed granicą spalily sie chyba jakies przewody w autobusie i smierdzialo (stanelismy, kierowca sprawdzal o co chodzi), wiec mozliwe ze pies to wyczul i potraktowal jako nielegalne srodki. Ale to taki moj (i innych) strzal tylko.

Takze jesli prawo/google mowia, ze mozesz - to nie ma problemu. A jesli nie - to, jak widac, lepiej nie ryzykowac, bo mozna miec problem, gdy autobus zostanie zatrzymany do kontroli.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Lut 2012 18:40 

Jedno nie bardzo rozumiem - czemu niemiecki celnik przy wyjeździe interesował się czy nie przewozicie zakazanych substancji? Zwykle takimi rzeczami zainteresowane są służby kraju do którego się wjeżdża. Celnicy z kraju wyjazdu mogą być co najwyżej zainteresowani czy nie wywozisz np. dzieł sztuki.

Ja kilka lat temu jechałem Eurolines z Antwerpii do Paryża i po wjeździe do Francji była kontrola przeprowadzana przez Francuzów. Sprawdzali całkiem dokładnie - no ale nic dziwnego bo punktem startowym tego autobusu był Amsterdam :)

#5 PostWysłany: 20 Lut 2012 18:43 

niebieski
Wydaje mi się, że mimo wszystko można podróżować samemu od 16 roku życia. Przynajmniej jest tak w liniach lotniczych, w transporcie drogowym prawdopowodnie jest podobnie. Nie mogę póki co znaleźć podstawy prawnej. Jak znajdę to wrzucę.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 20 Lut 2012 18:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Tadex71 napisał(a):
Jedno nie bardzo rozumiem - czemu niemiecki celnik przy wyjeździe interesował się czy nie przewozicie zakazanych substancji? Zwykle takimi rzeczami zainteresowane są służby kraju do którego się wjeżdża. Celnicy z kraju wyjazdu mogą być co najwyżej zainteresowani czy nie wywozisz np. dzieł sztuki.

Ja kilka lat temu jechałem Eurolines z Antwerpii do Paryża i po wjeździe do Francji była kontrola przeprowadzana przez Francuzów. Sprawdzali całkiem dokładnie - no ale nic dziwnego bo punktem startowym tego autobusu był Amsterdam :)

Powiem tak - była noc, ciemno, praktycznie spałem, byc moze kontrolowali rowniez polscy celnicy - nie mam pojecia, opieram sie jedynie na tym, co słyszalem od innych oraz kierowcy, który chodzi po autobusie i mówił co robic :)

Niemieccy celnicy natomiast na pewno pojawili sie w autobusie, by wylegitymowac pana z zimbabwe i policzyc, czy ilosc paszportow sie zgadza.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Lut 2012 19:31 

Dzieki za odpowiedzi mniej wiecej mysle ze nie bedzie wiekszego problemu, ale znow jak z rezerwacja hotelu/hostelu ? Wiem napewno ze CouchSurfing odpada ;/
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Lut 2012 02:54 
Awatar użytkownika

niebieski
Czemu CS odpada. Też mam 17. zrobiłem sobie profil o rok starszy, poszla weryfikacja i jak sie z kims kontaktujesz to mu powiedz że masz tak naprawde 17.
Co do hosteli to najlepiej zapytaj mailowo dany hostel, bo to chyba od prawa + wyboru rzecz jasna zalezy. Np. w Tallinnie nie rzucaja sie, ale w Edynburgu juz nie zarezerwujesz.

#9 PostWysłany: 22 Lut 2012 00:33 

Zbanowany
niebieski
osiem lat temy, gdy nie bylo jeszcze Shengen i mialem ledwie 15 lat, podrozowalem sam autokarem eurolines z wroclawia do paryza. O dziwo jako jedyny z calego autokaru bylem kontrolowany przez celnikow francuskich, lacznie z rewizja bagazu w luku autokaru (!)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości