Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 16 Lip 2015 23:21 

Loty: 262
Kilometry: 645 222
brasilka2 napisał(a):
saslong napisał(a):
Mam dwa pytania odnośnie Itacare
1) Czy warto mieć tam samochód, jeżeli tak to czy brać go na cały pobyt (5 dni), czy ewentualnie na krócej?
2) Jakie są możliwości dostania się z Ilheus do Itacare?

1. Warto mieć samochód, bo niektóre plaże są położone dość daleko od centrum i nie wiem ile by się tam szło na piechotę. Skąd będziesz jechał do Itacare? Czy chcesz wypożyczyć samochód w miejscu, z którego wyruszasz, czy dopiero w Itacare?
2. Na pewno są autobusy, a samochodem to jakieś 70 km prostą i malowniczą drogą. W połowie drogi punkt widokowy (mirante), jak niżej. Warto się zatrzymać :)

Dzięki Brasilka

Ad. 1 Przylatujemy do Ilheus. Mamy zamiar zostać 5 dni w Itacare. Nie wiem czy wziąć sobie samochód na 5 dni z lotniska w Ilheus (bo wybór mają niewielki), czy też wypożyczyć go np na dwa dni w Itacare.

pozdrawiam Piotrek
 Profil Relacje PM off  

Podróż do Wietnamu 🇻🇳 Loty do Hanoi + rejs po zatoce Ha Long od 3234 PLN 😍😎 Podróż do Wietnamu 🇻🇳 Loty do Hanoi + rejs po zatoce Ha Long od 3234 PLN 😍😎
Egipt na jesień 🌴🏖️ 4* Palm Beach Resort z all inclusive za 2315 PLN Egipt na jesień 🌴🏖️ 4* Palm Beach Resort z all inclusive za 2315 PLN
#22 PostWysłany: 19 Lip 2015 11:12 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 301 095
Zależy co chcesz robić w Itacare. Jak plażować + wziąć jakieś lokalne wycieczki z tutejszych biur (na przykład na półwysep Marau), to lepiej wyjdzie wypożyczenie auta w Itacare - objedziesz sobie lokalne plaże w 2 dni i już. Ale wybór też na pewno nie będzie duży.

My jechaliśmy do Itacare samochodem z Salvadoru. Poza wyprawą do Ilheus i Itabuny oraz na dalej położone plaże, samochód stał na parkingu w pousadzie.
saslong lubi ten post.
saslong uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 20 Wrz 2015 00:05 

Mam pytanie o Chapade - wybeiram się do salvadoru w lutym i wygląda mi to na must see. Wybeiraliście się tam z jakimś biurem organizującym trekking? Wiecie moze czy mozna się wybrać na własną rękę, np. z wynajetym samochodem? Ceny sa kosmiczne, szczegolnie za trekkingi, 1500 zł za dwa dni? Mam nadzieje że są tańsze opcje

#24 PostWysłany: 21 Wrz 2015 09:49 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 301 095
@koreankazkatowic

My pojechaliśmy na Chapadę wypożyczonym samochodem (trasa: Salvador -> Itacare, Ilheus -> Chapada -> Salvador).
Na miejscu w pousadzie zapytaliśmy o miejscowych przewodników i następnego dnia już jeden czekał na nas w recepcji. Pierwszego dnia pojechaliśmy z nim (naszym samochodem) na Morro do Pai Inacio oraz do Poco Encantado (ponad 100 km od Lencois) i jeszcze okoliczne jeziorka. Kolejnego dnia zabrał nas na całodniową wycieczkę na wodospad Cachoeira da Fumaca.
Nie wiem czy to można nazwać trekkingiem, taki spacerek w górę i w dół :)
Wiem, że są kilkudniowe wycieczki na wodospad trasą od dołu, ale my nie skorzystaliśmy. Ceny za tego naszego przewodnika nie były wygórowane - nie pamiętam dokładnie, bo to było w 2006 r., ale coś ok. 100 reali za dzień (chyba). On mówił tylko po portugalsku, podobno za angielskojęzycznego płaciło się więcej.
koreankazkatowic lubi ten post.
koreankazkatowic uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 02 Paź 2015 14:36 
Awatar użytkownika

Ilha Grande !!!! :)
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 02 Paź 2015 15:10 

Loty: 713
Kilometry: 899 175
niebieski
octopuso napisał(a):
Buzios - miejsce b.ładne, ale po 1. to znany kurort, gdzie nawet poza sezonem może być trochę ludzi, a po 2. ceny trochę wywindowane. Mimo wszystko polecam, zwłaszcza że w dystansie pieszym jest co najmniej kilka plaż i można z powodzeniem wybierać te mniej popularne wśród turystów.
Cabo Frio - miasteczko niedaleko Buzios; miejsce chyba równie atrakcyjne, a bardziej kameralne.

Buzios i Cabo Frio / autobusem za 3,50 reala w jedna stronę /jest fajne i ma róznorodne plaże :
http://www.buziosonline.com.br/home/english/emapa.cfm
ceny całkiem przyzwoite / można zjeśc co się chce np. na wagę za 2,99 reala za 100 gram / podobnie jak w Rio de Janeiro
Zdjęcia plaż / 93 slajdy :
http://www.buziosonline.com.br/home/eng ... Linha=0201 :P
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 14 Gru 2015 17:35 

Mam pytanie do tych co byli na Ilha Grande.
Czy wspinał się ktoś na Pico do Papagaio? Przewodniki zalecają iść tam z przewodnikiem. Ktoś był na tym szlaku? Czy rzeczywiście jest na tyle trudny że trzeba skorzystać z przewodnika?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 27 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości