Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Maj 2014 19:03 

niebieski
Wg Lonely Planet na przejsciu granicznym Eilat - Aqaba otrzymujemy darmowa wize do Jordanii wazna 2 tygodnie.

Image

Na oficjalnej stronie VisitJordan nie moge znalezc na ten temat zadnej informacji. Jest podana cena 30$ bez zadnych wyjatkow. Ktos wie jak to jest? LP sciemniaja czy ja slabo szukam?

Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩 ❗Bali w sezonie na DWA tygodnie 😱 Loty i ⭐⭐⭐⭐hotel za 2671 PLN 🤩
🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍 🔥Weekend i loty w świetnych godzinach ✈️ City break w Atenach z 4⭐ hotelem w centrum za 699 PLN 😍
#2 PostWysłany: 03 Maj 2014 19:14 

niebieski
...a jednak znalazlem! Szukalem nie tam gdzie trzeba. Przy przekraczaniu granicy Eilat-Aqaba wiza jest darmowa. Nie obliguje tez do opuszczenia kraju tym samym przejsciem.

http://international.visitjordan.com/generalinformation/entryintojordan.aspx

Jesli to bylo dla wszystkich oczywiste, to usuncie temat, ale moze sie przyda dla planujacych odwiedzic Jordanie od strony Izraela.
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.

#3 PostWysłany: 03 Maj 2014 19:20 
Awatar użytkownika

Loty: 283
Kilometry: 579 248
niebieski
Kiedyś (4 lata temu) się tym interesowałam i z tego co wiem to teoretycznie na każdym przejściu granicznym i również na lotnisku powinna być możliwość otrzymania takiej bezpłatnej wizy. Warunkiem jest dotarcie w ciągu 2 dni do Akaby i zgłoszenie się na posterunek policji. Z racji tego, że było to dawno to nie pamiętam gdzie znalazłam te informacje, ale na pewno w kilku źródłach.
Tyle teoria, a jak jest w praktyce nie wiem bo z tego nie skorzystałam. Chyba czytałam kiedyś relację kogoś, kto taką wizę chciał ale mu odmówili.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 04 Maj 2014 00:40 

niebieski
Skoro napisane zostalo oficjalnie ze taka wiza przysluguje korzystajac z tego akurat przejscia granicznego, to mam nadzieje ze nie bedziemy mieli niemilej niespodzianki.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Maj 2014 21:53 

Spokojnie, wiza jordańska jest na tym przejściu na pewno darmowa ;) Przekraczałam tam granicę miesiąc temu, po stronie jordańskiej nikt się nawet nie zająknął a'propos jakichkolwiek opłat. Musisz natomiast pamiętać o wysokiej opłacie wyjazdowej z Izraela... :?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Maj 2014 22:16 

niebieski
Dzieki za konkretne info. Z oplata wyjazdowa sie licze :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 10 Lip 2015 09:30 

Witam,

Jak wygląda sprawa w 2015 roku? Coś się zmieniło? Dalej można dostać na tym przejściu darmową wizę? Trzeb się rejestrować na komisariacie, meldować itp. :) ?
Wyjechać można na innym przejściu?

Na pewnej stronie znalazłem takie info:
"Istnieje też możliwość dostania darmowej wizy – warunek jest jeden – musimy jechać do Aqaby, która należy do specjalnej strefy ekonomicznej. Przynajmniej w teorii możemy ją dostać na każdym przejściu granicznym, pytając właśnie o tę specjalną wizę. Jeżeli jednak nie przekraczamy granicy w samej Aqabie musimy w ciągu 48 godzin od pojawienia się w Jordanii zameldować się w Aqaba Special Economic Zone Authority (ASEZA) Wisa Office w Aqabie. Inaczej będziemy musieli zapłacić za wizę przy wyjeździe. Może to łączyć się z dodatkową opłatą."

http://kropkinamapie.pl/jordania-pogoda ... ienia.html

Izrael nalicz jakieś opłaty, ile wynoszą?

Pozdrawiam,
Damian
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 10 Lip 2015 09:41 

srebrny
Izreal nalicza jakies 100 szekli oplaty wyjazdowej.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Paź 2015 18:33 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 39 898
Wiza jest darmowa w Aqabie, jak ja tam byłem to nikt nic nam nie mówił o zgłaszaniu się na posterunek ... A i od celnika zależy czy dostaniesz ją na 2 tygodnie czy na miesiąc, jaką pieczątkę wylosuje na tyle Ci ją wbije ;)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 20 Mar 2016 13:16 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 425 718
niebieski
Ponoć od 2016 zmieniły się przepisy wizowe...

#11 PostWysłany: 20 Mar 2016 15:09 

srebrny
W jakim zakresie :?:
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 27 Mar 2016 13:14 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 672 334
HON fly4free
Info od rodaków, którzy przekraczali granicę parę dni temu: wiza kosztuje 60 JD a opłata jest zwracana, jeśli spędzimy na terytorium Jordanii min. 2 noce. Inna opcja to Jordan Pass (70 JD) i przechodzimy bez problemu (tej opłaty niestety nie odzyskamy).

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość