Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Paź 2013 00:03 

Witamy,

Wybieramy się na Filipiny z dwójką małych dzieci (2 lata i 3 m-ce oraz 9 m-cy) w terminie 09.11-10.12. Jesteśmy w trakcie planowania trasy. Zamierzamy w tym czasie wyszukać maksymalnie 3-4 miejscówki, tak by pobyć ok tygodnia w jednym miejscu. Póki co planujemy odwiedzić płn. Luzon, Palawan i Bohol - czy macie namiary na sprawdzone noclegi w tych regionach lub możecie polecić coś w innym regionie wartym zwiedzenia?
Luksusów nie oczekujemy, byle by było czysto i bezpiecznie.

Piszcie na forum lub maila: j_arek@vp.pl.

Pozdrawiamy :)
 Profil Relacje PM off  

HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu HIT🔥 Loty (z bagażem) do Tokio od 1396 PLN 😲😲 Wylot z Mediolanu
Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników? Słynny Babilon otwiera bramy dla turystów. Czy to będzie nowy hit dla podróżników?
#2 PostWysłany: 21 Paź 2013 02:21 

Loty: 960
Kilometry: 1 495 798
niebieski
|...o...| napisał(a):
' 9 m-cy ' - ktos tutaj jest powazny ?! Do Azji i to na Filipiny, szkoda slow.

Widziałem w różnych krajach (tych mniej cywilizowanych również) paromiesięczne dzieciaki podróżujące z rodzicami. Ja bym się bał tak ryzykować..
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Gru 2014 23:58 

Na pewno odwiedzicie El Nido, polecam tam Francisco In na ulicy Calle Amboy, 5 min do plaży, co na El Nido jest dość daleko ;)
https://www.google.pl/maps/place/Calle+ ... b8078f17df
hotelik jest prosty, bez luksusów ale czysty i 500 peso za pokój! głównie nocowali tam młodzi podróżnicy, wieczorem na werandzie można było się spotkać i pogawędzić. Jak chcecie coś lepszego to po drugiej stronie ulicy, jakieś 3 metry dalej :), jest hotelik w azjatyckim stylu i wyższym standardzie, chyba 700 peso za pokój.
Co do bezpiecznie to mam wrażenie że całe Filipiny są bezpieczne, ludzie serdeczni i uczciwi. Nie raz zostawiliśmy przez przypadek rzeczy bez opieki i nic się nie działo, w końcu to kraj w większości katolicki. Oczywiście pomijam metropolie typu Manila bo to już inna bajka...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 18 Gru 2014 16:54 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 275 193
niebieski
zuraw napisał(a):
Na pewno odwiedzicie El Nido, polecam tam Francisco In na ulicy Calle Amboy, 5 min do plaży, co na El Nido jest dość daleko ;)
https://www.google.pl/maps/place/Calle+ ... b8078f17df
hotelik jest prosty, bez luksusów ale czysty i 500 peso za pokój! głównie nocowali tam młodzi podróżnicy, wieczorem na werandzie można było się spotkać i pogawędzić. Jak chcecie coś lepszego to po drugiej stronie ulicy, jakieś 3 metry dalej :), jest hotelik w azjatyckim stylu i wyższym standardzie, chyba 700 peso za pokój.
Co do bezpiecznie to mam wrażenie że całe Filipiny są bezpieczne, ludzie serdeczni i uczciwi. Nie raz zostawiliśmy przez przypadek rzeczy bez opieki i nic się nie działo, w końcu to kraj w większości katolicki. Oczywiście pomijam metropolie typu Manila bo to już inna bajka...

Zuraw moje pytanie czy warto i jakbys porownal Filipiny z innymi krajami gdzie byles? Powoli planuje kolejne wakacje i mysle nad Filipinami .. pozdro
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 18 Gru 2014 17:15 

Loty: 39
Kilometry: 83 437
zuraw napisał(a):
... w końcu to kraj w większości katolicki.

A co to ma za znaczenie?
 Profil Relacje PM off
lollipop lubi ten post.

#6 PostWysłany: 25 Wrz 2015 14:51 

Jak się dostać z lotniska Puerto Princessa do El NIDO ?najszybsza i najtansza opcja;)?

#7 PostWysłany: 25 Wrz 2015 15:05 

Loty: 191
Kilometry: 627 645
niebieski
kolec napisał(a):
Jak się dostać z lotniska Puerto Princessa do El NIDO ?najszybsza i najtansza opcja;)?

bus lub motocykl. 5-6 godz.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 25 Wrz 2015 16:08 
Awatar użytkownika

niebieski
Najpierw trzeba dostać się do północnego terminala autobusowo-jeepnejowego "san jose terminal" ;-)
Można od razu wziąć tricycle na lotnisku, ale jak ktoś nie chce przepłacać, to po wyjściu z lotniska idzie w prawo a tam już ceny trajków powinny być normalne.
Najtaniej to byłoby trajkiem do centrum a stamtąd jeepneyem/vanem do terminala, w sumie około 30 pesos, ale to opcja z przesiadką, nie ma co polecać zmęczonemu lotami turyście.

Do El Nido najszybsze są chyba Van-y, ale jazda nimi może być naprawdę przygodą, bo niektórzy kierowcy jeżdżą jak Schumacher, nie zważając na przerażenie pasażerów.
Są też autobusy klimatyzowane i takie z otwartymi okienkami.
Ceny za Van od 700, za autobus od 500.
Jest też jakiś RORO bus, podobno zasuwa jeszcze szybciej od vanów, ale opinie u tubylców ma stargane wypadkami w przeszłości.
Najwięcej kursów jest rano do południa, potem może być długie czekanie, coś tam jeździ także nocą.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 25 Wrz 2015 16:43 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
niebieski
Wiem, że Jobi jest tu specjalistą od Filipin i tego nie zamierzam mu odbierać, ale chciałbym doprecyzować kilka Jego wskazówek.

Wróciłem z Filipin kilkanaście dni temu i info mam świeżo sprawdzone.

W Puerto Princesa Jose Terminal jest dość daleko od lotniska i żaden właściciel tricykla nie chce tej trasy pokonać za mniej niż 100 peso. Ja uparłem się, że tyle nie zapłacę, podjechałem do centrum jepneyem za kilka peso i potem za kilka z głównego skrzyżowania do przystanku koło Jose Terminal. Jepneye jadą główną drogą i do dworca autobusowego Jose nie skręcają (te 150-200 metrów trzeba przejść piechotą).
Pod lotniskiem w PP jest jednak pełno naganiaczy do vanów, wołają początkowo 600 peso za trasę do El Nido, normalna cena to jednak 500 peso i bez trudu za taką można pojechać. W zależności od ruchu na drodze kurs vanem trwa 5-5,5 h.

Autobusy firm Chery i Roro są tańsze (Chery trochę droższe od Roro), ale kurs z dwoma dość długimi postojami po drodze i niezliczoną ilością krótszych - gdzie ktoś wsiada i wysiada - trwa 6,5-7,5 h. Podróż jest bardziej męcząca niż vanem.
Za busa RORO z klimatyzacją zapłaciłem 360 peso na trasie El Nido - Puerto i jest to normalna cena. Bez klimatyzacji jest taniej o jakieś 80 peso. Nie wiem tylko czy to się tak bardzo opłaca, chyba że ktoś potrzebuje mocnych wrażeń i wiatru we włosach.
jobi lubi ten post.

#10 PostWysłany: 25 Wrz 2015 18:06 

niebieski
i co najbardziej Ci sie podobalo w PP i El Nido?
Co polecasz/co odradzasz?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 25 Wrz 2015 18:22 
Awatar użytkownika

niebieski
W samym PP nic takiego mega ciekawego nie ma. Nie ma się co oszukiwać, to jest dość duże miasteczko, ale bez jakiś wielkich ciekawostek. Nie ma tam np. bliżej centrum żadnej sensownej plaży, więc o plażowaniu można pomarzyć, lub wybrać się kawałek za miasto. W samym mieście brzegi morza zaśmiecone koszmarnie.
W PP polecam miejscowy targ. Wiele ciekawych lokalnych rzeczy można tam kupić. Widziałem tam i kupiłem najtańsze wyroby z liści palmy kokosowej (portfeliki, piórniki, wachlarze - kosztują grosze, a prezenty bardzo fajne). Na pokręcenie się po miasteczku (katedra, fort itp.) i tamtejszej promenadzie wystarczy nie więcej jak jeden dzień. Chyba szkoda więcej czasu na PP.

El Nido to już inna historia. W innych wątkach już dość szczegółowo opisywano atrakcje El Nido i okolic. Przede wszystkim polecam tury po morzu i wyspach (A i C) oraz nurkowanie na tamtejszych przybrzeżnych rafach. Nawet z maską i rurką przeżycia niezapomniane.

#12 PostWysłany: 25 Wrz 2015 18:58 

niebieski
Dzieki. Kazda rada wazna. Dzieki forum wykresklilem juz dwa dni w Cebu a mialem bilety. Teraz skracam maksymalnie PP i motorkiem do El Nido na cal podbyt. Dzieki.
 Profil Relacje PM off
daydreamer lubi ten post.

#13 PostWysłany: 25 Wrz 2015 19:20 
Awatar użytkownika

niebieski
to ja się podłączę bo wątek w sumie i dla mnie interesujący ;)
piszecie, że najlepiej z PP do El Nido dostać się vanem więc jak sądzę drogę powrotną też można odbyć w ten sposób. Pytanie jak/gdzie w El Nido złapać vana? mają jakieś przystanki czy inny dworzec?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 25 Wrz 2015 19:47 

niebieski
lagor napisał(a):
to ja się podłączę bo wątek w sumie i dla mnie interesujący ;)
piszecie, że najlepiej z PP do El Nido dostać się vanem więc jak sądzę drogę powrotną też można odbyć w ten sposób. Pytanie jak/gdzie w El Nido złapać vana? mają jakieś przystanki czy inny dworzec?

Jak dojedziesz z PP do EL Nido zapamietaj gdzie wysiadales. :lol:
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 25 Wrz 2015 19:50 
Awatar użytkownika

niebieski
to byłaby dobra rada (nawet zabawna) ale ja nie jadę z PP do EL Nido tylko z El Nido do PP 8-)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 25 Wrz 2015 19:53 

niebieski
lagor napisał(a):
to byłaby dobra rada (nawet zabawna) ale ja nie jadę z PP do EL Nido tylko z El Nido do PP 8-)

wybacz zart. El Nidio to nie jest miasto,tylko mala miejsciwosc. Zadnego problemu nie bedzie z busami.
Jak dostajesz sie do El?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 25 Wrz 2015 19:59 
Awatar użytkownika

niebieski
spoko, spoko ;)
do El Nido przypływam z Coron z taophilippines, będę na miejscu wieczorem a następnego dnia rano muszę wyruszać do PP i nie będzie za wiele czasu na ogarniecie się, więc mnie temat zainteresował...
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Wrz 2015 20:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Vany z PP do El Nido, szczególnie te, które przyjeżdżają do El Nido w nocy, wysadzają ludzi w centrum miasteczka. Tak było w moim przypadku. Przejechaliśmy terminal autobusowy w El Nido i kierowca wysadził wszystkich w centrum (to jest jakieś 500 metrów od dworca autobusowego).
Powrót raczej radzę zaczynać z tego właśnie dworca, który znajduje się jeszcze przed centrum El Nido (jeśli jedzie się z PP). Praktycznie co godzinę odjeżdża coś (van lub autobus do PP).
Jeśli mieszka się w Coron Coron lub Cabanas to można łapać vany i busy po drodze. Jeśli mają wolne miejsca (a zazwyczaj mają) to zawsze się zatrzymują.
lagor uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 25 Wrz 2015 20:31 

niebieski
Wlasnie Coron chcodzi mi tez po glowie.

Moze zamiast do PP udac sie z MNL do Coron i tam po 3-4 dniach lodzia do El Nido? Czy bede 6 godz jechal busem z PP do EL czy kilka godzin lodzia z Coron to El to wsio ryba.

Do PP musze na koniec dotrzec bo mam bilety do Manili.

czy to nie lepsze rozwiazanie? ile plynie lodz?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 25 Wrz 2015 20:38 
Awatar użytkownika

niebieski
są na pewno jakieś bezpośrednie połączenia wodne Coron - El Nido - jakoś głębiej nie sprawdzałem ale z tego co pamiętam to płynie się jakieś 7h...
ja wybrałem rodzaj rejsu/wycieczki, która trwa w sumie 5 dni - tutaj szczegóły: http://taophilippines.com
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 23 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości